Seyre’den Mardin Usulü İçli Köfte. Ellerine sağlık güzel kardeşim. Cezâkallahu hayran!
Bu vesileyle Neşe kardeşimizin verdiği bir püf noktasını paylaşmak istiyorum. Acil zamanlarda kullanmak için dondurucuya içli köfte koyuyoruz ya hani; Neşe, köfteleri hazırladıktan sonra 1 dakikadan bile az bir süre haşlayıp, daha sonra donduruyormuş. Bu şekilde hiç dağılma olmuyor demişti. Ramazan hazırlıkları yaparken bu yöntem size yardımcı olabilir.
Birde Köftelerinizin haşlanırken dağılmasından korkuyorsanız, bir parça limon tuzu ekleyin. Bunu da yine bir başka kardeşimiz paylaşmıştı. Şimdi söz Seyre’de:
Haşlamalı Köfte (Kıteli)
Malzemeler
Dışı için:
1 kase çiğ simit
1 kase köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı dolusu dövülmüş kişniş
İçi için:
250 gram kıyma (orta yağlı)
3 adet yumurta
5 adet orta boy soğan
Tuz, karabiber, yenibahar, kırmızı biber
1 çay bardağı zeytin yağı
Hazırlanışı
Dışı için gereken malzemelerin hepsi 1 saat 2 kase suyla ıslatılıp bekletilir. Bu arada kıyma, incecik doğranmış soğanlar yağda kavrulur. Yumurtalar güzelce çırpılıp ayrı bir tavada kızartılıp ufalanır. Kavrulmuş olan kıyma harcının içine konur. Baharatlar eklenir ve soğumaya bırakılır. Harç soğurken köftemizi güzelce yoğurup yarım saat dinlendiririz. Şekildeki gibi açıp içine harcımızı doldurup ağzını kapatırız. Tencereye su ve tuz koyup kaynatırız. Kaynayan suyun içine 7-8 tanesini bir atıp haşlarız.
Not: Çok ince açılırsa 1 dakika kaynatmak yeterlidir. Bu ölçülerden 25-30 arası köfte çıkar. İsteyen yumurta koymadan da yapabilir.
Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun
Seyre
Seyre hanım sitenin hamarat hanımlarından yaptıklarını çok beğeniyorum.
Ellerine saglik seyrecim, ne yerim ben bizimkiler yapinca. Rabbim agiz tadiyla yemeyi nasip etsin ins. Ben de dis hamuruna yumurta kirarim dagilmasin diye. Dİyet e basladim 4 gun oldu, olsa da yesem demedim dersem dogruyu yazmamis olurum.
yineliyorum bir köfte sever olarak ellerine sağlık güzel görünüyor tadını alamıyoruz yaparsak o zaman artık
hepinize çok teşekkür ederim beraat kandilimiz mübarek olsun buarada antepin Oğuzeli ilçesinin yakamış köyündeydik ueni geldik hızlı resim göndermeyi bilmiyorum ama cahide ablaya meil atıcam bol dualı geceler
Biz Oğuzeli Karataş köyünde 6 ay kaldık. Güzel yerlerdi. Bak özlediğimi hissettim şimdi…
biz 5 yıldır burdayız ilk defa gördüm çok güzel insanın köyde yaşayası geliyor herşeyin taı farklı insanı farklı
Kele Antep’i gören bacılar ben de Antep’liyim.:)
Baklavamız meşhurdur, bilirsiniz. Kocama hangi tatlıyı yapsam beğendiremiyorum maalesef. Dün muhteşem bir tatlı denilince trileçe yaptım. İki çatal alıp, damak tadımıza uymuyor dedi:( Baklavayla kıyasladı akıllım.
Becerikli Seyre masallah sana.Ellerin dert görmesin.
MaşaAllah Seyre abla ellerine sağlık 🙂
Bu köfteler salça soslu ya da yoğurtlu da olur sanırım 🙂
Elhamdulillah az çok yapabiliyorum 😉 Seyreciğim güzel ellerin dert görmesin maşaALLAH. Benimki 1kase koftelik bulgur ile yarım kase undan ibaret. çiğ simit ne demek 😕 Denemek için buzluktan çıkarır çıkarmaz hemen önceden limon tuzunu attığım kaynar suya hemen atıp haşladım, parçalamadı çok şükür. Annem yıllar önce denemediği halde misafirler gelince buzluktan çıkarıp bekletmiş ve sonra haşlamış.Ne olmuş biliyor musun paramparça olmuş. ne yapacağını şaşırmış,ağlamış.Canım anneciğimin canı sağolsun. SEVGİLERİMLE <3
ellerine sağlık seyre. ben bu içli köfte türlerini yapmayı beceremiyorum. çok kalın yapıyorum 🙂 gelinimiz doğuda görev yaparken öğrenmiş, geçen gün birlikte yaptık ama ben yine başaramadım 🙂
Annem çok güzel yapar.Bende püf noktalarını paylaşmak istedim,annem dış hamuruna bir yumurta kırar vede haşlama suyuna limon sıkar ayrıca dolaba kaldıracaksa hiç haşlamadan bir tepsine dizer donduntan sonra poşete koyar.Pişireceği zamanda çıkartır gene tepsiye dizer eridikten sonra limonlu kaynar suda haşlar
Ellerin dert görmesin Seyre bacı pek maharetlisin maşaAllah 🙂
Ellerinize saglik.Kizarmis olani daha guzel olur sanki
çiğ simit ne dir?
Cig simit, ince koftelik cekilmis ” dogme ” mihricim. Guneydogu ve dogu Anadolu da kullanilir.
Dogmeyi de bilmeyen olur diye yaziyorum. Asurelik bugday.
Bir gece suda bekletilip pilavi da yapilir ve cok lezzetli olur.
Corbasi da cok sevilir. İki cesit bugday var, Sert bugday kullanilmaz, yumusak bugday kullanilir. dikkat edin, bazen asurelik bugday diye cok sert bugday da veriliyor. Dogme acik renk ve yumusak olur, koyu renk ve sert olmaz. Cabuk piser, saatlerce kaynatmaniza gerek kalmaz.
Abla çiğ simit nedir..?
antepte ince bir bulgur türü galiba simit ..:)
doğu tarafında bu şekilde ismi bazen onu bulamadığımızda yerine irmikte kullana biliyoruz
Sağol abla:) Ne olduğunu hatırladım:)
Seyre kardeşimizin ellerine sağlık.
Resmin üzerine tıklayınca niye büyümüyor..?
Dur düzelteyim..:)