kokoshabla deodorant

Yulaf Kepeği Nedir?

Yulaf kepeğini uzun zamandır duyuyorum fakat bir kaç gün önce canım kardeşim Neşe yaptığı diyetten ve yulaf kepeğinden bahsedince, beklemeden ben de yulaf kepeği aldım ve hemen bir kaç tarif denedim. İlk izlenimlerim şu ki ciddi anlamda tok tutuyor. Yemesi zor değil. Her şeye rağmen şişirilmiş gıdalardan olabilir endişesini taşıyor ve abartmadan kullanmak gerektiğini düşünüyorum.

Önce yulaf kepeğini tanıyalım. Sonra yulaf kepeği ile yaptığım bir kaç tarif vereyim.

Yulaf kepeği nedir?

Yaklaşık 25 farklı çeşidi olan ve ülkemizde de yetişen yulaf yakın zamana kadar hayvan yemi olarak kullanılmaktaydı.

Dünya sağlık örgütü, yulaftaki proteinin süt, et, yumurta kadar önemli ve soya fasülyesindeki protein ile eşdeğer olduğunu bildirmektedir.

Yulaf kepeği ise; yulaf tanesini saran kabuk kısmıdır. Yulafın öğütülmüş hali değildir, buğday kepeğinden de çok farklıdır.

Neden yulaf kepeği?

Kilo vermek, formunu korumak ve sağlıklı kalmak isteyenler için Rabbimizin bir ikramıdır. Yulaf kepeği, diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla suda çözünebilir lif (Betaglukan) içerir.

Besin değeri açısından incelediğimizde ise, demir, manganez, çinko gibi mineraller, E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminlerini içermektedir.

Yulaf kepeği, vücut için önemli bir antioksidan olan selenyum açısından da önemli bir kaynaktır.

Yulaf kepeğinin faydaları

Yulafın tamamını incelediğimizde, protein, lif, demir ve vitamin içeriğinin büyük bir bölümünün kabuğunda olduğunu görüyoruz. Yani yulaf kepeği ile, yulaftan almak istediklerimizin çoğunu alırken karbonhidrat ve yağ oranını azaltmış oluruz.

Yulaf kepeği fazla miktarda suyu emer ve şişer. Böylece, midede yer kaplar ve oluşan yapışkan jel kıvamı ile tokluk hissi verir.

Kan şekerini düzenler

Yulaf kepeğindeki lifler ile midede oluşan jel kıvamındaki yapı, karbonhidratların emlimini yavaşlatır, azaltır. Böylece kan şekeri hızlı yükselmez, aşırı insülin salınımı olmaz ve daha uzun süre tokluk hissi sağlanır. Özellikle glisemik indeksi yüksek yani, kan şekerini hızlı ve fazla yükselten besinlerle birlikte alınmasıyla, fazla insülin salınımı ve insülin direnci engellenebilir.

Sindirim sistemini çalıştırır

Yulaf kepeğinin içerdiği lifler barsaktan emilmez. Yeterli miktarda su ile birlikte alındığında, bol miktarda su tutan lifler, dışkının şeklini, kıvamını ve dışkılama sayısını düzenler. Kabızlık, hemoroid ve barsak tembelliği gibi barsak akışkanlığı ile ilgili hastalıkları önler.

Ayrıca lifli beslenmenin barsak kanseri riskini azalttığı da gösterilmiştir.

Kolesterolü düşürür

Yulaf kepeğinde bulunan betaglukanın kan kolesterolü üzerine olumlu etkileri vardır. Karaciğerde kolesterolden üretilen, yağ emilimini sağlayan, safra asitleri (kolik asit, kenodeoksikolik asit) safra kesesinde depolanır ve incebarsağa atılır. Barsak bakterileri tarafından suda erir forma dönüştürülür (litokolik asit, deoksikolik asit) ve ince barsağın son kesiminde bir kısmı geri emilir (deoksikolik asit), bir kısmı dışkı ile atılır (litokolik asit).Midede jel kıvamına gelen yulaf kepeği, safra asidini bağlar ve bunların geri emilimini ve işlevlerini azaltır. Böylece yağ ve kolesterol emilimi azalmış olur.

Düzenli olarak yulaf kepeği kullanımı ile LDL (kötü huylu – Lanetli) kolesterolde %10’a varan düşüş elde edilmekte ve kalp damar hastalığı riskinde azalma sağlanmaktadır.

Yulaf kepeğini ne kadar yemeli?

Olumlu etkilerin sağlanması için günlük 30-50 gr arası lif alımı önerilmektedir. Fazla alımlarda bazı vitaminlerin emilimi azalabilir. Günlük 2 yemek kaşığı yulaf kepeğinin uygun miktar olduğunu söyleyebiliriz.

Dr. Halil ERTÜRK
İç Hastalıkları Uzmanı

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. trudelheide says:

    @Melek Nur hanim ve Cahide hanim: doga yi yaratan kim?
    Kirlarda gezerken, güzel bir cicek veya hayvan gördügümde: Sükürler olsun yaratanima, bana ne dogal güzellikler hediye etmis, özene bözene yaratmis derim hep.
    Kendinizi üzmeyiniz.
    Cahide hn, ben de mart dan beri (doktordan zilgit yedikten sonra), seker, un ve unlu mamulleri ve patatez i kestim. Düzenli olarak 2 yk yulaf kepegi yiyorum (ekmek pisiriyorum). Eskiden madde bagimlisi gibi karbon hidrat bagimlisiydim. Yanlis cümle oldu, bagimli daima bagimli kalir (bakiniz alkol bagimlilarina), ama maddeyi kullanmiyorum ozamandan beri.
    Bol protein iceren gidalar tüketiyorum. Mutfagimiz cok zengin, memleketimizin bereketli topraklarindan cok nefis cesitler ürüyor.
    (kiymetini bilelim). Ozaman daha kolay oluyor,
    Baklava, börege bende bayilirim (kim sevmez), ama Portakal agaci-Hatice hn cpk güzel bir felsefesi var: bu vücut bana emanet, kiymetini bilmeyip hasta edersem günah olur. bir keresinde bir yürüyüs sonrasinda ki paylasiminda “bugünlük saglikli bedenimin sadakasini vermek icin xy kilometre yürüyüs yaptim” demisiti. O vakit benim jeton yerinden oynamaya basladi.
    Bugün benim dogum günüm vesilesi ile ailemle ve aileden sayacagim insanlar ile bir ayara gelip cay sofrasi keyifi yapacagiz. Annem, eksik olmasin börek, pasta ve pogaca hazirladi (ben haric kimse de bu denli fazla kilo yok), ben de kabak, havuc, biber soteledim, yanina sarimsakli yogurt. semizotu ve yaban otlari salatalari ikram edecegim.

    Her keze saglikli huzurlii günler dilerim.

    PS: sizin dogum günü ile ilgili fikirlerinize katilmiyorum. öyle günlerde bir adim geri atip günlük kosusturmalardan arinabilliyor ve bize verilenleri daha net görme firsati olabiliyor. günlük sükürden daha cok sükür etme firsati :-).
    Ramazan yaklasiyor, iftar sofralarinda bir aralara gelinir, dogum gününe gerek yok diyenlere: bi yil bulundugum cografyada aksam 22 ve daha gec saatlerde bozulucak oruc. dolayisi ile reklamlardaki iftar sofrasi bizlere sadece reklamlarda kalacak.
    simdiden hepinize huzur ve dualar dolu bir ramazan gecirmenizi dilerim.
    kusura bakmayin, yorum cok uzun oldu …

  2. Zahide* says:

    Bizim çocuklar yulaf ezmesini sütle yemeyi severler. Ama biz onu pişirmeden yiyorduk. Meğer sütle biraz pişirip yeniyormuş. Bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.
    Bir de arpa var,hakkında şaşırtıcı şeyler duyduğum, benim şu aralar inceleme ,araştırma konum.

    1. Arpa ekmeği Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem’in de yediği ekmek. Arpa ve unuyla yapılmış çok çeşitli tarifler var. Faydaları da oldukça fazlaymış ancak bugüne kadar hiç kullanmadım. Deneyelim inşaAllah.

  3. melek nur says:

    Rabb ül aleminin ne çok ikramı var. Maşallah barekallah!
    Yalnız siz yazıyı alıntılarken gözünüzden kaçmış galiba; doğanın hediyesi, diyor haşa.

    1. Subhanallah! nasıl gözümden kaçmış 🙁 Hemen düzelttim kardeşim.

      1. meleknur975 says:

        cezakallahu hayran:)

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: