Doğal Güneş Kremi

Yoğurtlu Brüksel Lahanası


“Amel işlemeye bakın; dünyaya aldanmayın. Çünkü sağlam olan bozulur, yeni olan eskir, nimetler tükenir, gençlik ihtiyarlığa döner.” (Fudayl bin İyad)

Selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu kardeşlerim. Günnur ablamızın anneciği vefat etti. İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Bugün oraya gideceğim inşâAllah.  Açıkçası cenaze evlerine pek aşina değilim. Bu yüzden cenazeye ne götürülür çok iyi bilmiyorum. Bizim oralarda daha çok çay, şeker, hatta pirinç bile götürülür. Kurabiye tatlı, yemek bile götürenler var. Ben de kurabiye yaptım. Misafirlere ikram edilir diye düşündüm.

Sizin adetlerinizde cenaze evine ne götürülür yazabilirseniz, benim gibi bu konuda acemi olanlara iyi bir fikir olacaktır. 

**************************

Brüksel lahanası bizim evde sık tüketilen bir sebze değil. Zaten fiyat olarak da çok makul bir sebze değil. İki hafta önce  pazarda fiyatı 7 tl. deyince arkama bakmadan oradan uzaklaşmıştım..:) Geçen hafta 4 tl. olduğunu görünce hadi 1 kg. alayım dedim. Ama bence fiyatı halâ çok pahalı.Önce bu salatayı yaptım. Çocuklarda dahil çok beğendik. Merak edenler için salata tarifimiz şöyle:

Yoğurtlu Brüksel Lahanası

Malzemeler

  • Yarım kg. brüksel lahanası
  • 1 demet dereotu
  • 2-3 dilim limon
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Tuz


Nasıl Yapılır?

  • Lahanaların dış yapraklarını ayıklayıp, bol suyla yıkayın. Lahanaları ortadan ikiye kesin.
  • Kaynayan suyun içine 1 çay kaşığı tuz ve 2-3 dilim limonla beraber, lahanaları atın.
  • Sadece bir taşım kaynatıp ocaktan alın ve suyunu süzün.
  • Zeytinyağı koyduğunuz tavaya, lahanaları koyup yumuşayana kadar soteleyin.
  • Tuzu ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
  • Hafif ılınınca, ince doğranmış dereotunu ekleyin.
  • Sarımsaklı yoğurdu döküp karıştırın.
  • Afiyet şifa olsun.

Brüksel lahanası yemeği

Fırında brüksel lahanası


Kitap işi beni çok yoruyor ama merak etmeyin son hız devam ediyor. Bu arada neşe bana Kur-an’ı  kerimi mealiyle beraber okuyup ses kaydını gönderiyor. Dinleyince onu çok kıskanıyorum. Çünkü harika bir okuması var. Her seferinde beni ağlatmayı başarıyor. Allah ondan razı olsun. Okuduğumuzu anlayıp amel etmeyi nasip eylesin. Bir taraftan da kendimi bu yönde geliştirmek istiyorum. Bildiğiniz güzel kuran siteleri varsa benimle paylaşabilirsiniz.

Zaman çok hızlı geçiyor, yapacak çok iş var. Ben de durumlar böyle işte…

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Günnur hanimin Annesine Allah rahmet eylesin cennet mekani olsun.Kendisinede Allah sabir versin.
    Babacigim vefat ettiginde banada dostlarim hamur isleri ve yemekler getirmislerdi.Birde o kadar cok paket seker geldiki sasirdim .Bizde seker götürme adeti yoktur nedeni nedir diyede soramadim.Ben bir kac ay seker almam herhalde.bayagi bir seker stokum oldu.
    Bizim adetimizde cenaze evine bir kac gün yemek götürülür.Cünki evde yasayanlarin yemek yapacak hali yoktur diye düsünülür.
    Aradan biraz zaman gectiyse o zaman hamur isi götürülür.Allah bütün gecmislerimize rahmet eylesin.Amin.
    Bürüksel lahanasinin Türkiye de pahali olmasida cok tuhaf bizim burdada en ucuz sebzedir.Salatasinida denerim insaAllah.

