kokoshabla deodorant

İstiridye Veya Kayın Mantarı

kayın mantarı

Said İbnu Zeyd r.a. anlatıyor: “Resülullah s.a.v. buyurdular ki: “Mantar kudret helvası cinsindendir. Suyu göze şifalıdır.

(Buhari, Tıbb 20)

Kayın veya istiridye mantarını ilk kez buradaki pazarlarda gördüm.  Tadı bildiğimiz mantarlardan çok farklı, çok daha lezzetli. Mesela bana diğer mantarların kokusu daha ağır geliyor ama bu mantar öyle değil.

İstiridye mantarı etten daha fazla demir içeriyormuş. En çok bu kısmı ilgimi çekti. Diğer faydalarını ve özelliklerini aşağıdaki yazıdan öğrenebilirsiniz.

kayın

Pişirilmesine gelince, ben sade olarak pişiriyorum. Tavaya biraz tereyağı ve zeytinyağını eritip, içine yıkanıp irice doğranmış kayın mantarlarını ekliyorum. Yüksek ateşte mantarlar saldığı suyu tekrar çekene kadar pişiriyorum. Suyunu çektikten sonra tuzunu atıp hafif kızarana kadar pişirmeye devam ediyorum.

kayın2

İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

148 gram pişmemiş istiridye mantarı :

• 63.6 kilo kalori besin
• Bu kalorilerin %60’ı karbonhidratlardan(38.6 kcal), %9’u yağlardan(5.5 kcal ) ve %31’I proteinlerden( 19.6 kcal ) geliyor.
• 4.9 gram protein
• 9.6 gram karbonhidrat
• 3.4 gram lif
• Çok azı doymuş yağlardan gelen 0.6 gram yağ içeriyor

İstiridye Mantarının faydaları

• İstridye mantarları (ve genellikle diger mantarlar) kan şekerini düzenleyen, kolesterol seviyelerini düşmesine ve vücudun yağ işlemesine yardımcı olan niyasin ( B3 Vitamini ) için harika kaynaklardır.

• Ayrıca istridye mantarları karbonhidrat ve yağları enerjiye çeviren ve adrenal bezlerinin sağlığında önemli rol oynayan pantotenik asit ( B5 Vitamini ) için harika bir kaynaktır.• Mantarlar tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlayan, vücut hücrelerini radikal hasardan koruyan selenyum için de iyi bir kaynaktır

• Mantarlar vücut hücrelerini oksijen hasarından koruyan riboflavin (B2 vitamini) kaynağıdırlar ve diğer B vitamin desteğini de sağlarlar.

• Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kılan, iltihaplanmayı azaltan ve vücut hücrelerinin büyümesini düzenleyen D Vitaminini de sağlarlar.

• İstridye mantarları obezite, diyabet ve yüksek kan şekeri diyetlerine uygun bir besindir. Bunun en önemli sebebi ise bu mantarların düşük sodyum içermesi ve düşük nişasta oranının olması.

• Bu mantarlar ayrıca kolesterol düşürücü ilaç olan statin de içerirler. Bu nedenle yüksek kolesterol için uygulanann diyetler istridye mantarı içerebilirler.

• King(kral)istridye mantarlarının özlerinin de bağışıklık sistemini güçledirdiği gözlenmiştir. Kanser tedavilerinde mantar kullanılması devam eden ve oldukça umut verici bir araştırmadır

• İstridye mantarları ayrıca tütün mamülleri kullanan insanların ve bu mamülleri bırakmalarına fayda sağlamasıyla bilinir ve hatta Hepatit C virüsüne raslanan kimselerde fayda sağlarlar. Hiperaktiflik, kabızlık ve anemi rahatsızlıkları geçiren insanlar da bu mantarı diyetlerinde bulundurarak faydalanabilirler ve genel bağışıklık sistemlerini canlandırabilirler. Tabii ki bu ilaçlara devam etmeme anlamına gelmiyor. İlaç tavsiyelerini doktrorunuza danışmalısınız.

• İstridye mantarları antioksidan ve antibakteriyel özellik gösterirler. İstridye mantarların içerisindeki besin maddeleri bu mantarların güzel şeylerle dolu olduğunu kanıtlıyor.

• Bu mantarların içerisindeki demir miktarı etin sağladığı demir miktarından daha fazladır. İlginç bir şekilde et günlük demir için oldukça bilinen bir kaynaktır. İstridye mantarlarındaki potasyum miktarı da kalp hastaları ve yüksek tansiyonu engelleyici etki için yeterli miktardadır.

Kaynak

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Alaaddin Gökçen says:

    selamünaleyküm sayın cahide hanım kendinizi pek iyi tanıtmışınız öncelikle nereli olduğunuzu anlayamadım doğrusu.ne zamandır sitenize girerim tarifleriniz bana hep gurbetteki anacığımın yemeklerini hatırlatır…çoğu tarifinizi yapamasam da okuyarak doyarım bazı zamanlar. Malum erkekler pek becerikli olamıyor bu yemek konularında hanımlar kadar… Neyse siteniz çok hoşuma gidiyor yazılar ayetler hadisler yemekleri daha bir zenginleştirmiş daha bir lezzetlendirmiş…Allah yardımcınız olur inşallah . Sayın cahide hanım abla ben Anadolu da yalnız yaşayan bekar memur bir adamım,anlayacağınız garibim anamdan babamdan kardeşlerimden ayrıyım buralarda…Yemek yapmak zor bir iş hemde çok zor bence.. Çok yemek yaktım tarifleri birbirine karıştırdım çay ve hazır mamuller yemek zorunda kaldım çoğu zaman…Halimi siz anlayın artık .Yine de Elhamdülillah çok şükür Rabbim rızkımı gönderiyor. Ben size bir şey soracaktım mantarı çok severim tarifi okuyunca yapmaya karar verdim ve yaptım sayılır ama tadı çok acı oldu yiyemedim be abla… tarifi aynı şekilde de yaptım yani ama olmadı ya! Sizce mantarım mı bozuktu acaba ya yine aç kaldım anacığım duymasın gurbette ….

    1. Yorumu okurken, sonunda “bana uygun tanıdık bir kız var mı?” diye soracaksınız sandım… Allah yardımcınız olsun kardeşim. Acı olduysa çok kavurmuşsunuzdur. Yani biraz yanmış gibime geldi. Yoksa acı olmazdı.

      1. Alaaddin Gökçen says:

        Selamunaleyküm öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim
        Evlilik için daha küçüğüm abla annem sağolsun sürekli bir gelin arayışında kendince zaten!
        Mantara gelince yiyemedim çok acı olmuştu
        Kültür mantarına devam ediyorum bende Cahide hanım başka sorularım olursa ulaşırım size inşallah
        Allah’a emanet olun

  2. Merhaba, ben de istiridye mantarla sonradan tanışıp pek sevenlerdenim. Aldığım zaman bir kısmını yapıp geri kalanını buzluğa atmıştım, şimdi çıkartınca tam olarak ne ile karşılaşacağım kestiremiyorum, buzu çözüldükten sonra fırında yapsam olur mu sulanır mı bilemedim.. Buzluktan çıkartıp kullananlar nasıl kullanıyorlar ? teşekkür ederim

  3. yasemin says:

    MANTARI DOĞRAYIN TAVAYA YAĞ KOYUN MANTARLARI İÇİNE ATIN TUZ KARABİBER VE KEKİK KATIP PİŞİRİN ÇOK LEZZETLİ OLUYOR

  4. sibel kale says:

    Bu mantar benim favorimdir yikadiginiz zaman piserken sert olur ıslak bezle silmenizi tavsiye ederim ben tereyegi ile kavurduktan sonra pul biber ve kekik katiyorum allahim o koku enfes bir tat allahim sana şükürler olsun yiyenlerede afiyet sifa olsun

  5. Cahide abla mantarı bende çok seviyorum bu mantarı burada pazarda da görüyorum bilmediğim için hiç almadım kültür mantarı gibi güvenerek alabilir miyiz zehirli çıkma ihtimali varmı?

    1. Bunlar kültür mantarı Elif. Zehirli çıkmaz Allah’ın izniyle

  6. Ben bayilirim mantara, benim cocuklar hic sevmez. Zorla yediriyorum. Cok güzel ellerine saglik ablacigim.

  7. benim de en sevdigim mantar cesididir, ne yazik ki turkiyede degil kendisiyle amerikada tanismistim “oyster mushroom” ismiyle. ben her mantar gibi istiridye mantarini da cig yemeyi cok severim. kendisi zaten yumusaciktir. yukarda bi ablamiz pisirdim sert oldu demis buyuk ihtimalle baska cesit bir mantardir. bir de beyim mantarlarin kararmamasi icin onlari kavururken limon damlatir biraz 🙂

  8. gulşen says:

    ben kaç kez denedim se pişdikden sonra bile sert oluyo yumuşak olamadı bi türlü.. değişik değişik pişirme yöntemleride denedim ama bide size danışmak istedim ..gülşen kısa

    1. nisanurcaki says:

      gülşen hanım ben yağda kızartıyorum üzerine sarımsaklı yoğurt döküyorum muğlada öğrenmiştim denemenizi
      tavsiye ederim

  9. Biz bu mantara ağaç mantarı diyoruz burada oldukça pahalı geçen yaz Elazığ’da almıştım daha ucuzdu.Bende senin gibi pişiriyorum Malik severek yiyor.:)

    1. Afiyet olsun paşamıza 🙂

      1. seyyide says:

        Cahide Hanım, sert olmuyor mu? ben de bu mantarı denedim, hatta düdüklüde haşlayıp daha sonra kızarttım, ama yine de sert oldu. eşim de istemediği için çok sevmeme rağmen yapamıyorum:(

        1. Ben hiç böyle bir durumla karşılaşmadım. Cinsi mi farklı acaba bilemiyorum ki?

          1. Sanırım değişik cinsi var bu mantarın ben ve annemler de yıllardır alır pişiririz Cahide’nin tarif ettiği gibi,hiç sert olmaz.

  10. Ellerine saglik canim ablam.

  11. Mehtapabla says:

    Benim en sevdigim mantar cesidi budur .Öbür mantarlar bunun tadinin yaninda sanki tatsiz gibi geliyor.Allahim neler yaratmis cok sükür.

  12. Sümeyye says:

    Slm çok severım bu mantarı bana göre erden çok daha lezzetlı ve sağlıklı annem pızza da kullanır cok guzel oluyor bu halınıde cok yaparız elıne saglık ablacım

  13. bizimde aile çok sevdiğimiz bir mantar türü….ellerine sağlık Cahide ablacım….

  14. Abla bende pazar günü gördüm bu mantarı pazar da. Klasik kültür mantarları olur ya, onlara alışkınız çok farklı gelmişti. MaşaAllah yararları da çokmuş. Bu hafta kısmet olursa deneyelim…

  15. Doğal mantar eşimin köyündeki ormanlarda çokça bulunur.İnsanlar koca bidonları doldurup tuzlarlar ve kışın patatesle kavururlar.Ben bir zamanlar yiyebiliyordum bir kere eşime dokundu ve o gün bugündür yiyemiyorum korkumdan.Oysa kültür mantarıyla kıyaslanamayacak kadar lezzetlidir.

  16. Valla mantarın her türlüsünü severim ban

  17. biz daha şanslıyız çok şükür,köyümüz 10 dk mesafede,bizde Kavak mantarı diye geçer kavak ağaçlarının dibinde biter, köyümüz adı olan “Kavakdibi ” bu ağaçların çokluğundan gelmiştir..bilenler vardır ama yinede paylaşmak isterim..pazarda bu mantarlardan alırken beyaz olmasına dikkat edin yaprak uçlarına doğru koyu gri renkte ise almayın çünkü muhtemelen ilaçlanmıştır. taze değildir..bol soğan biber domatesle kavurarak yaparız bizde..en son Antalyadaki sevgili görümceme pişirip göndermiştim ne çok dua etmişti Allah razı olsun ondanda sizdende 🙂

    1. Benim esim kendisi yapiyo.. havanin sogukluguyla alakali bisey rengide hava ne kadar soguksa rengide koyulasiyo .. hemde tazecik yani sizi yaniltmasin bayat yada ilaclanmis degil. Aksine biz gri renktekilerin tadini daha cok begeniyoriz..

  18. Ben kahvaltıda zeytinyağı ve biraz da tereyağında kavurduğum istiridye mantarının üzerine yumurta kırıyorum.Çok lezzetli oluyor.

  19. selamün aleyküm ablacım sabah kalkar kalkmaz sitedeyim memleketdeyken sürekli mantar toplamaya giderdik ama şimdi nerde memlekete 22 saat uzakta yaşıyorum bu bizim oralarda kulacık dediğimiz mantara benziyorellerine sağlık

  20. sümeyra says:

    Cahide ablacım bu mantar ve başka çeşitleri bizim orda da yetişiyor.
    Bunu soğanı ve yağı kavurup daha sonra yesil biber ve mantarı ekleyip onlar da kavruluyor.Daha sonra biraz su ve domates eklenip pişiriliyor.Hafif sulu bir yemek oluyor.

    Bir de haşlayıp mısır ununa bulayıp tavada arkali önlü kizartyoruz.O da çok güzel oluyor.

    1. Mmm 😛

      1. ummu Nesibe says:

        S a bende bu mantari severgillerdenim bende bir tarif vereyim istedim mantarlari yikayip istediginiz buyuklukte dogruyorsunuz duduklude hasliyorsunuz ve iskembe pisirir gibi pisiriyorsunuz gercek iskembe lezzetinde oluyor sirkeli sarmisakli nefis .Gercek iskembe yiyemeyenlerede altarnatif

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: