“Çocuğuma ne yedirmeliyim” sorusu bana o kadar çok soruluyor ki; Ben de yeni bir başlık altında bu konuyu konuşalım istedim. Özellikle yeni anneler bu konudan çok muzdarip. Ek gıdaya geçtikten sonra çocuklara ne tür yemekler yedirebileceklerini bilemiyorlar. Çocuklara özel yemek tarifleri istiyorlar.
Dört çocuktan sonra benim bu konuda ki nihai düşüncem şudur: Çocuklar sadece anne sütü aldıkları ilk 6 ayı doldurduktan sonra, büyüklerin yediği hemen her yemeği yiyebilirler. Evde pişen bütün sulu yemeklerin suyundan, çorbalardan, meyve suyu ve yoğurtlardan yiyebilirler.
Ben bütün tecrübesizliklerimi ikizlerimde yaşadım. 2 yıl boyunca her sabah kalkıp onlara özel çorbalar hazırladım. Yemek işini ciddi anlamda abartmıştım o zamanlar. Her türlü sebzeyle, pek çok çeşit çorbalar yaptım. Az yedikleri zaman üzüldüm. Yemeleri için zorladım. Çok yedirdiğim için çıkardıkları zamanlar oldu 😕 Ama ben gerçekten iyi bir şeyler yapmak istiyordum 🙂
Eşim ve ben acıyı, baharatı seviyoruz diye, çocukların çorbalarına azar azar acı ve baharat ekliyordum. Dozu azdan çoğa doğru artırmıştım. Bu konuda hiç pişman değilim. Şu anda benden çok acı ve baharat seviyorlar 🙂
Diğer iki evladıma yemek konusunda daha esnek davrandım. Bizim yediğimiz her yemekten onlara da yedirdim.
Eğer evinizde düzenli olarak sulu yemek, çorba pişiyorsa çocuğunuza bu yemeklerin suyundan ve yaşına göre tanelerinden yedirebilirsiniz. Fakat sulu yemek pişmediği günler, sitedeki çorbalardan yapabilirsiniz.
Yalnız bir kaç hususa dikkat etmekte fayda var:
- Yemek yedirirken besmeleyi ve sonunda Elhamdulillah demeyi unutmayın. Sesli söyleyin, dilleri döndüğünde çocuklara söyletin.
- Çocukları yemek yemeleri için zorlamayın.
- 2 yaşına kadar ağır salçalı ve yağlı yemekleri kesinlikle yedirmeyin. Çünkü bu tür yemekler küçük bünyelerine ağır geliyor.
- Şeker ve tuz konusu bence en önemli konulardan. Çorbalarına az tuz ekleyin. Çay verecekseniz çok açık ve mutlaka şekersiz olarak verin.
- Kafeinli içecekleri çocuklara içirmeyin. Küçücük çocukların eline cola tutuşturan anneleri şiddetle kınıyorum! Bir anne bu kadar insafsız ve düşüncesiz olamaz!
- Mutlu olsun diye eline şeker, çikolata tutuşturmayın. Bunun yerine meyvelere alıştırın.
- Bol taneli yiyecekler 2 yaşına kadar riskli olabilir ama sürekli püre halinde yemeğe de alıştırmayın. Bunuda yine dozunu artırarak yedirin. Örneğin sebzeli bir yemeğin sebzelerini çatalla ezin. Çok hafif taneli kalmasını sağlayın.
- Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler çok gaz yapıyor. Bunları 2 yaşına kadar fazla yedirmeyin.
- Emzik ve biberona sonuna kadar karşıyım. Verilmişse bile 1 yaşına kadar bıraktırılmalı. Çünkü 1 yaşından sonra bağımlılık oranı artıyor.
- Dişleri kaşınmaya başladığında, diş halkası yerine havuç gibi sert meyveler verebilirsiniz.
- Hazır mamalardan uzak durun. Belki sadece yolculuk esnasında organik meyve püresi ve çorbalardan yedirilebilir.
- Bol bol yoğurt yemelerini sağlayın. Yoğurdun içine değişik meyve püreleri katarak yedirebilirsiniz.
- En önemlisi çocuklara helal yedirmeyi bir ilke haline getirin. Katkılı, paketli, boyalı gıdalardan uzak tutun. Hazır meyveli yoğurtları anneler çok alıyor. Bu gıdalar yüzünden çocuklarda harcanamayan bir enerji birikimi oluyor. Evde taze taze yoğurdunuzu yapın.
Son olarak şunu da belirtmek isterim: Yemek konusunu lütfen çok abartmayın. Çocuk yemek istemediği zaman asla zorlamayın. İkizlerimden biri yemiyor diye çok dert etmiştim. Danıştığım yaşlıca bir doktorun sözünü hiç unutmam: “Ben (Önünde yemek olduğu halde) açlıktan ölen çocuk görmedim. Merak etmeyin sizinki de ölmez” demişti.
Bu konuda elbette söylenecek daha çok söz vardır. Kalan hususları tecrübeli annelere bırakıyorum. Allah yavrularımızı yemek için yaşayanlardan değil, yaşamak için yiyenlerden, enerjilerini daima hayır için harcayanlardan eylesin. (Amin)
ÖNEMLİ NOT: Lütfen bu konunun altına yapacağınız yorumlar bilgilendirici olsun. Veya sorusu olanlar sorularını sorsun. Ama lütfen alakasız yorumlar yapmayalım ki, okuyan kardeşlerimiz yorumlardan faydalanabilsinler.
Oglum yirmi bir aylık hic bir şekilde hicbir yemeği yemiyor sadece süt içiyor iki gundur sütüne bıldırcın yumurtasi kırıp veriyorum acaba bir zararı olurmu daha hic yumurta yemedi yumurtanin tadını bile bilmiyor kahvaltı diye birsey yok gercekden cok üzülüyorum ne yapacağımı bilemiyor artık
Merhab bende bu gece 1,5 yaşındaki oglum
suten kesmeye karar verdim ama çok üzülüyorum birde oğlum yemek yemiyor
onun gelişiminin düzenli olmas için mama
Verebilirmiyim allah her annenin yardimcisi olsun 😔
benim kardeşim 1.5 yşında sütten başka bişey yemiyor ne yamam kerekie
Benimde 1,5 yasında oğlumvar sadece beni emiyo hiç bişey yediremiyorum memeye çok düşkün ne yapmam gerek
Oğlum 22. ayına girdi ne yapıyorsam yemek yedirtmiyorum zorluyorum olmuyor zorlamazsam kendi haline bıraksam hiç aklına yemek gelmiyor ne yapacağı mı bilmiyorum çeşit yapıyorum çorba olsun muhallebi olsun milkshake yapıyorum meyveli yoğurtlar yapıyorum kısacası aklınıza ne gelirse yapıyorum sofraya oturtuyorum tabağına yemek ne yaptıysam onu bırakıyorum eline kaşık yada çatal veriyorum sma bizim ki yemek yerine oynuyor lütfen bana yardımcı olun…
11aylık oğlum var salatalık turşusu yediriyor bazen yemekte görüp istiyor sizce zararlımı
Teşekkür ederim
İyi geceler öncelikle bilgiler için teşekkür ederim şu an oğlum çok öksuruyor bende bal zencefil limon verdim oğlum 18 aylık ama 2 yas altı için bu karışım verilmemelidir yazıyor
Birde oğlum kendi yemek istiyor asla kaşıkla sulu yemek çorba yoğurt yemek istemiyor kahvaltı akşam yemeği kendi yiyebilecegi şeyler yapiyorum sizden 28 aylık örnek bir menü yazmanizi rica ediyorum teşekkür ederim