RAMAZAN PROGRAMIMIZ
İlk Hamlemiz Nasuh Bir Tövbe: Ramazan tefekkür ve tövbenin bulunmaz zamanıdır. Ramazan cennete girmenin en mümkün olduğu zamandır. Rabbimizle aramızda günahlarımız mesafe oluşturmaktadır. Nasuh tövbe; günaha tekrar geri dönmeme ciddiyeti ile yapılan ve uygulanan tövbedir. İlk fırsatta Riyazussalihin veya başka bir hadis kitabından tövbe ile ilgili hadisleri okuyup, Rabbimize dönme kararı verelim. Tövbe için de, Kadir gecesini bekleyecek vaktimiz yoktur. Ne zaman günahlarımızdan sıyrılırsak bizim Kadir gecemiz o gecedir.
İlk iş, Oruç Fıkhını Öğrenmek: Dinimiz ilim dinidir. Bizde öğrenmek bir ibadettir. Hangi işle meşgul isek o işin, o ibadetin ahkamını öğrenmek farzı ayındır. Ramazan ayına hürmetimizi ve oruç ibadetine bakışımızdaki ciddiyeti göstmesi açısından işe, bir ilmihal kitabından oruç konusunu okuyarak başlayalım.
Gece Kıyamına Alışalım: Gece ibadeti Ramazan ayının farklılıklarındandır. Teheccüd namazı, gece Kur’an tilaveti, zikir bu ayda yapmamız gerekenlerdendir. Bu ayda geceleri, Rabbi için ayakta kalanlardan olmaya alışalım. Bilhassa gece ibadetlerinin, gözlerden ve kulaklardan ırak bir zeminde olmasına dikkat edelim.
Cemaatle Namaz: Cemaatle namaz kılmak erkekler için ihmal edilmemesi gereken sünnetlerdendir. Ramazan ayının feyiz ve bereketini en iyi şekide yakalamak için erkekler namazları muhakkak camilerde cemaatle kılmalıdırlar. Mümkünse, iki namaz arasını da (birkaç defalığına da olsa) camide bekleyerek geçirerek, unutulmak üzere olan sünnetlerden birini daha ihya etmeliyiz. Mesela öğle ile ikindi arası camide bekleyebiliriz.
Teravih Namazı(Heba Ettiğimiz İlahi Lütuf): Teravih namazı, Ramazan ayının en mühim nafile ibadetlerindendir. Teravih namazını çabuk kılmak gibi bir hedefimiz olmasın. Gerekiyor ve özrümüz sabit ise, az kılalım; ama namaz gibi kılalım. En güzel şekilde ve daha fazla kıraatle kılmak gibi bir hedefimiz olsun. Daha muttaki ve kıraati daha iyi olan imam ve böyle imamların bulunduğu mescitleri seçelim. Evde müstakil bir teravih namazı kılabileceğimiz gibi, camide cemaatle kılmamız ecrimizi yirmi yedi derece arttıracaktır. Teravih de bir namaz. Farzı, vacibi, sünneti olan bir namaz. O da ciddiyet ister.
Sadaka (En zor ama en makbul ibadetlerden): Alanı Allah’tır, vereni de ben, diyerek sadaka verelim. Bunun için; zekatımızı Ramazan ayında veriyorsak önce onu fıkhına göre hesap edip verelim. Sonra da Ramazan ayının sonunda verilecek olan fitrelerimizi tesbit edelim. Önce çok yakın akrabalarımız, komşularımız, mesai arkadaşlarımız ve iman ehli kardeşlerimiz şeklinde bir sıralama ile sadakamızı vereceğimiz isimleri belirleyelim. Sadakanın kabul edeni Allah olduktan sonra azı çoğu olmaz. Böyle bilelim. Ancak bir taşla iki kuş vurabileceksek onu da kaçırmayalım.
Mesela; hem akrabamız hem de takva ehli olan bir fakir varsa bir taşla iki kuş vurulmuş olur. Belirlenmiş yerlerin dışında farklı sadakalar vermeliyiz. Hayır için kurulmuş ve hizmeti devam eden kuruluşlara maddi manevi veya fiili destekte bulunarak da sadaka ecrine nail olabiliriz. Sevgili Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam her müminin sadaka ecrine nail olabileceğini haber vermiştir. Yerine göre mal gibi, söz de fiili ilgi de bir sadaka olabilir. Ramazan ayında sadaka vermek kendisine nasip olmayan kimse yoktur. Verecek parası olmayan, bir vakıfta, bir camide bedeniyle hizmet edebilir.
…Ve Kur’an Tilaveti: Allah Teala, Kur’an-ı Kerim’de Ramazan ve Kur’an’ı beraber ziktmektedir. Hatta Ramazan’daki büyüklük, Kur’an’ın o ayda inmiş olmasındandır. İbni Abbas radıyallahu anhuma Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin Ramazan ayında Kur’an’ı daha fazla okuduğunu haber vermektedir. Ne kadar Kur’an okursak o kadar Ramazan ayına dalmış olacağımızı iyi bilelim.
Zikir (Huzurlu kalplerin sahibi olabilmemizin yegane yolu): Ramazan ayı günleri Allah’ı zikretmemiz için en çoşkulu günlerimiz olmalıdır. Zikir bütün yılın ibadeti olmakla beraber bu günlerde mutlaka arttırılarak yapılmalıdır. Bilhassa sahur vaktini, sabah namazı ve iftar saatini, camide namazı beklediğimiz dakikaları ihya etmeliyiz. Mesela; yüz defa salavat, yüz defa kelime-i tevhid, yüz defa tesbih vb. Allah’a ve O’nun cennetine yaklaştıran mübarek sözler dilimizden eksik olmamalıdır. Ezber bildiğimiz sure ve ayetleri tekrar ederek de zikir yapmışolabiliriz.
Bir İlim Meclisine İştirak Edelim: Her gün bir ayetin tefsirini veya bir hadis-i şerifi öğrenelim. Ya da bir fıkıh meselesi çözelim. Ehlini bu tip meclisler oluşturmaları için teşvik edelim, buralara katılarak ecre ortak olalım. Ramazan ayını, en büyük amellerden olan Allah için ilim öğrenme ile bir kat daha mamur hale getirelim. Bir ayda çok şeyler öğrenebiliriz. Bir ayet, bir hadis, fıkıhta bir konu az değildir. Ramazan ayında her gün selefi salihinden birinin hayatına ait malumatı da öğrenebiliriz. Şevkimiz ve aşkımız artar. Onları taklit heyecanımız çoğalır.
İtikaf: İtikaf sayesinde ibadet ve kulluğun daha derinlemesine idrak edilme imkanı bulunur. Kadir gecesini idrak etme imkanı daha yüksektir. Başlıbaşına bir ibadet olan mescidde bekleme sünnetine alışılır. Günlük malayani alışkanlıklardan ve fasid çevreden emin olunan bir on gün yaşanmış olur. İtikaf beş vakit namaz kılınan bir mescidde, yılın her gününde yapılabilir bir ibadettir. Bir saatlik, bir günlük olabilir. Ancak Ramazan ayında sözü edilen itikaf, son on gün içinde bir iftar vaktinden diğer iftar vaktine kadar mescidde bekleme ibadetidir.
Nureddin YILDIZ / Ramazan Risalesi
NOT: Bu mektupların yer aldığı Nureddin Yıldız Hoca’nın Ramazan Risalesi adlı kitabına kampanya yapılmış. Çok cüz-i bir fiyata satılıyor. Kitabı ŞURADAN temin edebilirsiniz.
Uzun bir zamandır isimsiz yorumsuz takipcinizim..Allah razı olsun…birçok yazınızdan istifade ettik ve tariflerinizden….Ben Kuran Kursu öğreticisiyim bu yazıyıda öğrencilerimle paylaşmakiçin aldım ….SELAMLAR..