Doğal Güneş Kremi

Yalancı Kestane Şekeri / Kestaneli Toplar

Kim sabretmeye gayret ederse, Allah ona sabır verir. Hiç bir kimseye, sabırdan daha hayırlı ve büyük bir lutufta bulunulmamıştır.
(Buhârî, Zekât ,50)

Allah’ın selamı üzerinize olsun canlarım, hayırlı bir gün dilerim hepinize. Evlilikle ilgili o kadar yorum, o kadar mail geliyor ki anlatamam. Boşanmak isteyen yeni evliler, küçük bir problemi büyütenler ve gerçekten durumu çok zor olanlar. Konuyla ilgili yazımı BURADAN okuyabilirsiniz.

Kestane şekeri yapabilmek için ne uğraşlar verdim bir bilseniz. Haşlaması, kabuklarını soyması zor olsa da hevesle başladığınız bir işin, sonunun hüsran olması can sıkıcı bir durum. Sevdim okşadım, tülbentlere sardım kestaneleri ama olmadı olmadı..:) Ben de yılmadım onları truff tarzı minik toplara ya da yalancı kestane şekerlerine dönüştürdüm.

Gerçek kestane şekerlerinin yerini tutar mı hiç? Ama olsun. Hiç yoktan iyidir. Bu topları, kestane kebaptan artan kestanelerle de yapabilirsiniz.

Pratik Kestane Şekerleri

Malzemeler

  • 500 gr. Kestane
  • 100 gr. kadar bayat kek
  • 50 gr. bitter çikolata
  • 3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Bulamak için kakao, fıstık H. cevizi


Nasıl Yapılır?

  • Kestaneleri dış kabuğundan ayırıp hafifçe haşlayın. Kabuklarını soyun.(Söylemesi kolay ama bu kabukları soymak acayip zor bir iş)
  • Soyulan kestanenin üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup, yumuşayana kadar haşlayın.
  • Suyuyla beraber, çikolatayı da  mutfak robotundan geçirin. Eğer suyu azsa yumuşatmak için azıcık ilave edebilirsiniz.
  • Kestane püresinin üzerine şeker ve ufalanmış keki de ilave edip karıştırın. Karışımdan ceviz kadar toplar alıp yuvarlayın. Kakao, fıstık veya h. cevizine bulayın.
  • 1 gece dinlenen şekerleriniz sertleşiyor ve tadı çok daha güzel oluyor. Bu şekerleri de çok rahat bayram şekeri olarak kullanabilirsiniz. Bu toplar kahvenin yanına çok yakışıyor. Afiyet şifa olsun. Şükrünüz bol olsun…

Kestane şekeri denemelerimden birinden örnekler. Çok da güzel görünüyorlar değil mi? Ama istediğim gibi kestane şekeri olmadı bunlar. Bir daha denemeye cesaret edebilir miyim bilemiyorum…

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. kestanaleri haşladıktan sonra soysakk???

    1. Bu yöntemi kestane şekeri yapmak isteyenler için vermiştim aslında. Başka şeylere kullanacaksan haşlayarak ta soyabilirsin

      1. mthacer says:

        haşlama suyuna şeker katarsanız çok daha kolay soyuluyor.

  2. Selamun Aleykum..sitenizi çok güzel buluyorum.Kendi yaptigim ve her kiş dostlarimizin istegi üzere bir kaç kez yapip ikram ettigim boza tarifini veriyorum.Umarim begenirsiniz..sevgilerimle..

    Evde Boza Yapimi  ( 4 kilo boza cikiyor)

    Malzemeler
     2 bardak ince bulgur    
     18 bardak su + 2 bardak su kaynamaya başlayinca 
     Yarim bardak pirinç.  
    2 bardak tozşeker (tadina bakin az gelirse bir az daha ilave edin)
    1 bardak eski boza     ya da kibrit kutusu büyüklüðünde yaş maya ..                  yada
     1 buyuk yemek kaşigi kuru maya   genis bir kap

    Yapilişi…
    Bulgur akşamdan  18 bardak su ile islatilir.Ertesi gün pirinci katilir.1 saat hafif ateste bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir.. Surekli kariştirilir,yoksa dibine tutar. 2 bardak su daha illave edilir.kaynatilir Mikserle cirpilir  yada mikserin kavanozuna koyulur parti parti cirpilir tencereye dokulur.Bu tekrar hafif ateşe konulur. İcine seker katilir. ve eriyinceye kadar karistirilir.. Sonra ateşten  alinir.Bir yerde ilinmaya birakilir.ilindiktan(parmaginizi içine sokup bir kaç saniye bekleyin eliniz yanmiyacak kadarsa ilinmiş demektir) sonra içine eski boza ya da ilik suyla ezilmiş yaş maya katilir. İyice  karistirilir. Kuru maya kullanilacaksa saf insatant yeast direk kuru kuru ilinmis bozaya katilir karistirir.Bu karisimin agzi kapatilarak , 20-25 derecelik bir yerde, ara sira kariştirilarak  2-3 gün bekletilir. İçinde  göz göz hale gelmiş kabarciklar  görülürse olmuş demektir. Tadina bakin boza tadi aldiginizda yeterli kivama ulasmissa..Serin bir yere alinir. Kavonoza konup agzi kapatilir ve 3 gun içinde tuketilir yoksa çok keskinlesir….Soguk servis yapilir.. İstege bagli olarak  üzerine sari leblebi ve tarçin  ilave edilir.
    Afiyet olsun

    Betül Anaş

                                      (Daha az miktar boza  yapmak için malzemeleri yariya indirebilirsiniz..)

    1. Boza fermantasyon yoluyla yapıldığından alkol içeriyor. Tıpkı kefir gibi. Çoğu haram olanın azı da haramdır düsturuyla çok sevdiğim halde yıllardır içmiyorum. Gıda raporu Gimdes sitesinden alıntı:
      Icerik: Bozada Alkol Var Mi?
      Gönderen: administrator Tarih: 12/04/2005 22:40 (35893 okuma)

      Evet var!. Peki miktarı nedir?. %2-6 arasında değişir. Bekletme zamanı uzadıkça da bu miktar artar. Kefirde söylediklerimiz, boza için de geçerlidir. Çünkü her ikisinde de fermantasyon olayı söz konusudur. Şişelenerek günlerce satıcı raflarında bekletilmesi ise alkolleşme riskini daha da artırır. Tarihi bilgiler bozanın, biranın ilk örneği olduğunu göstermektedir. Alkollü içki olarak kabul ettiğimiz bira’da ise alkol oranı,biranın cinsine göre %4-13 arasında değişmektedir. Alkollü içkilerin yasak edildiği IV Murat döneminde, meyhanelerin yerine yüzlerce bozacı dükkanının açılması üzerine, halk arasında yayıldığı söylenen “meyhanecinin şahidi bozacıdır” tekerlemesi manidar değilmidir? Ayrıca, ne boza, ne kefir, ne de kımız Müslümanların milli içkisi değildir. Harama düşmemek için, şüpheliden uzak durmak ise müslümanın en önemli şiarından biri olmalıdır Ekte sunduğumuz doküman, bozanın tarihî gelişimini ve ahvalini anlatmaya yeterlidir diye düşünüyoruz.

      (Devam‎ için: Bozada Alkol Var mi?) Kategori: Icerik

      1. Ben ömrü hayatımda boza içip sapıtan birini ne duydum nede gördüm.Bozada Alkol var diyorsunuz ama bence bu alkol zarar boyutlarında değildir.pirinç bulgur şeker su maya v.s tarif ile yapılan bir şeyin haram olabileceğinide düşünemiyorum.Fermantasyon, Bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.bu yöntemle yapılan o kadar çok şey var ki bunlara örnek olarak yoğurt ,pekmez mesela aynı oran emin olun bunlardada çıkacaktır.O zaman turşu kurmayalım ,yoğurt yemeyelim, boza içmeyelim.v.s v.s bu fetvaları kimler ne için veriyor anlayamıyorum.içine alkol katmadan yapılan besinlere haram denilemez.

  3. sevde umame says:

    selamaleykum cahıde kardes senın le tanısmak ıstıyorum mumkunse ınsallah

  4. Cahide hnm. haşlamada kırılan kestanelerle çikolatalı kestane şekeri de yapabilirsiniz,
    kestane içleri haşlandıktan sonra blendırdan geçirilerek püre haline getirilir, Bu püre süt ve şekerle birlikte boza kıvamına getirilerek istenilirse içine bir miktar çikolata parçası da atılabilir, çocuklar için çok besleyici kestane püresi yapılabilinir, kavanozlarda uzun süre de saklanılabilinir.
    Veyahut da kestane püre haline getirildikten sonra tereyağ, şeker ve çikolata parçasıyla hamur haline getirilinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Oyun hamuru kıvamına gelince şekil verilerek gıda işletmelerinde çikolata kaplama mak. geçirildiği gibi evde ızgara telin üzerine konularak benvari usülü eritilmiş çikolata ile kaplanılır, istenilirse çikolata kurumadan üzerine hind. cevizi, fındık vs ile de süslenebilir…

    1. Çok teşekkür ederim…

    2. ben de anlattığınız gibi çikolata kaplamalı kestane şekeri yedim , çok önce idi , içinde de vardı çikolata, çok yumuşak değildi, ama sertte değildi, tarifini alamadım.

      bir de eşimin yapıp getirdiği, kestaneli, muzlu ve çikolatalı yaş pasta çok güzeldi, tarifini isteyince, o zaman çok zayıftın kilo alasın diye yapmıştım dedi, alınganlık yapıp soramadım bir daha tabi.

      1. 🙂 Durduk yere güldürdün beni..:) Demek vermedi tarifi? SEn az buçuk tarif et bana, ben yapayım inşaAllah. Kıyamam ben gülüme…

        1. :):)

  5. harika görünüyorlar ellerinize sağlık

  6. Çok güzel gözüküyorlar

  7. Ayy bu ne kadar güzel bir şey kestaneye bayılırım çok güzel düşünmüşsünüz. Cahide abla annem kestaneyi çizip dış kabuğuyla haşlıyor öyle daha kolay soyuluyor. Ellerine sağlık.

  8. aman allahim buna sanat denir ! mukkemelsiniz ellerinize saglik !!!

    sizide beklerim bloguma

    hayirli aksamlar

  9. Ablacım hayırlı akşamlar.Bende kestane aldım demiştim ya dışarıdaki közde satılanlar gibi nasıl yapabilirim.Önce soğuk suda bekletip ondan sonramı közlüyoruz?Lütfen bilenler varsa bana cevap yazarlarsa çok mutlu olurum.Ablacım bu evlilik ile ilgili yazın vardı ya bu gün bir şey oldu çok sinirlerim bozuldu.Eşim ile bir mağazaya gittik beyaz eşya üzerine oradaki ürünlere bakıyordum bir bayan yanımıza geldi.Bir görsen alımlı süslü püslü bir şey.Eşimle öyle bir konuşuyorki gözlerine öyle derin bakıyorki yılışık yılışık hareketler,saçlarını düzeltmeler,bir şey sorsan eşime size yakışır beyefendi,her lafın başında gülmeler lağbali hareketler artık dayanamadım eşime buradan çıkalım dedim.Dışarıda birbirimize bakıp o bayanın cıvık hareketlerini anlattık birbirimize.Ama ben acaip kıskandım tabiiki bunu eşimde anladı benim yarim beni nasılda kıskanırmış deyip durdu.Allah eşlerimizi hiç bir zaman şeytana uydurmasın amin.Yani bu gün böyle kötü bir an yaşadım.Gerçekten şeytan her yerde kol geziyor.Ablacım ben korktum en sağlam adamı bile baştan çıkarır bu tür kadınlar.Allah razı olsun eşime güvenim sonsuz ama dışarıya hiçmi hiç güvenmiyorum.Eşimin arkasından Ayetel kürsiyi bol bol okumaya başladım.Rabbim şaşırtmasın cümlemizi korusun.

    1. Arzucuğum ben kestaneyi çizdikten sonra en az bir saat suda bekletiyorum. Daha sonra közlüyorum. O zaman daha rahat soyuluyor. Allah kötülerin şerlerinden hepimizi muhafaza eylesin…

      1. aarslan54 says:

        Ablacım çok teşekkür ederim tarif için hemen yapıcam.Amin amin ablacım Rabbim eşlerimizi,çocuklarımızı cümlemizi kötülerden korusun amin.Hayırlı geceler Allah rahatlık versin canım..

    2. kadriye says:

      artık iş yerlerinde özellikle alımlı bayanları çalıştırıyorlar neyazıkki!bizde geçenlerde bir beyaz eşya dükkanına çamaşır makinası bakmak için girdik.aynen dediğiniz gibi bayan süslenmiş mini etekli sözde makinayı tanıtıyor eğilip kalktıkça ben karşısında utandım.bizde çıktık o mağazadan çıkarken diğer bir çalışanları gözüme ilişti o diğer bayandanda kısa giyinmişti.ve o zihniyete sahip oldukları için o markaya başka mağazadanda bakmadık artık.farklı bir marka aldık.sanki ürün almaya değilde o bayanlara bakmaya gidiyoruz.

  10. off, bunlar feci bir seye benziyor, ellerinize saglik!

  11. fatmakalkan says:

    Muhakkak bir püf noktasi vardir Cahide Hanim kardesim Bursa daki imalathanelerde nasil yapiyorlarsa onlardan ögrenmek lazim. Allah razi olsun denediniz bizlede samimiyetle paylastiniz. Benim icin önemli olan samimiyetiniz, kestane sekeri dükkanda satiliyor ama samimiyet satin alinamayan ender bir güzelliktir.

  12. selamun aleyküm bacım ve tüm takipçi arkadaşlar.fırsat buldukça sesiz sesiz takip ediyorum seni cahide.çok güzel şeyler yapıyorsun her zaman ki gibi.bu şeklemelere dayanamadım yorum yazmak istedim çünkü en çok sevdiğim şeydir kestane şekeri .senin turufflar da çok güzel gözüküyor.ben bir defa denedim kestane şekeri yapmayı oda güzel olmuştu.ama şimdi nasıl yaptığımı hatırlamıyorum.kabuğunun çabuk soyulması için çizdikten sonra kızartıldığını duymuştum ama denemedim sen denersen haber ver canım.seni çok seviyorum canım ALLAH’a emanet ol

    1. Çok özletiyorsun kendini… Ama kursun var diye sesimi çıkartmıyorum. Yoksa rahat bırakmazdım seni 🙂 Ben de seni seviyorum bacım

  13. cahideciğim az önce kızımı okula kendim bıraktım ve öğretmeniyle konuştum okula kuran dersine karşısındaki caminin imamı geliyormuş ve güzelce öğretiyormuş nasıl sevindim böylece aradığım cevabı bana rabbim buldurdu

    1. Çok sevindim ama Hafızlık konusunu bir daha düşün. Bunu ömür boyu taşıması lazım. Pek çok kadın evlenip çoluk çocuğa karışınca doğru düzgün kuran bile okuyamıyor.Kaldıki hafızlığı devam ettirmek için günde 2 cüz Kuran okunması şart. Bunu da ancak eğitmenlik yapanlar gerçekleştiriyor. Ben çocuğun Hafız olmasından daha önce İslamı doğru olarak anlaması, İlmihal, Hadis, Fıkıh, Akaid ve tefsir gibi ilimleri özümsemesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.
      Haa mümkün olsa da hepsi birden verilebilse. Öyle bir yer kaldı mı acaba, ben bilmiyorum doğrusu…

      1. fatmakalkan says:

        Eger kizimiz çok zeki cevval bir yaradilistaysa hafizligi ömür boyu tasimasi kolaydir. Hafizlik egitimi sizin gibi bu çok mühim konuya önem veren Anne babalarin sebebi ile yürüyor. Cocuk küçükken baslanmasi gerektigi için karari cocuk yerine siz veriyorsunuz. Yurtdisinda ilaç gibidir Hafizlar. Sayilari az oldugu için dogrudürüst Kurani kerim onlardan ögrenilir. Diger alanlarda bolca yetismis musluman var AMA bu alanda yok. Eger kiziniz yaradilis olarak azimli ve cabuk sikilmiyan zeki bir çocuksa Hafizligi denemesinde hayir var. Hocasi yapamaz diye kanaat belirtirse birakir . O durumdada zorlamamak kinamamak gerekir çocugu. Rabbim kizimiza en hayirli yolu nasip etsin. Amin.

  14. Herkese mutlu bir hafta diliyorum
    Kestane küçüklüğümden bugüne kadar en sevdiğim yiyeceklerdendir.
    Ellerine sağlık canım çok güzel gözüküyor..

  15. Sevdenur says:

    es-selamün aleyküm canımın içi Cahide ablam gülüm yeni bir haftanın başındayız hepimiz için bol bereketli ve hayırlı geçsin 😀 nasılsın iyisindir inş. dün yazamadım misafirlerimiz vardı bu trufflar harika görünüyor kestane şekerin belki nasib olmamış başka sefere inşaallah ama böyle lezzetli toplar yapman çok güzel bi fikir olmuş 😀 hayranım sana ablacımm kestane daha almadık geç kalmışız anlaşılan elime bi geçsinler bende denemeyi düşünüyorum Allah’a emanet olasın ablam 😀
    Bu arada senin pide tarifini yaptım çok lezzetli oldu yumuşacık yerken ilk seferkine şekil veremesemde sonradan çaktım köfteyi 😀 çok güzel oldu tam not aldım şu kayık gibi olanı hani ev usulü kaşarlı pide tarifi ama nasıl oldular ya ellerine sağlık canımın içi hazırından çok daha lezzetliydi taş fırında pişiremesemde 😀

  16. Bir Karadenizli olarak Bursa’ya geldiğimde ilk hayalkırıklığım kestane olmuştu. :)) Bursalı arkadaşlarım bana kızacak şimdi! 🙂 Bizim oraların kestanesi daha küçük, kabuğu daha kolay soyulur çünkü girinti çıkıntısı yoktur. Ayrıca şeker oranı sanırım daha yüksektir, çünkü daha tatlı ve en sevdiğim özelliği de çiğken de çok lezzetli oluşu. Ben kestaneyi daha çok çiğ severdim. Bursa’da yemeye yeltendiğimde yaşadığım büyük bir hayal kırıklığı oldu! 🙂 O sebeple ben her ne kadar meşhur da olsa şu çok zor soyulan Bursa kestanesine alışamadım bir türlü.

    Kestane şekerini de pek sevmem. Bir de anımı anlatayım bu konuyla ilgili oldu olacak. Üniversite kaydımdan dönerken babamla Bursa’ya uğradık. Babam hediyelik kestane şekeri almak istedi. E almışken iyisi olsun diye en pahalısını aldı. Eve döndüğümüzde acı kestane şekerinin sırrını bir aile dostumuz (rahmetli) çözdü ve tüm kutuyu yedi! Kestane şekeri likörlüymüş meğer! 😀

    Ben o yukarıdaki trufflara bayıldım. Tek lokmalık ama asla tek lokmayla kalmaaaz 🙂

    Kestaneyi çizdikten sonra, kavurmadan yada fırınlamadan önce soğuk suda yarım saat bekletirseniz daha kolay soyulur. Bu da püf noktasıydı. 🙂 Sevgiler, saygılar dostlar!

    1. Suda bekletmeyi bende uyguluyordum. özellikle közlemeden önce. Ama bu kestaneler çok inatçı 🙂 Soyana kadar akla karayı seçtim 😕

      1. (gizem)meralmuhammed says:

        Ah canim ablam kıymamam sana bu inatçı kestanelere kızdım ben şimdi…:)

    2. Fethiye hanım
      Mahsuru yoksa öğrenebilirmiyim;Karadeniz’in neresinde bahs ettiğiniz o güzel kestaneler bulunuyor?

      1. Zeynep Hanım
        Ben Giresunluyum. Giresun’da var. Eşim Rizeli, Rize’de de varmış. Bir de damadımız var Sinoplu, işte en güzeli de onlarınki bence. Benim bildiğim bunlar.

        1. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

    3. Fethiye hnm, Bursanın gerçek kestanesi pek kalmadı ara sıra pazarlarda bulabilirsiniz, osmanlı zamanında 6 tanesi 1 kilo geldiği olurmuş, kanser hastalığına yakalandı Bursadaki kestane ağaçları 15-20 yıldır çok uğraşlar veriliyor ama çok yol katedilemiyor, bu yüzden genelde bursada kestane şekerinde kullanılan kestaneler genelde aydın, izmir, nazilli taraflarından geliyor… gerçek bursa kestanesi lokum gibi hem çabuk pişer hemde çok lezzetlidir…

  17. daldabir says:

    kestanelerin kabuklarını çıkartmanın çok kolay bir yöntemini söyleyim mi sana? hani kestaneleri çiğken enine çizeriz ya ..o çiziği kestanenin tüm eni boyunca uyguluyoruz..yani tam daire şeklinde çizilmiş oluyor..bu kısmı anlatabildim mi bilemiyorum..sonra ne yapıyoruz dersin ? tam en çizdiğimiz kestaneleri bol yağda kızartıyoruz..kabuklar kendiliğinden ayrılıyor..ayrılmayanlar da çok kolay çıkıyor..sonra şerbetini yapıp reçele çeviriyoruz olayı..orasını sen bizden güzel yaparsın zaten..

    1. Hay Allah razı olsun Sıdıkacığım. Gerçi yukarıda bir arkadaşta yağda kızartıyorum demiş ama senin yöntemi daha iyi anladım.Kestane kesmeyi hiç sevmem ama eşime ve çocuklara yaptırırım bunu..:) Deneyince yazarım inşaAllah bacım

      1. daldabir says:

        cahide ben bu yöntemi denedim..o kadar kolay ki, kesinlikle kestaneler yağ çekmiyor..kızgın yağ sadece kabukların kestaneyi bırakmasını sağlıyor..hatta ben bu yağı kavanozda saklayıp – çünkü yağın rengi değişiyor- sonra bir kez daha kestane kızartıyorum..yağ olarak ta bu kızartmada ayçiçek yağı kullanıyorum.bu benim buluşum değil tabiki..ben bu çok işe yarayan püf noktayı hiç bir programını kaçırmadan izlediğim, garsonluktan baş aşçılığa giden bir hayat serüvenine sahip , ürdün kralına da baş aşçılık yapmış, sonra ülkemize dönüp üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmış ve malesef bir trafik kazasında hayatını kaybeden rahmetli CEMAL TURKAN dan öğrendim..ondan o kadar çok püf nokta öğrendim ki..hepsi de çok işime yarıyor..buradan anmış olayım..bilgi paylaşılınca fayda sağlar, hayra geçer…ALLAH ondan razı olsun..mekanı cennet olsun inşALLAH..

        1. cemal usta rahmet istedi allah rahmet etsin mekani cennet olsun allah esine ve ogullarina saglik versin
          bende cemal ustayi derya baykalin shovunda hic kacirmadan izlerdim kestaneyi shov da kizartmisti tekrar rahmet diliyorum ruhu sad lsun <3

    2. Yağda kızardığı için çok yağlı olmuyormu acaba?

  18. Hayili aksamlar canim ellerine emklerine saglik kestaneyi cok seviyorum degisik cok güzel bir ikramlik hazirlamisin afiyetler olsun .

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: