Doğal Güneş Kremi

İyilerle Beraber Olmak

Sözünüzü ister gizleyin, ister açığa vurun; bilin ki O, kalplerin içindekini bilmektedir.

Hiç yaratan bilmez mi? O, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır. (Mülk Suresi: 13-14)

Selamun aleykum dostlarım, cumamız mübarek olsun. Sabah çocuklar ve eşim kahvaltılarını yaparken, ben de onlara biraz meal okuyorum. Sonra üzerinde kısaca konuşuyoruz. Vakit kısa olduğu için çabuk çabuk geçiyoruz ama bence çok verimli oluyor. Bugün Mülk suresinin mealini okudum. Kur’an öyle büyük bir mucize ki; Bir sureyi defalarca da okusanız, bazı ayetleri sanki yeni okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Ve sanki her okuyuşta, zihnimizde  farklı ufuklar açıyor Rabbimiz.

Mülk suresi 8. Ayette : “Neredeyse cehennem öfkesinden çatlayacak! Her ne zaman oraya bir topluluk atılsa, onun bekçileri onlara: Size, (bu azap ile) korkutucu bir peygamber gelmemiş miydi? diye sorarlar.” diye buyuruyor Rabbimiz.
Burada şu husus dikkatimi çekti: “Her ne zaman oraya bir topluluk atılsa..” Demek ki insanlar toplu olarak da cehenneme atılacak. Herkes kendi grubu, tabi olduğu, önder kabul ettiği, sevdiği kötü insanlarla beraber cehennemi boylayacak.
Ali İmran suresi 12. ayette de: O inkârcı kâfirlere de ki, siz mutlaka yenilgiye uğrayacak ve toplanıp cehenneme doldurulacaksınız. Orası ne fena bir döşektir. Buyruluyor.

O halde ayetin bu kısmında ben kendi adıma şöyle bir mesaj aldım: İyilerle, doğrularla, takva sahipleriyle beraber ol. Tıpkı şu ayette belirtildiği gibi: Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.(Tevbe:119)

Hayatımızı gözden geçirelim. Oturup kalktığımız, arkadaş, dost dediklerimiz, sevdiklerimiz; Cennete beraber gidebileceğimiz insanlar mı? Yoksa cehenneme sürüklenmemize sebep olabilirler mi?

Beraber olduğumuz insanlarda hangi özelliklere dikkat ediyoruz? Mesela arkadaşım dediğimiz kişi bize Allah’ı hatırlatıyor mu?

“99 Kişiyi öldüren adam”ın hikayesini anlatan Hadis-i şerif’i hatırlıyor musunuz? Gelin beraber okuyalım:

“Vaktiyle doksan dokuz kişiyi öldürmüş bir adam vardı. Bu zât yeryüzünde en büyük âlimin kim olduğunu soruşturdu. Ona bir râhibi gösterdiler.
Bu adam râhibe giderek:
– Doksan dokuz adam öldürdüm. Tövbe etsem kabul olur mu? diye sordu.
Râhip:
– Hayır, kabul olmaz, deyince onu da öldürdü. Böylece öldürdüğü adamların sayısını yüz’e tamamladı. Sonra yine yeryüzünde en büyük âlimin kim olduğunu soruşturdu. Ona bir âlimi tavsiye ettiler. Onun yanına giderek:
– Yüz kişiyi öldürdüğünü söyledi; tövbesinin kabul olup olmayacağını sordu.
Âlim:
– Elbette kabul olur. İnsanla tövbe arasına kim girebilir ki! Sen falan yere git. Orada Allah Teâlâ’ya ibadet eden insanlar var. Sen de onlarla birlikte Allah’a ibadet et. Sakın memleketine dönme. Zira orası fena bir yerdir, dedi.
Adam, denilen yere gitmek üzere yola çıktı. Yarı yola varınca eceli yetti.
Rahmet melekleriyle azap melekleri o adamı kimin alıp götüreceği konusunda tartışmaya başladılar.
Rahmet melekleri:
– O adam tövbe ederek ve kalbiyle Allah’a yönelerek yola düştü, dediler.
Azap melekleri ise:
– O adam hayatında hiç iyilik yapmadı ki, dediler.
Bu sırada insan kılığına girmiş bir melek çıkageldi. Melekler onu aralarında hakem tayin ettiler.
Hakem olan melek:
– Geldiği yerle gittiği yeri ölçün. Hangisine daha yakınsa, adam o tarafa aittir, dedi.
Melekler iki mesâfeyi de ölçtüler. Gitmek istediği yerin daha yakın olduğunu gördüler. Bunun üzerine onu rahmet melekleri alıp götürdü.”(Riyazü’s-Salihin, Hadis No:21)

İyilerle beraber olmak Allah ve Rasulünün öğütlerindendir. Çünkü insan, etkilenen, örnek alan bir varlıktır. Evimize misafir ettiğimiz, arkadaş edindiğimiz insanlar hem bizi, hem çocuklarımızı olumlu veya olumsuz yönde etkileyecektir.

Bu yüzden büyükler demiştir ki; Gül bahçesine girenin üstünde mutlaka biraz gül kokusu kalır.

Rabbimiz bizleri sevdiği kullarıyla beraber, sevmediklerinden de uzak etsin. Ve bizleri  sevdiği, razı olacağı işleri yapan kullarından eylesin. (Amin)

Cahide Sultan

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Cahide abla, hayırlı sabahlar,
    Ben de sabahları biraz daha erken kalkıp, 1 ders yapıyorum kendi kendime. Şu sıra yasin suresindeyim.
    Bölüşecek, konuşacak, yanlışımı görüp düzeltecek sizlerden başka kimseyi tanımıyorum. Bu nedenle bir rica olarak değil de, bunu üstünüze emaneten, arasıra da olsa, takıldığım yerleri yazıp, sorup, başınızı ağrıtabilir miyim?
    Ağrıtabilirim dimi?

    1. Soruların karşılık bulur mu bilmem ama sorabilirsin tabi canım. Kırıntı mesabesindeki bilgimle sana fazla yardımcı olabileceğimi sanmıyorum. Yine de fikir telakkisinde bulunur, birbirimizi destekleriz inşaAllah…

      1. Ayşe m senin sorman cevap bulman belki de bizlerin hiç aklına gelmeyen bilgiker olabilir bir öğretici bile öğrencisinden çok şey öğrenir bir öğrenci zaten alır bilgiyi ve araştırma bilgilenme öğrenme hevesi olan kişiler çıkar her devirde olduğu gibi bu tür heveslere çok ihtiyacımız var neden heves dedim biliyor musun ? Millet olarak okumayı bilgilenmeyi hazırcılığı seçen bir milletiz oysa öyle olunmaması gerekiyor
        Şöyle bir şey vardır
        Ya okuyup anlatan ya dinleyen ol yaşayan ol
        Ashabı suffa da dar ‘ul Erkam da öyle değil miydi her yer şimdi Dar’ul Erkam veya suffa olabilir
        İnşaAllah sordukça öğrenen öğrendikçe hayatına aktaran kullarından olabilmek için Rabbimiz hakikatlerle tanışabilmeyi iyiden kötüyü ayırd edebilm feraseti basireti versin inşaAllah

        1. Cahide abla ve Hasret abla, Allah razı olsun sizden. Ablacım, konuşsak yeter bana.. Sabah yazarım inşallah.

  2. Merhabalar Cahide Hanım,
    Sitenizi bir süredir müsait olduğum zamanlarda takip ediyorum ama yazma fırsatım olmamıştı.
    Vesvese, evham ve takıntılara iyi gelecek bir dua rica ediyorum.
    Benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Vesvesenin en açık ilacı Kur’an da mevcuttur. Başka dualar aramaya gerek yok. Nas ve Felak suresini bolca oku kardeşim.

      Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla.
      1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
      2. İnsanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
      3. İnsanların İlâhına.
      4. O sinsi vesvesenin şerrinden,
      5. O ki insanların göğüslerine (kötü düşünceler)fısıldar.
      6. Gerek cinlerden,gerek insanlardan(olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah’a sığınırım! (Nas suresi meali)

      1. çok teşekkür ederim, çok sağolun.

        1. sizden bir ricam daha olacak, benim çok yakınımın alkolla ilgili sorunu var. Çok fazla alkol alıyor, aslında hayatı istediği gibi gitmiyor, bunalımdan dolayı kendini içkiye veriyor. Bir türlü kurtulamadı. Ne okumamız, ne yapmamız gerekir, yardım ederseniz seviniriz.

          1. kardeşim, bu işin tedavisi var ama kişinin kendini kurtarma niyeti olmadıkça hiçbir ilaç ona şifa vesilesi olmaz. eğer yakınlarınızda bu işi üstlenebilecek birileri varsa, aklının başında olduğu bir vakit, gidip ona şehadetini hatırlatın. kınayarak, kızarak değil. karşınızdakinin kişilik özelliklerine göre, anlayacağı, onu çarpacağı şekilde anlatın. müslümana içki içmek, sarhoş gezmek, aklını rafa kaldırmak, kendini bilmez hale gelmek haramdır.
            bunalım ve içki birbirlerini doğurur, çoğu kez bu durumda olan insanlar başlarına bir felaket gelinceye dek içiyorlar sonra ayılıp, bırakıyorlar.
            adam olmak, felaketin öngörecek basireti gerektirir, durum böyleyken bir musibetin bin nasihattan faydalı olması ne fena değil mi? musibetini aramamasını, hayra yönelmesini tavsiye edip, ona kim olduğunu, kimliğini hatırlatın, tövbeyi tavsiye edin. bizim yegane kimliğimiz müslüman olmaktır. öldüğünde, kemikleri un ufak olup, tekrar diriltildiğinde, o kimlerle birlikte olmak, kiminle anılmak stiyormuş, sorun mutlaka. cevap veriyorsa; yaşarken de onlarla birlikte olsun.
            yalnız bırakmayın. Rabbimiz, küfür ve günah içinde olan kavimleri sadece bir kez uyarıp, söyleyip “ne haliniz varsa görün” deyip bırakmadı. Siz de bırakmayın. Uzaktan uzağa O’nun için dua etmenin şüphesiz gereği ve yeri vardır ama dua ediyorsanız dahi onun da haberdar olmasını sağlayın. Kişi kendini terk edilmiş zannederse, yalnız sayarsa bunalıma düşer. Bunalımını üç beş anlık dahi olsa unutmak için içer. Siz onun yalnızlığını ve kusurunu kınamadan bağışlayıp, yanında olursanız hem onu hem kendinizi kurtarırsınız. Allah yardımcınız olsun.

            1. ayşe hanım teşekkür ederiz

              1. Ayşe hanım, ben vesvese durumu için de çok dua ediyorum Allah’a yalvarıyorum.
                İnşallah kabul olur dualarım, çok bunaldım. Siz de benden dualarınızı esirgemeyin lütfen.
                Hakkınızı helal edin, teşekkür ederim.

  3. Sevdenur91 says:

    Allah buyuracak ki: Sizden önce geçmiş cin ve insan toplulukları arasında siz de ateşe girin! Her ümmet girdikçe yoldaşlarına lânet edecekler. Hepsi birbiri ardından orada (cehennemde) toplanınca, sonrakiler öncekiler için, Ey Rabbimiz! Bizi işte bunlar saptırdılar! Onun için onlara ateşten bir kat daha fazla azap ver! diyecekler. Allah da: Zaten herkes için bir kat daha fazla azap vardır, fakat siz bilmezsiniz, diyecektir.
    (Toplumu yanlış yolda yürüten liderlere hem kendi kâfirliklerinden hem de başkalarını doğru yoldan saptırdıklarından ötürü; bunların peşinden gidenlere de hem kâfir olduklarından hem de sapık liderleri taklit etmelerinden dolayı iki kat azap edilecektir.)Ayet no: A’raf/38

    Sabah bu ayeti kerimeyle karşılaştım meal okurken ve aklıma dün okuduğum bu yazın geldi ablam.

  4. Sevdenur91 says:

    Şimdi bu yazıyı annemle kardeşime de okudum biz çok faydalandık Rabbim tekrar tekrar senden razı olsun ablam.
    Hayatımı bir gözden geçirmem gerekiyor öyle ki bazen çok çok yanımda ki kişinin bile farkına varamayabiliyorum 🙁 Ne kadar mesafe koysam da arkadaş gibi görünen kimseler benim sadece zamanımı alıyor maneviyatımı alıp götürüyor. Kendi çok ferah hissederek ayrılıyor lakin ben tükenmiş oluyorum.
    Bu kahvaltıda meal okuma fikri süpermiş ablam bende deniycem bunu 🙂 Diğer öğünlerde fıkıh,hadis ve tasavvuf kitapları okurum lakin kahvaltıyı hiç denememiştim hemde meal ile 🙂

  5. Ablam ben arkadaslik etdiyim kadinda ilk once iman,ar-haya ve terbiye olmasina dikkat ederim.bunlar olmazsa ondan hic bir shey bekleyemem ve uzaklashirim.cunki babaannem kucukluyumden beri kork korkmazdan,kac utanmazdan derdi.Allahim bizi sevdiklriyle karsilashdirip,sevmedikleriyle ne bu dunyada ne ahiretde karsilashtirmasin.amin.

  6. Ve Aleykum selam ve rahmetullahu ve berekatuhu baciim.
    Peygamber efendimiz sav bir hadisi serifinde soyle buyurmustur:
    Cenab-i Hak ,herkesi sevdigi zumre ile hasreder( sagliginda ne cesit insanlardan hoslaniyorsa ahiret gunu o cesit insanlarla diriltir,)
    Suphesiz ki Cenabi Allah icinbirbirini sevenler,Kiyamet gununde,Arsullahin golgesinde tam bir emniyet ve istirahatle korunurlar .
    Bende seni ve buradaki bacilarimi Allah icin seviyorum ,hernekadar yorum yazamasamda.
    Selametle

  7. sümeyra says:

    Allah razı olsun Cahide ablacım….

  8. Aynen öyle ablacığım çok güzel tanımladın. Burası gerçekten de birbirini Allah için sevenlerin evi. Ev sahibimizi başımızdan eksik etmesin Rabbim.

  9. ruveyda altin says:

    Resül-i Ekrem Efendimizin hizmetkarı Enes Ibni Malik radıyalahu anlatıyor:

    Birgün Peygamber Efendimizle Mescid-i Nebevi
    den çıkmış gidiyorduk..
    Adamın biri Mescidin önündeki gölgeliğin yanında:

    -Ya Resulallah! dedi..
    Kıyamet ne zaman kopacak?

    Allah’ın sevgili elçisi ona bir soruyla karşılık verdi:

    – Kıyamet için ne hazırladın,bakalım?

    Adam başını öne eğip düşündü:

    -Ey Allah’in Elcisi!” dedi..
    Benim farz ibadetler dışında öyle fazla Orucum,Namazım,verilmiş Sadakam yok.
    Fakat ben Allah’ı ve Resulünü cok Seviyorum!…

    Resul-i Ekrem Efendimiz de ona:

    – Sen Sevdiklerinle beraber olacaksın!
    buyurdu. EL MER’U MES MEN EHABBEH

  10. yasirin annesi says:

    ailenizle beraber oturup okumaniz bence daha guzel. eski yazilarnza baktm da her hafta bir sure mealni okuma programi yapmssiniz keske devam etseydi iyi olurdu. oglum 1.sinifa gidiyor arkadaslarn da hamburger gormus istiyor ins. tarifinzi denicm. saglikla kalin

  11. Amiin. Çok güzel bir yazı olmuş.Rabbim kendine hakiki kul,HAbibine layık ümmet eylesin bizleri.

  12. aliye abla,londradan haticeabla,katre,jale hanım bunlardan haber alıyormusun cahide ablam 🙁

  13. s.a. saygı değer dostlarım
    evet dostlarım diyorum diyorum çünkü rabbime hamd olsun ki bende bi arkadaşım aracılığı ile sizi tanıdım ve aranıza katılmak istiyorum…bundan böyle inşallah siz saygı değer dostlarımla bende bir çok konuda aydınlanırım. şimdiden allah razı olsun sizden

    1. Aramıza hoşgeldin kardeşim..:)

    2. Hoşgeldin Gonca bacım 🙂

    3. Selma_Adana says:

      Aramıza hoşgeldin Gonca bacım,gonca gibi olasın hep güzel hep taze hep imrenilen örnek olan,selamlar

      1. Aleyküm selam…hoşgeldin gonca hanım…:)

  14. Nasıl yiyip içtiklerimizden bedenimiz inşa oluyorsa; helalden hayır, haramdan küfür doğuyorsa;
    gördüklerimiz, işittiklerimiz, dokunduklarımız, söylediklerimiz de
    ruhumuza tesir ediyor.
    Helalden, güzelden hayır ve selam,
    Haramdan, çirkinden küfür ve gaflet olarak..

    Her çocuk islam fıtratıyla doğmuyor mu? Bütün kullar da o ilk soruya “evet, sen bizim Rabbimizsin, biz de senin kulunuz” diyerek, kulluklarını ilan ederek cevap vermemiş miydi?
    Unutkanlık ve gaflet insanın hüsranı. Bize kulluğumuzu hatırlatan, bize Rabbimizi hatırlatanlarla birlikte olmak, Allah’ın sevdiklerini sevmek, sevdiklerinden olmayı dilemek.. gül kokusu bu olsa gerek ablacım. Bahçenizden, bahçıvanlığınızdan Allah razı olsun.

  15. Meryem 62, Vakıa 25, Ğaşiye 11,
    ile bil-mukabele ablacım.

  16. Mehtapabla says:

    Allahim bizi colugumuzu cocugumuzu dogru yoldan ayiracak kisilerle karsilastirma.Atalarimiz bosami demis arkadasini söyle sana nasil birisi oldugunu söyleyeyim diye.
    Cahidem seni ve burdaki dostlarida cok seviyorum. Cünki bize devamli iyilkleri ve dogruluklari anlatiyorsun burdaki bazi arkadaslarda cok güzel yazilar yaziyorlar Hasret im Belgin im ve ismini su an yazamayacagim diger arkadaslar..Burdaki dostlukta cok güzel .Bir yandan tarif ögrenirken öbür yandan maneviyatimizida güclendirmis oluyoruz.Basta canim sen olmak üzere Allahim burdaki diger arkadaslarida devamli iyiler icinde tutsun kötülerin serrinden korusun..Amin.

    1. Ben de sizleri çok seviyorum ablacım…

      1. Mehtapabla says:

        Sagol canim benim.

        1. Allah razı olsun Cahidem,çok önemli bir konu.Elhamdülillah Rabbim seni ve burdaki mu’mine dostlarımı karşıma çıkardı :)Rasulallah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur:
          “Salih bir kimse ile oturmak ile kötü bir kimse ile oturmak; misk (güzel koku) taşıyan ile körük üfleyene benzer. Misk taşıyan ya sana miskten bir parça verir, ya da sen ondan bir parça satın alırsın veya ondan güzel kokular duyarsın.
          Körük üfleyen ise bu üfürme ile ya seni ya senin elbiseni yakar, ya da ondan pis kokular duyarsın”Kaynak:
          Sahih-i Buhari / 1023;
          Sahih-i Müslim

          – Ne güzel teselli..
          “ El mer’ü me’a men ehabbe.. ”
          Herkes; Ahirette, dünyada iken
          Sevmiş olduğu kimselerle beraber olacaktır..
          İnsan, dostunun yaşayış tarzından etkilenir. O halde her biriniz dost edineceği kişiye dikkat etsin! Ebû Dâvûd,Edeb 16*
          Mehtapcığım Allah senden de razı olsun güzel arkadaşım….

          “Rabbimiz!
          Bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme.
          Bize katından bir rahmet bahşet.
          Şüphesiz sen çok bahşedensin.”
          Ali İmran | 8

  17. Bende seni cok sevdim cahide ablacim sizi tanimami nasip ettigi icin rabbime sukur ediyorum sizinle ahrette beraber olurmuyum bilmem ama bu dunyada sizin ilminizden faydalanmak bile beni umutlandiriyor allah herseyi en iyi bilendir elhamdulillah. ..

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: