Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:
“Münafıka en ağır gelen namaz; yatsı ve sabah namazlarıdır. Eğer bilseydi o iki namazda ne var? Sürünerek dahi olsa onun ikisine gelirdi.” Ahmed Müsned 52/424, Albâni Sahihu’l-Cami 133
Cümle dostlarıma güzel, bereketli, hayırlı bir bayram günü diliyorum. Eminim çoğunuz şu anda akrabalarınızın, annenizin dizinin dibindesinizdir. Beni bugün okuyan olmaz gibime geliyor… Var mıdır benim gibi bayramı yalnız geçiren? Hele taşınma havasında bayrama giren kaç kişi çıkar?
Ben eşim ve çocuklarımla beraber yalnız bir bayram geçiriyorum. Gelen giden yok, şeker toplayan çocuklar bile yok ne garip…
Hiç böyle bir bayram geçirmemiştim ben. Kolilerin arasında oturuyoruz. Yerde halılar yok. Elimi neye atsam eşim kolilere koymuş..:)
–Belgin’in hediyesi olan pasta çemberimi bulamıyorum.
-E canım ne yapacaksın pasta çemberini gider ayak? Taşınma arası da pasta yapılır mı? Hem ben onu koliye koydum..:)
-Yapılır tabi, bayramda çocuklara yapacağım. Sevinsin çocuklar. Belki de bir gelen olur hıı?
-Kim bilir, belki de gelir…
Bulduğum bir tepside pastamı yaptım. Bayram gecesi diye pek uyuyamadım zaten. Sabah kalktım, ortada kalan bir kaç parça eşyanın tozlarını aldım. Kahvaltıyı hazırladım. Bayram namazı sonrası bayramlaştık biz bize. Sevdiklerimizi aradık… Herkes anacığının yanında, akraba ziyaretinde…
Çok uzaklara takıldı kaldı hayalim… Çocuktum henüz. 8-10 yaşlarındaydım. Arefe günleri köylü teyzeler külür (pişi tarzı yağda kızartılan bir hamur işi) yapar tüm köye dağıtırlardı. Arefe günü oruçluyuz diye külürü yemek için akşamı zor ederdik…
Kınayı pek severdim diye, bayram akşamları anneciğim kınalardı ellerimi. Elbisemi annem dikerdi. Yatağımın başucuna özenle koyardım elbisemi. Babam orta direk bir öğretmendi. Köyde naylon ayakkabılar giyerdik. Üstünde mutlaka kurdela deseni olurdu. Bayramlarda yeni alınırdı hep. O naylon kokusuna bayılırdım. Elbisemin hemen yanına koyardım naylon pabuçlarımı…
Benim bayram sevincim sabah kalkıp annemin kınalarımı yıkamasıyla başlardı. Yemek kimin umurunda, aklım fikrim şeker toplamada olurdu. O gün yaşadığım sevinci, küçük mutlulukları şimdiki çocuklar yaşamıyor maalesef…
İşte böyle, karışık duygular içinde bir bayram geçiriyoruz. Herşeye rağmen sağlık sıhhat, devamlı huzur ve iman kuvveti istiyoruz Rabbimizden. Ama bir şiir var ki, hep dilime dolanıp duruyor:
Ana, bu bayram mı? . Aman çok ayıp
Çocukken gördüğüm bayramlar hani?
Mübarek elleri öpüp, koklayıp
Yüzüme sürdüğüm bayramlar hani?
Bayram demek takvimdeki yazı mı?
Bayram hasret, bayram ağrı, sızı mı?
Açıp yüreğimi, yumup gözümü
Özüne girdiğim bayramlar hani?
(Abdurrahim Karakoç’un, “Suları ıslatamadım” kitabında ki; “Bayramlar bayram ola” şiirinden)
Basit bir bayram pastası yaptım çocuklarıma. Tadı bayrama özel, yumuşak ve çok lezzetliydi. Alman pastası yapmak isterseniz hiç çekinmeden tarifimi deneyebilirsiniz. Sağına soluna krema sürme derdi yok. 1 saatin içinde pasta her şeyiyle hazır oluyor.
ALMAN PASTASI TARİFİ
Malzemeler
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 silme su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
Krema malzemeleri
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı tepeli un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için: Pudra şekeri
Alman Pastası Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kremanızı hazırlayın: Sütü, yumurtayı, şekeri, un ve nişastayı tencereye alıp çırpma teliyle iyice karıştırın. Ocağın altını açıp devamlı karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra tereyağını ve vanilyayı ekleyip 3 dakika kadar mikserle çırpın. Eğer krema çok katı duruyorsa içine biraz süt ekleyebilirsiniz. Kremayı bir kenara soğumaya bırakın.
- Kekiniz için: Yumurta ve şekeri köpük köpük olup, beyazlayana kadar çırpın.
- Yağ, süt ve yoğurdu ekleyip hafifçe karıştırın.
- Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin. (Unu yine de yavaş yavaş ekleyin. Katı bir hamur olmamalı.)
- 26 veya 28 cm.lik bir tepsiyi tereyağıyla yağlayıp unlayın.
- Hamuru tepsiye dökün ve tepsiyi bir kaç kez tezgahın üzerine vurun ki, hava kabarcıkları çıksın.
- 190 derecelik önceden ısıtılmış fırına kekinizi sürün. Yaklaşık 20-25 dakikada kek pişecektir. Pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırın. Temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir.
- Kekinizi bir örtü üzerine ters çevirin. Ilıyınca uzun ağızlı bir bıçakla keki ortadan ikiye kesin.
- Kremayı tekrar çırpıp, kekin ortasına dökün ve yayın. Üst parçasını kremanın üzerine kapatın.
- En üste bolca pudra şekeri serpip dolaba kaldırın. 2-3 saat sonra kekiniz yenmeye hazır.
- Afiyet şifa olsun, şükrümüz bol olsun
Pastanın yanındaki içecek yine Reyhan Şerbeti. Ramazan boyu soframızdan eksik olmadı çok şükür.
Birde sıkça soruyorsunuz ya: Bu kadar işin arasında nasıl tarif veriyorsun diye: İşleri bitirdim sayılır canlarım. Şu an beklemedeyiz. Hâlâ size ayıracak vaktim var.
Yarın eşimi tayinimizin çıktığı memlekete ev bakmaya göndereceğiz inşaAllah. “Bizi sevdiğin insanlarla karşılaştır, bana benden daha iyi, benden daha tecrübeli komşular ver Rabbim” diyorum. Mesela komşu olarak, Bilge bir teyze hayal ediyorum. Çok şeyler öğretsin bana, dizinin dibine oturup ders alayım istiyorum… Ne dersiniz? Olur mu sizce ?
İşte bu da Belgin’imin aynı tarifle yaptığı Alman Pastası. Pek yumuşak görünüyor. Ellerine sağlık canım 🙂
Sizi gormedim ama cok icim isiniyo tariflerde super daha akili teleyi.yeni ogreniyom bigun yapcam insallah
Cahide ablacm sizi cok severek takip ediyorum.Tariflerinizi beğenerek yapiyorum.Hepside super oluyor.Rabbim razi olsun.Bu tarifinizi kek kalıbında yapsam olur mu acaba?