Doğal Güneş Kremi

Teşrik Tekbirlerini Unutmayalım

teşrik copy

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramının arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa getirilen tekbirlerdir.

Arefe günü sabah namazından başlanarak, bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz vakit,

“Allah-u ekber, Allah-u ekber, lâ İlâhe illallahu vellahu ekber, Allah-u ekber ve Lillahil hamd” denilir.

Anlamı şöyledir: “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur”.

Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes’ûd (r. anhümâ)’ya dayanır.

Soru: 

“Bayrama kaç gün kala her vakit namazının arkasına teşrik tekbiri getirmeliyim ve kaç kere tekbir getirmeliyim?” 

Cevap: Teşrik tekbirleri, Arafe günü sabah namazıyla başlayıp bayramın son günü ikindi namazına kadar yapılır. Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh), bayramın son günü ikindi namazdan sonrada teşrik tekbirlerine devam ediyor.

Ama bu teşrik tekbirlerini, sadece namazlardan sonra değilde gün içerisinde her zaman ve dilediğimiz kadar yapmalıyız.

1) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anuma)’nın teşrik günlerinin tekbirleri şu sözlerle sabittir. O teşrik günlerinde şöyle tekbir getiriyordu:

“Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lailahe İllallahu Vallahu Ekber, Allah-u Ekber Velillahilhamd.”

İbni Ebi Şeybe 2/73, 74, Beyhaki 3/315, Albânî İrva 3/125

2) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) Arafe günü sabah namazından sonra teşrik günlerinin son günü ikindi namazına kadar tekbir getirirdi. Son günün ikindi namazının akabinde de yine tekbir getirirdi.”

İbni Ebi Şeybe 2/72/1, Beyhaki 3/314, Albânî İrva 3/125

3) Abdullah ibni Ömer ve Ebu Hureyre (Radiyallahu Anhum) Teşrik günlerinde Zilhicce ayının 10, 11, 12 ve 13’cü günleri pazar yerlerine gider, tekbir getirirlerdi. İnsanlar da onların tekbirlerine iştirak ederek tekbir getirirlerdi.”

Buhari 926

4) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) o günlerde yani Mina günleri olan teşrik günlerinde namazların arkasında, yatağının üzerinde, çadırında, oturduğu yerde ve yürüdüğü yerde (yani aklına geldikçe) o günlerin hepsinde tekbir getirirdi.

Buhari 928, 929, İbni Münzir

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. ummuaise says:

    S a cahide hanim Ben buradan bi dusuncemi paylasmak istiyorum .belki yanlisda dusunuyor olabilirim.vakif ve derneklerin kurban calisnmal ari ni takdir ediyorum.ne varki bazi lari insanlarin zaten butun imkanlarini kullanarak kestikleri kurbanlarina talib oluyorlar .bence coluk cocuk ev halki bu coskuyu yasamalari lazim

  2. Selamünaleyküm Cahide abla.rabbim razı olsun senden.bu yıl bu güzel hatırlatmaların sayesinde zilhicce orucunun tamamını tutuyorum nasipse.namaza başlamamda da payınız büyük.sen benim olmayan annem ablam oluyorsun bazen.hakkını helal et.Allaha emanet 👋

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: