kokoshabla deodorant

Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı

20103998082_5464ba97d7_b

Beni mutfakta en mutlu eden durumlardan biri, mayaladığım yoğurdun tutmuş olduğunu görmektir 🙂

Evde yapılan yoğurdun kıvamı daha sulu ama lezzeti çok daha güzeldir. Uzun bir tatil dönüşü, yeniden yoğurt mayalamak istediğimizde doğal yoğurt mayası bulmak zor olabilir. Hazır yoğurtları da maya olarak kullanmak doğru olmayabilir. Bu durumda bir kaç seçeneğimiz var. 

  1. Tatile çıkmadan önce 2-3 yemek kaşığı kadar yoğurdu küçük bir kavanoza koyup dondurmak. Tatile çıkarken buzdolabının fişini çekiyorsanız, bu şıkkı geçin.

2.Yoğurttan 2 yemek kaşığı kadarını beyaz bir bezin üzerine koyup güneşte kurutmak. Kuruyan yoğurdu kapaklı küçük bir kaba koyup saklayın. Yeniden mayaladığınızda sulandırarak kullanın.

  1. Bunu yeni keşfettim. Marketlerde toz halinde yoğurt mayaları var. Tamamen organik-katkısız olduğu yazıyor. Güvendim ve probiyotik olan yoğurt kültüründen aldım.19925301699_cfcb8666c0_b Toz halindeki mayayı önce yarım çay bardağı sütün içine koyup yarım saat kadar beklettim. Sonra mayalanma ısısına gelen 1 lt lik kavanozdaki sütün içine ekleyip mayaladım. Üzerini sarıp 3 saat bekledim. Bu sürenin sonunda yoğurt mayalanmıştı. İlk mayalanan yoğurt oldukça tatlı, pek yoğurda benzemeyen bir lezzete sahip oluyor. Her defasında son mayaladığım yoğurttan maya ayırıp, yeniden yoğurt mayaladım. Şimdi harika yoğurtlarım oluyor.

20103999132_c6f19357fe_b

PROBİYOTİK NEDİR?

Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve/veya bileşenleri tanımlamaktadır. Probiyotik gıda ise içerisindeyeterli miktarda canlı probiyotik mikroorganizma bulunduran ve raf ömrü sonuna kadar bu canlılığı muhafaza eden üründür.

Günlük beslenmenize doğal probiyotikleri ekleyerek, mide ve bağırsak sorunlarını önleyebilir, sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.

İki tür bakteri vardır. Bunlardan ilki; hastalıklara neden olan ve insan sağlığını bozan patojen bakterilerdir, ikinci grup ise; sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlayan yararlı bakterilerdir. Bakteriler derimiz dahil olmak üzere etrafımızdaki her yerdedir. Yararlı bakteriler ise, bağırsaklarımızda yaşarlar ve sindirim sürecine yardımcı olurlar. Aslında bağırsağımızdaki yararlı bakteriler olmadan besinlerin sindirimini gerçekleştiremeyiz. Antibiyotiklerin sık sık ve yüksek miktarda kullanılması patojen bakterileri öldürürken, yararlı bakterileri de öldürür. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Doğal probiyotik gıdalar sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olur.

*Yararlı bakteriler bulunduran besinler:

Probiyotik gıdalar, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan canlı mikroorganizmaları içeren gıdalardır. Bu günlerde mikroorganizmaların canlı kültürleri bazı yiyecek ve içeceklere ekleniyor, ancak doğal probiyotik gıdaların daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Probiyotik besin takviyeleri, piyasada mevcuttur ancak yapay olan her şey gibi yan etkiler gösterebilirler. Bu nedenle özellikle antibiyotik kullanımından sonra beslenmenize doğal probiyotik gıdaları eklemeniz önemlidir.

Probiyotik kelimesi “yaşam için iyi” anlamına gelir. Antibiyotikler ve diğer bazı ilaçlar hastalığa neden olanlarla birlikte yararlı bakterileri de yok ederler. Aşırı işlenmiş gıdaların tüketimi veya fiberden zengin olmayan bir diyet vücudunuzdaki probiyotiklerin azalmasına neden olabilir. Uzun süreli ishal ve stres vücuttaki probiyotik bakterileri yok edebilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da probiyotik bakterilerin azalmasına ve sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.

*Probiyotik gıdaların sağlığa faydaları:

Bifidus regularis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus ve laktik asit bakterileri doğal olarak bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin en yaygın çeşitleridir. Bu bakteriler, vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder. Ayrıca ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, irritabl barsak sendromu ve diğer bağırsak sorunları önlemeye yardımcı olurlar. Yararlı bakteriler gastrointestinal enfeksiyonları önleyerek sindirim sistemini özellikle de bağırsakları sağlıklı tutarlar. Probiyotikler, hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar. Bunlar mantar enfeksiyonlarının belirli türleri için büyük iş yaparlar. Önemli ölçüde alerjik reaksiyon riskini azaltırlar ve aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarının gelişme riskini düşürürler. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye yardımcı olurlar.

Probiyotik bakteriler içeren gıdalar, yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin emilimini arttırır. Bu gıdaların düzenli tüketimi kabızlık, kolit, gastroenterit, enfeksiyon, ishal, gaz, laktoz intoleransı, kötü sindirim ve özellikle kolon kanseri gibi çeşitli sağlık koşullarını önlemeye yardımcı olur. Bu gıdaların mesane kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olurlar. Bu gıdalar çocuklardaki egzama belirtilerini azaltmaya yada önlemeye yardımcıdır.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. yusuflayiz says:

    Selamün Aleyküm Cahide hanım bende yoğurt mayaladıktan sonra tadı değişmeden (yeni iken )küçük bir kaba koyup dondurucuya koyuyorum.İzin dönüşlerinde yada ekşiyen yoğurt yerine tatlı yoğurt mayası lazım olduğunda hazır oluyor.yeni yoğurttan tekrar mayalık koyuyorum ki dolapta hazır olsun.

  2. Selçuk Üniversitesinde Biyoteknoloji Çalışmalarının neticesinde Menşei Toroslar ve Karedenize dayanan, tamamen Türk biyolog, Gıda mühendislerinin Özellikli Labaratuarlarda %100 yerli ve milli bir ürün çıkartıldı. İsmi “MAYALA”
    Yoğurtla beraber Kefir Mayası da üretiyorlar. N11.com da satılıyor. Diğer fermente ürünlerin de üretilmesini istemek düşüyor bizede.
    Ekşi ekmek, sirke, turşu Mayaları gibi

  3. Ben bugün.yayla periyotik mayayla yoğurt mayaladim.fakat yarım çay bardağı sütle tozu karistirken.bekletmedim direk ılık süte ekledim.sizce olmusmudur.yogurdum

  4. Merhaba, ben 2 gündür yayla maya ile probiyotik yoğurt yapmaya çalışıyorum. Sizin verdiğiniz tarif paketin arkasındaki ile hemen hemen aynı. 7, 8 saat beklettim. Ama olmuyor. Acaba annem usülü tozu sütle karıştırırken yoğurt ta eklesem mi o zaman probiyotik olur mu?

  5. Cahide Hanım, ben bu yayla maya ürününü iki gündür deniyorum ama bir türlü tutmuyor. sizin anlattığını gibi önce yarım bardak sıcak sütle bekletiyorum, sonra yine ılık süte ekleyip 7-8 saat battaniyelere sarılı bir şekilde, kalorifer peteğine yakın koyuyorum. ama kavanozdaki süt sabah hala sıvı halde hiç mayalanma yok. acaba biraz yoğurtla o tozu karıştırıp yapsam, daha mı mantıklı olur?

  6. Cahide hanım kefir ile yoğurt mayalanır mi nasıl yapabilirim acaba bir de özelliği nasıl olur probiyotik olur mu

    1. Piyasada çeşitli markalarda toz halinde yoğurt ve kefir mayaları var.
      Yoğurdun ilk mayalanmasında doğal mayayı tercih etmek, lezzeti değişmeye başladığında tekrar doğal mayayı kullanabilmek için süper bir yöntem.Doğal Mayayı bulduk bundan sonra Dikkat edilmesi gereken en önemli konu Mayalama sıcaklığı, mayalama ısısının korunması, sütümüz deki Katı madde oranı
      İdeal mayalama sıcaklığı 43-45 derece
      İdeal mayalanma süresi: bu sıcaklığı muhafaza edebilme durumuna göre değişiklik gösterir. 45 derecede 10 Dakika Çalışan bir fırın için 3-4 saat iken 22 derecede bir odada örtüye sarılmış bir kap için 8-12 saati bulmaktadır. Bu süre uygulayıcının dikkat ederek belirlemesi en doğrudur.
      Yoğurdu temel iki bakteri oluşturmaktadır. bu iki bakteri haricinde bakteri ve enzimmlerin girmemesi doğallık yönünden oldukça mühimdir. Süt kalitesi ve pastörize edilme şeklide yoğurt kalitesinde önemli faktördür. UHT sütlerde İdeal yoğurdu elde edemezsiniz mesela.
      Sütteki su miktarını Azaltmak içinde Katnadıktan sonra 10-15 dk kadar ocağın üstünden alınmadan kaynamaya devam ettirilmesi daha katı bir yoğurt elde etmemizi sağlar.
      Bu şartlara itina gösterildiğinde” Mayala Yoğurt Mayası” ileca kavanozda yapılan yoğurdu yatay hale getirdiğimizde bile dökülmediğini yaşadık. Sağlıcakla kalın

  7. Dyt. Ömer says:

    Yoğurt zaten probiyotiktir. yani icinde probiyotik bakteriler var. Siz icine prebiyotik tozlardan atarsaniz veya yogurdu yiyeceginizde bu tozlarla karistirirsaniz sinbiyotik bir urun elde edersiniz.
    prebiyotikler kalin bagirsakta fermente edilirler bakteriler tarafindan ve ortaya cikan fermente urunler k.bagirsak hucreleri icin enerji kaynagidir. yani bu urunlerin tuketilmesi bagisiklik sistemini destekler k.bag. kanserini kan kolestrolu ve sekerini dengeler.

    1. yoğurt probiyotikte gerçek yoğurdu bulmak mümkün değil bu zamanda bizde içine şase katarak yoğurdu probiyotik yapıyoruz

  8. Merhaba Cahide Hanım,
    Bende yoğurdumu mandıra sütü alıp evde kendim yapıyorum ancak ufak bir sorunum var,mayaladığım yoğurdun orta kısmı lor/ekşimik gibi kesik kesik oluyor.Kenarları ise hazır yoğurtlar gibi pürüzsüz..Eşimde yoğurdu bu şekilde sevmiyor.
    Sütü kaynatırken karıştırmamaya özen gösteriyorum.Mayalama sıcaklığını ise serçe parmak sıcaklık kontrolüyle ayarlıyorum.Acaba çok mu sıcak mayalıyorum diye düşündüm daha düşük sıcaklıkta da mayaladım ama sonuç yine aynı 😥
    Bir tavsiyeniz olabilir mi acaba?

    1. Daha yayvan bir kapta mayalamayı deneyebilirsiniz. Birde mayayı koyduktan sonra tam olarak karıştırıyorsunuz değil mi?

      1. Çok teşekkür ederim cevabınız için..Mayamı süte karıştırmadan önce bir miktar süt ile iyice eziyorum sonra süte katıp iyice karıştırıyorum.
        Genellikle büyük boy cam tencerede mayalıyorum.Bir sonrakine yayvan bir kapta mayalamayı deneyeceğim.Sonucu haber veririm.Sevgiler..

    2. Konunun üzerinden baya zaman geçmiş ama yazmak istedim cahide hanım o yogurt mayasinin combiotik babyfor ypgurt adli mayasini buldum dogadan bizim markali realden aldim bilgi amacli soyluyorum. Daha mayalayamadim sunu sormak istiyorum yaygan guvecte maya daha iyi olmazmi hem guvec isiyida tutuyor belli zaman sizce nasil olur

  9. Sümeyye says:

    Cahide hanım, ilk yoğurt tatsız Tuzsuz oluyor dediniz ya, acaba mayalarken birz tuz koysak olur mu?

  10. Yoğurt çelik tencereye mayalanır hem sağlıklı hemde taş gibi tutuyor devamlı aynı tarafından aldığnz zamanda sulu tarafından tüketmiş katı tarafı bir kenarda kalmış oluyor 3 yıllık evliyim yoğurdumu hep kendim yaparım 😉

  11. Aklimizda bulunsun o zaman, Türkiyeden getirtilebilecekler listesine bu maya eklenebilir. Bilgi icin cok tesekkurler. Hic kendim mayalamadim ama yapilacaklar listesinde bulunuyor bu konu.

  12. Nebahat says:

    Çok ÖNEMLİDİR. . cahide hnm ben közlenmiş patlican konzervesi hk. sorucaktim dediginiz gibi yaptik tan sonra buzdolabı ndami gene saklamamiz lazim uoksa disaridami ne kadar süre. bazi yerler 2 ay buzdolabı demiş o zamanda kışın tumetilemiyor nolur cvp

    1. Nebahat hanım hangi tarifti hatırlayamadım. Kavanoz vakumlanıyorsa dışarıda güneş almayan bir yerde en az 6 ay durabilir.

  13. Adi n acaba bu yogutr mayasini

  14. Cahide Hanım A101 ve Şok ta satılan Özlem diye bir marka görmedim YAYLA var. Hem kefir hem de prebiyotik olanı var ama…

    1. serpil11 says:

      Özlem isimli takipçisine cevap vermiş Cahide Hanım nagi :))) muhtemelen onun kullandığı mayanın adı da yayladır

      1. Evet Yayla markaydı 🙂

  15. Bende almak istedim ama kesin güvenilir mi acaba o mayalar hatta kefir için de toz çıktı o da

  16. Mehtapabla says:

    Ben de yıllardır yoğurdumu evde kendim yapıyorum piyasada satılan yoğurtlarında gerçek yoğurt olduğunu hiç düşünmüyorum çünkü birkaç defa mayam olmadığı zaman hazır yoğurtlardan mayaladım tutmadı gerçek yoğurt olmuş olsalardı tutardı bir iki çeşit yoğurt dışında çoğu yoğurt değil

    yoğurdu kurutup maya yapma iyi fikirmiş sağol canım 🌹🍀🌹

  17. ayşe mut says:

    Ben hazır sade yovita ya da danone alıyorum önce bu mayayı kağıt havluyu kalın yaparak üzerine döküyorum kavonozlar da ki sütleri kaymak karışsın diye karıştırıyorum ve suyunu çakan mayadan alıp kavonoz kapaklarının içine sürüp kapatıyorum bugün mayaladıysam ertesi gün açsam da ekşimiyor eğer üzerinde biraz suyu varsa kapaklarını kapatmadan dolaba koyuyorum suyunu çekiyor ve çabuk ekşimiyor tatlı oluyor maya da kefirli olduğu için çok faydalı oluyor,

  18. Selam cahide hanim markette hangi reonda bu maya adını paylasirsaniz cok mmemnun olurum

    1. A 101 den aldım Özlem

  19. plastik kaplarda mayalamanızı tavsiye etmem cahide hanım..gıda mühendisiyim 🙂 Allaha emanet olun

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: