Doğal Güneş Kremi

Başparmak Çıkıntısı (Halluks valgus)

Vaktiniz hayr olsun canlar. Değerli kardeşlerimizden Kınalıkız’ın bir sorusu vardı. Ayağında ki bir rahatsızlık hakkında sizlerden fikir almak istemişti. Doktorlar ameliyat demişler ama riskli bir ameliyat olduğu için çok çekiniyor. Babamda da aynı sorun olunca yeni bir konu olarak konuşalım istedim.

Bu sıkıntıyı aranızda yaşayanlar var mı? Ameliyat olan veya farklı tedaviler uygulayanlar var mı? Şahit olduklarınızdan bahsederseniz, aynı sıkıntıyı yaşayan kardeşlerimize de bir fikir olacaktır.

Halluks valgus nedir?

Halluks valgus (bunyon) ayak başparmağının vücut dikey ekseninin dış tarafına doğru (küçük parmaklara doğru) eğilmesi sonucu şekil bozukluğu ve buna bağlı ağrı şikayeti oluşturan bir ayak ön kısım hastalığıdır. Ayak başparmağını en sık görülen rahatsızlığıdır. Çocuk yaşlardan itibaren görülebilir. Toplumlarda görülme sıklığı %2- 4 arası değişmektedir. Sadece başparmağın tarak kemiği ile yaptığı eklemi değil zaman içinde diğer parmakları da ilgilendiren şikâyetler hastalığa katılabilir. (Nasır, diğer küçük parmaklarda çarpılma, ağrı, tarak kemiği stres kırıkları vs. ) Hastalığın seyri içinde birden fazla kemik, eklem, kas, tendon, eklem zarı gibi dokular tutulabilir. Çoğunlukla 1. ve 2. tarak kemikleri arası açının artması hastalığa eşlik eder. Genel bir kural olarak hastalığın ciddiyeti seçilecek tedaviye yön verir.

Hastalığın ortaya çıkış sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ailevi (genetik, kalıtımsal) olabilmektedir. Özelikle genç yaşlarda başlayanlarda genetik geçiş gözlenmektedir. Rahatsızlığın ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde uygun olmayan (fizyolojik olmayan, sivri ve dar burunlu, topuklu) ayakkabı tercihleri etkili olabilmektedir. Bayanlarda daha sık görülmektedir. Ayağın yere düzgün basmasını engelleyecek olan anatomik ve yapısal ayak sorunları, bazı kas ve sinir sistemi rahatsızlıkları sonucu olarak da bu rahatsızlık görülebilmektedir.
Halluks valgus nasıl tedavi edilir?

Hastalık ortaya çıktıktan sonra şekil bozukluğunu dışarıdan kullanılan parmak arası makara, gece ateli gibi cihazlar ile düzeltmek mümkün değildir. Oluşan ağrı ve şekil bozukluğunun ciddiyetine göre cerrahi planlama yapılır.

Tedavinin ana amacı hastanın başlıca ağrı şikâyetini ortadan kaldırmak ve ayakkabı giymedeki sorunları azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Önceden de bahsettiğimiz gibi cerrahi olmayan tedaviler hastalığın ilerlemesini durdurmamaktadır. Günümüze kadar 100’den fazla cerrahi tedavi seçeneği ortaya çıkmıştır. Genel bir kural olarak hastalığın ciddiyeti seçilecek tedaviye yön verir. Seçilebilecek diğer cerrahi yöntem alternatifleri kemik düzeltme(tarak kemiği çeşitli seviyelerden ve/veya başparmak kemiği), kemik ve yumuşak doku beraber düzeltme, eklem dondurma ameliyatları, başparmağın ilk kemiğinin başlangıç kısmının (tabanının) kesilip çıkarılmasıdır.

