Paramız yabancıya gitmesin diye hep tanıdıklardan alış veriş yaptık. Sonuç: Onlar da birer yabancıya dönüştü. İbrahim Tenekeci
Her israil’in Gazze’ye saldırmasından sonra aklımıza ilk gelen şey “Boykot” yapmak olur. Ani bir heyecanla evimizde olan israil ve destekcisi ülkelerin ürünlerini atarak, israil’den intikam almaya çalışırız. Sonra elimizde kocaman bir listeyle markette markalar arasında dolaşmaya, barkod okumaya başlarız. Öyle içten ve samimi duygularla yaparız ki bunu, biz bu malları almayınca , yerli mallara rağbet edince israil ve yandaş ülkeler batacak sanırız.
Gerçi büyük bir istek ve kararlılıkla başladığımız boykotları, aylar içinde uygulayanların sayısı üçe beşe düşer ama olsun. Her daim boykotu uygulayan birileri mutlaka vardır.
Yıllardır bahsi geçen ürünleri elimden geldiğince boykot etmeye çalışırım. Fakat son zamanlarda bu konuyu kendi içimde sorgulamaya başladım.
Evet israil mallarını, fransız mallarını boykot edelim. Amerikan malları da boykot edilmeli, zira israile destek oluyor. Rus mallarını almamalıyız, zalim esed’e destek oluyor. İran da öyle…Doğu Türkistan’lı müslüman kardeşlerimize zulmettiği için piyasadaki malların çoğunluğunu oluşturan çin mallarına da el sürmeyelim!
Eee ne kaldı geriye? Şimdi “Cevabı basit: Yerli mallar alalım” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Yerli malları almak, kendi ülkemize katkıda bulunmak, israil ve yandaşlarına darbe vurmak gibi algılandığı için bu düşünce ilk etapta bize çok akıllıca geliyor.
Fakat çok tanınmış olan yerli firmaların çoğunun yahudi ortakları olduğunu bilmiyoruz tabi. Hele yahudiden daha beter islam ve müslüman düşmanı olanların mallarını alınca, İslam’a ve Müslümana nasıl bir katkıda bulunacağız? merak ediyorum.
Ünlü bir artiste, şarkıcıya tomarla para sayıp reklam filmi hazırlayan firmalara da param geçsin istemiyorum şahsen. Ve millet her boykot dediğinde, “Nasıl olsa benden almaya mecburlar” düşüncesiyle, mallarına fahiş artışlar yapanlara da geçmesin param. Yahudiden beter yerli firma sahipleri var bu ülkede. Yerli bir halı firmasının fabrikalarında, çalışanlarının namaz kılmasına izin vermediğini hatırlayın.
Yıllardır destek olduğumuz yerli firmaların ürünlerinde kullandıkları katkı maddelerinin neredeyse tamamı avrupadan ithal. Siz güya çocuğunuza yerli marka jelibon yediriyorsunuz ama firma bu jelatinleri brezilya’dan ithal ediyor. Yerli üretim sebze yediğinizi sanıyorsunuz, tohumu israil’den.
“Yürü bre yalan dünya
Senin aslın Amerikan
Etekliğin basma olsa
Kefen bezin Amerikan”
Hassasiyetleriniz vardır. Yediğinizin içinde ne olduğunu bilmek istersiniz. Avrupa’da bizim boykot ettiğimiz firmayı arayıp içeriğini sorduğunuzda, firmalar size doğruyu söylerken, ülkemizdeki “bizden” dediğiniz firmalardan bu konularda sorduğunuz sorular için çoğunlukla cevap bulamaz ya da doğru bilgi alamazsınız.
Bindiğiniz araba yerli malı mı? Kullandığınız beyaz eşya yerli malı mı? Deterjan yerli malı mı? Cep telefonu, bilgisayarlar, internet erişimini sağlayan yazılımlar yerli malı mı? Kandırmayalım kendimizi dostlar, izlediğimiz TV kanalları bile bizden değil. Bizden sandıklarımız bile bizden değil. Daha da vahimi var. Konuştuğumuz dil, kullandığımız harfler bile bizden değil.
Özüne, tarihine, ecdadına bizim kadar düşman olan bir millet var mı? Hâlâ çocuklarımıza padişahların yurdumuzdan nasıl kovulduğu bir marifet gibi anlatılıyor. Ecdadımız vatan haini gibi gösteriliyor. 600 küsür yıl süren bir imparatorluk hiçe sayılarak, çocuklarımız tarihine düşman ediliyor. Bir milletin dilini yok ederek, geçmişini unutturmaya çalışanlar, dinini, geleneklerini yok etmeye cehd edenler hâlâ bir kahraman gibi gösterilerek, hayatları siyer ezberletilir gibi ezberletiliyor.
Yeni nesiller 1500 yıllık tarihin birikimi olan kıymetli eserleri anlayamayacak kadar cahil ve dolayısıyla geçmişine yabancı. Osmanlı’da bir eğitim yuvası olan Harem’i bile avrupalı yazarların kalemiyle yazılan kitaplardan öğrenmeye çalışıyoruz. Neredeyse seyretmeyenin kalmadığı dizileri kaçırmayıp, ecdadımızı uçkur düşkünü insanlar olarak yaftalıyoruz.
Eğitimde milim gelişme gösteremedik. Her köşe başına bir put dikmeye gayret gösterdiğimiz kadar, çocukları dininden ve örflerinden koparmadan fenni ilimleri öğretmeyi, Fatihler, Sinanlar yetiştirmeyi beceremedik.
Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethederken kullandığı topun çizimlerini kendi yapmıştır. Bugün israil’e saldırmaya kalksanız kullanacağınız silahlar, uçaklar, ne kadar mühimmat var ise zaten israil’in. Kimin silahıyla kimi vuracaksınız?
Saçma sapan, yalan yanlış kahramanlık hikayeleriyle uyutulan, hâlâ 10. yıl marşıyla beyinleri iğdiş edilen, güya eğitim verilen kaç çocuk doğrulup da bugünün Fatih’i olacak? Fatih gibi, Sinan gibi olabilecek çocuklar da zaten kıymeti bilinmediği için beyin göçüne kurban oluyor…
Farkında mısınız sadece kendimizi kandırıyoruz. Yapmaya çalıştıklarımız kendimizi avutmanın ötesine geçemiyor. israil’i lanetlediğimiz kadar, kapitalizmi lanetliyemiyoruz. Sözlerimizi büyüttüğümüz kadar, fiiliyatımızı büyütemiyoruz. Dilimizden dökülenler, kalbimize aksetmiyor. Yürekten çıkmayanlar, kalplere tesir etmiyor.
Dünyanın konforu, debdebesi sarmalamış bizleri. En iyi becerebildiğimiz şey tüketmek. Dilimizi, değerlerimizi tüketiyoruz. Edebimizi, zerafetimizi, inancımızı tüketiyoruz. Sözümüzü tüketiyoruz. Özümüzü, ömrümüzü tüketiyoruz. Yahudiyi boykot ederken, yahudileşen yerlileri fark etmiyoruz. Sonra kalkıp alengirli laflar ediyor ve o lafların altında yine kendimiz eziliyoruz.
Kahrolsun israil!, yahudi mallarına kesintisiz boykot! Hepimiz Gazze’liyiz! Peh! Peh! Peh…!!!
Cahide Sultan
Yazıyı çok beğendim begendim abla.Çok net ve açık yazı olmuş .Yazıyı alıp atatürke nasıl getiriyorsunuz pes doğrusu .Fesatlık çıkarmak niyetleri belliki .O atattürkü savununlar varya kemalist olanlar başörtüleleride sevmeyen kemalistler atatürk olmasaydı olmaazdınız diyenler size sölüyorum.Nice savaşlarda başörtülü çarşaflı kadınlarımız mermileri silahları cepheneleri ondan taşıdı .İşinize nasıl gelirse değilmi .Kimse bunları söylemiyor ama .O kahraman analarımız yaptıkları azmı yani he.Şimdi savaş olsa ALLAH korusun siz bırakın cephane taşımayı damınızdan çıkmazsınız .O analarımız bir gün olsun açık kapalı ayrımı yapmadı.Siz oysa alakasız bile olsa alıp konuyu ya atatürke ya da türbana getiriyorsunuz .Rahatsız ediyorsa sizi burası okumayın ozaman .
Her seferinde Cahide Ablamı yıldırmaya çalıştığınızı biliyoruz.Ama başaramayacaksınız.Hadi Eyvallah …..
biraz yavaşla bence bak ben de kullanıyorum
Ikiz ablacim galiba bu yorumunu benim icin de yaptın.ama asagida dedigim gibi yabanci biri olsaydi belki bu kadar yazmazdim ama cahide ablam bu kisiyi tanıdigini ve bile bile yaptigini soyledi.gormuyormusun o masumlara bile şehit degil demeye kalkti.ben cok bilen bir insan degilim baskasini da kucumsemem bundan Allah a sıgınıyorum.zaten bu siteye girenler cahide ablam o guzel yazilari tarifleri icin giriyorlar.valla susamıyorum ne yani ben simdi gel kardesim sen hep yorum yaz cahide ablami üz bizlerin de hassas noktalarindan vur sinirlendir mi diyeyim?sahsen ben kendi adıma istemiyorum boyle insanlari.ayrica sokak agzi lafini bana yazdiysan kırıldıgimi belirtmek isterim ablama sen kimsin diyor bende ona asil sen kimsin diye soruyorum bunda ne var ki?
Bence sana yazmamıştır. Genel yazmış. Hatta bana bile laf dokundurmuş 🙂 Ben size hiç kırılmam. Yüreğinizin güzelliğini anlıyorum. Aslında bu tür yorumları hiç yayınlamasam daha iyi ama, öyle olunca da sadece tek tip görüşlere yer vermiş olurum. Bizi takip eden farklı görüşlerin de olduğunu bilin istiyorum. Sildiğim yorumlarda çok ama bazılarını yayınlamam gerektiğine inanıyorum.
Ahh benim kırılgan kuşum… Mail attım sana. Hiç birinizin üzülmesini istemiyorum. Ayrıca bende gördüğünüz hataları rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Bu beni asla kırmaz. Söylemezseniz ben yanlışlarımı nasıl farkederim. Bu sayfada benim için özel olan kardeşlerim var. Onlar kırılırsa, bir daha yazmam deyince inanılmaz üzülüyorum. Alışmışım ben size YA HU….
İkız ablacıgm kıyamam sana gecmis olsun Rabbim sifa versin.sen oyle diyince yorumlara baktim en sert sen kimsin diyenlerden biri olmusum.o yuzden uzerime alinmistim.alinganligm uzerimde galiba.hakkim varsa helali hos olsun canim benim ozur dilerim.sende hakkini helal et.ama nolursun fırsat buldukca yazmaya calis.Allah şahit sen yazmayinca merak ediyorum. seni seviyorum ben ikiz ablacigm.sakın kendini uzme.bizleri de bırakma.haklisin belki de bircok kisi beni yanlis taniyacak belki de.ama ozel hayatimda oyle cok susmak zorunda kaliyorum ki,birtek burada ozgurce dusuncelerimi paylasabiliyorum,okuyanlar da gencligime veriversinler.bak firsat bulup yazmazsan kendimi coook kotu hissederim.biz genclerin senin gbi bizi guzellikle duzelticek ablalarimiza ihtiyacimiz var.cok opuyorum.cahide ablam nolur ikiz ablama ulas bu yorumumu okusun.yoksa icim hic rahat etmeyecek
Hızlı Zeynep :):) o benim
Lezzetsarayı kardeşim teşekkur ederim ama normalde ben boyle bir insan hic degilim.demek ki ne kadar gozum dönmüş.!ben zaten cahide ablam bu bayanı taniyor diye bunlari yazdım.cunku bunu bile bile yapiyor..cok doluyum hele cahide ablamı artik kanimdan canimdan gbi gordugum icin ona kotu seyler yazilinca bir anda celalleniveriyorum elimde degil.yine ablamız masallah cok sabirli.zaten bu kısi ona karsi tum yazilacaklari goze almis belli ki.
Bazı yorumlarda fanatiklik görüyorum,üstelik ‘müslümanım’ diyene yakışmayan bir hoşgörüsüzlük…Doğru davranmayana onlar gibi karşılık verirsek bizim ne farkımız kalır onlardan? Bu gidiş hiç hoş değil…Ya sev ya terket dayatması çok daha nahoş, bu bizleri daha da itici yapmaz mı?
Doğrusu duyarlılığımızı artırmak adına yazılan bir yazıdan Atatürk karalaması yapmak gibi alakasız, olmadık çıkarımlar yapılmasına çok çok çok şaşırıyorum…ve işin ”gerçekten ”çok üzücü bir diğer yanı ise şu: kaç gündür yazılara yapılan yorumları okuyorum da biz kendi içimizde birlik değiliz ki! Kendi gibi düşünmeyene hemen bir tavır ,bir küçümseme.Sanki kendisine hakaret ediliyormuş gibi edepten uzak, son derece seviyesiz bir tarzda hemen cevap vermeler…okuduğum bir yorumda ” kuyruk acısı var demek ki” gibi bir cümle vardı…Allah biliyor ya çok utandım, ben okurken utandım, yazanlar dönüp nasıl da bir kendilerine bakmazlar anlayamıyorum?! ”Sen kimsin hanım..” şeklinde itici, edep, haya yoksunu bir sokak ağzı ile üzücü ithamlar…İşte budur! Bazılarının istediği tam da bu! Müslümanın birbirine düşmesi …eminim ki birileri büyüüük bir keyifle bizleri izliyor, okuyordur…Savaşa falan hiç gerek yok biliyor musunuz?
Bu sayfalara uğrayanların bence başka meseleler üzerine kafa yormasına da gerek yok;önce içimizdeki çöplüklerden bir kurtulalım, önce bir birbirimizi anlamayı, hüsn-ü zan ile bakmayı, hoşgörü penceresinden yaklaşmayı öğrenmeye çalışalım, ondan sonra birilerini boykot mu edeceğiz, Gazze’de ya da başka bir yerdeki zulüme karşı çaba mı göstereceğiz yaparız Allah’ın izni ile…Bu çirkinlikler bize yakışmıyor…Bu sayfaya yazanların hepsi belli bir eğitimi almış insanlar, ne mezunu oldukları ile ilgili değil söylemek istediğim, uzatmanın manası yok ama gelin görün ki biz saygı ile tartışmayı, bir fikir çerçevesinde farklı fikirleri güzellikle buluşturmayı bile beceremiyoruz, hepimiz gayet aklı başında insanlar olmamıza rağmen…
Bu sayfaya üye olmadan günlük uğrayan gencecik yürekler de var…Örnek olalım, şöyle yapalım böyle yapalım derken mangalda kül bırakmıyoruz ama iş icraate gelince yakınından bile geçemiyoruz…İşte kurban olduğum Peygamberimin ümmeti…Hocalarına karşı hakaretamiz tek bir sözcük bile edilmemesine rağmen ya da ülkedeki gerçekleri hemen Atatürk karalamasına çeken bazıları, yazı/ sayfa sahibesini bir kaşıkta boğacak kadar nefret dolu…Biraz dönüp kendimize bakalım derim ben…Kimin yatacak yeri yokmuş, kimin verecek hesabı çok ağırmış kimse bilemez Allah’tan başka, biz bir başkasının kapısının kirine pasına, pisliğine bakıp kınayacağımıza önce bir dönüp kendi kapımıza bakalım…ve rica ediyorum fikirlerimizi savunalım derken seviyemizden, edebimizden olmayalım.Çünkü bazı yorumlar gerçekten bizleri kirletiyor ve yoruyor…
Hepiniz Allah’a emanet olunuz…Sevgi ve saygılarımla…
yazılanlar hepsi iyi hoşta cahide abla bu yahudi mallarının içine iranı sokmanız onlarada yahudi damgası vurmanız beni şaşırttı.içinde ehlibeytin yaşadığından bihabersiniz sanırım.
Ben İran’a Yahudi damgası vurmadım ama İran’ın Esed’e ve kardeşlerinin katline destek vermesi yüzünden bunu söyledim. Ayrıca İran’daki pek çok müslümanım diyen insanların Sahabe Efendilerimize dil uzatmalarına da çok üzülüyorum. Bu yüzden derin bir kırgınlık içindeyim.
ben yazılarınızın bazılarına katılmıyorum.insan isteyince geçmişiniaraştırabilir.obiraz bizim suçumuz.atatürkle ilgiliyorumunuza üzüldüm zira eyer o ve silah arkadaşları olmasaydı ya fransız esiri yada ingiliz esiri olurduk.şimdiye türkiye diye bir yer olmazdı.son padişahların fransızlarla anlaştığını herkes biliyordur sanırım
size empoze edilene tarih mi diyorsunuz.ilkökuldan beri aynı teraneleri tekrar etmek bıktırmadı mı.atatürk bir insandır iyi şeylerde kötü şeylerde yapmıştır.erzurumda kaç alim sırf şapka giymedi diye asıldı.bırakın popüler kafayı.sizi besleyen iyi beslemiş tam bir padişah düşmanı cumhuriyet delisi olmuşsunuz.ama atatürkün gösterdiği akıl yolunda dahi değilsiniz.atatürkçüyüm diyenlerin tek yaptığı içmek ve karı kovalamak.ne yaptınız bu memlekete zulümden başka.bırakın teraneleri karnımız tok.
Ablacım çok haklısın dost gibi görünenlerin sonrada arkadan vuranların işi yok burada.Biz birbirimizi karşılıksız öyle saf ve temiz seviyoruzki bunu Allah biliyor.Aramızdaki bu kuvvetli bağı Rabbim hiç bir zaman kimsenin bozmasına izin vermesin amin.Şurada kendini bilmez bir kaç kişi size sesleniyorum.Gidin Allah aşkına kendi karakterinize göre bir site bulun.Buraya gelipte parazit yapmayın lütfen!Buradaki manevi atmosferi hiç kimse bozamaz buna müsaade etmeyiz.
Canım kardeşlerim, burada gönül birliği yapmış insanlar olarak, düşüncelerimizde bazı farklılıklar olsa da birbirimize çok saygılıyız. İyi niyetli olanlar gün gibi aşikar. Öyle yorumlar geliyor ki, hiç yayınlanmayacak durumda olanlar da var, umursamayıp yayınladıklarımda. Ama görüyorum ki, bazıları bizden gibi görünüp bizi vurmaya, ortamı provake etmeye çalışıyor. Ben şimdi onlardan bazılarını temizleyeceğim. Gözümden kaçanlar içinse sakın pirim vermeyin.
Ben kavga edelim, birbirimizi yiyelim diye yazmıyorum bu yazıları. Gereksiz tartışmalarla konu sapmasın ki, ortak bir nokta da buluşabilelim.
canımsın cahide burada gönül bağıyla bağlanan insanların birbirine ettikleri dualarla sıkıntılarımız geçiyor çok şükür ama muhalifde olsun boşver hırsımız iniyor
Merhaba Cahide Hanim.Düsüncelerinize katilmamak mümkünmü.Yıllarca uyutuldugumuzun cezasıni cekiyoruz.Elimden geldigi kadar aldigim ürünlere dikkat ediyorum fakat yinede yahudi mali bazi ürünleri almak zorunda kaliyorum Ellerinin uzanmadigi yer kalmamis. Yillardir Türk mali diye kullandigim sabun bile bizim deyilmis. Bu yüzden.cocuklarimizi ögle yetistirmeliyizki gelecek nesillere faydalari olsun yeni fikirler bulsunlar Ülkemiz,disariya bagimli olmasin InsaAllah ümitlerimiz bosa cikmaz.Ailenle beraber Allaha emanet ol Amin.
Hep gonlumdekiler dokulmus gene yazilarina. Yuregine saglik. Hamburgerler de.malesef ckk tuketiliyor. Eve 10 seneye yaklasmistir cola almiyorum ama disarda yada misafirlikte cebellesiyordum esim ve oglumla ama baktim ki ufaklik yasakladikca daha bir asiliyor o yasaklara biraktim ama gecen bir yazi okudum okullarinda pano da ona da aktardim artik icmeyeyim dedi. Umarim aklinda kalir. Bocekten boya elde edildigi katildigi degildi. Kalori ve gobek yapmasi ile ilgili yaziydi.
Hayır! hata yapan, günah işleyen veya Yahudi malı alan insana lanet olsun diyemeyiz. O kişi laneti haketmiyorsa, döner seni vurur. Hepimiz hatalar yaparız. Yahudi malı aldığımızda olmuştur. Ben çok yüzeysel düşünüp, yüzeysel davradığımızı düşünüyorum… Ve sadece türbanlılar tüketmiyor colayı. Yorumlarında provake edici bir tavır seziyorum. Lütfen böyle devam etmesin…
Aman daha sakin… Kırıp dökmeyelim lütfen. Ben bu uslubu tasvip etmiyorum…
subhanallahu teala\ zulme ortak olmayın dıyor..bu ayeti esas alınrak bu olayı sadece vıcadınoı olarak değilde takva olarak ele almamız lazım kı belkı bununda otesınde….hersey ortada bılmedıklerımızdende meshul değiliz ınsallah….measselame…..
Cahide Hanım bu yazınızı beğendim. Eğer uygun görürseniz internet sitemizde de yayınlamak isteriz. Koşulları siz belirleyin…
……………..
Serapcığım sana mail attım. Bakıver canım
Bende sana attım 🙂
Yazmadan edemedim…kemalistlerin zekasına hayran kalıyorum biri a dese sen atatürkümüze nasıl hakaret edersin deyip hurraaaaa saldırıya geçiyorlar…durun yahu düşünce özgürlüğü yok mu bu ülkede sevgili atatürkçüler 🙂 ………..birde şu kolayı nasıl içerler anlamam..tadı iğrenç geliyor bana..ayrıca çok şekerli..
diline sağlık ablam..anlayan anlamıştır zaten ne demek istediğini…
Cahide Abla,
Benim şahsi fikrim sade ve sağlıklı yaşamayı rutin haline getirebilirsek otomatik olarak genel bir boykotta yapmış oluruz aslında. Bizim sorunumuz mutfağımızı, deterjan dolabımızı tıka basa doldurmazsak rahat edemiyor oluşumuz. Bir-iki almıyorum derken bir bakmışsınız yine her yer bir sürü hazır gıda ve deterjanla dolmuş. Bu bir yaşama biçimi olmazsa devamlılığın sağlanması çok zor.
Mesela bizim detejan giderimiz yok çünkü hiç deterjan kullanmıyoruz. Dolayısıyla deterjan reyonunun önünde dakikalarca dikilip bu direkt israil malı değil ama acaba yine de bir bağlantıları var mı diye düşünmeye gerek kalmıyor. Banyo yapmak için en iyisi doğal sabun. Kozmetik için mesela krem aktardan ya da internetteki bazı sitelerden doğal ürünler alabiliriz. Bisküvi, çikolata, cips, kraker aklınıza gelebilecek hiç bir ıvır zıvırı tüketmiyoruz. Evde yapabildiklerimizi yapıyoruz, yapamadıklarımız içinde yemezsek ölmeyiz diye düşünüyoruz. Hazır hiç bir içeceği tüketmiyoruz. Baharat ve bitki çayı için kendimize bir aktar belirleyebiliriz. Sütü sütçüden alıp yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz ya da sütle yapılan poğaça, tatlı gibi şeyleri dolayısıyla bu da gitti. Güvendiğiniz bir yerden un aldınız mı ekmekte tamam. Bunların dışındaki zaruri şeyleri mesela makarna, pirinç, peynir, zeytin gibi Gimdes’in sertifikalı firmalar listesine bakıp buradaki firmalardan güvendiğiniz bir iki taneyi belirlediniz mi iş halloluyor. Sigara sorunumuzda yok Elhamdülillah.
Birde benim düşüncem sofralarımızı bir düzene sokmamız gerektiği konusunda. Mesela bizim soframızda değişmez tek şey salatadır. Yaz ve kış sebzelerine uygun salatanın yanında ya çorba vardır-ki hazır olmadığı ev yapımı olduğu için bol malzemeli, besleyici, doyurucu olur- ya sulu yemek vardır. Hiç bir zaman önce çorba, sonra sulu yemek, ardından pilav makarna bir de ortaya salata olmaz.
Ne kadar az yersek o kadar az tüketiriz. Ne kadar az tüketirsek o kadar boykot yapmış oluruz. Bazı insanlar hiç inanmıyor ama gerçekten doyuluyor Elhamdülillah. Kimyasal deterjanlar olmadan da temizlik yapılıyor. Çocuklarımızıda küçük yaşta alıştırmalıyız. Sürekli ağzına bir şeyler tıkıştırmaktan, aslında normal olan kilosunu kafamıza takmaktan, kurbanlık koyun gibi semirtmekten vazgeçmeliyiz.
Sevgili serap kardeşim deterjan kullanmıyorum dedin ya ben anlamadım çamaşır ve bulaşıkları nasıl yıkıyorsun ben de marketten hiç bir şey almıyorum bulaşıkları kudret livaoğlu nun ürünüyle yıkıyorum ve çok memnunum çamaşırlarda da ersağ kullanıyorum yerli üretim olduğu için abur cuburu ise afia ürünlerini kullanıyorum bir çok ürünü helal sertifikayı aldı bu yüzden güveniyorum makarna un irmik tel şehriye selva markasını alıyorum yanlış mı yapıyorum lütfen bana söyleyin ayrıca sizin deterjan olarak ne kullandığınızı çok merak ettim
Çamaşır makinamızda 3 adet yıkama topu var. Biri deterjan, biri yumuşatıcı, biri kireç çözücü yerine geçiyor. İçlerinde kimyasal madde yok, mıknatıs gibi bir şey var. Suyun kırılıp yumuşamasını falan sağlıyor. Genelde sadece toplarla yıkıyorum. Ama eğer çamaşırların çok kirli olduğunu düşünüyorsam. Minik bir kabın içinde arap sabunu suyu(arap sabununa her kullanımdan sonra biraz su ekliyorum, bir dahaki kullanıma kadar sulanıyor), biraz çamaşır sodası, biraz sirke ekler güzelce karıştırırım. Makina su alırken deterjan gözüne bu karışımı boşaltıyorum. Beyazlara limon tuzu da ekliyorum.
Bulaşık makinasındada kireç çözücü top kullanabilirsiniz. deterjan gözüne karbonat, parlatıcı gözüne sirke koyuyorum. Sıktığım limonların kabuklarınıda sepete koyuyorum.
Toz alırken suya arap sabunu ekliyorum. Temiz olmanın dışında güzel koksun istiyorsanız aktardan beğendiğiniz bir esans alabilirsiniz. Zaten toz alacak pek bir eşyam olmadığı için 2 dakka sürüyor 🙂
Yerleri silmek için suya sirke koyuyorum. Yine koku için lavanta esansı falan kullanılabilir.
Başka ne kaldı ? Aslında işin özü pahalı ve kimyasal deterjanlar yerine arap sabunu, karbonat, sirke gibi şeyler kullanıyorum.
Kudret Livaoğlu ürünlerine bende bakmıştım ama biraz pahalı geldi. Sonuçta aynı işi daha ucuza yapabiliyoruz.
Birde ben bir şey yaparken düşünüyorum bu iş eskiden nasıldı diye. Sonuçta eskiden bu kadar deterjan yoktu, insanlar arap sabunu kullanıyordu. Kimse mikroptan kırılıp gitmediğine göre demek ki işe yarıyor 🙂
Afia ve Selva makarnaları içinde ben bir şey diyemem. Sertifikaları var ve sizde bu markalara güveniyorsanız bence mesele yok demektir.
serap kardeşim, şu toplar ve limon tuzu hariç ben de hepsini kullanıyorum, limonun kendisini kullanırım ama , kabuklarını hiç atmam,
sormak istediğim kardeşim bu topları nerden aldın , piyasa top dolu ama güvenip alamadım, bazısı da pahalı geldi, bitkisel deterjan ilavesiyle kullanılır mı, ne kadar süredir kullanıyorsun, ben makinada erimiş sabun , arap sabunu, sirke kullanıyorum ama korkarak zarar verir mi diye çok az katıyorum deterjana,çamaşır sodası makinalara zarar vermez diye düşünerek cahide ablamdan duymuştum, onu da kullanmaya başladım yeni.
Topları internetten aldık. Bizim kullandığımız topların linklerini aşağıya ekledim. Yanlış hatırlamıyorsam bu siteden almıştık. O zaman eşim araştırmıştı, en uygun burası gelmişti ama belki başka daha ucuz sitelerde vardır. Bulaşık makinası içinde deterjansız yıkama pedleri gördüm ama bence gereksiz karbonat ve sirke iş görüyor zaten.
Topları 1,5-2 yıldır falan kullanıyorum. Zaten 2,5 yıllık evliyim. Bulunduğumuz yerin suyu çok kireçli ama hala makinama bir şey olmadı Elhamdülililah. Bildiğim kadarıyla bitkisel deterjan ilavesine gerek yok. Tabi bu sizin içinize sinmesiyle alakalı. Mesela kız kardeşimde top kullanıyor ama aynı zamanda kimyasal deterjanda koyuyor. Benim içime sindiği için gerek görmüyorum. Beyazlarda , çok kirlilerde ya da gömlek yakalarındaki kirler falan çıksın diye topun haricinde sirkeli arap sabunlu karışım yapıp döküyorum. Toplar deterjan gibi parfümlü bir koku sağlamıyor. Çamaşırlar, doğru bir ifade mi bilmiyorum ama su kokuyor ya nötr bir kokusu var diyebiliriz. Eğer çiçek kokusu seviyorsanız esans eklenebilir. Aslında şimdi aklıma geldi gül suyu da koyulabilir neden olmasın. Elimde doğal gül suyu var bundan sonraki ilk çamaşır yıkayışımda ekler, sonucu söylerim. Bana da bitkisel deterjanlar gereksiz geliyor. Aslında toplar hiçbir şey ilave etmedende kullanılabiliyor ama işte biz alışmışız illa ki deterjan niyetine bir şey koymak istiyoruz. Bunu da sirkeyle, çamaşır sodasıyla törpüledik mi paramızı israf etmemiş oluruz İnşaallah.
http://www.binbirmarka.com/?urun-175403-Clean-Ballz-Supra-Camasir-Yikama-Topu-Deterjansiz-1000-Yikama-.html
http://www.binbirmarka.com/?urun-175835-Dryer-Balls-Camasir-Kurutma-Topu.html
http://www.binbirmarka.com/?urun-175825-Kirec-Onleyici-Yikama-Topu-Washing-Ball-Kargo-Bedava-.html
yeni linkler eklemiştim ama uçtu yoksa yine uçmuş gibi mi yapıyor 🙂
serap kardeşime de ablacığım sana da teşekkürler cevap için balı eşim yapar arada da şekerli su fikri iyiymiş, şikayet sitesine de baktım site hakkında ne yazıyor diye, fiyat uygun diğer sorunları aşarsam kafamda olabilir.
Bu sitelerde daha ucuz isterseniz bir bakın
http://www.hergunyeniurun.com/washing-ball-camasir-yikama-topu-1500-kulanimlik-urun305.html
http://www.hergunyeniurun.com/clean-ballz-deterjansiz-camasir-yikama-topu–urun100.html
http://www.hergunyeniurun.com/camasir-bulasik-yikama-topu-ve-camasir-yikama-file-urun569.html
http://www.hergunyeni.com/3lu-temizlik-topu-seti-camasir-bulasik-klozet-urun549.html
Yalnız bu toplardan bir ablamız bana hediye etmişti. Fakat ben hiç memnun kalmadım. Kirler, lekeler olduğu gibi kaldı. O da orjinal bir üründü..:(
Bilmem ki benimkiler işe yarıyor Maaşallah diyim nazar değmesin 🙂
Hatta kurban bayramında misafirimiz vardı yatılı. Annemin yaptığı benimde çok beğendiğim bir beyaz masa örtüm var onu serdim yemekte. Üzeri kirlendi, yağlı salçalı lekeler oluştu. Sonra misafirimizin evininin soyulduğu haberi geldi. Apar topar başka bir ile gitmek zorunda kaldık yıkama vaktim olmadı. Gittiğimiz yerde birkaç gün kaldık. Eve döndük ertesi sabah eşimin akrabasının vefat ettiğini öğrendik. Yine yola düştük. Eşim beni anneme bıraktı kendi memleketine gitti. Yani haftalarca yıkayamadım örtümü ama aklım hep ondaydı leke kesin yerleşmiştir şimdi dura dura dedim. Sonra yıkadım makinada çıktı lekeler, bembeyaz 🙂
serap hanım verdiğiniz sitelere baktım gerçekten çok uygun ama güvenilirmi ki!yani kaliteli mi acaba?normalde bukadar ucuz değillerdi çünkü.
Bu siteler ucuzluk siteleri olduğu için öyledir muhtemelen. Farkettiyseniz başka bir sürü şeyde ucuz. Eğer yanlış hatırlamıyorsam pahalı olanla aynı markadaydı. İsterseniz tekrar bir kontrol edin. Markalar aynıysa demek ki bu site daha ucuza almış bir şekilde. Ya da ürünün iade koşullarına bakın. Eğer memnun kalmazsanız hemen iade edersiniz.
Bu üçüncü deneyişim eğer yine gitmezse yorumum bu işte bir hayır var deyip denemeyi bırakacağım 🙂 hergunyeni.com ve hergunyeniurun.com sitelerinde daha ucuz toplar var. Aslında linklerini ekliyorum ama olmuyor anlamadım gitti…
Canım böyle bol linkli yorumlar spam olarak algılanıyor ve ve ben spam yorumlara özel olarak bakmazsam göremiyorum. Seninkide spamların içine gitmiş.
selam kardeşlerim… özellikle SERAP HANIM… doğala dönmek istemeniz çok güzel. ben de benzer şeyler kullanıyorum. ancak şu topların nanoteknoloji ürünü olduğunu biliyor musunuz. nanoteknoloji ise hızla yaygınlaşan bir teknoloji. ve gelmiş geçmiş en tehlikeli maddeler olduğunu okudum. canlının enzim yapısını bozuyor. ben bu konuda araştırın derim . cahide hanımın sayfasında yer verdiği sadehayat dergisi ekibinin bu konuda araştırmaları var. ve dr aidin salih in kitabından da okumanızı öneririm. ben yeni diye bize sunulan hiçbir şeye artık güvenemiyorum…
hacer kardeşim çamaşırları ne kadar zamandır ersağla yıkıyorsun, memnun kalmama rağmen makina bozulursa diye bıraktım, bulaşık makina deterjanı makinamda sorun çıkardı, elde olan fena değildi, şimdi sırf rithada yapmışlar henüz alamadım. çamaşır suyu yerine kullandığım çamaşırlarda , ismini unuttum harikaydı.
sıvı sabunumun içine kreminden ve vazalin koymuştum.
bir de sadece ellerim sertleştiğinde kullandığım krem içine biraz vazelinle karıştırdığım ayva jölesi, çekirdeğinden yapılıyor, koymuştum, ellerime iyi gedi.
ritha ( sabun cevizi) çok özel bir bitki, daha önce çok az denediğim , pahalı çünkü, yer artık satmıyormuş, mail de öyle diyor, yabancı sitelerde var ama kargosunu bile karşılayamayız, çok istiyorumalıp direk kullanmayı, evde hazırladığım sıvı sabun, genel temizlik, şampuan içine katmak istiyorum,
cahide ablam bulup pazarlasa keşke, güven sorunumuz hiç olmaz inşaAllah. 🙂
CAHİDE ablam bir sorum da size ? müsait değilsen sonra belki…ayva jölesini uzun süre saklamanın yolu var mı? dondurup çözülünce eski haline gelir mi? denedin mi hiç, sonra pastalarda kullanmak için, içine limon suyu sıksak meyveleri karartmadan parlatma da daha etkili olur mu,?
Hiç uzun süre saklamadım canım. Ben şeker ve suyu kaynatıp koyu şurup yapıp sürüyorum. ya da bal sürülebilir.
çok güzel yazmışsınızda deterjan yerine ne kullanıyorsunuz acaba?onu anlamadım.
sizde çok bilgi var paylaşırsanız sevinirim malum hala ev hanımlığı öğreniyorum
🙂 Ben 2,5 yıldır ev hanımıyım muhtemelen benim sizden öğrenecek çok şeyim vardır. Ama eğer yardımcı olabileceğim bir mevzuysa tabi ki elimden geleni yaparım. Hangi konuda bilgi istiyorsunuz?
Ablam benim bende geçenlerde eşim yiyecek alırken yerli malı alsin diye ısrar ediyordum sonra eşim bu ülker de yabancılarla ortak degil mi diyince kalakaldım.dogru soyluyordu.duşunuyorum ben simdi ne alacagim kime guvenecegim.helal sertifikali urunlere de maalesef herkesin gucu yetmiyor ki.
o aslı hanıma iki çift lafım olacak bizler tamamıyla cahide ablamla aynı göruslere sahibiz bu yuzden bu terbiyesizligini kendi ustume de alıyorum.asıl sen kimsin be?ben ecdadımın mezar taşlarını bile okuyamıyorum,evlatlarimiz başı kapalı egitim goremiyorlar,gençlik kuran dan peygamber den bihaber yetisiyor,kafirlerden farkımız kalmadı,butun bunlarin sorumlusu o ulu(!) önderiniz degil mi?ikincisi sahabelerin döneminden beri herkes kendi ameline baksaydı islam dini boyle yayılamazdi.buna bencillik denir ve dinimizde de yeri yoktur.bilenler bizlere gostermezse gercekleri asıl o zaman helak olur gideriz. ayrıca sen filistindekilere sehit demiyorsun ya,o masumlar mahşer gununde bogazına yapışırlarsa iste o gun anlarsin kimlerin gerçek sehit olup olmadigini.Rabbim akıl fikir hidayet versin.ablamızın yazilarinı da begenmiyorsan BIR DAHA SITEYE GIRMEZSIN olur biter.
hadi sana EYVALLAH asli hanim senin gibilerin burda yeri yok!!!!
Bu sitede benimle aynı görüşte olmayan, hâlâ namaza başlamamış, başı açık olan, çok insan var. Ben bugüne kadar bir kişiye bile kırıcı bir laf etmedim. Etmek haddime değil zaten. Eğer ettiysem söylesinler bana ki, helallik dileyeyim. Benim derdim kimseyi kınamak değil. Kendimi kusursuzda görmedim hiç bir zaman. Bundan Allah’a sığınırım. Benim derdim sadece ama sadece farkındalık oluşturmak. Allah benim kalbimi biliyor. Hamd olsun Rabbime…
Buna hepimiz şahitiz canımm…
Asli mi nesli mi bilmem ama hanim olmadigi besbelli. Oyle hitap etmemeli ona.