Türkiye’deki eğitim sistemi, hiç bir yeri doğru olmayan bir deve gibidir. Neresine el atsanız elinizde kalır. Fakat eğitim sistemi yerlerde de sürünse, beğensek de, beğenmesek de, bir şekilde mevcut okullara çocuklarımızı göndermeye mecbur kalıyoruz. Fakat İslami hassasiyetlere sahip aileler için bu içinden çıkılmaz, zor bir durum. Ergenlik çağına girmiş çocukların, karşı cinsle aynı sınıflarda olması tam bir facia. Bu milletin dinini, ahlakını yok etmek, köklerinden koparmak için verilen çabalar zehirli meyvelerini fazlasıyla verdi. Okul tuvaletlerinde, çöplerinde düşürülmüş ceninler, sınıflardaki rezaletler hepimizin malumu!
Ülkemizde ilk kez 1927–1928 öğretim yılı başında karma eğitime geçildi. 1934–1935 eğitim öğretim yılında ise tek lisesi bulunan merkezlerde, ülke çapında 19 lisede karma eğitim başlatıldı.
1973 yılında çıkarılan ve bazı değişikliklerle birlikte halen yürürlükte olan 1739 Milli Eğitim Temel Kanununun ikinci bölümünde Türk Eğitimin Temel ilkeleri belirtilmiştir. Bu temel ilkenin XII.’si “karma eğitim” ilkesidir. Bu ilkeye göre “okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorluklarına göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” (Eğitime Bakış, Ocak 2012 sayı 22)
Bir kaç neslin bozulmasında en büyük sebeplerden biri de karma eğitimdir ki, bunun yanlışlığı sadece Müslümanlar tarafından değil, yabancı pek çok eğitimci ve pedagog tarafından da kabul edilmiştir.
İmam Hatip okullarının pek çoğunda artık kız ve erkek sınıfları ayrı. Fakat sadece sınıfların ayrılması yetmiyor, binaların da ayrılması gerekiyor. Böyle bir isteğiniz varsa, mutlaka okul idarelerine başvurun. Gerekirse imza toplayıp zorlayıcı bir etki oluşturun.
Eğer karma eğitim istemiyor ve tepkinizi yetkili mercilere ulaştırmak istiyorsanız: Milli eğitim bakanlığının 147 nolu telefonunu arayarak tepkinizi dile getirebilirsiniz.
Konuyla ilgili Şuradaki sayfada pek çok belge ve yazı var.
Bir de Süleyman Kösmene’nin yazısından bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.
DÜNYADA KARMA EĞİTİM
ABD, Kore ve Almanya gibi birçok ülkede yalnızca kız veya erkek öğrencilerin devam ettiği okul örnekleri çok vardır.
Karma eğitim yanlışı fark edilen ABD’de 1990’lı yıllarda kız üniversitelerinin ve kız kolejlerinin daha başarılı oldukları görülünce kız bölümleri öğrenci akınına uğradı. Bu gün üç yüzden fazla okul ayrı eğitim yapıyor. İki yüz okul da ayrı eğitim için başvurmuş durumda.1
Almanya’da karma eğitim mecburiyeti 2001 yılında kaldırıldı.2
İngiliz The Times’da yayınlanan habere göre, kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek. Karşılaştırma, İngiltere’de liseyi tamamlama sınavı olan A level ve GCSE sonuçlarına bakarak yapılmış. A level, bizim üniversite sınavına tekabül ediyor denebilir, çünkü öğrenciler bu sınavda aldıkları puanla üniversitelere başvuruyor. Bu listeye göre ilk üçe giren okulların hepsi özel! St. Paul’s Girls School’un birinci, Perse School for Girls’ün ikinci olması, özel kız okullarının fark attığının da delili. İlk 50’ye giren liseden, 27’si kız lisesi, 14’ü erkek lisesi, 7 tanesi ise karma eğitim yapan liselerden!3
KARMA EĞİTİM CİNAYETTİR
Gelin; hiç de sesimizi kısıp oturmayalım. En azından arayalım ve tepkimizi gösterelim. Milletimizin bu ucubeden kurtulmasına yardımcı olalım. Hiç olmazsa karma eğitim zorunluluğundan vazgeçilmesinde bir damla tuzumuz olursa ne mutlu.
Nitekim bu gün modern dünya da teslim etmiştir ki, karma eğitim değerler eğitimi açısından cinayettir, pedagojik gerçekler açısından cinayettir, gençliğin istikbalini temin açısından cinayettir, vatan ve millet bilincinin gelişmesi açısından cinayettir, öğrencinin ve okulun başarısı açısından cinayettir, edep ve ahlâk açısından cinayettir.
Dipnotlar:
1- Der Spiegel, 5.02.2007.
2- Der Spiegel, 17.05.2004, s.82-95.
3- Milliyet, 16 Ocak 2010.
Kesinlikle doğru … Allah razı olsun Cahide Abla yüreğinize sağlık Allah yar ve yardımcımız olsun …
Ben de bir eğitimci olarak karma eğitimden yana değilim. Bunun bi çok sebebi var. Öncelikle kız ve erkeklerin ayrı okullarda okuması onlarda özgüven eksikliğine sebep olmaz, onları çekingen ve utangaç yapmaz. Bu tamamen çocuğun mizacıyla alakalı bir şeydir. Özgüveni eksik çocuklara baktığımızda çoğu zaman problemin aileden kaynaklandığını görürüz, öğretmenin yanlış uygulamalarından kaynaklanan bir durumdan da olabilir. Veya çocuğun fiziksel, zihinsel, algısal bir kusuru olabilir ve bu onun kendine güvenini azaltır. Geçmişteki yaşantıları özgüvenini olumsuz etkileyebilir. Her şey olabilir. Fakat bi kız bir erkekle aynı okulda okumadı diye ya da bi erkek karma okulda okumadı diye özgüveni eksik olmaz. Fakat karma okulda sistem, öğretmenler, arkadaşlar kızlara ve erkeklere karşıt cinsleri ile muhakkak arkadaşlık kurmaları gerektiğini dayatır. Bunu istemeyen kız veya erkek dışlanır, etiketlenir sonuç olarak kendisi gibi davranamaz ve kendine güvensizli, çekingenlik işte o zaman başlar. Bu çarka ayak uyduramayan çocuk da zamanla içine kapanmaya başlar.
İlla ki karma eğitim diye tutturanlar için karma okullar kalmalı mecbur ancak her lise türünden karma olmayan okullar açılmalı . Mesela ben lise okurken yabancı dil ağırlıklı süper lisede okudum bunun dengi kız lisesi yoktu , imam hatiplerin katsayı sorunu vardı .Şu anda devlette öğretmenim ve tesetturumle örnek olduğumu düşünüyorum eğer kız mesleğe gitseydim milli eğitimdeki dini hassasiyeti olanlara katkı yapamamış olurdum şimdi başörtüsü serbest ama açık gezdigim yollar bende vicdan azabı olarak kaldı. Rabbim affetsin.