Hastalığın evresi uygulanan tedavinin sonuçlarını doğrudan etkilemektedir. Hangi evrede hangi tedavinin seçileceğine hastanın yaşına, beklentilerine, şikayetlerine ve klinik olarak hastalığın evresine bakılarak karar verilir. Hastalığın erken evrelerinde yumuşak doku düzeltmeleri oldukça başarılı olmakla beraber 1. ve 2. tarak kemikleri arasındaki açı yüksek olan hastalarda şekil bozukluğunu tekrarlama olasılığı artar. Seçilen ameliyat tekniğine göre değişmekle birlikte ameliyat sonrası ilk 3 ay ayakta şişlikler olabilir ve bu şişlikler nedeniyle ayakkabı giyme sorunları yaşanabilir. Ameliyat sonrası erken dönemde 1.parmağa hareket başlanmazsa eklem sertliği meydana gelebilir.

Halluks valgus rahatsızlığında hastaya uygun seçilen cerrahi yöntemler sonucunda beklenen tatminkar sonuç oranı %81- 96 arasındadır.

Cerrahi tedavi sonrası ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?

Günümüzde uygulanan her tedavi yönteminde (cerrahi veya cerrahi olmayan) olduğu gibi bu yöntemin de hastaya getirebileceği bazı avantajlar ve tedaviye özel bir takım riskleri bulunur. Halluks valgus hastalığında yapılacak her cerrahi işlem sonrası şekil bozukluğunun tekrar oluşma riski vardır ancak bu çok düşük bir risktir. Genç yaşlarda olunan ameliyatlar sonrası bu risk artmaktadır. Herhangi bir ameliyattan sonra ameliyattan daha önce var olmayan birtakım ağrı şikayetleri ortaya çıkabilir. Ayak başparmağı iç tarafının duyusunda azalma ve sinir yaralanmasına bağlı duyu bozuklukları ve ağrı oluşabilir.

Ameliyat sonrası nadir de olsa görülebilecek komplikasyonlar:
Uzun dönemde şekil bozukluğu tekrarlayabilir,
Şekil bozukluğu devam edebilir, artabilir,
Başparmakta hareket kaybı, ayakta aylar süren şişlik, aşırı düzelme, kanama, iltihaplanma,
Sinir sıkışmasına bağlı şikâyetler olabilir.
Bazı tekniklerde metal implant kullanım zorunluluğu ve gerekirse implantın çıkarılması,
Geç kaynama, kaynamama, iltihaplanma, olasılıkları,
Ayakta uzun süren ödem, diğer tarak kemiklerinde ağrı, açısal deformiteyi aşırı veya gereğinden az düzeltme, sinir yaralanması,
Tarak kemiği kırıkları, 1.ayak tarak kemiğinin baş kısmının canlılığını yitirmesi,
Eklem kıkırdağında hasarlanma.
Kemik erimesi olan hastalarda komplikasyon oranları artmaktadır.

Hastalığın ilerlemesini durduracak cerrahi dışı bir yöntem yoktur. Hastalık ilerledikçe uygulanacak tedaviler daha karmaşık hale gelir ve başarı şansları düşer. Ancak hastalığın hangi kriterler göre ve ne hızda ilerlediği bilinmemektedir.
Halluks valgusta ameliyat sonrası dönem nasıldır?

Hastanın ayağının iç tarafına yük verebilmesi için genelde 2-4 hafta bir süre gerekir. Ameliyat sonrası genelde alçılama gerekmez. İlk 4 hafta 10 günde bir değişen bandajlama yapılabilir. Ameliyat sonrası şişliklerinin düzelmesi için gerekli süre hastadan hastaya değişmekle birlikte 2-3 aydır.

Ameliyat sonrası ilk 48- 72 saat ayakta şişlik gelişimini azaltmak için ayağın kalp seviyesi üstünde istirahat ettirilmesi gerekmektedir. Sonrasında özel ayakkabı ile yük vermeye başlanır. Ayağın iç tarafına yük verebilmek için genelde 2- 4 hafta gerekir. Ameliyat sonrası cerrahın tercihine göre elastik sargı, alçı, özel cerrahi ayakkabı kullanılabilir. 1. haftada başparmak egzersizlerine aksi söylenmediği takdirde başlanmalıdır. Ameliyat sonrası 10- 14 gün içinde dikişler alınabilir. Hastalar tolere edebildiği ölçüde topuğuna ve ayağının dış tarafına basabilir. Cerrahın öngördüğü süre boyunca yere tam yük verilmemelidir. Ameliyattan sonra cerrahın öngördüğü süre boyunca (genelde 6 hafta) 1. ve 2. parmaklar arası cihaz kullanımı gereklidir. 1.parmağın dondurulması veya başka eklemlerin dondurulması gereken nadir uygulanan ameliyat tekniklerinde ise rehabilitasyon ve nekahat dönemi farklıdır.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Salam.Doktor bu ağrılar menim ayağımda balaca barmaqdadır.çox narahat edir.ayakkabı geymekde eziyyet çekirem.bunun emeliyatsız çaresi varmı?

  2. elif rana says:

    Merhaba lar öncelikle tüm yorumları okumaya çalıştım benim gorumcem ve esimde baş parmak çıkıntılı var gorumcem ameliyat oldu ama hiç memnun değil yine oluşmaya başladı çıkıntı .Allah safi ismiyle hastalara acil şifa versin🙋

  3. Derya Çakır says:

    Benim dedemin ayağında da başparmak çıkıntısı oldukça fazlaymış. O gençken baltayla fazla kemiği kendisi almış. Şimdi gayet memnun. Gerçi 2004 den beri aramızda değil ama o seneye kadar gayet iyiydi. O konuda şikayeti yoktu. Herkese de şiddetle tavsiye ediyordu.

  4. mrblar bu hastaliga yakalanmadan once adini bile bilmezken simdi herseyi trk tek sorguluyorm bende mayis gibi basladi bu halluks valgus hastaligi ve inanilmaz aci veriodu ara ara doktora gittm ve bana parmak arasi ve gece anteli onerdi ama faydasi olmadi agrilarim artinca tekrardan ozel bi hastaneye gittim ve prf doktor hemen ameliyat olmam gerektini soyledi ve ben geceb hafta pazartesi ameliyat oldm 8. gunum benim ilk 4 gun lavaboya gidemiyordum tek basina ama sonraki gnler yine destrk aliyorm ama kalkarken aliyorm bu sefer lavaboya kndim gdebiliorm kcukde olsa adjm atiyorm dun pansuman oldm ve doktorm herseyn iyi oldunu soyledi dikisimin alinmayacagni kendi ericegini soyledj ayaklarmda uyusma yanma sisme ve morluk var ama normal olddunu soylefi suan tek sikayetim ayagimn altina yastik koyuorm sislini alsn die lavaboya klkmak istedimde yere indirdimde ayagimm inanlmaz zonkluo sanki daamarlarm atio bir haftadr bole olmuodu gayet iyuydim kormaya basladm

  5. şükran says:

    Arkadaşlar baş parmağımda bulunan cıkıntı çok acı verirken ayakkabı giyemez oldum..doktorum ameliyat diyor.belden uyuşturarak, o cıkıntıyı jiletliyerek temizleyeceğiz diyor .bu şekilde tedavi olan varmı? Ayrıca varis rahatsızlığım var ne dersiniz?

    1. şükran hanım merhaba jiletleyerek yani törpüleyerek yapılan ameliyat sonrasında bildiğim hiç kimse memnun olmamış çünkü bir süre sonra tekrarlıyo ama kemiği kırarak yapılan ameliyat başarı oluyormuş ve tekrarlamıyomuş bu şekilde ameliyat olan bir tanıdığım var halinden çok memnun bende ameliyat olursam kemiği kırdırarak yaptırıcam şimdilik makara kllanıyorum birde atel alıcam gündüz ve gece için bakalım ağrılar devam ederse mecburen ameliyat…çok geçmiş olsun bunu yaşayan bilir 🙁

  6. bende nisan ayında halluks rigudus ameliyatı oldum altı ay olmasına rağmen ayağımdaki çıkıntı dahada fazlalaştı ve ağrı var bana protez yapmıslardı herhalde tekrar ameliyat görünüyor

    1. kapsul koyalım dediler nedemek olduğunuda bilmiyorum

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: