
İbn Ömer sabahladığında şu duayı okuyordu: Ey Allah’ım! Beni, sabahlarda taksim ettiğin her hayırda nasibi en büyük olan kullarından eyle. Bana hidayet bulacağım bir nur ihsan et. Dağıttığın rahmeti bana nasib eyle. Bahşettiğin rızkı bana nasib eyle. Gidereceğin zarardan, kaldıracağın beladan ve önlediğin fitneden en fazla korunan kimselerden eyle.
En çok denenip beğenilen tariflerimizden biri olan klasik sütlaç tarifimiz. Yenilenmiş fotoğrafıyla yeniden hatırlayalım 🙂
Orjinal bir sütlaç tarifinde, ekstradan pirinç unu, nişasta gibi ilaveler yapılmaz. Süt, şeker ve pirinç çok az da tuz sütlaç için gereken malzemelerdir.
Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 3 litre süt
- 3 su bardağı su
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 2.5-3 su bardağı şeker
Nasıl yapılır?
- Pirinci yıkayıp bir tencereye alın.
- Üzerine 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip 15-20 dakika kadar haşlayın.
- Pirinci suyuyla beraber diğer tarafta kaynayan sütün içine aktarın.
- Ocağın altını kısıp, sık sık karıştırarak pirinç iyice açılana kadar pişirin.
- İndirmeye yakın, içine tuz ve şekeri ilave edin.
- Sıcakken kaselere paylaştırın.
Sütlaç notları:
- Pirinç direkt olarak süte eklenirse açılma süresi oldukça uzuyor. ön haşlama yaptığımız suyu, hem vitamin, hem nişasta kaybı olmasın diye dökmüyoruz. Bu su sütlacın özleşmesine vesile olacaktır.
- Eğer kıvamı koyu gelirse, 1 su bardağı daha su ekleyip 4-5 dakika daha pişirin.
- Arzu ederseniz sütlacı ateşten aldıktan sonra biraz vanilya ekleyebilirsiniz.
- Şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilir, azaltabilirsiniz.
Merhaba,
Sutlac Tarifini az önce denedim.Ben sütlaç ı pirinci çok olduğunda begenmem.bu nedenle tarifte yer alandan yarım bardak az ekledim ve kıvamı yine de çok güzel oldu.şeker eklerken de temkinli olmakta fayda var 2 su bardağı yeterli geldi bana.buarada şekeri eklemeden önce (sut + sulu pirinci)40 dk kaynatmanizi tavsiye ederim.Bu yolla kıvam alıyor ve nişasta vs.ye gerek kalmiyor
Son zamanlarda bildiğim bir tatlıyı yapacak bile olsam senin sayfandan bakıyorum Cahide abla
En son annem ne güzel olmuş benim tarifimden mi yaptın dediğinde uzun uzun bakıştık ve dedim ki nişasta koymadım
cahide hanım acil yardıma ihtiyacım var ben sütlaç yaptım oruçlu olduğum için tadına bakamadım kaselere koydum şimdi tadına baktım eyvah çok şekerli olmuş (: napayım bana bir fikir verin lütfen yoksa şeker komasına girecez ALLAH muhafaza (:
Merhabalar. Ben bu tarifi yaptım fakat hiç katılaşma olmadı resmen çorba tarzında oldu. Beceremedim galiba.
Bir türlü sütlacı tutturamiyordum. Bu tarifle harika oldu. Tariflerinize bayiliyorum ve surekli yapiyorum, Allah razı olsun sizden.
Dün denedim, biraz fazla tatli olmasi disinda cok guzeldi! Tesekkurler, kucuk kizima artik hep yaparim bu tarifi.
Bu arada ben yarim olcek yaptgimi sasirip sekerini fazla kacrdim ondandr fazla tatli olmasi.. Yarim olcek yaptim 5-6 kase sütlac cikio, bu tarifteki olcekler rahat 10 kase cikar yani;) merakedenler icin yazayim dedim.
Bosna’dan selamlar. Güzel diyarımız Bosna’da sütlaç sadece ve sadece bu şekilde yapılır. Bizde ismi “sutlija” – sutliya diye okunuyor, veya “sutlijaš” (sutliyaş yani sütlü aş). Bu yarifi görünce çok sevindim, çünkü nişastalı ve yumurtalı versiyonlar beni açıkçası çok şaşırtıyor. Biz biliyoruz Bosna’ya bu tatlıyı Osmanlı atalarımızın getirdiğini, onun için bu tatlıyı hep geleneksel bir şekilde, bir şey eklemeden yaparız.
Bu hatırlatmalara bayılıyorum ..ellerine sağlık hatirlamışken yapayım bari süt alınca.
ben sizin klasik sütlaç tarifinizi yapıyorum güzel oluyor. Bu tarifin ondan farkı nedir?
Aynısı 🙂 Sadece hatırlatma babından yeniden paylaştım. Fotoğrafını da yenilemiş oldum.
Bu benim annemin tarifi değil:)benim annemin tarifinde pirinç su ile haşlanmaz,süt içinde pişer.2 kilo süte bir su bardağı pirinç kullanırız.
Kuru fasulyenin haşlandıktan sonra yemek yapılmasında bulduğum özleşmemiş tadı, pirincin haşlanıp da sütlaç yapılmasında da alıyorum.lezzet,kıvam eksik kalıyor.komşularımın sütlacı ile benimkinin arasındaki fark hemen anlaşılıyor.
Canım
İstedi ya gidip bi sütlaç yapıym ben;)
Pirinç haşlandıktan sonra sütün içinde de uzun süre pişiyor. Damak tatları değişebilir ama ben bu tariften hiç şaşmıyorum.
Ben de komşumun harika sütlacının sırrını öğrendim. Sare hanımın dediği gibi, çiğ süte çiğ pirinci koyup pişiriyormuş😊 Hem süt kaynarken pirinç pişiyor ve pişene dek suyu çekildiğinden süt koyulaşıyor.
Ama ben başında duracak vakit gerektiğinden, haşlanan pirinçten zerde için, yayla çorbası için ayırdığımdan bu metod iyi geliyor.
abla. sen çiçek bahçesinde mi yaşıyorsun masallah çok güzeller
Bu resim bahardan kalma canım 🙂 Dağdan topladığım çiçekleri kullanmıştım. Çiçek bahçesinde yaşamayı çok isterdim tabi 🙂
ahhh ahh ben ankara dayim bahar da hemen koylere giderim hele gelincik.disarda kar yagiyor ben bahar diyorum:-)
Cahide hanım ben elif ablam dan öğrendim oda iki üç tane turunç yaprağı koyuyor …
Pişinceye alıyor harika bir aroması oluyor
Dua ayrı güzel sütlaç tarifin ayrı güzel ablacım. Bu basit ama güzel tarifler çay saatlerinde nasıl güzel gidiyor bir bilsen. Birde geleneksel tatlıları daha çok seviyoruz biz. İnan önümüze kocaman çikolata soslu kremsantili bir pasta koysalar biz yinede o pastaya dönüp bakmadan bu anne sütlacıni tercih ederdik. Bu güzel tarif için Allah razı olsun gönlü güzel ablammm. :)))
Cahide abla malzemerde 3 sb su yaziyor ama yapilis yazisinda 4 sb yazmissin,hangisi dogru yarin yapmayi dusunuyorum.
Şimdi düzelttim canım
Çok güzel olmuş resim 🙂 Çok iştah açıcı maşaAllah !!
Çok güzel görünüyo fırın sütlaç yapabilirmiyiz bu tariften
Merhaba cahide ablam herhalde en küçük takipçinizim çok güzel tarifler iniz var bu zana kadar bir çok tarafınızı denedim çok güzel oluyor sütlaçi bende böyle yapıyorum ama 1 kaşık nişasta ekliyorum sadece çok güzel oluyor ellerinizi sağlık resim gönderebilirler eğer bir iki tarifi mi atarım nasıl atıldığında bilmiyorum .Artık 1_2 aydır kendi tarifleri mide oluşturuyorum.Seni severek takip ediyorum ablacım öpüyorum Allaha Emanet ol ☺☺☺
Ellerine sağlik bacim sütlacin en sevdigim şekli:)