Doğal Güneş Kremi

Kocanın Anne Babasına Maddi Yardımı

23193837036_32401d31bf_cBir kardeşimiz kocasının kendi ailesine devamlı maddi yardımda bulunduğunu yazmış ve rahatsızlığını dile getirmiş. Annesi dul ama eşinden maaşı var. Buna rağmen annesine para vermesi gerekir mi? Ben ev hanımıyım, eşimin parasında hakkım var mı? diye devam etmiş.

Uzun yıllar önce, eşi kendi ailesine yardım ediyor diye evdeki şekeri, çayı çöpe döktüğünü söyleyen bir kadınla karşılaşmıştım. “Onu sıkıntıya sokmalıyım ki, ailesine para veremesin!” diyordu. Bu korkunç bir savaş!

Kadın dışarıda çalıştığı için, kadının parasına güvenip ailesine daha fazla yardım eden erkek de var. Kadın çalışmadığı için, ben kazanıyorum, sen benim parama karışamazsın diyen erkek de var. Gerçekten ailesi muhtaç olduğu için maddi destekte bulunan da var. Ailesinin durumu iyi olsa da evlatlık vazifesi bilip yardım eden de var.

Sırf ben büyüttüm, okuttum, kazancında hakkım var diyerek ihtiyacı olmadığı halde evladının kazancından devamlı faydalanmak isteyip evladını zor durumda bırakanda var.

Fakat kadınların bir kısmı istiyor ki; Evlenince kocaları tamamen kendilerine ait olsun. Kocaları kendi ailelerine hiç bir maddi destek de bulunmasın. Hele çocuklar olduktan sonra, masraflar artıyor ve kazanılan para hiç yetmeyecek zannediliyor. Bu yüzden aileye verilen maddi destek boşa giden bir para olarak görülüyor.

İçimizi sıkan diğer tüm dünyalık konularda olduğu gibi, bu konuda da bizi rahatlatacak olan şey Allah’a olan tevekkülümüzdür. Tevekkülümüz kısırsa,  kocamız ailesine yardım ediyor diye depresyona da gireriz, boşanmaya da kalkarız Allah muhafaza.

Rızkı veren Allah’tır. Kimin yaşarken ne kadar rızka erişeceği O’nun katında yazılıdır. Allah’ın bize tayin ettiği rızka O dilemedikçe kimse engel olamaz. Bizden çıkacak bir şeyi de Allah dilemedikçe kimse geri döndüremez .

Allah Rasulûne kadının kocası üzerindeki haklar sorulunca şöyle buyuruyor:

 “Yediğinizden yedirin. Giydiğinizden giydirin. Sakın onları dövmeyin ve onlara incitici söz söylemeyin.” (Ebu Davud, Nikah, 41)

Onu her yıl tatile götürün. Doğum günlerinde hediyelere boğun. Sık sık yemeğe çıkarın. Onun adına bir hesap açıp, düzenli olarak para yatırın. Evini son model eşyalarla donatın! gibi bir tavsiye okudunuz mu?

Eğer eşiniz sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa, sizi başkalarına muhtaç etmiyorsa, dövmüyor, aldatmıyorsa onun ailesine yardım etmesi sizi neden rahatsız etsin ki?

Kardeşlerim: Dünya bir imtihan yeridir. Karısını ve çocuklarını muhtaç hale düşürmeden, kendi ailesine destek olan bir kocayı suçlamaya, bu sebepten huzursuzluk çıkarmaya hakkımız yok.

Rabbimiz buyuruyor ki:

Biz insana, ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır. (Lokman: 14)

Diyorlar ki; “Ama ailesine yardım etmese belki daha çabuk bir ev alırız. Veya çocukların geleceği için yatırım yapabiliriz.”  Bunların tümü şeytanın vesveseleridir. Erkeğin ailesine yaptığı yardım bir sadakadır ve sadakanın pek çok belaya karşı kalkan olduğunu bilmeliyiz. Belki eşiniz ailesine yardım etmese, başka bir belaya maruz kalacak daha fazla maddi kayba uğrayacaksınız. Ya da sırf bu yardımı ve anne-babasının rızalığı vesilesiyle Allah çok farklı hayır kapıları açacak bilemezsiniz ki.

Peki ailesinin ihtiyacı olmadığı halde yardım ediyorsa? 

Eğer anne baba ihtiyacı olmadığı halde evladından para bekliyorsa, evladını zor durumda bırakıyorsa bu bir vebaldir ancak, verdiği evlat için yine bir sadaka değerindedir. Herkes kendi hesabını verecek. Zulmeden zulmünün karşılığını, salih amellerde bulunan da onun karşılığını görecek. Allah katında yapılan hiç bir iyilik veya kötülük karşılıksız kalmayacak.

Olması Gereken

Merhamet sahibi her anne baba, evladının hiç bir şekilde zarar görmesini, sıkıntıya düşmesini istemez. İhtiyacı olmadığı halde, maddi bir beklenti içine girmez. Evladının da bir ev geçindirdiğinin bilincindedir. Durumları iyiyse, evladından beklemek yerine, bilakis evladına destek de bulunur.

Aklı başında hiç bir erkek, eşini ve çocuklarını zor durumda bırakacak şekilde davranmaz. Ailesine yaptığı yardım, eşi ve çocuklarını sıkıntıya sokmaz. Muhtaç olan kendi ailesine nasıl yardım ediyorsa, karısının muhtaç olan ailesine de yardım eder. Bunun yanında evli olduğunun ve bir ev geçindirdiğinin bilincindedir.

Evliliğimizin temeli İslam ahlakına dayalı olarak atılır ve bu minval üzere devam ederse, tevekkül sahibi olabilirsek, büyük sandığımız pek çok sorun gözümüzde küçülecek ve çözümü kolay olacaktır.

Son olarak: Lütfen ailesine yaptığı yardımı, eşinizin başına kalkmayın. Şeytanın vesveselerine sakın kulak asmayın…

Cahide Sultan

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Esimin ailesi ihtiyacı olmadigi halde bizden para istiyorlar. Bizim borcumuz var yeni evlendik evlenirken bir kurus para dahi vermediler herseyi esim yaptı, eşim aldı. 1 tl leri dahi bizim uzerimize gecmedi.ustune bize küstüler ama biz onlarla konusmaya devam ettik anne babadır hakları var diye. Ama onlar parasal konularda bizmle konusup daha sonrasında biziml3 gorusmeyi kesiyorlar ve sonra ardımdan bana ve aileme iftira atıyorlar.bizim borcumuzun olduğunu biliyorlar. Ve cogu zaman ben gerek evimin, gerek kendimin gerekse cocugumun ihtiyaclarini hep borcumuz var diye ertelemek zorunda kaliyorum. Bunlari esimin ailesi bildigi halde bize para yolla, ev alacaz yardm et , arabamizi yaptir vs vs. Gibi nedenlerle her defasinda para istiyorlar. Ustelik sık sık gezerler ve pahall yerlerden alışveriş yaparlar. Bu durumda kendi ihtyaclarimizi karsilayamiyorken onlara yardim etmek ne kadar helal.

  2. Mehriban says:

    Ah bı kaynanalar olmasaydı keşkeeeee 🤦‍♀️

  3. Asla katılmıyorum aynı durumun içindeyim bende kocam bana neler sayıyor ailesine yardım eder benden habersiz bana gelince istediğim birşeyi almaz ben onlara hakkımı helal etmem asla

  4. Selamınaleyküm Hocam Peki ya insanin esi karısını çocugunu baskalarına muhtaç edip ailesine para veriyorsa o zaman ne olcak ozamanda verdiginde sevaba giriyormu cocugunun bi bezi yoksa evde yiycek bisey yoksa ve esiniz kazancını ailesine veriyosa sizede bir ekmek parası bile vermiyosa o zamanda sadaka vermis olurmu

  5. Merhaba bende aynı konudan müzdaribim bnm eşim 1 erkek onun için herşeyi ondan bekliyorlar maddi manevi evde biri grip olsa gecenin 2sinde adamı kaldırıp acile götürüyorlar evde kızkardeşi ve çocukları da var benimde 3 çocuğum var onlarda hasta olsa yarın sağlık ocağına götür der ama onlar olduğu zaman 2 de acillerde gezer maddi yönden durumları iyi ama biz yemeyelim onlar yesin eşimden çekme peşindeler eşim senelerce işşiz gezdi bir kuruş görmedik çok şükür şimdi iş yerimiz var ama yardımları olmayanlar şimdi çatır çatır yiyorlar oğlu işinde kaynatamin arabasını kullanmak istedi kira parasını ver kullan dedi o dediği arabayı eşim 16 milyara babasından satın almış kızına araba alacakmış o parayla hak midir yani ve kira istediği arabaya oğlu alınca oda benim arabam deyip biniyor kendininken kira parası istiyordu oğlu alınca oda bnm diyor hakkı yani pisikolojimi bozdular kendi malı kendinin oğlunun malı olunca yine onunmuş

  6. Merhaba Cahide hanim yazdiklariniz icimi rahatlatti cunku bende ayni seyleri yasiyorum biliyor musunuz.daha nisanliyim dort yildir anensiyle.kaliyor.kendisi nisanlim bir türlü kendisini toparlayamadi isi maasi cok iyi bende.calisiyorum ondan hic birsey beklemedim herseyimi kendim karsiladim nisanliyim dedim ama gecen yil nikahim oldu tam bir yil gecdi Hala anca düzüyoruz evi.
    Sorum yediginizden yedirin giydrdiginizden giydirin dövmeyin iyi sözler yazmissiniz peki benim kaynanam benden lüks giyiniyorsa herseyin en alasini yiyorsa tatil yapiyorsa ben yapamiyorsam.ve hele ki müsrüf ise?esime anlataya calisiyorum bunlari bildigi halde beni kötülüyor anneme karsisin diyor peki Benim Annem ben neden anneme yardim edemiyorum kadin oldugum.icin mi kaynanam olamaz sen kizsin soy ismin degisiti.artik erkek kardeslerin yapmasi lazim diyor

  7. Sanırım sizin de oğlunuz var!!
    şunu anlamıyorum ben her ay aldığım maaşı olduğu gibi eşime gönderiyorum çünkü onun hesabında birikim yapıyoruz,, tevafuken hesap özetini incelediğimde her ay annesinin babasının telefon faturalarını internetlerini ödediğini gördüm sonuçta evdeki ekmek de benim de payım olduğuna göre en azından bana haber vermesi gerekmez mi? Ayrıca kocanız dövmüyorsa neden para göndermesinden rahatsız oluyorsunuz ki gibi bi cümle etmişsiniz,, bu ne acziyet neden bizim kadınlarımızın beklentisi dövmeyen kocaya şükür olsun.. nasıl ki bir erkek karımdan dayak yemiyorum diye şükretmesi saçmalıksa kadınlar için de durum aynı olmalıdır…
    mesele para yollaması değil bundan haberim olmaması ben aynı şeyi yapsam kıyamet kopar sanırım..
    erkekleri bu hale getirenin de yine biz kdınlar olması ne yazık..

    1. Haklisin kardesim

  8. Tek tek okudum tüm sorunları, çok benzer şeyler yaşanmış herkesin ailesinde! Bende anlatayım! Anne babanın birbirinden nefret ettiği 5 çocuklu zengin ama sevgisiz kinle büyütülmüş 5 çocuğun en küçüğü ile evlendim!! Sadece paranın hüküm sürdüğü bir aile! Bir çok mal varlığı olmasına rağmen asla harcamayan ama benim eşimin herkese yardım ettiği aile! Tabi kazanç büyük olunca yardım adı altında sömürme de büyük oluyor! Şöyle ki, yeğen özel okullarda okutmalar, abiyi yanına işe alıp evinin kirasına Altındaki arabaya, Ankara’daki yeğenlere alınan hediyelere kadar eşim ödüyor! Kaynım eşimin sayesinde kadına sahip oldu şimdi bir de oğlu var! Çok merak ediyorum hayatta hiç birşey için mücadele etmemiş insanlar da başını yastığa koyduğunda rahat uyuyabiliyorlar mı? Ben 2011 yılından beri evliyim, ailesi yüzünden kavga etmekten çocuk yapmadım! Eşim evlenmeden önce bana hiç bahsetmedi ailesi için bu hayatta var olduğunu. Ha bu arada zerre sohbet yok ortamda sadece hesabı öder çıkar gider! Aslında herşey kayınvalidemin eşimle evliliğimize 1 ay kala bana aldığı hediyelere karışmasıyla başladı! Ben senin diğer çocuklarına nişanlımın bakıyor olmasına karışmıyorken bunu Nasıl gözün götürmez dürtüsü ile iki kuruş paranın hesabını yaptım! İnanır mısınız bir kıyafet bir çöp almadım ilk 2 sene eşim çok çalışıyor beden gücünü de kullanıyor kıyamıyordum. Ben kıyamadıkça onlar yediler! Tabi sonra ayyuka çıktı herşey boşanmamız için herşeyi yaptılar, tek suçum çıkarlarına dokunmuştum yemeyin dedim. Ben ağlaya ağlaya eşimin çok çalıştığını söylerken seni sevmeseydik bu haline sevinirdik sözü işittim! (Senesi geçmeden kayınvalidem bir çocuğunu kanserden kaybetti! Allah ona annemin döktüğü gözyaşından kat be katını verdi)
    5 sene boyunca kavga ettim! Ailemin beni kullandığını mı söylüyorsun dediğinde “Çin seddi gibi uzaydan bile gözükür” dedim. Politik olmayı beceremedim! Sonuca gelince, ben çok hırslı tuttuğunu koparan hayatla tek başına yıllarca mücadele etmiş biri olarak bu Ada’mı değiştirmeye kalktıkça ailesine daha çok bağlandı. Halbuki kendisiydi benim aileö fesattır kendi mutluluğunu düşünür diyen. Onlar eşime iyi yaklaştıkça ben kötü yaklaşmış oldum kötü olan ben oldum ! Ne acı değil mi sizi çıldırtmaya yetiyor bu! Haklısınız ama ispat edemiyorsunuz. Eşim bu arada sadece ailesine değil herkese karşı oldukça cömerttir. İşin esası paradan başka vereceği hiç birşey yoktur çünkü. İstenmeyen son çocuk olmanın ondaki travması bu “bakın size para veriyorum beni sevin” bilinç altında yatan psikolojik rahatsızlığı bu aslında! Sonra ona kızmayı değil acımayı yardım etmeyi öğrendim ! Karışmıyorum artık Verdiklerine. Ama bende artık fedakarlık yapmıyorum. Helal hele helal asla etmiyorum. Eşim benden aldığı vakti nakte dönüştürüp ihtiyacı olmayan ailesine verdiğinde aslında benim vaktimi vermiş oluyor ! İşte ben onu asla helal etmiyorum ! Ha bu arada eğer yurt dışında yaşıyorsanız parayı ağaçtan topluyorsunuz sanıyorlar! Haraça bağlıyorlar sizi! Bundan kaçış yok! Tavsiyem yapabiliyorsanız bu insanlardan uzak durmanız, eğer nişanlıysanız seviyorsanız bile ayrılın daha büyük dertlere yol açmadan! Benim şuan cesaretim yok buna intikam ateşiyle yanıp tutuşuyorum! Allah hepimize kolaylıklar versin,
    Almanya’dan selamlar,
    Arzu

    1. Yiğidim aslanım says:

      Bacılar hepiniz yazmışsınız haklısınız birde ben anlatayım siz okuyun.
      14yildir evliyim evlenmeden önce çok iyi geliri olan kendime ait isyerim vardı. Evlendikten sonra eşimin annesi Hollanda ya tasinmam gerektiğini yoksa bir daha hanimimi goremeyecegimi söyledi, neyse altınlar 600gr alınmış 9000 euro eşya parası verilmiş düğün yapılmış kayın pederin eli cebine zerre gitmemiş ti tabi sorun değil di onlar için ama ben 30bin euro harcamış tim ve eşime çok aşıktım neyse mecbur Hollanda ya geldik hanımın ailesinin sokağında ev tuttuk velhasıl senelerce hatta halen başları ağrısa biz koşar nerde ne işleri varsa biz yapar yardımcı oluruz onlarsız yemek yemez sinemaya bile restoran a bile otele bile gidemeyiz. Her işimi hanıma ve ailesine danışmak zorunda bırakılıyor işlerim ters gittigindede dalga geçiliyor dum. Yazıldığım üniversiteyi bırakmak zorunda kaldım sırf kayın valide uygun görmediği için. Neyse yıllar yılı zekat fitre herseyimizi hanımın kardeşlerine yolladım hiç laf etmedim, neyse 14yilda ilk kez babam benden acil para istedi ilk kez babama ve aileme belki 14 yılda yüz euro hediyem olmadı, her sene yaz tatilinde babamda kalır 1kilo şeker almadan yenir içilir gidilirdi hanımın razı olmadığını bildikleri için borca harca alır getirir koç babam yazık burada da oğullarınin buzdolabı arabası kileri parası herşeyi ni hanımın ailesi kullansın hakmi revami. Ramazan ayında yiz babamın para istediğini eşime söyledim ve göndermem gerektiğini çünkü babam bukadar daralmasa asla benden para istemezdi lakin hanımım eğer yollarsan ayrılırım senden dedi bende çok tereddüte düştüm aşk meşk kalmadı artık sadece evlarim için yürüyor bu evlilik not bugüne kadar asla aldatmadım abdestimde namazımda isimde gücümdeyim kendisi de öyle tarikat ehli bir kız fakat sadece sorun ve kavga çıkartmak için yaşıyor çoğu zaman kendime zarar vermenin eşiğine geldim yıllardır psikolojik tedavi görüyorum ilaçlarımı alırken gördüğünde deli haplarini aksatma hah bile deniyor halbuki hayatımı mahveden karartan kendisi ve ailesi gene ses etmiyorum, Allah a sığınıyorum ve Allah a havale ediyorum Rabbim benden bin beter etsin onları diyorum şimdi inşallah bugün parayı haberi olmadan yollayacam ama haberi mutlaka olacak ozaman da ben yanlış bi şey yapmadığımı düşünüyorum olacaklardanda Rabbim pişman etmez inşallah

    2. Adınızı yazınızın sonunda okudum dedim Arzuların kaderi mi bu şaşırdım? Sayfalara, kelimelere sığmaz benim de imtihanım, elbet her sınavın beteri de vardır. Anlatılan herşey, duyduğum herşey bana ne gormussun ki sen sorusunu sorduruyor içimden. Yalnız sizin yazınızda birşey dikkatimi çekti Arzu hanim; diyorsunuz ki çocuk yapmadım, her kulunun neler yaşadığını tam anlamıyla Rabbimiz bilir. Orası muhakkak! Lakin siz kendi neslinizden kismamaliydiniz acizane fikrim. Rizik kat’i surette Allah’tandır, bunu hrpimiz biliyoruz. Kimisi icin rizasiz lokma sorun degildir, rizasiz haramdan verir. Isteyene de helalden verir. Siz kesinlikle Allah’a sığınarak çok sayıda cocuk dilemeliydiniz. Ha nasibiniz de yoksa yine yoktur fakat siz dilemeliydiniz. Hem o inanılmaz sevgiyi tadarsiniz hem kendinizden olan bir halka bir bağ oluştururdunuz! Ben 2018 itibarıyla 23 yıllık evliyim. Sonsuz şükür Rabbim’e yine bu yıl itibarıyla 22 yasinda Rabbim’in hediyesi, lutfu, ihsani, keremi bir Kızımız var. Biz tedavilerle sahip olmadık Yavrumuza. Yillardirdir eşime yalvaririm yaşadıklarına benim diyen katlanmayacagi halde; 2., 3., 4. … ve daha fazla tabii hayirli, tabii Rabbimiz’in razi olduğu evlatlar için. Ama yok vardır bunda da nice hayırlar, taşdan istesem merhamet ederdi eşim de tık yok; goguslerim geceleri siserdi, Ruyalarimda cocuk bekledigimi gorurdum ve defalarca dogurdumu… Ruyalarimda emzirirken sutlerimin tastigini görürdüm. Ben bu hallerdeyken eşimin eltimin 2. cocugu doğduğunda sen benim misin, sen benim misin dediğine şahit oldum. Hani Peygamber olsa dayanmaz derler ya haşa summe haşa çaresiz olduğum için dayandim, ustun oldugum icin degil! muhtaç olmadıkları halde, hatta birinin evi “karun” evi gibi digerinin her zaman herşeyi bizden daha fazla olmasına rağmen eşim; bildiğiniz marketten, kirtasiyeye,kıyafetten, ev eşyalarına, kısaca a-dan z’ye bir ev geçimi gibi herşey eşimin sirtindaydi gönüllü olarak. Ve eşim şirket patronu falan değil ha memur. Peki nasıl bu mümkün olabiliyor derseniz eğer!? Yıllar boyu elinizde camasir yikattirilirsaniz 4- 5 tane çamaşır makinesi ve daha diger pek cok seyini herkesin alan bir kisiyle evli olduğum için ve olmama rağmen. ( ki dışarıda çalışan hiç kimse fiziksel, ruhsal ekstra çalıştığını iddia etmesin, kimsenin hayatını bilmeden! Hem de ücretsiz hem de herseyinden eksilterek, yok ederek!) Ve 3,5 senedir sonsuz hayret ve sonsuz şükür halindeyiz. Hani en olması imkansız olurdu fakat bizim bu huzurumuz olmazdı o derece! Öylesine inanmistim ki sadece ecelimi bekliyordum umarsizca! Bir baska sehirdeyiz tercih değil, nice olmazları Rabbim oldurarak! Benim vardığım sonuç şu; halimi hangi dille olursa olsun hiç kimseye anlamamak, Allah’i bilmiyor, gormuyor (haşa ) zannetmemek, ve muhakkak çile gitmese de bu dünyanın biteceginden emin olmak ve cocuk da dahil isteyeceğini sadece Allah ‘ tan istemek. Hele taştan kayadan taş olan kaya olandan adla istememek! Gecmiste hiçbir hatamız yoksa, insanlara dert paylaşma hatamız vardır. Bunun için sonsuz tövbe etmek. Ve geçmişten hiç söz etmeyip, bugünün huzurunu evladımızi da sahit tutarak, sonsuz kere sonsuz sukredip doyasıya yaşamak. Allah’a emanetiz.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: