Ev Yapımı Çokomel Tarifi

14035630982_f91081be08_z

Rahman Rahim Allah’ın adıylaHer dişinin neye gebe kalacağını, rahimlerin neyi eksik, neyi ziyade edeceğini Allah bilir. Onun katında her şey ölçü iledir. O, görüleni de görülmeyeni de bilir; çok büyüktür, yücedir. Sizden, sözü gizleyenle onu açığa vuran, geceleyin gizlenenle gündüzün yürüyen (onun ilminde) eşittir(Ra’d suresi 8-9-10)

Es-selamu aleykum değerli dostlarım, geçtiğimiz hafta sonu  yeğenimizin düğünü vardı. Henüz 22 yaşında, üniversite 3. sınıfta genç bir delikanlı. Okulunda inançlarına uygun bulduğu bir genç kızla anlaşıp kısa sürede evlenmeye karar verdiler. Başta annesi biraz karşı çıkmış lakin, oğlumuzun cevabı: “Harama düşmek istemiyorum anne!” olmuş…

İki tarafta destek oldu, gençleri evlendirdiler. Bu olaydan başta ben, hepimizin çıkarması gereken dersler var diye düşünüyorum. Haramlarla dolu üniversitelerde okuyan çocuklarınız, evlenme talebiyle size gelirse lütfen onlara yardımcı olun. 30 yaşına gelmiş birinin karar verip evlenmesi bazen çok daha zor olabiliyor. Yazının devamını oku »

Kosher Damgalı Ürünler Helâl mi?

 ESSELÂMÜ ALEYKÜM

Kosher damgalı ürünlerin helal olup olmadığını soran Amerika’dan  Nurdan Hanım‘ın sorusu üzerine güvenilir kaynaklardan derlediğimiz cevap niteliğindeki yazımızı sizlerlede paylaşmak istedik;

 Özellikle yurt dışında yaşayan müslümanların ve kendi çevremdeki arkadaşlarımın gıda ürünleri seçiminde yanılgıya düştükleri Kosher konusuna açıklık getirmek istiyorum.

Stv Ayna Programı’nın “Amerikadaki yahudiler” bölümünü seyredenleriniz vardır. Museviler, yiyeceklerine temas eden eşyalarınıda kosherlettiklerini anlatıyordu, yeni eve taşınan bir hanımın Kosher şirketini çağırıp mutfağının tezgahını, ocağını, fırınını, kullanacağı kapkacak bıçak vs. bütün eşyalarını buhar püskürten bir aletle Kosherlettiyordu. Programcı Saim bey’in Kosherin niçin gerekli olduğu sorusuna verilen cevap ise her müslümanın teslimiyet konusunda ders alması gereken mânidar bir cevaptı, “dinde herşey sorgulanmaz, Allah öyle buyurduysa bu bizim menfaâtimiz içindir, sorgusuz sualsiz uymakla yükümlüyüz” cevabını vermişti. Dikaktimi çeken diğer konu ise Ultradoks Yahudi bir fırın sahibi, Ortadoks Yahudilerden daha tutucu oldukları için Kosher konusunda çok hassas davrandıklarını, her Kosher damgasına güvenmeyerek hahamlar tarafından gözetim ve teftiş altında tutulan fırınların unlu mamüllerini tercih ettiklerini açıklıyordu. Musevilerin helâl haram konusundaki  hassasiyetlerini hayatlarının tamamında uygulama gayretlerine Türkiye’de şahit olmuştum, büyük bir Musevi grubu, İstanbul’daki meşhur bir otelde kalmaya gelmeden önce 9 tane hahamlarını göndermiş, otelin mutfağını Kosherleterek kendilerince helâl durumuna getirttikten sonra otelde kalmışlardı.

Kosher sertifikası nedir?

Kosher (Koşer yada Keşer okunur), Musevi dinine mensup toplumun gıda maddelerinde aradığı yenebilirlik iznini belirtir. Dini kurumun denetim ve izni ile verilir. İslamda helâl ve haram kavramları hayatın bütün safhalarını içine alır. Kosher ise sadece gıda ile sınırlıdır. Gıda bağlamında, helâle benzer manası olabilir, fakat tıpatıp helâl kabul edilemez. Mesela, eti helâl ve helâl kesim etin, şarapla muamele edilmesi Kosher şartına uygun olduğu halde, böyle bir et ürünü haramdır. Dolayısı ile Kosher damgalı bir ürün alkol ihtiva edebilir. Gelatin, gliserin ve diğer hayvani katkı maddelerinin kökeni ne olursa olsun, Kosher damgalı ürünlerde kullanılabilir. Etlerin kesimi hahamların nezaretinde de olsa kesim esnasında Allah’ın ismi anılmamaktadır. Bunlar ve daha birçok farklılıklar Kosher ürünlerini en azından şüpheli hale getirmektedir. Bu sebeple, ecnebi ülkelerde bulunmak durumunda olan müslümanlar Kosher damgalı ürünleri de dikkatli bir seçime tabi tutmalıdır. En iyisini Allah (c.c.) bilir.

Bu görüşümüzü destekleyen, Amerika’da çalışmalarını sürdüren Müslim Consumer Group’tan Syed Rasheeduddin Ahmed kardeşimizin bir araştırma belgesini aşağıda sunuyoruz:

Kosher Jelatin Helal Değil! Kosher jelatin Helal değildir. Kraft’s Jell-O Gelatin’de kullanılan jelatin domuz ve sığır kemik ve derilerinden yapılmakta ancak paketi üzerinde Kosher K sembolü bulunmaktadır. Bazı liberal Kosher organizasyonları bunu Kosher olarak kabul ediyor. Çünkü, domuzdan yapılmış jelatini, aslını kaybetmiş jelatin olarak düşünüyorlar. Bu bize göre yenmez bir üründür.

Farklı iki tür daha jelatin vardır. Bir tanesi Danone yoğurtlarda olduğu gibi bütün yoğurtlarda kullanılıyor ve diğerleri ise Çin’de Kosher usulüne uygun olmayan tarzda kesilmiş sığırlardan elde edilmiştir. Bu kosher jelatinler Florida’da bulunan Rabbi tarafından K sembolü ile sertifikalanıyor. Kosher kesilmiş sığırdan elde edilen bir başka jelatin daha var, fakat herbir sığır üzerine Allah’ın veya God’ın ismi söylenmiyor, sadece ilk ve son kesilen sığırlara söyleniyor. Kosher jelatinin bu tipi Ortodoks Birliği tarafından OU kosher sembolü ile Entenmann ürünlerinin sertifikalanmasında kullanılıyor.

Balık jelatini hariç, ABD ve Kanada’da üretilmiş gıda ürünlerinin tümünde kullanılan jelatin Helal değildir. Jelatin hayvani bir yağ değildir. Bilakis hayvanın deri ve kemiklerinde bulunan proteinlerden elde edilmiş bir proteindir.

Jibek’in Notu: Jelatin içeren yiyecek veya ilaç kapsüllerinin etiketinde, inek”cow”,  bitkisel “platn”, balık “fish” ibareleri belirtilmemiş ise kesinlikle domuzdan elde edildiği anlamına gelir. inek “cow” dan elde edilmiş jelatin olsa bile helal kesim olmadığı için tercih edilmemelidir.

İki çeşit jelatin vardır. A Tipi jelatin domuzun kemik ve derilerinden çıkartılmış domuz kollageninden yapılır. B Tipi jelatin ise sığır deri ve kemiklerinden yapılır.

A Tipi jelatin: Asit ile muamele edilmiş kollagenden elde edilir.

B Tipi jelatin: Alkali ile muamele görmüş kollagenden elde edilir. Balık jelatini daha düşük jel gücüne sahiptir. Bu sebeple ilaç kapsulü olarak kullanılamaz. Fakat kuvvetli jel gücü gerektirmeyen gıda ürünlerinde kullanılabilir. İlgili ayette geçen temiz yiyecekler sözcüğü çok önemlidir. Eğer Kitap ehli gayrimüslimlerin yiyecekleri temiz değilse, Müslümanlar için de Helal olamazlar. Daha önce de belirttiğim gibi, etin dışındaki Kosher sertifikalı gıdalar Helal gıdaların İslami fıkıh şartları ile karşılaştırılmalıdır. Mesela, Grey Poupon’s Dijon Mustard paketin üzerinde OU ile Kosher sertifikalanmış, fakat Helal değil, çünkü şarap içermektedir. Böylece etin dışındaki Helal şartları sağlamayan bütün kosher sertifikalanmış gıdalar Helal değildir!

En’am suresi (6), ayetler 118, 119, 121

O halde O’nun ayetlerine inanıyorsanız, üzerine Allah’ın ismi anılanlardan yiyin. (118)

Size ne oluyor ki üzerine Allah adı anılan şeylerden yemiyorsunuz? Halbuki kendisine çaresiz kalıp muhtaç olduğunuz şeylerin dışında size haram kıldığı şeyleri, size ayrı ayrı açıklamıştır. Muhakkak ki birçoğu ilmin dışında kendi arzularıya saptırırlar. Rabbin kendisi, haddi aşanları çok iyi bilir. (119)

Üzerine Allah’ın ismi anılmayan şeylerden yemeyin. Çünkü o muhakkak Allah’a itaatsizliktir. Hakikaten şeytanlar sizinle mücadele etmeleri için kendi dostlarına fısıdarlar. Eğer onlara itaat ederseniz, elbette siz de eş tanıyanlardan olursunuz . (121)

SONUÇ: Ehli kitaptan olanların yani hıristiyan ve yahudilerin Üzerine Allah’ın adını anarak  (elektrik vs. aletlerle öldürmek değil, kan akıtarak) kestikleri helal olan hayvanların etleri ve bu hayvanlardan elde edilen ürünlerini tüketebiliriz.

Allahın adını (kasten) anmadan bir hayvanı müslüman da kesse yiyemeyiz.

Kaynak:  http://www.gidaraporu.com/kosher-damgali_g.htm

Ürünlerin üzerinde bulunan ve en tanınan Kosher amblemleri:

 

Not: Bazı ürünlerin üzerinde bulunan Unilever firmasının U harfi ile Kosher manasına gelen U harfi karıştırılmamalıdır. Kosher amblemi olan U harfi  daire içerisine alınmıştır.

Jibek & Cahide

%d blogcu bunu beğendi: