Çünkü Allah katında yerde gezinen canlıların en kötüsü, aklını kullanıp (gerçeği) düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir.
(8/Enfâl,22)
Fatma Güler kardeşimiz, otu kökü seven ben ve sizler için hodan yemeği yapmış. Sözü kendisine bırakıyorum:
Selamun aleykum ve Rahmetullah sevgili gönül dostları ….
Sizlere bizim yöremizde Ispıt olarak bilinen, yöresine görede Zılbırık, Hodan, Kaldırık, Zembil çiçeği olarak adlandırılan bu sebzenin nasıl pişirildiğini anlatmak istedim. Biz ailecek çok severek tüketiyoruz. Sizlerde bu sebzeyi bulabilme imkanınız varsa mutlaka denemelisiz.
Gelelim nasıl hazırlanıp pişirildiğine 🙂
ISPIT KAVURMASI
Malzemeler:
- ıspıt
- bir tuttam pırasa
- 1 kuru soğan
- tuz
- karabiber
- toz kırmızı biber
- pul biber ( isteğe göre )
- su
- sıvıyağ

Nasıl Yapılır ?
Öncelikle ıspıtları iyice yıkamalıyız. sonra çiçek kısımları ayrı bir kaba, sap kısımları ayrı bir kaba doğruyoruz. Üstteki resimde gördüğünüz gibi. Büyük bir tencerede bir miktar suyu kaynatıp içine önce ıspıtın sap kısımları koyuyoruz. Ispıt sapları yumuşamaya yakınken çiçek kısımlarını atıyoruz onlarda yumuşayınca süzüyoruz. (Çiçek kısımları çabuk yumuşadığı için sonra ekleniyor). Başka bir tencerede önce doğranmış soğanları kavuruyoruz sonrada pırasaları ekleyip yumuşayana kadar kavuruyoruz. En son ıspıtları ekleyip tuzunu ve baharatlarını da koyup biraz daha kavurduktan sonra yemeğimiz hazır.Pırasa olması şart değil sadece soğan ilede olur. biz her iki şekildede yapıyoruz.Çok lezzetli oluyor.Denemek isteyenlere şimdiden Afiyet olsun. 🙂
Değişik lezzetleri sevenler için harika bir sebze. bizim buralarda ALLAHın izniyle doğal olarak büyüyor. Annemde severek toplayıp bize pişiriyor 🙂 Hatta haşlayıp dondurucuya attık. Ve ilk defa bu sene konservesini yaptık. Bakalım nasıl olacaklar 🙂
FATMA GÜLER
Cahide’nin notu: Aslında her tarifi ve resmi kabul etmeyeceğimi yazmıştım ama kardeşlerimiz emek verip tarif yazınca onlara kıyamıyorum. Bir de yöresel tariflere karşı özel bir ilgim var biliyorsunuz. Bu tarifleri merak edenler için de faydalı olmuştur inşâAllah 😉
sakarya’dada çok olur
biz bunu önce haşlar sonra bir tencereye bol soğan doğrar ve içine 1 bardak belki2 süt koyar kaynatır 4 yumurta kıarar yumurtalar henüz sıvı iken haşlanan ve sıkılan çiçekli mancarı içe aar bi güzel çeviririz belki üzerine tereyağ kırmızı biber yakar yeriz bizde adı çiçekli mancardır deneyin asla pişman olmazsınız ayıklarken oğlum ıy falan etti ama bi yiyen vazgeçemez..
Yine tanimadigim bir bitki ve ondan yemek yapildigini gormek.keyif aldigim sheylerden biri.Allah’in yarattigi hic bir shey gereksiz deyil sozunun dogrulandigi bor nokta daha.ellerinize saglik.
Ellerinize Saglik.bizdede zibidik denir sac da yufkanin arasina konup gözleme gibide çok güzel olur .hatta arnavut koy ormanina toplamaya gideriz.doğada kendiliğinden yetişir .tabi herşey Rabbimin ol demesiyle olur.Emhamdulillah.
Ben Bolu’da yaşıyorum (aslen Zonguldak – Alaplılıyım) buralarda kaldirik diyorlar bu ota ve iyice büyümüş halini toplayıp yapıyorlar.Bizim Alaplı’da adı zulbut,Daha körpe haldeyken dağlardan toplanır ,bulması ve toplaması zahmetliymiş.Özellikle yetiştiren var mı bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla dağlarda kendiliğinden yetişiyor.Sonbahar -Kış mevsiminin sebzesidir. İnanılmaz lezzetlidir.Temizler ve doğrandıktan sonra haşlanır ve iyice sıkılarak sudan alınır.Tencerde bol soğan ve sucuk kavrulur üzerine zulbutlar ilave edilip kavrulur ve yumurta kırılır karıştırılır.Ben yaklaşık 1 ay önce Alaplı’ya gitmiştim inanın kilosunu 7 TL den aldım.Pek de pahalı ama değer…
Fatma hanım bizim oralarda galdirik diye bilinen bu oton turşusu yapılır.Kayınvalidem turşusunu kavurur ve çok çok lezzetlidir.Elinize sağlık.
Aaah ah evde olaydım anneme yaptırır tarif yollardım 😛
aaaa bu bizim Galdirik 😀 Yani burda Galdirik diyorlar adına 😀 ve çok sık yapılan ot yemeklerindendir kendisi 🙂
Tabi bir de bunun kardeşi sayılır Gabalak (Kabalak) denen bir sebze var onun da güzel yemeği oluyor 😀 Hatta turşusu bilee 😀
Ellerine sağlık Fatma abla 🙂
görev icabı alaplidayim ve buranın en çok sevilen yemeklerinden biri.burada kavururken içine bir parçada sucuk doğranip öyle yumurtası kırılıyor.birde öyle denemenizi tavsiye ederim.buradaki adı zılbıt.bu hafta pazardan biraz almıştım cahide hanım isterseniz kargoyla gönderebilirim
Çok sağolun Özlem kardeşim. Almış kadar oldum ancak siz neredeydiniz acaba? Sadece bu otun nerelerde yetiştiğini öğrenmek adına soruyorum.
zonguldak alaplidayim.alapli ereğli akçakoca karabük kastamonuda yetiştiğinide biliyorum.karadeniz iklimi istiyor sanırım
Allah razı olsun Özlem. Demekki Nazilli civarında yok…
Biz haşlayıp, yağda kavururken içine sarımsak rendeleriz ve yumurta kırarız. Çok da güzel olur.
SSelamun aleykum ve Rahmetullah..
Tarifi görunce çok sevındım. Ablacım bılıyorum her tarıfı alamıyorsun ben ozellıkle yöresel oldugu ıcın, sanada zahmet olmasın diye herseyı hazırladımkı sen sadece yayınla :)…
Yorum yazan tüm abla ve kardeslerımden ALLAH razı olsun. Çok lezzetlidir asla ekşi değildir. bu Sabah çok sevdıgım bır ablam kahvaltıya geldı. Ispıtın yumurtalı olarak yaptık. Çok beyendı hatta içine şeker koyduk sandı. 🙂 inşaALLAH sizlerde bulup denersiniz. out seven herkesin bunu beyeneceğine inanıyorum. 🙂 Herkesten ALLAH razı olsun…
(herkese ayrı yorum yazmadın alınmayın lütfen Cahıde ablama zorluk olmasın dıye tek yorumda yazdım. hakkınızı helal edın.)
ayy görünce nasılda sevindim..nedense ? biz gürcüler bu ota “kürtün küne” deriz.hele çocuklar bayılır, çok çeşitli şekillerde yaparız;
1-saplarını az haşlayıp una bulayıp kızartıp ayrı bir tavaya döşeyip üzerine çırpılmış yumurta dökeriz (omlet gibi)
2- yine az haşlanmış sapları bol soğan ve kırmızı toz biber ile kavurur yine yumurta kırar karıştırırız.serviste üzerine kekik serperiz.
3-birde benim becerikli ablam mücver gibi hazırlayıp kaşıkla dökerek kızartır..hepside şahane olur
antalya da oturan canım görümceme bu hafta pazardan alıp göndermeyi düşünüyorum İnşallah,oralarda bulunmuyormuş zira..
Rabbim her şeye olduğu gibi bu kök sebzelerinede şahane tat ve aromalar vermiş Hamdolsun <3
Bursa Orhangazi tarafında bizimkilerde et niyetine yerler…tadı kıymeti et değerindedir.İsmide sizin dediğnize çok yakın kürtikine deriz.
Bu ota burada kaldirik diyorlar ve ben yediğimden beri her gördüğümde alıyorum.soğanla Kavurunca yumurta katıp karıştırıyorum. Et gibi, mantar gibi güzel bir lezzeti var.
Askerlere cesaret verici olarak yedirildiğini duymuştum.
Nazilli pazarlarında göremedim ben. Bu civarlarda yetişmiyor demek ki. Cesaret etkisi de hayli ilginçmiş…
Profesör Doktor Ahmet Maranki, Hodan / Ispıt otu ve faydalarını açıkladı!
Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran hodan otunun diğer adları ıspıt ve kaldirik otudur. Eski çağlarda savaşa giden askerler de cesaret verdiği için bu otu kullanırdı.
Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, hodan otu böbrek üstü bezlerini etkileyerek rahatlık hissi uyandırmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum, mineral tuz ve potasyum içerdiğinden dolayı tuzsuz diyetlerde tercih edilebilecek bir ottur.
Mayıs ve eylül aylarında mavi renkte çiçek açan hodan otunun boyu 15 ile 60 santimetre aralığındadır. Halk arasında sağırdili olarak da bilinmektedir. Genelde rutubetli yerlerde bulunabilir. Oval ve buruşuk yaprakları vardır ve çiçeklerinin sapları uzundur. Ülkemizde genellikle Marmara bölgesine doğru, kuzey ve batı anadolu ‘da bulunmaktadır.
Hodan / Sağırdili / Ispıt Otu faydaları nelerdir?
idrar söktürücü özelliği vardır
Balgam söktürücü özelliği vardır
Boğaz ağrılarına iyi gelir
Bademcik iltihabına iyi gelir
Ter atıcıdır
Öksürük kesicidir
Antidepresif etki gösterir
Depresyona iyi gelir
lütfenbirileri bu otu yahut tohumunu bulmama yardımcı olabilirmi,
http://www.zengardentr.com/Hodan-otu-tohumu-borage-dogal-afrodizyak,PR-1534.html
Burada tohum 5 tl den satılıyor
Ben Sinop’luyum bu bizim oralarda ve Kastamonu dağlarında çok olur.
S.a ben bayılırım kaldirik kavurmasına Karadeniz tarafında görev yaparken öğrenmiştim. Tadı etle mantar arası bir şey. Çok leziz. Ne kadar şükretsek azdır.
Fatma hanımın ellerine sağlık bu otu hiç görmedim sanırım..
ilk defa görüyorum bu otu… tadı nasıl acaba ekşi mi?
Esim bana hep Kaldirik otundan bahsederdi, cok güzel oluyor derdi. Buralarda olsa yapardim, simdi tarifi de var 🙂 ama maalesef yok :-(. Eline saglik Fatma kardesim.
ellerinize sağlık hiç görmediğim bir şey nerede bulunuyor
Fatma hanim elinize saglik bilmedigimiz ne kadar bitki oldugunu böyle tarifleri görünce daha iyi anlamis oluyorum.Allahim neler yaratmis cok sükür.