Doğal Güneş Kremi

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

“And olsun, Biz insanı çamurun özünden yarattık. Sonra onu sağlam bir karar yerinde (rahim) bir nutfe yaptık. Sonra nutfeyi âlaka halinde, âlakayı mudga halinde yarattık. Mudgayı da kemik halinde yarattık; kemiklere ise et giydirdik. Sonra da onu bambaşka yaratışla inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Allah’ın şânı en yücedir.” (Mü’minun, 12-14)

Allah’ın Selamı Rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun kardeşlerim

Yoğun bir haftanın ardından verdiğim iki günlük arada, Urfa’dan gelen misafirlerimi ağırladım. Dopdolu bir hafta sonu geçirdim Elhamdulillah.

Misafir sonrası netten gazetelere bir göz gezdireyim dedim. Boğazıma düğümlenen, sinir uçlarıma dokunan, beni yazmaya sevk eden çok haber oluyor fakat, çoğu kez susmayı tercih ediyorum. Hayretimi celbeden bir konu vardı ki; değinmeden geçemeyeceğim. Son günlerdeki Kürtaj açıklamaları sonrası, feminist ve tabiki çağdaş(!) kadınların gösteri yapıp, “Kürtaj bizim hakkımız!” diye slogan atmaları, “bu kadarına da pes!” dedirtecek cinstendi.

Ben de destekliyorum onları! neden mi: Böyle slogan atan kadınlar çocuk doğursa, bu çocuklardan  ne kadar  hayır gelir ki?  Masum yavrular; şerli ellere doğup, yine o ellerde yüzde doksan  toplumun başına bela insanlar olacağına, katilleri anaları olur ve onlar da masum bir halde cennet kuşu olurlar Allah’u alem. Caniliği savunmak da caniliktir. Karnındaki  ruh üflenmiş, hareket eden bebeği öldürmeyi, bir hak olarak gören bu zihniyetin şerrinden Allah bizleri korusun.(amin)

********************************************

Bazı kardeşlerimiz  fırın konusunda çok soru soruyorlar. Geçen gün yazan nişanlı bir kızımız da “hangi fırını alsam” diye fikrimizi almak istemişti. Yorumlarda kaybolduğu için burada konuşalım istedim.

Benim fırınım AUER turbo fırın. Ama artık üretilmediğini öğrendim, üzüldüm. Çünkü ben fırınımdan çok memnunum. Sizin kullandığınız fırının markası ne? Davul fırınlarda bir şey pişirirken neye dikkat etmek lazım? Sizce en iyi fırın hangisi?

Geçen hafta tatlı, börek, mayalılar derken kalori patlaması yaşadık. Bugün, haftaya tatlı başlamak adına güzel bir reçel paylaşacağım fakat, diğer günler çok hafif tariflerim olacak inşaAllah. Kalorisi düşük ve lezzetli, yaza uygun  salata, aparatif veya yemek tarifleriniz varsa yazabilirsiniz. Uygulaması da bana kalır..:)

Mis kokulu bir kayısı reçeli yapalım mı beraber? Haydi bismillah!

Kayısı Reçeli Tarifi

Malzemeler

  • 1 kg. sert yollu Kayısı
  • 3 su bardağı toz şeker ( 600 gr. kadar)
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya çeyrek limon tuzu

 Nasıl yapılır?
  • Kayısıları yıkayın. Çekirdeklerini ayırın ve yayvan bir tencereye alın.
  • Üzerine şekeri yayın. Tencereyi hafif sallayarak şekerin aşağıya ulaşmasını sağlayın.
  • Ağzını kapatıp bir gece veya sabahtan akşama kadar  bekletin.
  • Sabah tencerenin ağzını açıp ocağa alın ve altını kısın.
  • Şeker tamamen eriyip, suyu kaynamaya başlayınca ısıyı yükseltin ve reçelin üzerindeki kefleri alın.
  • Altını tekrar kısın ve yavaş yavaş olgunlaşmasını sağlayın. Bu esnada mümkünse kaşık sürmeden, tencereyi hafif sağa sola çevirerek reçeli karıştırmaya çalışın. Çok miktarda reçel yapacaksanız bu tehlikeli olabilir. Dikkatli olun! kaşıkla karıştırdığınız zaman reçelde ezilmeler gelebilir!
  • Reçeli indirmeye yakın limon tuzunu veya limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • Reçelin suyundan bir kaşığa alın ve akıtın. Son damla düşmekte çok zorlanıyorsa, reçelimizin kıvamı tam demektir.
  • Reçelin olgunlaşması, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık yarım saat sürüyor.
  • Ocağın altını kapatın ve reçeli cam bir kavanoza alın. Ağzına bir tülbent kapatın. Soğuduktan sonra tülbenti alıp kapağını kapatın. Güneş görmeyen serin bir yerde reçeli muhafaza edin.


Cahide’nin notları: Benim aldığım kayısı Malatya kayısısı değildi. Ekşimsiydi ve çekirdekleri acıydı. Bizim oralarda bu cins kayısıya, acı kayısı, mişmiş veya zerdali denir.

Eğer çekirdekleri tatlı olsaydı, pişerken kırıp içine atacaktım.

Benim kayısılar ekşi olduğu için, içine ayrıca limon tuzu veya limon suyu katmadım. Ama gerçek kayısı çok tatlı olduğu için mutlaka ekşi ilavesi yapmak gerekir.

Eğer gerçek Malatya Kayısısı bulma imkanınız varsa, Şekerpare cinsi kayısı ile reçel yapmanızı tavsiye ederim.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Sevilesi says:

    Selâmün aleyküm Cahide hanım kışlık yapacağımız recellerin kavanoz muhafazasi nasıl olmalı sıcak reçeli hemen koyup kapatalım mı soguyuncami kapatalım hangisi kışlık saklama metodu oluyor acaba? Teşekkür ediyorum şimdiden

  2. Merhabalar cahide hanım…
    Ben erzincandan dalından kayısı topladım ama sertler tadı güzel ne çok tatlı ne mayhoş ama sert olduğu için sulanması için ne yapabilirim

  3. Saadety says:

    Merhaba cahide hanim kuru kayisiyla ilgili bir tarifiniz varsa paylasabilirmisiniz

  4. Iyi aksamlar ablacim. Tarifini daha önce denedim 1 Kilo Mükemmel oldu esim bile dedi orjinal olmus diye cok cok begendi.
    Iki Kilo yapayim dedim tekrar yaptim ama karardi kaynadikca koyu kirmizi gibi oldu neden acaba böyle olduki ve biraz eksi gibi tadi nasil tadini düzeltebilirim?

  5. Cahide abla ilk kez recel yapiyorum.bana malatyadan hediyelik kayisi geldi.dedigin gibi ikiye ayirip sekerini doktum uzerine.ama bu kayisilar cok kuruydu.hic sulu degildi.uzerine doktugum seker cok minik sulanmis,doktugum gibi duruyor.su eklemek gerekir mi acaba? Ayrica malatyali arkadas biz ölcü olarak 1kilo kayisiya 1kilo seker koyariz dedi.bu sekilde cok mu sekerli olur ?cevap verirsen cok mutlu olurum.cunku kayisilar dunden beri sekerde heran bozulabilir 😔

    1. Çok geç gördüm yorumu 🙁 Biraz su ekleyebilirsin, şekeri artırabilirsin, hiç sorun olmaz canım.

  6. Tuğçe ARSLAN says:

    Kayısıların dağılmaması için ne yapabilirim?

    1. Zahide* says:

      Bir tanıdığım şeker eridiğinde süzgeçle kayısıları çıkarıp şerbet iyice kaynayınca geri koyuyor,bütünce duruyor.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: