Doğal Güneş Kremi

Misafir Ağırlamak Zor mu?

İlk evlendiğim yılları hatırlıyorum. Çok misafirim olurdu o zamanlar. Yalan yok, kasardım kendimi. Çocuklarım çok küçük olmasına rağmen, temizlikten asla taviz vermezdim. Ne terler dökmüşüm misafir gelecek diye. Şimdi hatırladıkça gülümsüyorum…

“Misafir ağırlamak neden zor gelir?” diye sorsam, muhtemel cevaplardan ilki temizlik konusu olurdu sanırım.

Bir okuyucum, bulundukları yerde arkadaş toplantıları için 10 gün önceden haber edildiğini, 10 gün boyunca tepeden tırnağa bütün evin temizlendiğini söylemişti. Farklı bir işkence türü gibi değil mi..:)

Yıllar önce bir ablanın söylediği şu sözü hiç unutmuyorum: “Evini temiz tut ani misafir var, kendini temiz tut ani ölüm var”

Evi her an derli toplu, temiz tutmak özellikle çocuklu hanımlar için kolay olmayabiliyor. Ya da yapı itibariyle rahat biriyseniz, evin ne kadar dağınık veya tozlu olduğunu ancak misafir geleceği zaman fark ediyorsunuz…

Günlük rutin temizlik işi düzenli yapılmayınca, işler birikiyor ve misafir geleceği zaman bizi sıkıntıya sokuyor. O halde misafiri kolay ağırlamak için ilk kuralımız işleri biriktirmemek olsun. Misafirin, gelmeden 1 saat önce haber verdiği zamanları düşünün. Bütün evi 1 saat içinde nasıl toparlıyor, lavaboları ovuyor, üstelik bir de kek atıyoruz fırına..:) Demek ki günlük rutin işleri yapmak o kadar da zor değilmiş..;)

Şu bir gerçek ki, mobilyası, ıvır zıvırı çok olan evlerde temizlik yapmak oldukça zordur. Detayları temizlemek ev süpürmekten daha çok zaman alır. Boncuklu perdeler, avizeler, büyüklü küçüklü süs eşyaları, gereksiz zaman kaybına yol açan ayrıntılardır. Bu da demek oluyor ki, az eşya=az iş ve kolay temizlik.

Misafir gelecek diye evde terör estirmeye, asabileşmeye hiç gerek yok. Evlerimiz müze değil. Yaşadığımız mekanlar. Ufak tefek dağınıklıklar, camlarda leke, sehpanın ayağında toz, mutfakta bir kaç bulaşık kalmış olabilir. Bunları hiç sorun etmeyin. Küçük çocuklarınız varsa halının üzerindeki oyuncakları toplamak için uğraşmayın. Genel bir temizlik yaptıysanız, detaylara takılmayın.

Her şeye rağmen Kur’ani ve Peygamberi bir ahlâkı göz ardı etmeyelim ve mecburi durumlar haricinde haber vermeden kimseye gitmeyelim. İletişim sorunu olmayan bir çağdayız. En azından 2 saat evvel gideceğimizi haber verelim.

Temizlik ve dağınıklık konusunu hallettiysek geriye ikram konusu kalıyor. Temizlik konusunda olduğu gibi ikramı da abartıyoruz maalesef.

İkram konusunda kuralımız, gerektiği zamanda gerektiği kadar ikramlık hazırlamak olsun.

Öğlen oturmalarında doyurucu ikramlıklar çok işe yarar. Kısır, mercimek köftesi gibi doyurucu bir çeşitin yanında, bir salata ve bir tatlı olabilir. Kalabalık misafirse yanına börek veya poğaça ilave edilebilir.

Akşam yemeği için, bir ana yemek, pilav+çorba ve salata yeter.

Akşam oturmasına gelen misafir için, bir kaç çeşit ikramlık hazırlamak yersizdir. Çayın yanına bir çeşit tatlı veya tuzlu ya da çerez yeterli olacaktır.

Misafir kalabalıksa abartmadan çeşit artırılabilir.

Ben ikramı, çok çeşit yapmayı seviyorum diyebilirsiniz. Misafire çok çeşit yapmak, bir anlamda misafiri zora sokmaktır. Zira bize görkemli bir sofra hazırlayan ev sahibine, aynı şekilde karşılık vermek isteriz. Aynı ikramı yapamadığımız zamanda mahcup oluruz.

Geniş zamanlarda kolay ikramlıklar hazırlayıp dondurucuya koymak da, misafir geleceği zaman büyük kolaylık sağlar.

Gideceğimiz yere eli boş gitmemeyi, en azından bir tatlı veya tuzlu hazırlayıp götürmeyi alışkanlık haline getirelim. Özellikle küçük çocuklu veya misafiri çok olan evlere giderken bu inceliği ihmal etmeyelim.

Dostluğun, muhabbetin olduğu yerde eksikler fark edilmez, kusurlar kapatılır. Az ikram çok sayılır. Bu açıdan hem kendisiyle, hem başkasıyla kavgalı, tek hedefi dünya olan, evinize gelince gözü eksik bulmaya çalışan insanlardan mümkün olduğunca uzak duralım.  Bizi olduğumuz gibi kabul eden, sade bir kek ve çay eşliğinde doyumsuz sohbetler yapabildiğimiz, ailecek görüşmekten keyif aldığımız, iyi günde de, zor günde de yanımızda olan, bize Allah’ı hatırlatan dostları ise bulursak hiç bırakmayalım.

Son olarak, Nuh Aleyhisselam’ın duasıyla bitirelim: “Rabbim! Beni, ana babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla, zalimlerin de ancak helâkini arttır!”

Cahide Sultan

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Artık gelen misafir çocuğunda beyaz corap varsa şüpheyle bakacagim😃 Birde gerek gündüz gerek akşam oturmalarinda ikram olayı abartılıyor. Ayrıca yemekli misafirlikte evin hanımı olayı abartınca misafirliğe gelen eşler arasında sıkıntı olabiliyor. Kendi eşinden beklentisi artıyor ve dile getiriyor. Diğer husus ise çocuklarına ve esine hazirlayamadigi mükellef sofralar misafirler için hazırlanıyor esasen hane halki da bu durumda kendini değersiz hissediyor… Hem bütçeye hem maneviyata zarar veren abartma durumunu aza indirgemekte fayda var. İkram ve temizlik için kendi sağlığını hiçe sayıp kendini paralayanlarida unutmamak gerek😃

  2. Kalemine sağlık güzel kardeşim duaya da Âmin Âmin
    Temizlik konusu çok hassas olduğumuz bir konudur. İşlerin düzenli yapılıp biriktirmekten nefret eden bir yapıya sahibiz elhamdulillah!
    Hani öyle takıntılı aşırı titizlik hastası olanlardan değil 🙂

    Misafir demek zaten ayrı bir güzelliktir.
    Gidilen evin kusurunu araştırmak yaptığı ikramları eleştirmek hic bir mümine yakışmaz Eğer kişiler bu şekilde bir davranış sergilerse işte ev sahibi kendini o kadar rahat hisseder.
    Evinde bulunan yiyecekleri ile ikram etmek israftan kaçmaktır Eğer kişi kendini zorlayacak gerek maddi gerek manevi hazırlıklar içine girerse bu düpedüz eziyettir.
    Mümin israf etmez çünkü Allah israf edenleri sevmez,
    Mümin yük alandır yük bindiren değildir.
    Maalesef tv’lerde çoktan eleştiri programları normal hayatta da insanların birbirine gittiklerinde yaptıkları eleştiriler Halil İbrahim’i (Aleyhisselam’) bir yaklaşımdan ne kadar uzak olduğumuzun belirtisidir.
    O Peygamber kıssasındaki misafirlerine olan yaklaşımı nazara almak gerekir.
    Rabb’imiz bizleri misafirleri ağırlarken yaptığımız işleri sevap olarak hanemize yazsın. Rabb’imiz bizleri gösterişli malayani şımarık olan bir güruhdan beri tutsun.
    Fi Emanillah!

  3. Ah Cahide Hanım öyle misafirler var ki..Bana geçenlerde gelen misafirler bize evi gezdir diye ısrar ettiler.Koskaca kadınlar bunlar.Yatak odama bile izinsiz pat diye giren oldu:(Ki ilk defa gelen insanlar bunlar.İkramları sundm hanımın biri böreğimden bi lokma alıp bıraktı ben arnaut böreğini sevmem diye.Üstelik hasta halimle hazırladım o ikramları.Meyve ikram ediyorum msafirin biri karpuzun yanında peynir yok mu peynirsiz yiyemem ben diyor.Ki bu insanlar bana ilk kez geliyor.İnşaalah gıybet sayılmaz Allah beni affetsin ama çok üzüldüm.Bu insanlarda mı bir anormalik var ben mi yanlış düşünüyorum…..

  4. Sevdenur says:

    Gerçekten duygularımızı yazıya dökmüşsün ablacığım. Rabbimiz razı olsun. Elhamdulillahi külli hal. öyle eleştiren, açık arayan çevremiz yok. misafir sık gelir çat kapı gelen yakınlarımız çok olur hepsi de bize böyle kabul etmiş böyle sevmişlerdir. bahçe olsun hayvanlar olsun evin genişliği olsun bizim annemle her tarafa yetişmemiz çok zor oluyor üç aşağı beş yukarı yuvarlanıp gidiyoruz dağınık olduğumuz, her gün toz almadığımız günler oluyor. Benim öyle çayın yanına 3-4 çeşitten fazla ikramlık yapacak ne zamanım var ne de kendimden fedakarlık yapmak istiyorum bu konuda. Düşünüyorum bazen kendimize vakit ayıramıyorsak, kitap okumalarımız , manen ilerlemelerimiz, günlük görevlerimiz eksik kalıyorsa bu temizliğin veya gereğinden fazla yiyeceğin bize ne faydası olur. Allah için yapmalıyız ne yapıyorsak. Karşı tarafı da mahcup etmeyerek, misafirlerimize Rabbimizin bize verdiklerinden ikramlarda bulunmalıyız.

    Beyaz çorap olayını da yeni duyuyorum cidden çok şaşırdım ne insanlar varmış. Rabbimiz bizleri bize zararı dokunacak kimselerden korusun, uzak eylesin, yakınlarımızsa bunlar bizlere rızası üzere bir ayar çeksin.
    uzun zaman olmuştu böyle yazmayalı..:)

  5. özlema says:

    Aaa neler duyuyoruuum bu beyaz çorap iside neymiş ayol.pes vallahi pes,insanlar iyice çığırından çıkmış.işsiz kalmış boş kalmışlar anlaşılan.allah etmesin öyle bir dert verir ki yaradan kimseyle uğraşacak halleri kalmaz mazallah. bizlerde dikkat edelim asla böyle meraklara girişmeyelim.tövbe tovbeeee……

  6. cahide abla buzluğa önceden neler koyabiliriz ani misafirlik birkaç öneri istiyorum senden

  7. Kevser esma says:

    Çok güzel bir yazı olmuş ablam benim. Umarım bu konuda sıkıntısı olan bir çok kardeşe yol gösterici olacak. Fakat yazıda geçtiği gibi uzak durmamız gereken kimseler yakın hatta çok yakın akrabalar ise ne yapacağız? Kendi adıma mesafe ayarları yapalı uzun bir zaman oldu. Fakat çevremde bunu başaramayan ve bu durumdan rahatsız olan kimseler var. Mesafe çok yakın olunca sorunda çok olabiliyor. Nasıl bir tavsiyede bulunabilir nasıl bir çizgide durabiliriz? Birde mesafe de çok yakınsa 😞

    1. Akrabalar yakınsa, mesafe de bir yere kadar olabiliyor Kevserim. İletişimi tamamen koparamıyorsun. Böyle durumlarda eskilerin değimiyle herşeyi görmemek, herşeyi duymamak gerekiyor. Laf edecekler diye hayatı kendimize zindan etmek doğru değil. Fakat hassas bir yapıdaysan bunun da çok kolay olmadığını kabul ediyorum. Bırakalım laf eden etsin, günahlarımızı alsınlar bol bol. Oh ne alâ ne alâ 🙂

      1. Kevser esma says:

        Görmedim,duymadım,bilmiyorum o zaman😉 Bunu aşmak epey zamanımı alsada arkadaşlara da bu tavsiyesi yapayım😊 Allah bizleri cehaletten ,kötülüklerden ve kötülük yapmaktan uzak etsin balım 💞🌹

  8. yazilariniz genel anlamda bize rehber oluyor tesekkurler. Benim epeydir Merak ettigim bir konu var bu hususta yaklasimimiz ne olmali sizin fikrinizi ogrenebilir miyim? Oyle gune Falan katilan birisi degilim AMA misafir agirlamayi cok seven bir komsum var beni de her defasinda cagirir sagolsun AMA ablacim 8-9 cesit ikram hazirliyor bu da ayda 2-3 kez Aldigini dusunsek israfa kacmiyor mu bu ikramlara Harcanan para evin butcesini sarmaz mi misafir agirlamak cok onemli bir konu misafir bereketi ile gelir bunlari biliyorum AMA burda ifrat ve teffrit boyutuna girmiyor mu Hal Boyle olunca ister istemeben de o sayiya Yakin seyler yapmak icin sahsen cabaliyorum kucuk cocugum var vaktinden caliyorum vicdan azabi cekiyorum Birgun oncesinden hazirlanmam gerekiyor tabiki o Abla kadar alamiyorum misafir 3-4 ayda ancak AMA Onuk kadar alamadigim icinde ona Karsi mahcup borclu hiss ediyorum kendimi ne yapilmali fikrinizi onemsiyirum tesekkur ediyorum simdiden hayirli gunner diliyorum herkese.

    1. Yazıda kastettiğim bu işte. İmkanın vardır, çok çeşit yapmayı seviyorsundur. Fakat karşıdaki kişiyi bu şekilde bilerek veya bilmeyerek eziyor zor duruma düşürüyorsun. Bu kadar çeşit için herkesin bütçesi, zamanı veya becerisi yeterli olmayabilir. Komşun seni gönülden isteyerek, karşılık beklemeden çağırıyorsa ne güzel. Eğer senden aynısını beklediğini seziyorsan, sana bu böyle imada bulunuyorsa, sen de her çağırdığında gitmeyebilirsin. Veya açıkça, “Ben bu kadar yapabiliyorum. İmkanım bu kadar” diyebilirsin. Başkası laf eder düşüncesiyle, ne bütçeni yor, ne kendini ve aileni üz kardeşim…

      9-10 çeşitin olduğu sofralara da oturdum ama hiç bir zaman çeşitlerin hepsinin tadına bile bakamadım. nasıl yeniyor o kadar çeşit hâlâ anlamıyorum…

  9. hiçbir karşılık beklemeksizin; sadece Allah rızası için ve peygamber sünneti olması hasebiyle misafire hürmet etmek gerçekten çok hoş birşey. Ama gelen misafir ev sahibinin açığını ararsa illa ki bir kusur bulur. Zira kendisi kusur bulmaya şartlanmıştır.😕
    Eşimin ve benim ailemin çok uzakta olmasına rağmen Elhamdulillah yatılı misafirim hiç eksik olmaz. Bana da ikram yapmak için fırsat doğar, Yuppiii😊 (çünkü evdekiler çok iştahsız😔)

  10. Ne bi eksik ne bi fazla..resmen içimden geçenleri yazmışsınız abla.keşke herkes bu şekilde düşünse:)
    O zaman hersey daha güzel ve kolay olurdu..

  11. Beyaz corap demek he pes yani diyorum baskada birsey demiyorum bazi kadinlardan korkulur cidden bu ne böyle arkadaş

  12. Allah razi olsun. Ozellikle yeni evliyken elim ayagima dolasirdi yeni yeni atlatiyorum diyebilirim. Yol gosterici bir yazi olmus.

  13. Benim gittiğim yerde guleryuz en önemli olandır guleryuz olmayınca ister temiz olsun ister çeşit çeşit hazırlasın farketmez.Ben bana gelene özenir hiçbişey yapamasam bir kek çırparım.Bence birşey bile olsa yapmak bu basit bişeyde olabilir verilen değeri gösterir.Temizlikte karşımdakinin bileceği iş bana karışmak duşmez

  14. karahindibaperisi says:

    Ahh evimizin bereketi misafirlerimiz… Benim eklemek istediğim bir durum var. O da samimi misafirlerin başımızın üstünde yeri var. Öyle insanlar tanıdım duydum ki üzüldüm… Her misafirliğe giderken kızına özellikle beyaz çorap giydiren duydum (sözde evin kirini ölçecek😦) ve benim başımdan geçen olay var kii… ikizlerim 2.5 yaşında küçüğü de yeni doğmuştu. Evde yardımcım da vardı ama inan hiç oturmuyorduk. Kalabalık bir misafir topluluğu gelecekti her yeri temizledik sildik süpürdük ikramlar… Tablonun alt tarafında toz varmış unutmuşuz. Misafirlerden biri oraya parmak daldırmış o derece merak etmiş yani oradaki toz mu yoksa tablo mu öyleymiş diye😢en kötü tarafı da yardımcımın bunu oradan gecerken görmesi. Özellikle onun adına çok üzüldüm. Çünkü işini iyi yapan çok becerikli bir hanımdı. Hepimiz insanız benim kusurumu örtecek insanlar dostumdur. Gerisi sadece arkadaş…

    1. Bu beyaz çorap işini daha önce de duymuştum. Büyük edepsizlik!
      Allah bizleri biz olduğumuz için seven, bize Allah’ı hatırlatan dostlar nasib eylesin. Amin

      1. karahindibaperisi says:

        Âminn canım inşaAllah çok şükür öyle gerçek dostlarım var. 💕🌹

        1. Maalesef benimde basima gelmisti. Yeni evlendigimde babamgil bize ilk defa oturmaya gelmislerdi. Uvey annem yasi kucuk olan uvey kardesime beyaz corap giydirmis gelirken. Bizden ciktiklarindada bana haber yollamisti birileriyle. Kizima beyaz corap giydirdim alti simsiyah olmus orda ben soylersem yanlis anlar siz iletin evini daha temiz tutsun diye.. cok uzulmustum gelirken bile planli geldigini duyunca 🙁

          1. Beyazmelek says:

            Allah Allah ne tuhaf insanlar var beyaz corap meselesinidide omrumde ilk defa duydum Allah boyle dusuncesi kirli insanlari yuvamdan uzak tutsun elhm arkadas cevremde dostlarimda kuyu kazan insanlar deiller ☺

            1. bende şahsen bir arkadaşın ağzından duydum.çocuklarına beyaz çorap giydirmeyi çok severmis güya,bir misagirlige gitmiş kanepenin Arkasına çocukları girmiş ayakları simsiyah olmuş.Şok olmuştum ne insanlar var diye.Ogün bugündür misafir geleceği zaman kanepe arkalarıni süpürmeye gayret ediyorum süpüremesem kanepeleri duvara iyice itiyorumki çocuklar giremesin 😀😀😀

              1. Ne kadar üzücü…Kendimiz gibi olmamıza, doğal davranmamıza izin vermeyen, bizleri çoğu kez maskeli dolaşmak zorunda bırakan insanlara yazıklar olsun…
                Ben gelince kanepelerin arkasıyla falan uğraşma olur mu 🙂

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: