“Allah’ım, Sana teslim oldum, Sana iman ettim, Sana tevekkül ettim, Sana döndüm, Senin için dava ettim ve Sana başvurdum. Önceden yaptıklarımı ve sonraya bıraktıklarımı, açık yaptıklarımı ve gizli yaptıklarımı bağışla. İleriye götüren ve geriye bırakan Sensin. Senden başka İlah yoktur.” (Buharî-Müslim)
Cumamız mübarek olsun dostlar
Ne zaman namazdan, tesettürden veya herhangi bir İslam-i kaideden bahsetsek, şu tarz yorumlar geliyor:
“Bazı çarşaflılar veya başörtülüler, ne edepsizlikler yapıyor”, “Başı açık ama namazını kılar, kapalılardan daha iyi Müslümandır”, “Adam Müslüman değil ama yalan söylemez, ahlaklı iş yapar”, “Güya haca gitmiş ama sahtekarın teki”
Bu tür insanlar var mı? Elbette var. Amiyane bir tabirle: ” At izi,it izine karışmış”. Bunlar Ahir zaman çarpıklıkları sanırım. Tesettürsüz olduğu halde, sıkma baş türbanlılardan daha edepli giyinen, namazını kılanlar var. Tam tesettürlü olduğu halde, müslümana yakışmayan davranışlar sergileyenler var. Sakallı, takkeli hacı olduğu halde, aldatarak ticaret yapanlar var. Müslüman olmadığı halde, hakkaniyeti gözeten, işçisinin hakkını yemeyen var.
Eee, hangisi doğru, hangisi yanlış? Her örnekte de doğrular ve yanlışlar var. Müslüman olduğu halde, İslam ahlakıyla ahlaklanmamış bir insan doğru insan sayılmaz. Fakat bu tarz örnekler İslam’ı lekeleyemez, hiç bir Müslümanın yanlışı İslam’a mal edilemez ve bu çarpıklıklardan yola çıkılarak, Müslümanlar adına bir genelleme de yapılamaz. Diğer taraftan Müslüman olmadığı halde veya namaz kılmadığı halde ahlaklı olan biri de eksiktir.
Bu tür örnekleri kendi hatalarımıza kılıf yapmak, bunlarla içimizi rahatlatmak ne kadar doğru olur? Biz neden İslam-i olduğumuz kadar, İnsan-i de olamıyoruz. Ya da neden İnsan-i olduğumuz kadar, İslam-i de olamıyoruz?
Bizler; Hem nasıl bir “Müslüman” olmamız gerektiğini, hem de; nasıl bir “İnsan” olmamız gerektiğini en ince ayrıntılarına kadar bize anlatan bir Peygamber’in (Aleyhisselatu Vesselam) ümmetiyiz. Hatalarımız, kusurlarımız elbette olur ama, bize yakışan: Hem ahiretlik işlerimizde, hem insani ilişkilerimizde elimizden geldiğince Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam’ı örnek almaktır.
Ne kıldığımız namazlara güvenip; yalanı dolanı normal görelim. Ne de yaptığımız iyiliklerin, insancıllığımızın, sevecenliğimizin farz olanları yapmadığımız halde bizi cennete sokacağına inanalım.
Rabbimiz bizlere razı olacağı işler yapmayı nasip eylesin. Özü sözü bir olanlardan, Kendisine layık kullarından eylesin. Salihlerin, salihaların arasına katsın. (Amin)
Yine taa Kızıltepe’de yaptığım bir yemek. Yayınlamaya bol etli olduğu için çekiniyordum ama nasıl olsa Kurban Bayramı geliyor diye yayınlıyayım dedim. İnşaAllah herkesin evine et girer. Fark edilmeyen, et yemeyen yoksul kalmaz. (amin) Malzeme listesinin uzunluğuna bakmayın. Yapımı gayet kolay bir yemek. Ben hazırlarken çok keyif aldım.
Köfteli Krep Sarması Krep Malzemeleri (8 adet krep için)
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı süt
- Yarım su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1.5 su bardağı un (silme olacak)
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
Köfte malzemeleri
- 500 gr. Orta yağlı kıyma
- 1 büyük soğan
- Bir tutam maydanoz
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet yumurta
- Arzunuza göre, karabiber, kimyon, kekik, yenibahar, kırmızıbiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sos Malzemeleri
- 1 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı kaşar peyniri
Krep nasıl Yapılır?
- Sıvı malzemeleri derince bir kaba alıp karıştırın. Tuzunu atın.
- Unu eleyerek sıvı malzemelere ekleyin.
- Akışkan bir hamur olması gerekiyor. Koyu olursa krepin pişmesi güçleşir. İçi hamur kalabilir.
- Teflon tavanıza güveniyorsanız hiç yağlamayın. Aksi halde hafifçe yağlayın ki sizi zor durumda bırakmasın.
- İyice ısınmış tavaya bir kepçe krep hamurundan döküp eğerek hamurun, tavanın her yerine ulaşmasını sağlayın.
- Altı pişen krepin üst kısmında hamur görüntüsü kaybolacaktır. Bu esnada bir spatula yardımıyla krepinizi çevirin.
- Krepinizi ne çok yüksek, ne de çok kısık ateşte pişirmeniz doğru olmaz. Orta ateşi tercih etmelisiniz.
Yemeğin Hazırlanışı
- Köfte malzemelerini yaklaşık 15 dakika kadar yoğurun. 8 adet uzun köfte yapın. Köfteleri tavada çok az yağla beraber biraz kızartın.
- Hazırladığınız kreplerin bir köşesine köftelerden koyun. Kenarlarını içe katlayın ve rulo yaparak sarın.
- Tepsiye yerleştirin. Sos malzemelerini çırpıp kreplerin üzerine dökün.
- 180 derecelik fırında kaşarlar kızarana kadar pişirin.
Benim servis önerim: Bu yemeği servis ederken dilimleyerek ve yanında sotelenmiş sebzeler veya patates kızartmasıyla servis edin. Yanına da bol köpüklü bir ayranla nefis bir ziyafet olur. Yemeğimiz 8 kişiliktir. Yetmez diye düşünmeyin. Bir adet krep sarması bile insanı doyuruyor.
Abla uzerine sadece kasar peynir koysak olurmu
Cahide abla acaba ertesi günlere kalırsa ısıtmak problem olur mu eşimle ben varım bitek tadı bozulur mu acaba yada krebi bozulur mu ? 😊
Ablam bunu borcamda yapsak olur mj?
Olur canım
Selamun aleykum Cahide Hanım … Daha önce bir kaç denediğim bu tarif muhteşem oldu Allah razı olsun değişik bir tarif. Size bişey danışacaktım izninizle 🙂 Bu hafta sonu yeğenim ve eşi bana gelecekler yeni evlendiler 🙂 bizim yörede bohça getirme adeti vardır el öpme denir. Bende teyze olduğum için bana gelecekler ve ben bu tarifi yapmak istiyorum acaba bunun yanına başka nasıl alternatifler yapabilirim çeşit olarak lütfen yardımcı olursanız sevinirim Allaha emanet olun sevgi ve selamlarımla…
Merhaba benim evde daha önceden yapıp buzluğa attığım köfteler var uzun değil ana pişirdikten sonra iki tane yan yana koyabilirim. Onlarla bu tarifi denesem olur mu acaba. Bu arada köftelerim ekmek köftesi.
cahide abla sana nasıl ulaşabilirim? 🙁
Cahide hanim acaba köfteler i krebin içine pisirmeden cig olarak mi koyuyoruz çünkü krebin icinde pisip pismedigine dair endise ettim
Köfteler tavada biraz kızartılıyor Zehra
Krepli Köfte tarifi harika Eşimle beraber muhakkak deniyeceğiz ellerinize sağlık yanlız bir önerim var yemeğe başlamadan önce muhakkak Abdesli olup öyle başlarım ve lezzeti daha farklı olur deneyin Faydasını göreceksiniz
selamün aleyküm ablacım sosu kaynatmadan krepin üzerine döküyoruz degil mi?
Evet canım
bu arada bu kofteniz cok osuma gitti aksam eve gidince denemeyi dusunuyorum insallah
cahide abla ben uzun zamandir sizin tarifleri takip ediyorum ve hayranim size.yabanciyim mogolistanliyim turkiyeden universite okumustum simdi memleketimdeyim ve turk mutfagini cok ozluyoruz esimle.arada yapiyorum ama burada malzemeleri bulamiyoruz da biraz sikinti cekiyoruz ama allahima sukur oluyor bir sekilde.sizinle tanismak istedim iste oyle yorum yaziyorum.
dün yaptım ablacıığım:))çok nefis lezzetli mü-kem-mel bir köfte oldu:) Biz çok beğendik.Ellerine sağlık ablacığım:)
çok süpersin çok şanslı çocukların var seenin gibi becerikli anneleri var
S.A. sıkma baş tabirinin nerede görsem ne oluyor diyorum.Ben baş örtüsünü pardesü içine koyanları kastediyorsunuz sanıyordum ki öyle çağrıştırıyor ve her seferinde neden bu kadar üstüne gidiyor bunda ne var sonuçta cilbab varsa eşarp içine konabilir diye düşünüyordum.Bence sıkma baş yerine eksik başörtüsü sadece saçlarını örten deseniz daha makbul olur bence.Çünkü insan içinden sıkma başa takmış bunlar diye geçirmiyor değil.Üstelikte böyle bir ayet yokken diyor.Sonuçta yüz hariç diğer uzuvlar görümüyorsa vücut hatları belli olmuyorsa üst elbise giyiliyorsa problem yok bir de böyle tabirler yazılar yeni kapanacak ya da kapanmış kişilerin cesaretini kırıyor.Madem yapamıyormuşum hiç olmasın diyip vazgeçebiliyorlar.Burda kastım namaz kılmayan yada makyaj yapan dar giyinen bayanlar değil. Sadece türbanını kıyafetinin içine koyanlardan bahsediyorum sıkma baş deyince insanın aklına o geliyor.Ayrıca birisi üniversite mezunlarının beceriksiz olduğunu yazmış Elhamdulilllah hem üni mezunuyum ev hanımlarının çoğundan marifetliyim. Hem de dinimi araştırarak öğreniyorum kulaktan dolma değil.Selam ve dua ile…..
Sikma bas diye esarbini pardoseye koyan degil deve horgucu gibi basini kapatanlara deniliyor ben hic oyle anlamadim universite mezunuyum diyodun ama anlamada zorluk var galiba ayricada hem univerdisite mezunuyum ev hanimlarina tas cikaririm demissin universite okuyunca ev islerinden anlamiyacak diye bir kaide yokki gayet normal
selamun aleykum cok nefis gozukuyor ellerinize saglik kofteleri kizartiyormusunuz
Cahide hanım çok güzel anlatmış sevgili kardeşim resimde koymuş evet köfteler kızarmış
merhaba cahide abla
sitenizi uzun zamandır takip ediyorum tarifinizi çok beğendim bu yemeğin sebzeli kuşbaşı etlisini bende yapıyordum ancak en son yaptığımda üzerine döktüğüm sostan dolayı kreplerim hamur oldu ve bir daha yapmadım. senin tarifin hamur olmammış bunun bir püf noktası var mı abla bu konuda beni bilgilendirirsen çok sevinirim hayırlı günler ablacım
Benim sos çok değildi Necla krepler yumuşadı ama hamursu olmadı
iyi akşamlar cahide hanım yine ben… sırada bu yemeği deneyeceğim inşallah… resimleri tam göremiyorumyarım görüniyor bunun için ne yapabilirim. birde kaşar peynir yerine ne koyabilirim?
Hangi arama motorunu kullanıyorsun canım? Ben chrome kullanıyorum. Kaşar peyniri yerine başka bir eriyen peynir veya beşamel sos kullanabilirsin. Yapımı sitede vardı. Beşamel soslu diye ararsan çıkar karşına
hayırlı akşamlar cahide hanım.yemeği yaptım güzel oldu. yanlız borcamda yapmıştım yapıştı krepin altı kaldı.bebekli bir anne olunca 5 de yapmaya başladım 8 i geçmşti yemeği yediğimizde…
Selamün aleyküm. Abla bu yemeği yapacaktım, köfteleri ne kadar kızartacağız? Resmi var, ama bir şey dememişsiniz…
Canım çok hafif kızartıyoruz. Ayrıca fırında pişiyor. Fazla pişirmeye gerek yok.
Ablacığım, teşekkür ederim. Az önce yedik, harika oldu. Allah razı olsun.
Afiyet şifa olsun canım benim. Senin de ellerine sağlık
sevgili cahide abla, bütün bu sorunlar bizim ne kadar görünüme sekilcilige önem verdigimizden kaynaklaniyor.
ilk bakista insanlari kiyafetleriyle hemen yargilariz , yok iste türbanli, sakalli, yok basi acik ……bu bizi insanlari tanimadan yargiladigimiza yol aciyor. Iyi bir insan olmak , Allahima yakin olmak bence kiyafetlerle ölcülmez.ama biz hemen gruplastiriyoruz. basi kapaliyza ta kendisini iyi taniyana kadar belki ona positiv bakip, basi acik birisine hemen negativ bakiyoruz. bence birinin iyi bir kul olup olmadigini kiyafetlerle degerlendiremeyiz. bu bizim görevimizde degil.
Insanin gönlünü anca yüce Allahim bilir , ve biz bu yüzeysel gruplastirmaklarla sadece günah isliyoruz.
Cünkü insani insan yapan onun gönlüdür. Allah hepimizi bu yargilamalardan dolayi affetsin