Doğal Güneş Kremi

Muffin Kalıbında Tel Kadayıf

Allah, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, içinde ebedî kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vâdetti. Allah’ın rızası ise hepsinden büyüktür. İşte büyük kurtuluş da budur. (Tevbe suresi:72. ayet)

Selamun alaeykum canlarım, Bayram gelmeden bir tatlı tarifi daha vereyim de seçeneğiniz bol olsun istedim. Senem Kardeşimizin Bayram Yazısını BURADAN okuyabilirsiniz.

Tel kadayıfı yapmak çok kolay ama şerbetini ayarlamak zor diye biliriz. Bu yüzden belki de çoğumuz evde kadayıf yapmaktan çekiniriz. Fakat bu şekilde porsiyonluk olarak hazırlayacağımız kadayıflar eminim hepinizin hoşuna gidecek ve çok zor olmayacak. Kadayıfı fincanda şekil verip tepsiye dizerseniz adı fincan kadayıfı oluyor fakat o şekilde pişerken kadayıfın telleri havaya kalktığı için böyle düz bir görüntüyü elde edemiyoruz.

Diyarbakır kadayıfını çok severim. Geçen yıl Kızıltepe’de bu kadayıfın nasıl yapıldığını ustasından öğrenmiştim. Kadayıflar sarılıp tepsiye yerleştirildikten sonra, neredeyse kadayıfı kapatacak kadar yağ döküyorlarmış. Onu çevire çevire ocağın üzerinde pişiriyorlarmış. Bol yağın içinde olunca kadayıflar nar gibi kızarıyor ve daha çıtır oluyor. Daha sonra fazla yağı süzülüyormuş. Biz evde o kadar yağ kullanamadığımız için aynı kızarık görüntüyü elde edemiyoruz. Açıkçası benim o yöntemi denemeye pek cesaretim yok 🙂

Bakalım kadayıfımızı nasıl hazırlamışım:

PORSİYONLUK TEL KADAYIF
Malzemeler (18 kişilik)

  • 500 gr. taze tel kadayıf
  • 1 su bardağı zeytinyağı ( diğer sıvıyağla veya tereyağıyla da olur)
  • 1 su bardağı ceviz içi

Şerbeti için

  • 3.5 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • Çeyrek limon
  • Yarım çay kaşığı tuz


Nasıl yapılır?

  • Öncelikle şeker, su, tuz ve limonu  tencereye alıp karıştırın. Kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 20-25 dakika kaynatın. Sona doğru içindeki limonu kaşıkla bastırıp sıkın. Şerbeti soğumaya bırakın. Şerbetin çok koyu olmamasına dikkat edin.
  • Kadayıfı derin bir kaba alıp üzerine yağı dökün. Elinizle parçalayarak karıştırın. Çok küçük parçalara ayırmanıza gerek yok.
  • Birer  tutam kadayıf alıp 12 li muffin kalıbına yerleştirin. Bir su bardağının arkasıyla bastırın. Üzerlerine bir kaç parça ceviz koyun.
  • En üste yeniden birer tutam kadayıf koyup, tekrar bardakla iyice bastırın.
  • 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Kadayıfları bir tepsiye ters çevirin. Boşluk bırakmadan dizin. Ben dikdörtgen borcama dizdim.
  • Sıcak kadayıfların üzerine soğuk veya çok ılık şerbeti dökün.
  • 3-4 saat dinlenen tatlılarımız servise hazır.
  • Afiyet şifa olsun.

Muffin kalıbına sığmayan kadayıfları küçük silikon kalıbıma yerleştirdim. Arasına ceviz koymadım. Piştikten sonra, çok az süt reçeliyle karıştırdığım cevizi orta kısımlarına koydum.  Bu kalıp Hicret Ablamın hediyesi.  Şimdi yine onu hatırlayıp duygulandım….

Kadayıfların kıvamı tam arzu edilen gibi oldu. Üst kısım çıtır, altı yumuşak. Bu resimleri  şerbetini döker dökmez çektim. Bu yüzden kuru gibi görünebilir.

Kadayıf için aynı ölçüde tereyağı da kullanabilirsiniz. Fakat izleyicilerimizden Kadriye Hanım’ın kızı Elif atom tedavisine gireceği için doktor ona süt ürünleri, yumurta ve tereyağ yemesini yasaklamış. Hangi tatlıyı yapacağını şaşırmış garibim. Ben de bu yüzden tereyağı kullanmadım. Tereyağı olmadan da tatlı çok nefis olmuştu. Hepimizin bayramı mübarek olsun canlarım.

Sizleri çok seviyorum. Allah’a emanet olun…

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. selamun aleykum cahide abla bensizin sitenizi cok bayeniyorum bayram icin tatli yapicam su yaptinin kadayif varya o nu cok beyendim ama kafama soru isareti takildi ben bugunden yapasa ama bayrama iki gun var birsey olumu lutfen cvp yazarsananiz cok sevinirim allah razi olsun bayramin mubarek olsun

    1. Şimdi yapıp, şerbeti sonra dökebilirsin canım

  2. Özlem Kasap says:

    Allah sizden razi olsun hem yazdimlariniz hem de yemekleriniz harika. Allah yar ve yardimciniz olsun. Ben Isvicrede yasiyorum ailemden kimse yok sadece esim ve cocuklarim ama sizin yazilariniz ve tarifleriniz benim hep memleketimde gibi hissetmemi sagliyor. Allah sizden razi olsun…

  3. ecrinin annesi(selma) says:

    Elinize sağlık Cahide ablacm. çok begeniyorum tariflerini.
    Eşim hatayli ve onların künefe yapımı da bu şekilde.750g margarin kadayıf yedirip tepkiye basıyorlar. varsa peynir yoksa cevizlizisini yapıyor lar.
    hep zor olduğunu söylüyorlar yapımının.
    Hataya gittiğimde hemen yapacağı bu tarifinizi;-) bakalım tepkiler nasıl olacak;-);-)

  4. semahat says:

    maşallah taberek allah sitenizi çok beğeniyorum ablacığım ara ara yazılım larınızı okuyorum bizi bilgilendiriyosun allah sizden sizin gibi insanlardan razı olsun dini şeyler okumakçok hoşuma gidiyor sizin nasıl bir insan olduğunuzu merak ediyorum

  5. semahat says:

    selamün aleyküm ablacım bende kadayıfın her türlüsünü severim tarifiniz çokgüzel denicem selamlar

  6. semahat says:

    ellerin dert görmesin

  7. Leman Sezgin says:

    Sitenizi uzun zamandan beri sessizce takip ediyorum. Birçok tarifinizi de deniyorum. Kadayıfa bayılırım. Yorum yapmadan geçemedim. Nefis lezzetleriniz için çok teşekkürler.

  8. Annem bayram icin baklava yapmisti. Ben de bu tarifinden bahsetmistim. Gittigimde bir baktim ki, bundan da yapmis. Cok lezzetliydi. Tesekkür ederiz 🙂

  9. Maaşallah. Çok beceriklisiniz.

  10. Çok güzeller maşallah ya.

  11. cahide kardesim ben kadayifi yagladim ama cok ufalandi toz gibi oldu nedenini bilmiyorum yazarmisin.cok güzel görünüyor ellerine saglik

    1. Kadayıf taze değilse veya dışarıda çok beklemişse kırılma fazla olur. Tercihimiz mümkünse taze kadayıf olmalıdır.

  12. aylin uysal says:

    sevgili cahide hanım sizin sıkı takipçilerinizdenim. 45 yaşındayım.1 yıldır tesettürlüyüm öncesinde de islam dininin gereklerini yapmaya çalışıyordum.Fakat hep içimde bir eksiklik vardı belki geç oldu ama kısmet bugüneymiş….sizinle aylaşmak istedim Rabbim nazardan saklasın bilmediğiniz birşey yok sanırım sizi yürekten kutluyorum.aylin uysal eskişehir

    1. Allah mübarek ve daim etsin Aylin Hanım. Çok sevindirici bir haber bu. MaşaAllah barekAllah! Allah razı olsun. Bu haberi bayram hediyesi olarak aldım kabul ettim. Allah’a emanet olun…

  13. ferayafra says:

    Cahidemmm sitedeki arkadaşların ve ailenin bayramını en içten dileklerimle kutlarım.kızım beklediğimizden güzel bir okulu tutturdu.kosgepten paramızı aldık.ilk sana söylemek istedim bir haftada hiç beklemediğim şeyler oldu.A llahtan umut kesilmez.geçen sene tam bu zamanda hiç bir şey düzgün gitmiyor işsizlik ve sıkıntı son haddinde idi.çok şükür Rabbim nasip etti bir düzene girdik.Kızımı anneannesinin yardımı ile dershaneye göndermiştik.A ldığı puan bizi çok özellikle de anneannenin dershaneye göndermesi yüzünden çok üzmüştü.Neyseki sağlığı tutturuyor.Boylece bayram bize daha güzel geldi.Ramazanda çocuklarım Full oruçlarını tuttular çok şükür.Bereketini ve ödülünü hemen gösterdi.Sana ve tüm duasında yer veren arkadaşlarımdanAllah razı olsun.Hepinizi A llah için çok seven bacınız.

  14. helal olsun cahide hnm ins hemen deniyecem yakin zamanda cok akillica ve tasarruflu olacak ALLAH razi olsun

  15. Aleykum selam Cahidem,ellerine sağlık kardeşim ,kadayıfın bu şekilde sunumu çok hoşuma gitti ;-)Senin ve tüm site okurlarının ve tüm İslam aleminin bayramı mübarek olsun.Sevdenur kardeşimiz gibi ben de hepinizi çok özledim.Hepinizi Allah için çok seviyorum dostlar.Allah’a emanet olun….

  16. Sevdenur91 says:

    es-selamün aleyküm ve rahmetullah ve berekatühü ciğer parelerim ailenizin tatlı bir üyesi nihayet geldi 😀 beni unuttuğunuzu sanmıyorum 😀 yani en azından ümit ediyorum… 😉 mobildeyim gravatardan giriş yapamadım ?_? 🙁
    Yepyeni kardeşlerimiz katılmış aramıza, topluca hepinize bende hoşgeldiniz diyorum 🙂 Hepinizin bayramı mübarek olsun rabbim tuttuğumuz oruçlarımızı yapptığımız ibadetlerimizi katında kabul eylesin.inşaallah en güzelinden ve hayırlısından bir bayram geçiririz. Büyüklerimin ellerinden küçüklerimin akranlarımın yanaklarından öpüyorum.

    Cidden artık ayrılığa dayanamadım kendimi bu huzurlu iklime bırakmak okumak öğrenmek dinlenmek tekrar sizlerle birlikte olmak istiyorum… !!! Ablam, seni çok özledim ben ! neden bilmiyorum ama, şu an fazlasıyla ağlıyorum hiç böyle olmamıştı… Özlem ve kavuşmanın tatlı bir sevinci olsa gerek… Annem kadar seviyorum seni. Bayramın mübarek olsun yüreğimin en tatlı yanı, mis kokulu ellerinden ve güzel yanaklarından çok öpüyorum.

    1. Ve aleykum selam ablasının gülü! Hoşgeldin ciğerim. Seni unutur muyuz hiç? Hatta kendi adıma çok özledim. İyi olmana çok sevindim. Elhamdulillah. Sen, gravatarın olmadan da güzelsin çiçeğim 🙂

      1. Özledik tabiiki Sevdenurcuğum ;-)Cahidem senin gravatarın da çok güzel olmuş bacım 😉

  17. ELİF OZTURK says:

    Ablacim basta sen ve diğer kardeslerimin mübarek Ramazan bayramı kutlu olsun. Rabbim nice bayramlar eristirsin insaallah…

  18. ablam hayırlı bayramlar. Allah evlatlarınla nice bayramlar nasip etsin inşaallah…

  19. Tüm okurların bayramı mübarek olsun..

  20. Super bifikir olmus ben cok beyendim cok akillica. 🙂

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: