Yeşilmarka Doğal Güneş Kremi

Yeşilmarka Doğal Güneş Kremi

Yaz aylarına yaklaşıyoruz ve güneş etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Bununla beraber Dünya’ya gelen mor ötesi ışın yoğunluğu da artarak geliyor. Bahar aylarında olmamıza rağmen geçtiğimiz günlerde Mor ötesi ışın yoğunluğu 9 değerlerine yani Çok Yüksek Mor Ötesi Işın değerine ulaştı. Böyle günlerde güneşe çıkmadan önce kesinlikle güneş filtresi içeren doğal güneş kremi gibi koruyucu ve sağlıklı ürünler kullanılmalı.

Öncelikle size mor ötesi ışınlardan yani ultraviyole ışınlardan kısaca bahsetmek isteriz. Ultraviyole(UV)  ışınlar, güneşten dünyaya ulaşan elektromanyetik spektrumun gözle göremediğimiz kısmıdır. Aşağıdaki grafikten de görebileceğiniz gibi 400-700 nm arası görünür ışınları (visible light) oluştururken, 100-400 nm arası ise görünmez ışınları (invisible light) oluşturur. UVA, UVB ve UVC ışınları göremediğimiz ışın grubuna girmektedir.  Yazının devamını oku »

Katkısız Saf Sızma Zeytinyağı

unnamed

Sağlık İksiriniz Soğuk Sıkım Zeytinyağı Yesilsepetim.com ‘da

Kur’an-ı Kerim ve Hadislerde geçen zeytinyağı tam bir sağlık kaynağıdır. İçerdiği esansiyel yağ asitleriyle kalp ve damar sağlığınız için paha biçilmez bir nimettir zeytinyağı.

Zeytinyağının elde edilmesinde ve bu nimetin sağlığımıza fayda sağlamasında, zeytinden zeytinyağıeldesine kadar yapılan işlemlerin önemi çok büyüktür.

Yesilsepetim.com ‘ un sizlere sunduğu Güven Asa zeytinyağları 26 Derecede soğuk sıkımdır. Güven Asa soğuk sıkım zeytinyağı zengin aroma ve kendine has nefis bir kokuya sahiptir. Çünkü yüksek ısısal işlem uygulanmadığı için aroması, lezzeti, kokusu uzaklaşmaz ve zeytinyağında kalır.

Yüksek sıcaklık uygulanmadığı için zeytinyağının kalitesi bozulmaz ve zeytin ne kadar kaliteliyse o kadar kaliteli zeytinyağı elde edilir.

Yesilsepetim.com ‘da sunulan Güvenasa zeytinyağlarında kullanılan zeytinlerin kalitesi çok yüksektir. Zeytinlerin tamamı erken hasat, silkim ve eleküstü seçme zeytinlerdendir. Ayvalık, Gömeç ve Pelitköy yamaç bahçelerinde yetişen özel zeytinler kullanılır ve dışarıdan kesinlikle zeytin alımı yapılmaz. Yazının devamını oku »

Kosher Damgalı Ürünler Helâl mi?

 ESSELÂMÜ ALEYKÜM

Kosher damgalı ürünlerin helal olup olmadığını soran Amerika’dan  Nurdan Hanım‘ın sorusu üzerine güvenilir kaynaklardan derlediğimiz cevap niteliğindeki yazımızı sizlerlede paylaşmak istedik;

 Özellikle yurt dışında yaşayan müslümanların ve kendi çevremdeki arkadaşlarımın gıda ürünleri seçiminde yanılgıya düştükleri Kosher konusuna açıklık getirmek istiyorum.

Stv Ayna Programı’nın “Amerikadaki yahudiler” bölümünü seyredenleriniz vardır. Museviler, yiyeceklerine temas eden eşyalarınıda kosherlettiklerini anlatıyordu, yeni eve taşınan bir hanımın Kosher şirketini çağırıp mutfağının tezgahını, ocağını, fırınını, kullanacağı kapkacak bıçak vs. bütün eşyalarını buhar püskürten bir aletle Kosherlettiyordu. Programcı Saim bey’in Kosherin niçin gerekli olduğu sorusuna verilen cevap ise her müslümanın teslimiyet konusunda ders alması gereken mânidar bir cevaptı, “dinde herşey sorgulanmaz, Allah öyle buyurduysa bu bizim menfaâtimiz içindir, sorgusuz sualsiz uymakla yükümlüyüz” cevabını vermişti. Dikaktimi çeken diğer konu ise Ultradoks Yahudi bir fırın sahibi, Ortadoks Yahudilerden daha tutucu oldukları için Kosher konusunda çok hassas davrandıklarını, her Kosher damgasına güvenmeyerek hahamlar tarafından gözetim ve teftiş altında tutulan fırınların unlu mamüllerini tercih ettiklerini açıklıyordu. Musevilerin helâl haram konusundaki  hassasiyetlerini hayatlarının tamamında uygulama gayretlerine Türkiye’de şahit olmuştum, büyük bir Musevi grubu, İstanbul’daki meşhur bir otelde kalmaya gelmeden önce 9 tane hahamlarını göndermiş, otelin mutfağını Kosherleterek kendilerince helâl durumuna getirttikten sonra otelde kalmışlardı.

Kosher sertifikası nedir?

Kosher (Koşer yada Keşer okunur), Musevi dinine mensup toplumun gıda maddelerinde aradığı yenebilirlik iznini belirtir. Dini kurumun denetim ve izni ile verilir. İslamda helâl ve haram kavramları hayatın bütün safhalarını içine alır. Kosher ise sadece gıda ile sınırlıdır. Gıda bağlamında, helâle benzer manası olabilir, fakat tıpatıp helâl kabul edilemez. Mesela, eti helâl ve helâl kesim etin, şarapla muamele edilmesi Kosher şartına uygun olduğu halde, böyle bir et ürünü haramdır. Dolayısı ile Kosher damgalı bir ürün alkol ihtiva edebilir. Gelatin, gliserin ve diğer hayvani katkı maddelerinin kökeni ne olursa olsun, Kosher damgalı ürünlerde kullanılabilir. Etlerin kesimi hahamların nezaretinde de olsa kesim esnasında Allah’ın ismi anılmamaktadır. Bunlar ve daha birçok farklılıklar Kosher ürünlerini en azından şüpheli hale getirmektedir. Bu sebeple, ecnebi ülkelerde bulunmak durumunda olan müslümanlar Kosher damgalı ürünleri de dikkatli bir seçime tabi tutmalıdır. En iyisini Allah (c.c.) bilir.

Bu görüşümüzü destekleyen, Amerika’da çalışmalarını sürdüren Müslim Consumer Group’tan Syed Rasheeduddin Ahmed kardeşimizin bir araştırma belgesini aşağıda sunuyoruz:

Kosher Jelatin Helal Değil! Kosher jelatin Helal değildir. Kraft’s Jell-O Gelatin’de kullanılan jelatin domuz ve sığır kemik ve derilerinden yapılmakta ancak paketi üzerinde Kosher K sembolü bulunmaktadır. Bazı liberal Kosher organizasyonları bunu Kosher olarak kabul ediyor. Çünkü, domuzdan yapılmış jelatini, aslını kaybetmiş jelatin olarak düşünüyorlar. Bu bize göre yenmez bir üründür.

Farklı iki tür daha jelatin vardır. Bir tanesi Danone yoğurtlarda olduğu gibi bütün yoğurtlarda kullanılıyor ve diğerleri ise Çin’de Kosher usulüne uygun olmayan tarzda kesilmiş sığırlardan elde edilmiştir. Bu kosher jelatinler Florida’da bulunan Rabbi tarafından K sembolü ile sertifikalanıyor. Kosher kesilmiş sığırdan elde edilen bir başka jelatin daha var, fakat herbir sığır üzerine Allah’ın veya God’ın ismi söylenmiyor, sadece ilk ve son kesilen sığırlara söyleniyor. Kosher jelatinin bu tipi Ortodoks Birliği tarafından OU kosher sembolü ile Entenmann ürünlerinin sertifikalanmasında kullanılıyor.

Balık jelatini hariç, ABD ve Kanada’da üretilmiş gıda ürünlerinin tümünde kullanılan jelatin Helal değildir. Jelatin hayvani bir yağ değildir. Bilakis hayvanın deri ve kemiklerinde bulunan proteinlerden elde edilmiş bir proteindir.

Jibek’in Notu: Jelatin içeren yiyecek veya ilaç kapsüllerinin etiketinde, inek”cow”,  bitkisel “platn”, balık “fish” ibareleri belirtilmemiş ise kesinlikle domuzdan elde edildiği anlamına gelir. inek “cow” dan elde edilmiş jelatin olsa bile helal kesim olmadığı için tercih edilmemelidir.

İki çeşit jelatin vardır. A Tipi jelatin domuzun kemik ve derilerinden çıkartılmış domuz kollageninden yapılır. B Tipi jelatin ise sığır deri ve kemiklerinden yapılır.

A Tipi jelatin: Asit ile muamele edilmiş kollagenden elde edilir.

B Tipi jelatin: Alkali ile muamele görmüş kollagenden elde edilir. Balık jelatini daha düşük jel gücüne sahiptir. Bu sebeple ilaç kapsulü olarak kullanılamaz. Fakat kuvvetli jel gücü gerektirmeyen gıda ürünlerinde kullanılabilir. İlgili ayette geçen temiz yiyecekler sözcüğü çok önemlidir. Eğer Kitap ehli gayrimüslimlerin yiyecekleri temiz değilse, Müslümanlar için de Helal olamazlar. Daha önce de belirttiğim gibi, etin dışındaki Kosher sertifikalı gıdalar Helal gıdaların İslami fıkıh şartları ile karşılaştırılmalıdır. Mesela, Grey Poupon’s Dijon Mustard paketin üzerinde OU ile Kosher sertifikalanmış, fakat Helal değil, çünkü şarap içermektedir. Böylece etin dışındaki Helal şartları sağlamayan bütün kosher sertifikalanmış gıdalar Helal değildir!

En’am suresi (6), ayetler 118, 119, 121

O halde O’nun ayetlerine inanıyorsanız, üzerine Allah’ın ismi anılanlardan yiyin. (118)

Size ne oluyor ki üzerine Allah adı anılan şeylerden yemiyorsunuz? Halbuki kendisine çaresiz kalıp muhtaç olduğunuz şeylerin dışında size haram kıldığı şeyleri, size ayrı ayrı açıklamıştır. Muhakkak ki birçoğu ilmin dışında kendi arzularıya saptırırlar. Rabbin kendisi, haddi aşanları çok iyi bilir. (119)

Üzerine Allah’ın ismi anılmayan şeylerden yemeyin. Çünkü o muhakkak Allah’a itaatsizliktir. Hakikaten şeytanlar sizinle mücadele etmeleri için kendi dostlarına fısıdarlar. Eğer onlara itaat ederseniz, elbette siz de eş tanıyanlardan olursunuz . (121)

SONUÇ: Ehli kitaptan olanların yani hıristiyan ve yahudilerin Üzerine Allah’ın adını anarak  (elektrik vs. aletlerle öldürmek değil, kan akıtarak) kestikleri helal olan hayvanların etleri ve bu hayvanlardan elde edilen ürünlerini tüketebiliriz.

Allahın adını (kasten) anmadan bir hayvanı müslüman da kesse yiyemeyiz.

Kaynak:  http://www.gidaraporu.com/kosher-damgali_g.htm

Ürünlerin üzerinde bulunan ve en tanınan Kosher amblemleri:

 

Not: Bazı ürünlerin üzerinde bulunan Unilever firmasının U harfi ile Kosher manasına gelen U harfi karıştırılmamalıdır. Kosher amblemi olan U harfi  daire içerisine alınmıştır.

Jibek & Cahide

%d blogcu bunu beğendi: