Gülay’ımız brusella hastalığına yakalandığını ve çok sıkıntılar çektiğini yazmış. Allah acil şifa versin. Bu konuda bilgisi olanlar, bu hastalığı geçirenler bize yazarsa çok seviniriz. Özellikle etkili bitkisel bir tedavisi var mıdır? merak ediyorum.
Alıntı bir yazıyla hastalığı tanımaya çalışalım.
Adından da anlaşılacağı gibi bu hastalığa sebep olan Brusella adı verilen bir mikroptur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıklarına neden olmaktadır.
Mikrobun bulaşma şekli tahmin edeceğiniz üzere, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye yayılıp, insan ve hayvan vücuduna ulaşır. Ahır veya ağıl içinde yaşayan ve beslenen hayvanlar arasında bulaşma eylemi ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme ya da sağım sırasında meydana gelen hatalar sonucu gerçekleşir. Mikrobu bünyesinde barındıran gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğurma durumunda atık yavru zarları ve suları ile çevreye bulaştırırlar.
Mikrobu taşıyan hasta hayvanların hemen hemen hepsi, yavru attıktan bir süre sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atma dönemleri gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin daha ileri ki dönemlerinde olur. Brusella’da genellikle hasta hayvanları tedavi etme uygun görülmez. Hasta hayvanlar seçilerek mezbahaya gönderilir.
Hastalık Nasıl Bulaşır?
Bu hastalık az önce de belirttiğim gibi hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. İnsanoğlu günlük hayatında, hayvansal gıdaları fazlasıyla tüketiyor. Yiyeceklerden daha çok hayvansal sıvı ürünler bu mikrobu daha yoğun bir şekilde taşıyor. Özellikle keçi sütünün kaynatılmadan tüketilmesi ve süzülmeden içilmesi Brusella hastalığına kapıları açıyor. Mikroplu sütten yapılan peynir ve buna benzer diğer hayvansal ürünler sağlıklı bir biçimde kaynatılmalı ya da kontrollerden geçirilmelidir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Yüksek ateş’in yanı sıra bu hastalığın en büyük belirtisi, sık sık gerçekleşen üşüme şeklindeki titremeler’dir. Yüksek ateş, gece terlemeleriyle birlikte düşmeye başlar, gündüz vakti ise yeniden rahatsızlık vermeye başlar. Aşırı terleme ve halsizlik bir diğer belirtiler arasında yer alır. İştahsızlık hastalığın ilk döneminde en net görülen belirtilerden birisidir, bununla birlikte hasta normal bir insana nazaran, daha çabuk yorulur ve nefessiz kalır.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
En etkin ilaç grubu Tetrasiklinlerdir. Biraz sonra da bahsedeceğiz yan etkilerinden dolayı kısıtlamalar vardır. Yan etkilerinin çok fazla olmaması nedeniyle Doksisiklin tavsiye edilir. İlaç tedavisinde yeterli doz uygulandığında hastalığın iyileşme süresi zaman dilimi olarak daha aza indirgenecektir. Tetrasiklinler.
Yan etkisi diş lekeleri olduğu için hamilelere ve 8 yaş altı çocuklara tavsiye edilmez bunun dışında diğer hastalar için gönül rahatlığıyla uygulanabilir. Rifampin tek başına kullanılamaz ama doksisiklinle birlikte 15 mg ve günde tek doz olmakla birlikte 45 gün süre ile tavsiye edilmektedir.
Yazar: Ali Ersoy
Cahide hanım selamlar..öncelikle hastaya çok geçmiş olsun..Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak yazınıza ufak da olsa cevap yazmak istedim. Bruselloz ülkemizde özellikle Doğu Anadolu’da oldukça sık görülen enfeksiyonlardan birisidir. Halk arasında ‘Mal hastalığı’ yada ‘peynir hastalığı’ denmektedir. Teşhis ve tedavisi zor değildir ancak tedavide kullanılan antibiyotikler ve süresi hastadan hastaya değişmektedir. Çünkü hastalık oldukça farklı klinik şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Kimi hastaya sadece 6 hafta tedavi verirken kimi hastaya 3 ay yada daha uzun süre antibiyotik tedavisi vermek gerekmektedir. Şunu özellikle belirtmem isterim, bitkisel tedavilere asla başvurmamak lazım!! Hastalığın kendisi karaciğer enzimlerini yükseltebiliyor bunun yanısıra bitkilerde karaciğeri etkileyebiliyor. Bu durum hasta için oldukça riskli oluyor. Hastalık tekrarlayabilir yada hastanın şikayetleri uzun sürebilir, ancak bunlar tedaviyi bırakıp başka çareler aramaya sebep değildir. Düzenli kontrollere gidip tetkikleri yaptırmak gerekiyor. Hayvancıkla uğraşanların hayvanlarına aşı yaptırması, hayvanlarda düşük olunca bu hastalığın da olabileceğini düşünüp veteriner ile görüşmesi, sütün kaynatılıp tüketilmesi, peynirlerin kaynatılmış sütten yapılması tuzda uzun süre bekletilmesi çok çok önemli..ilk anda aklıma gelenler önemli gördüklerim bunlar oldu, tekrar çok gecmiş olsun
selamün aleyküm annem babam bu hastalığı geçirdi uzun bir süre tedavi oldular numunede anneminki bir süre sonra nüksetti yeniden tedavi oldu bizimkiler sadece hap kullandı iğne yapmadılar yan etkileri fazlaymış yaşlı oldukları için iğne vermediler kesinlikle süt ürülerinden uzak olunacak anneminki süt ürünü yediği için nüksetti rabbim şifa versin
Öncelikle geçmiş olsun. Rabbim kısa zamanda ŞAFİ ismiyle sifanizi versin. Ayni hastalık belirtilerini yakinim yaşadı. Burusella nin bütün belirtileri olmasına rağmen tahlilde çıkmadı. Sonra Behçet hastl.suphelendiler. Oda tahlilde çıkmıyor fakat belirtiler ayni. En sonunda vücutta yüksek oranda enfeksiyon olduguna bağladılar. Bence farkli hast. Dr.larla görüşün.
Merhaba Cahide hanım yine ben 🙂 Hem bir eczacı olarak sağlık mensubu olarak, hem de annesi bu hastalığı atlatmış biri olarak birkaç şey yazma gereği hissettim. Süt iyi kaynatılırsa brusella mikrobu ölür, iyi kaynamış sütü ve bundan yapılan süt ürünlerini tüketmekte sakınca yoktur. Ancak biliyorsunuz çoğu peynirler süt kaynatılmadan sadece ısıtılarak mayalanıyor. Süt kaynatılırsa peynir olmuyormuş. peki ne yapacağız peynir yemiyecek miyiz? Elbette yiyeceğiz. Ben aldığım peynirleri genelde 15-20 kg alıyorum salamura yaptırıyorum temiz yerden alsam da 3 ay bekletiyorum. 3 ay bekletildiğinde brusella mikrobu ölüyor. bilginize.. Bir de mayalandıktan sonra kaynatarak yapılan tel tel ayrılan peynirler (örgü peyniri vs gibi) daha güvenilir oluyor bu açıdan.. Birde şu var bu hastalığın teşhisi oldukca zor. bazen bel fıtığı gibi belirti verir bazen depresyon gibi, çoğu zaman da ateş ,titreme nedeniyle soğuk algıntığı ile karştırılabilir. kuvvetli antibiyotik iğnelerle tedavi edilir, uzun süre tedavi gerektirir erken teşhis çok önemlidir. . iyileştim diyip tedavi yarım bırakılmamalı yoksa yeniden nüksetme ihtimali vardır. çocukluğumdan beri ağız tüketiriz hiç hasta olmadım diyenlerde var tabi onlar da doğru söylüyor*. bu hastalık sadece brusella mikrobunu taşıyan hayvanlardan geçiyor.Hayvanda mikrop yok ise, hayvanın sağlıklı olduğuna kesin eminseniz bişey olmaz..
Aman diyim bitkisel tedaviye güvenip doktora gitmemezlik etmeyin. Antibiyotik iğne tedavisi şart. ilaçsız olmaz. tedavi için geç kalındığında ölümle sonuçlanabiliyor. Bir tanıdığımın ablası bu hastalıktan ölmüştü.ilk başta Yanlış teşhis konulmuştu brusellozis olduğunu çok geç anlamışlardı.( Allah rahmet eylesin)
Risaleyi nurdan.SEKİZİNCİ DEVÂ
Ey âhiretini düşünen hasta! Hastalık, sabun gibi, günahların kirlerini yıkar, temizler. Hastalıklar keffâretü’z-zünub (günahların keffareti) olduğu hadis-i sahihle sabittir. Hem hadiste vardır ki, “Ermiş ağacı silkmekle nasıl meyveleri düşer; imanlı bir hastanın titremesi de öyle günahları silker.” Buharî,Merdâ: 1, 2, 13, 16; Müslim, Birr: 45; Dârimî, Rikâk: 57; Müsned,
Günahlar, hayat-ı ebediyede (sonsuz hayatta) daimî hastalıklardır; bu hayat-ı dünyeviyede dahi kalb, vicdan, ruh için mânevî hastalıklardır. Sen eğer sabredip şekvâ (şikayet) etmezsen, şu muvakkat (geçici) bir hastalıkla daimî pek çok hastalıklardan kurtuluyorsun. Eğer günahları düşünmüyorsan, yahut âhireti bilmiyorsan veya Allah’ı tanımıyorsan, sende öyle dehşetli bir hastalık var ki, milyon defa sendeki bu küçük hastalıktan daha büyüktür; ondan feryad et. Çünkü, bütün dünyanın mevcudatıyla (varlıklarıyla) kalbin, ruhun ve nefsin alâkadardır (ilgilidir) . Mütemadiyen (sürekli) firak ve zeval ile (ayrılık ve yok olmayla) o alâkalar kesilip, sende hadsiz (sonsuz) yaralar açılır. Bahusus (özellikle) âhireti bilmediğin için, ölümü idam-ı ebedî (sonsuz yokoluş) tahayyül ettiğinden (hayal ettiğinden) , adeta, güya yara bere içinde, dünya kadar hastalıklı bir vücudun var. İşte en evvel, hadsiz (sonsuz) yaralı ve hastalıklı bu büyük mânevî vücudun hadsiz hastalıklarına kat’î ilâç ve kat’î şifa verici bir tiryak (ilaç) olan iman ilâcını aramak ve itikadını (inancını) düzeltmek gerektir ki, o ilâcı bulmakta en kısa yol, bu maddî hastalığın yırttığı gaflet perdesinin altında sana gösterdiği aczin ve zaafın penceresiyle, bir Kadîr-i Zülcelâlin (Büyük ve her şeye gücü yeten Allah’ın ) kudretini ve rahmetini tanımaktır.
Evet, Allah’ı tanımayanın, dünya dolusu belâ başında vardır. Allah’ı tanıyanın dünyası nurla ve mânevî sürurla doludur; derecesine göre, iman kuvvetiyle hisseder. Bu imandan gelen mânevî sürur (neşe) ve şifa ve lezzet altında, cüz’î (küçük) maddî hastalıkların elemi (acısı) erir, ezilir.
Öncelikle çok çok geçmiş olsun Cenabı Allah şifalar versin safii hakim O’dur. Geçen sene Teyzem bunu yaşadı bizzat şahit oldum hakikaten acısı çok şiddetli on gün iğne kullandı alternatif olarak bi şey yapmadi ama aidin salih in tedavi yöntemi olarak açlık yapabilir açıkla o mikrobu en kisa şekilde atabilir. Tekrardan geçmiş olsun günahlarına keffaret olsun.
Ağız bilirmisiniz bilmem. Yeni doğum yapmış hayvanın sütüdür. Ben çok severim bir arkadaşım getirmişti. Yedim bir tabak dolusu. Onu yedikten yaklaşık 3-4 ay sonra ben grip oldum. Daha doğrusu ben grip olduğumu sandım. Yüksek ateş sıtma nöbetleri eklem ağrılarıki ne ağrı oturduğum zaman kalkamıyorum kalktığımda oturamıyorum. 15 gün kadar çektim üşüttüm diye ağustosun sıcağında daha sonra doktora gittiğimde Burusella olduğum söylendi. İğne ve ilaçla yatak istirahatı verdiler. Uzun süreli tedaviydi. Halen senesi geldiğinde hafif şekilde geçiririm. Yaklaşık 20 yıl oldu o günden beri ağızdan ve taze peynirden uzak durdum.
Biz çocukluğumuzdan beri ağız tüketiriz, çok da severim. Şükür hiç öyle bi rahatsızlığım olmadı