“Allah’ım, Senden rahmetini icap ettiren şeyleri, mağfiretini gerektiren şeyleri, bütün günahlardan esen kalmayı, bütün iyilikleri ganimet olarak kazanmayı, cennete nail olmayı ve cehennemden kurtulmayı isterim.” (Müslim)
Vaktiniz hayr olsun canlar, Egenin pek çok yerinde, kaldırımlarda yol boyu uzayıp giden turunç ağaçlarını görürsünüz. Toplamak serbesttir ama genelde boyları çok uzun olduğu için almakta zorlanırsınız. Turunç reçeli yapmaya karar verdiğimde bulabildiğimiz en kısa boylu ağaçlardan topladık turunçlarımızı. Mis gibi kokar turunçlar. Limondan daha keskin bir ekşisi vardır. Bu yüzden limon yerine de kullanılmaktadır.
İlk defa turunç reçeli yaptım. İlk olmasına karşın kıvamı gayet güzel oldu. Tabağın yanında ki turunç çiçekleri de gözünüzden kaçmadı değil mi?
Şimdi turunç reçelini nasıl yaptığımı ayrıntılı olarak anlatmaya çalışayım:
TURUNÇ REÇELİ
Malzemeler
- 12 adet turunç
- 5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım turunç suyu
Turun Reçeli Nasıl Yapılır?
- Turunçları yıkayıp rendenin ince tarafından kabukların turuncu kısmını hafifçe rendeleyin. (Çok derin rendelenmeyecek)
- Portakal soyar gibi kabuğa kesikler atıp kabuklarını dilim dilim soyun.
- Kabukların için kısmındaki beyaz yerlerin kabarık kısmını alın. Çok derin değil. Hafifçe alınacak.
- Kabukları tek tek rulo şeklinde sıkıca sarın ve yorgan iğnesiyle, yorgan ipine geçirin.
- Bütün kabukları bu şekilde ipe dizin. Dizerken arada boşluk kalmamasına dikkat edin. Yoksa pişerken şekilleri bozulur.İplerin uçlarını sıkıca bağlayın.
- Tencereye yarıya kadar su koyup kaynatın. İpe dizdiğiniz turunç kabuklarını suya atıp 6-7 dakika kadar haşlayın.
- Suyunu döküp hemen üzerine soğuk su doldurun.
- Günde 2-3 kez suyunu soğuk su ile değiştirerek kabukların tatlanmasını sağlayın. 2. gün kabuklardan birinin tadına bakın. Acılığı tamamen gitmişse reçel yapmaya hazır konuma gelmiştir. Benim turunç kabukları 2. gün tatlandı. (Sadece ilk seferde kaynatılacak. Daha sonraki işlemler hep soğuk suyla yapılacak)
- Tatlanan kabukları sudan çıkarıp pamuklu bir bezin üzerine serin. 3 saat kadar bekletin ki, suyu süzülsün.
- Tencereye şeker ve sıcak suyu koyun. Ocağın altını yakın ve şeker eriyene kadar karıştırın.
- Su kaynamaya başladıktan hemen sonra kabukları ipiyle beraber suya atın ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat boyunca pişirin.
- Ben en büyük ocakta, kısık ateşte pişirdim. Ara sıra üstte kalan kabukların şekere temas etmesi için bastırdım.
- Ocaktan almadan evvel turunç suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Hafif ılınınca kavanoza yerleştirin.
- Mümkünse buzdolabında saklayın.
- Afiyet şifa olsun
Bu şirin rulolar pasta süslemesinde de kullanılabilir 😉
İşte bunlar turunç. Buranın sokaklarında en çok görebileceğiniz ağaçlar bunlar. Turunçlara fazla itibar edilmiyor açıkçası. Bazıları limon gibi suyunu kullansa da, turunçların çoğu çürümeye terk ediliyor…
Dağlardan manzaralar var yine. Sizinde hoşunuza gider diye ekliyorum resimleri. Sıkılıyorsanız lütfen söyleyin.
Bütün tabiat yeniden canlanıyor. Tepelere çıkıp mütemadiyen Allah’u ekber! SubhanAllah diyesi geliyor insanın. Türlü türlü nimetleri benzersiz yaratan Allah’a hamd olsun…
Sırf bu manzarayı daha çok görmek için kırlardan hiç ayrılmak istemiyorum…
Yol boyu yürürken, birbirinden şeker keçiler gördüm…
Özellikle bunu yakalayıp sevmeyi çok istedim…
Yakalayamadım ama en son bana bu hareketi yaptı 🙂 Gülümsedi mi, yoksa benimle dalga mı geçti anlayamadım 😉 🙂
Ben tekirdagdan ayvaliga geldim bahcemde var agacin ustu dolu 2-3gun icinde yapacam insallah olur yapincada yazacagim nasil oldu diye
Çok güzel. Allah razı olsun
Allah razı olsun ablam sizi çok seviyorumçok güzel iyi bir insansınız tarifler çok güzel allaha emanet olun
Cahide hanım çok güzel görünüyor elinize sağlık. Bende yapacağım kaynama esnasında kapağı açık mı olacak kapalı mı şimdiden teşekkür ederim
Cahide hanımcığım bu turunçları dizdiğimiz ipleri ne zaman çıkaracağız tamamen reçel olduktan sonra mı saygılar…
Turunc recelimi 3 saattir pişiyor acı hala bne yapabilirim 3 gün suyunu değiştirdin
İyi de bu reçel Antalya yöresine ait bir reçel. Ege bölgesine değil. Turuncun suyunu koyarsanız senin gibi oluyor. İyi günler
Güzel tarifleriniz için çok teşekürler Cahide hanım
Bende ilk başta tarifinize uyarak yapmıştım, rendeleme işi çok zor gelmişti. Patates soyacağıyla daha hızlı ve çabuk hallettim. Üçüncü yapışımda tarifte bazı değişiklikler yaptım ve güzel oldu. Bir el arabası turunçtu çöpe gideceğine değerlendirmek istedim evde kimse yapmak istemeyince iş bize düştü 🙂 Teşekkürler, Allâh doğru yoldan ayırmasın.
Cahide Hanım, resimlerin bazıları görünüyor artık. Fakat çoğu yine görünmüyor.
Ben de bu harika gorunen recelden yaptim tam tarifr gore uyguladim ama aksamina sekerlendi ne yapmam gerekiyor lutfen yardim edin. Gunah ziyan olacak
Üzerine su koyup, tekrardan kaynatmanız gerekiyor. Gerçi halletmişsinizdir, ama yine de söyleyeyim dedim.
Limon suyu koyun
Bizde bugün arkadaşların evine gittik ama köyde filan da deil izmirin göbeğinde neyse bahçede turunç ağacı görünce toplayıp reçel yapmaya karar verdik ama turunçlar ağacın yüksek dallarinda olduğu için merdiven yetişmedi ve turunç toplayamadık sonra arkadaşimin annesi geldi ve bu sefer o çikti merdivene oda yetişemeyince dali sallamaya basladi ve patır kütür turunçlar düşmeye başladı bende akilsizca merdiveni tutarken kafama 2-3 tane turunç düşünce baya zonkladı kafam ama bu kadar turunca deydi doğrusu bu arada tarif için çokteşekkürler ve size son bişey deyim kesinlikle turunç ağacı sallaniyorsa altinda durmayın 😀
Turunçlar yeniyor şerbeti kalıyor ziyan oluyor diye düşünürken portakallı revanide şerbet niyetine kullanmayı düşündüm. Nasıl fikir? Sıcak hamura soğuk şerbet olarak döksem olur mu? Sonuçtan haberdar ederim.
İplerle beraber mi yiyeceğiz 🙂 ?