  2. Günnür ablanin babasina Rabbim rahmet etsin, ablamiza da sabr-i cemil versin..

  3. izmit e baglı küçük bir kasabada oturuyorum burada cenaze evine komşular isteyen sulu yemek isteyen pilav türü yemekler getirirler

  4. selamünaleyküm arkadaşlar ellerine sağlık ablacım allahrahmet etsin teyzemizi bizde şeker pirinç yağ götürülür ki dışarıdan gelen misafirlere yemek yapılsın yada yemek yapılır bu mardinde antepte tatlı pasta götürüyorlar alla emanet olun

  5. hfatma76@gmail.com says:

    arapcada ü harfinin olmadığını ve elifin boğazdan okunduğunu şindi sizlerden öğrendim.ikikere kuran kursuna gitmeme rağmen hiç duymadım.söylenmedi ve öyretilmedi.okuduktan sonra internetten tecvidli luran dinlerken dikkat ettim evet ü harfi hiç yok hep u okunuyor.halhuki bize harfin ince olması durumunda ü kalın olması durumunda u şek. okunması söylenmişti.çok üzüldüm.paylaştığınız ve öğrenmeme vesile olduğunuz için ALLAH CC.hepinizden razı olsun.

  6. 1 tepsi su böreği –1 tepsi baklava—100 tane lahmacun– tavuklu pilav bu tür şeyler gidiyor bizim buralarda

  7. Hayat böyle bir şeydir Gunnur kardeşimizin annesi yaşadı ve vefat etti her nefis gibi tıpkı yukarıdaki güzel söz gibi ameliyle gitti dünyaya nasıl geliyoruz nasıl gidiyoruz aldanma olupta gaflette miyiz ? Yoksa kazananlardan mıyız?
    Rabbim sabrı cemil versin Gunnur kardeşime cennette buluştursun. Rahmetiyle hem ölmüşlerimizr hem yaşayanlara göstersin.
    Şüphesiz herşeyimizle Allah’ a aidiz şüphesiz O’na döneceğiz.

    Bizim adetlerimize göre taziye evine yemek götürülür çorbasından ana yemeği içecek ve tatlısına kadar yakın akrabalar ve komşuları genelllikle yapar yemek yapma durumları olmayanlar çay şeker gibi malzemeleri götürürler.
    Bu gelenek Şehit olan Cafer’i Tayyar ‘ın radıyallahu anh ın evine taziye gelenlere etrafındakilere oraya yiyecek götürmelerinden sonra çıkan bir adet olmuştur Esma radıyallahu anhu nun evine üç gün yemek gitmiştir.
    Çokta güzel bir adet olmuştur. Fakat bazen çığırından çıkabiliyor kimi gösteriş kimi vurdumduymaZlık veya gelen misafirlerin oraya gelipte dağıtıp dökmeleri dışarıdan getirilen yiyeceklerin dökülmesine yıkanılmasına hassasiyet göstermemeleri hatta öyle ki karşı komşum öyle diyor annem çok gençti öldüğünde brn onaltı yaşındaydım tam bir ay evlerine taziye olmuş haliyle o kadar kokuştuk ki daha küçük olan kızkardeşime bit girdi diye işte bu şekilde de gidilen yerlere kadınların çok dikkat etmesi gerekiyor erkeklerin olduğu yerlerde çok olmaz nedense hep kadınların toplumunda 🙂 konuyu yemekten adaba çektim hakkınızı helal ediniz gerçekten güzel olan Rasulullah aleyhisselam dan bize kalan bu sünneti eğer bu şekilde kötü olan bir girişimlerle gidilirse kaldıralacağından korktum 🙂

    Tarifin çok güzel lahana ile yoğurdun birleşimini seviyorum inşaAllah brüksel lahanası aldığımda verilen tarifleri denemek istiyprum 🙂

    Konya da Kur’an mahreçlerinin tecvidleri en çok dinletilen hafızlarında takip ettirildikleri
    Hasan Hüseyin VAROL hocanın cd leridir internetten yazdığınız zaman çıkıyor. Her iki kızımda ondan eğitim aldılar. Ben ise Sıddık Minşevi ve Abdulbasıt Abdussamed den çalışmıştım gırtlaktan çıkış konusunda hiç zorlanmadım nedeni ise doğu dilinin şivesinin yakın olmasındandır. Kürtçede boğaZdan çok çıkan harf vardır. Bir de kulağım makama kıraata çok yatkın hangi kariyi dinlesem aynısını okurum Elhamdulillah bu da bir yetenek diyeyim Haliyle kıraatım arap karileri gibidir. Tecvid kuralları genellikle bir yılda öğrenilecek bir şey değildir çok zeki olmak lazım biz bir yıllık zorlamalı ve takip edilerek yapılan bir eğitimden sonra iki sene de eğitim verdiğimiz için artık güzelce oturdu. Elhamdulillah! Hızlı okuyamıyorum ezberlediklerim hariç çünkü öyle alıştım 🙂 zaten Kur’an ı hızlı okumak veya seri okumaktan ziyade Rabbimiz yavaş yavaş ve tertil üzere (anlayarak) okuyun buyurmaz mı?
    Okurken mealini tefsiri okumak ayrı bir hazdır. Tefsirini yaptığımız surelerin tilavetini okurken çok ayrı bir lezzzette oluyor.

    1. Ha birde şimdilerde kalkan bir adetimiz vardı.
      Eğer yemek yedirmeye gücü yoksa veya o taziye zamanında orada bulunamamışsa o kişi daha sonra yaslı olanları evinde ağırlardı buda birinci ikinci dereceden yakınlardır. Bazen de bu adeti devam ettirenler bulunur.

  8. Kardelen says:

    Günnur ablanin annesine ALLAH rahmet eylesin, mekani Cennet olsun. ALLAH sabirlar versin.
    Cahide abla salatan cok güzel olmus, hazir evde Brüksel lahanasi varken, hemen yapayim insALLAH. Ellerine saglik.

  9. Allah Rahmet eylesin Cahideciğim. Cenaze evine bizde çay ,şeker götürülür canım. Ama ben bu adetten hiç hazetmiyorum. Bana çay, şeker götürmek biraz saçma geliyor cenazeyle çayın şekerin ne alakası var anlamadım gitti. Ben daha çok yemek götürmeyi tercih ediyorum . İki çeşit yapıyorum ama miktarını biraz fazla yapıyorum . Bir tencere mercimek veya ezogelin çorbası , bir tencere de tavuklu pilav yapıyorum .Tavuklu yada etli pilav en ideali gibime geliyor tek başına bir ayranla öğün atlatılabilir diye düşünüyorum. Sağlıcakla kal
    Ankaradan Deniz

    1. isimsiz says:

      rahmetli annem vefat ettiğinde genellikle su böreği gelmişti hem de çokça. bir çoğunu kuran kurslarına dağıtmıştım. tavuk-pilav, börek gibi kuru şeyler cenaze evinde yemek yiyenlere birkaç öğünden sonra eziyet gibi geliyor. cenaze evi olmuş birine göre bence çorba ve sebze- sulu yemek (tavuk hariç) çok daha makbul oluyor. zeytinyağlı barbunya-fasulye gibi. bir de lütfen cenaze evine götürdüğümüz yiyecekleri lütfen yıkanıp geri verilecek kap kacaklarda değil de karton yada plastik ambalajlarda götürelim. ben anneme yanarken gelen börekleri kesip tepsileri yıkamak çok zoruma gitmişti

      1. Çok önemli bir ayrıntı gerçekten. ben de komşulara bir şey verirken geri vermeyi gerektirmeyecek kaplarda vermeyi tercih ederim.

  10. S.A Cahidem brüksellahana salatan mütiş olmuş ilk fırsatta deniçem işallah ayrıca Gülnur ablamızın başı sağolsun teyzenin günahları af mekanı cennet olsun annem cenaze evine pişi veya lokma götürür ama ben cenaze evine gitmeyi hiç istemiyorum etkisinden kalkamıyor sonrada korkuyorum ama malesef bu günler bizede gelecek allah ölümlerinde hayırlısını versin allaha emanet olun selamlar

  11. Günnur ablamıza sabır diliyorum, anneciğine Rabbim rahmet etsin. hesabını kolaylaştırsın.
    bizde de kolay yenen yemekler gönderilir, börek, pilav, biber dolması, fırında patatesli tavuk vb annemin çok yaptıkları bunlar, bulaşıklar uzak akkrabaları olan genç kızlar, hanımlar tarafından hallolur. cenaze evine yığılma olmasın diye babamın ve başka yakınların yaptığı şey, özellikle erkekleri ve uzaktan gelenleri evlerine götürüp ağırlamak.

    ellerine sağlık ablam salata çok güzel , her çeşit otu severim, ama eşim sanırım reflüden dolayı bu tarz şeyleri kokuyor diye pişirmemden rahatsız olur, ben de istemem bu yüzden, çoğu şeyin mevsimini bile bilmem. annem yemeğini yapar arada.

  12. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuh ablam… Günnur ablanın annesine Allah rahmet etsin… Bu yıl hep yaşlı insanların haberi geliyor… Kimi gördüysem bu cümleyi kuruyor. Bizim de geçenler de iki yakın amcamız vefat etti, oraya gelenlerde hep bu fikirdeydi… Allahualem…

    Ablam bizde ilk günü gidiyorsak eğer yemek götürürüz. Sonra ki günler, börek ve tatlı…

  13. Ummu Hamza says:

    Rabbim rahmet eylesin Günnur abla.

  14. Bana bu harfleri daha doğru haliyle öğreten kişi demişti ki türkçe çok sade bir dil o yüzden bu harfleri çıkarmada zorluk yaşanıyor. Gerçekten de öyle. Çok sade ve düz bir dil. Haliyle zor harfleri çıkarmak güçleşiyor bizim için. Arapçadaki elifin boğazdan okunduğunu öğrendim (ha gibi değil tabi ama daha farklı). Halbuki bize öğretilen düz bir elifti. Ayrıca arapçada ü harfi yokmuş. U diye okunması gerekiyormuş.

    1. Evet ü harfini ben de hiç kullanmıyorum.

  15. İnna lillahi ve inna ileyhi racıun…Allah rahmet eylesin, Gülnur ablaya sabırlar versin…bizim buralar da yemek götürülür ölü evine taziyeye gelen akrabalar falan yesin diye…

  16. hanife icoz says:

    Bizde de konu komsu yakin akrabalar yemek hazirlayip ogun vakti gotururler.vakti yoksa cay,kup seker de gotururler gelen misafirlere ikram edilsin diye.ALLAH RAHMET EYLESIN.

  17. Aleykumselam ve Rahmetullah ablacım
    Günnur ablanın başı sağ olsun. Rabb’im annesinin günahlarını affetsin. Amin.
    Abla sen Kur-an’ı güzel okumak için mi soruyorsun yani makamlı. Öyleyse okuyuşunu beğendiğin qarileri dinleyebilirsin. İnsanın okuması zamanla onlarınkine dönüyor. Ben de böyle yapmak istiyorum inşaAllah. Tabi nasib olursa :/

    1. Bir de annem cenaze evine yemek yapıp götürür 3 çeşit falan. Ya da ne kadar isterse. Ama yemek götürür. Çok gelen olur ve yemek yapacak vakitleri bırak zaten halleri olmaz diye.

      1. Teyzemiz geçen perşembe vefat etmiş ama benim yeni haberim oldu maalesef 🙁 Yemek için geç oldu sanırım…

        1. Sen öyle yap o zaman ablacım. Annemden gördüğüm genel olarak bu ama başka bişey götüren var mı bilmiyorum

    2. Tecvid ve mahreçlerde sıkıntım var. Boğazdan çıkan harflerde çok kötüyüm 🙁

      1. Birisi var ben ona danışayım sana dönerim inşaAllah. Benim dinlediğim bir hoca vardı çok çok yavaş okuyor hatta onunla beraber giderken çok sıkılıyordum ama işe yarıyor. Harfler tane tane çıkıyor. Ayrıca elimde pdf olarak bir kitap var. Arapça ama harflerin çıkış yerleri resimlerle güzel anlatılmış not çıkarmıştım ben. İlk başta zorlandım ben de cim ve dad ta zorlanıyorum. Aslında benim de sorunum harfleri çıkaramamak değil çalışınca oluyor ama Kur-‘an’ı okurken bu kuralların hepsini uygulamada sorun yaşıyorum. Şimdilik istersen o kitabı ve hocanın videosunu göndereyim. Belki işine yarar. Benim de çok istediğim şey güzel okumak. Okuyuşlarını sevdiklerimi dinliyorum olacak mı bilmiyorum 🙁

      2. elifzeynepabdullah says:

        umarım yanlış anlamazsın ya da ukalalık olmazsa ablam, çocukken öğrenenlerde çok kolay yerleşiyor, sonra insan zorlanıyor biraz. dinleyerek kulak dolgunluğu edinmenin faydası olur muhakkak, ayın harfini çıkarmak için çiğ yumurta içilmesini söylerdi kursta hocalar , kimi süte katıp içebiliyordu, ben hiç içmedim ama zorlanmadım da.
        ben de baştan yanlış öğrendiğim okumalarda zorlanırım, çocuklara da doğru öğretmeye çalışırım ama arada yanlış kaçınca anne ü değil u, anne zat değil dat, o kadar ince değil anne diye veto yerim.

        çocukların dilinden ya da yavaş doğru okuyan videolar olursa çocuklarım için faydalanabilirim, hızlı okuyan, hızlı yazan özellikle türkçee daha hızlı yavaş okuyanları dinlemekte zorlanıyorum, bu konuda da sıkıntılıyım, Türkçe sohbet edenlerden yavaş konuşanları dinlemekte zorlanıyorum, yazılı olarak okumayı tercih ediyorum.

        neşe, kınalıkızımız mı? ben de sesini merak ettim, sonra diğerleri de geldi aklıma. kimbilir ne içli okuyuşlar vardır. Kabe imamları ve değişik dünya milletlerinden hocalarımızı dinlemeyi çok severim. Türkiyeden de beğendiklerim var tabi, eniştem başta olmak üzere Mehmet Emin ay, Fatih çollak vb bilenler videolar verseler ne güzel olur….

        1. Seni yanlış anlar mıyım hiç gülüm. Allah razı olsun. Evet Neşe Kınalıkız 🙂

          1. Abla isterseniz Mahmoud al Husary i dinleyebilirsiniz. Çok yavaş okuyor ama kulağına yerleşmesi için harfleri daha iyi anlamak için bence uygun. Dediğim kitap da dr ayman a ait. Nette istersen videolarını bulabilirsin. Ben onun kitabından öğrendim daha düzgün okumayı. Bildiğim kadarıyla hemen herkes tarafından kabul görmüş biriymiş bu kitap çok biliniyormuş galiba. Yani yanlış hatırlamıyorsam böyle.

            1. Afedersiniz yanlış yazdım 🙂
              Kitabı bilmiyorum çok kabul görüp görmediğini ama tecvidde en iyisi bu kişiymiş. Tam adı Dr Ayman Roshdy Swaid. Videoları nette bulabilirsiniz.

            2. Bakayım inşaAllah canım. Bu arada çok tatlısın ♥ ♥ ♥ 🙂

              1. Estağfurullah 🙂
                Böyle yazıyorum ama acaba çok mu yazdım diyorum sen bunun için üzülüyorsun belli ki o yüzden yardımcı olmak istedim. Ben de benzer şeyden dolayı üzülüyordum. Kursta hocam iki sınıf birden atlattı harfleri okumam çok yavaştı ama sanırım harflerde iyiydim. Zamanla okul telaşından unuttum azıcık :(. Ondan dolayı da çalıştım biraz çok zorlamadı beni. Ben yine sordum birisine o da soracak hocasına 🙂 Güzel Kur-an sitesi varsa söyleyecek inşeAllah :).

      3. gülizar 277 says:

        cahide abla davut kaya dinleyebilirsiniz mahreç talimi var bide fatih çolak hoca var bildiğim mahreçleri çok güzel

      4. hanimeli says:

        internetten tashih-i huruf diye aratirsanz kiraate dair dersler ve detaylar bulunabilir.
        fatih collak hoca a.gurses hcnin talebelerindendir. onun online dersleri oluyordu bi ara internette.

        bir de diyanet artık bu işi önemsiyor. pek cok hocahanim bu egitimi vermek uzere sertifika aliyorlar. bölgenizdeki muftulukte de boyle bir hocahanm vardir belki. bizde cok da her sehirde olmayabilir.

        1. Tashih Huruf evet ya bizim kızların çalıştığıda oydu Fatih Çollak hoca
          Yanlışlıkla Hasan Hüseyin Varol yazmışım bu hocamız kıraat dersi veriyordu şaşırdım kusuruma bakmayın

          Tashihi huruf önerilir sitesi vardır

      5. Hamiyet says:

        Cahide hanım öncelikle vefat eden teyzemize Allah cc dan rahmet diliyorum biz ölü evine bir hafta 3-4 çeşit yemek götürürüz ve sofra koyup kaldırma yıkama işlerini yaparız ölü sahiplerine yaptırmayız aradan zaman geçince tekrar taziyeye gidenler eli boş gider ölü sahibi ölünün ruhuna gitmesi için ikram yapar ya şeker lokum tutar ya çay verir vs mahreç konusuna gelince Fatih Çolak hocanın derslerini internetten izleyebilirsin çok faydalı dersler ayrıca yine internette görüntülü hangi harf nereden nasıl çıkarılıyor gösteriyor Allah cc yardımcın olsun 😊 buarada kitabını sabırsızlıkla bekliyorum salatanı deneyeceğim inşallah ellerine sağlık ben salataları severim özellikle yoğurtlu olanlarını

  18. Günnur ablamızın annesine Allah rahmet etsin.
    İnna lillah ve İnna ileyhi raciun.
    Salata nefis gözüküyor ellerine sağlık.

  19. Rumeysa says:

    Ben genelde müsaitsem eğer 1 tepsi börek yapıyorum, sıcak sıcak götürmeye çalışıyorum. Ne bileyim ilk aklıma gelen öyle birşey oluyor. genelde bence tencere yemeğide bence çok makbul olur. insanda yemek yapıcak hal olmuyor diye. Hani bir laf var ya acıyan yerin başka acıkan yerin başka diye. Günnur ablacığımında başı sağolsun.

  20. bizde mutlaka yemek götürülür yalnız şimdilerde 3*5 kişi birleşip pide yaptırıyor yemeğin bulaşık derdi olmasın diye

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: