11. TARİF: Neşe Çiftçi
PATATESLİ BÜKME KOL BÖREĞİ
Hamuru için malzemeler
1 Yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru instant maya
4 su bardağı kepeksiz un
1 su bardağı kepekli un
Hamura sürmek için
2 yemek kaşığı dolusu katı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
İç Harcı için
Haşlanıp ezilmiş 7-8 adet patates
2 orta boy doğranmış soğan
1 yemek kaşığı erimemiş tereyağı
yarım çay bardağı fındık veya zeytinyağı
tuz ,pulbiber
YAPILIŞI
İç harcı için yağ eritilir doğranmış soğanlar kavrulur.Sonra ezilmiş patates eklenip kavurmaya devam edilir.Tuz ve pul biber de eklenerek soğumaya bırakılır.Diğer bir yanda açacağımız yufkalara sürmek için 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 çay bardağı zeytinyağı eritilip altı kapatılır.
Hamur için un ve maya hariç diğer malzemeler karıştırılır.Maya una katılarak unda eklenir ve yumuşak bir hamur elde edilir.Hamur mayalanmayacak sadece 10 dk dinlendirilecek.Dinlenen hamur 10 yumağa ayrılır.5 yumak 1 tepsi için yeterlidir. Diğer 5 yumak da 2. tepsiye hazırlanır.
Önce ilk tepsi için 5 yumaktan birincisiyle açılmaya başlanır.Yumakların tek tek açılması lazım.Yufkalar unlanarak açılır.Her oklavaya dolanışta azar azar un serpilir.Açılan yufkanın 56-60 cm çapında olması lazım.Baklava yufkasının inceliğine yakın oluyor.Açılan yufkaya erittiğimiz yağdan 2.5 yemek kaşığı sürülür.ve ortadan ikiye enlemesine kesilir.Her yarım yufkanın geniş tarafına patatesli harçtan incecik rulo halinde yerleştirilir.Hamuru sıkmadan rulo yapılır.Elde edilen rulo hafifçe bükerek gül böreği şeklinde tepsinin ortasına yerleştirilir.Yufkanın diğer yarısıda rulo yapılarak tepside onun etrafına dolanır.Böylece 5 yumak tek tek açılır,2 ye kesilir yağlanır ,harcı konup rulo yapılır,tepsiye hafif bükülerek ,dolana dolana yerleştirilir.Diğer 5 yumak da 2. tepsiye aynı şekilde yapılır.Üzerlerine 2 tepsi için 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı fındık yağı (parlak olması için) sürülüp, 170 derecede ağır ağır kızartarak pişirilir.
Not:Çay bardağı ölçüsü ince belli bardak iledir.
AFİYET OLSUN
Tel tel ayrılan bu şahane börek için canım kardeşime çok teşekkür ederim…
Kepekli un olmadan olurmu
Cahide abla yumurtayı içine kırıyoruz demi
Yoğurt yerine süt koyabilirim
Evet koyabilirsin kardeşim
Bugün bu böreği denedim açıkçası çok umutluydum tariften ama börek ne çok çıtır ne çok yumuşak oldu.Damak zevkime uymadı yani kısaca yinede teşekkürler..
Acaba kuru maya yerine ne kadar yaş maya kullanmalıyız? hep yaş maya kullanıyorum cevabınızı beklicem
Yarım paket yani 20 gr. yeterli olur Petek
tarifte yazan malzemeden 2 tepsi mi çıkıyor,1 tepsi yapmak için ölçüyü yarıya indirsek sanki hamur azıcık kalacakmış gibime geldi ..nasıl olurki?
sıra bu böregi yapmaya geldi inşallah bunuda yapabilirim en kısa zamanda yapacagım arkadaşlarım sabırsızlıkla bekliyor kendileri cesaret edemedikleri için bendenistiyorlar ben mutfaktan kormuyorum
Elinize sağlık, dün tarifi denedim, çok güzel oldu, ancak 40 cm kadar hamuru açabildim yine de çok lezzetli oldu, bir şey soracağım, bu tarifi aynısını maya kullanmadan nasıl yapabiliriz, maya maalesef dokunuyor bana.
Teşekkürler,
kıymalı yapsak nasıl olur ki acaba?
Yaptim cok guzel oldu.herkese tavsiye ederim.carsaf boregi gibi cekmeye gerekolmadigi icin cok pratik.ben de cok iyi yufka acamam ama cesaret edip bunu denedim.ertesi gune kalsada yumusacik oluyor.tarif icin tesekkurler.A.E.O.
hıımmm şimdi yaptım harika oldu 😉
selamun aleyküm cahide abla.inşaallah bu mesajı acilen görüp cevaplayabilirsin.akşama gül böreğinden yapmıştım.ilk defa oklavayla yufka açmış oldum.dünden beri burdaki börek tariflerine bakınıp durmaktan ezberledim artık 🙂 o güzel oldu çok şükür.teşekkürler.ama yorumları okuyunca bunda da aklım kaldı.iç de artmıştı.şu an bunun 1.tepsisini yaptım,2.ye geçicem ama gece saat 12.30 .acaba dolaba kaldırıp sabaha pişirsem olur mu?mayalanmaması gerekiyor demişler yoksa pişirip öyle mi yatmalıyım?????
Buzluğa at canım. Pişirmeden 1 saat önce buzluktan çıkar öyle pişir.
ayy şaşırdım birden çok çok teşekkür ederim yoğunluğun arasında cevabımı yetiştirdin cahide abla
Sevgili Neşe en sonunda böreğini yapmak kısmet oldu.Tarif için Allah razı olsun ,yufkaları açmakda da hiç zorlanılmıyor,çok elastik bir hamuru var.Kısaca son derece lezzetli bir börek oldu.Cahidem den de Allah razı olsun vesile olduğu için.
yiğenide patatesli böreği seviyoorrr 🙂
Canımın içi beğendiğine eminim, vejeteryanım benim:)) İnşallah bir araya gelince yaparım yeriz aşkımmm. Teyzeciğin seni çoooookk seviyorrrr.
bu börek çeşidi tescilli ise türkiyedeki bir börek salonu hizmeti sunan firmamıza satmaya ne dersiniz 🙂
Tabiki olur Ömer Bey, neden olmasın teklifinizi değerlendireceğim.
Merhaba Neşe Hanım! Böreğiniz hem albenili, hem de çok lezzetli görünüyor. Arkadaşların ekrandan alıp ta yiyesi geliyo dedikleri kadar var. Biz bir de misss gibi kokusunu duyar gibi olduk. İnşallah hamarat ellerinizden yapılmış bu börekle misafirimiz olursanız biz çayları hemen demleriz. Ellerinize emeğinize sağlık…(Eşinizin iş arkadaşları)
Teşekkür ederim Aslı Hanım akşam eşim bahsetti.Kokusu gelmiş olabilir ev ve iş yeri yakın sayılır:))
En uygun zamanda ,inşallah sizler için yapmaya çalışırım ,artık patenti bende ne de olsa:)
hayırlı akşamlar bu böreği akşam iftara ek menü olarak yaptım
çoook güzel oldu tekrar teşekkür ederim Neşe hanım:)
Afiyet olsun toprak hanım beğendiğinize çok sevindim.
merhabalar,
bir tarif ancak bu kadar özetle ve ancak bu kadar net verilebilir. ben tarifleri hep oynarım .kendime göre değiştirir uğraşırım ilk kez birebir uyguladım (sadece yarıçay kaşığı karbonat dışında:)) .şahane bir börek oldu. ellerime sağlık tarifine sağlık.çoookkk teşekkürler.ve tebrikler.
Bu böreği bende bugün sabah kahvaltısına yaptım. Nefis bir börek oldu. Neşe’ciğimin ellerine sağlık…
Deneyeceğinden adım gibi emindim Cahidecim.
BÖREĞİM PATENTİNİ ALMIŞTIR.
Teşekkürler:)
Canım benim gerçekten çok güzel açılan bir hamuru vardı. ALLAH sana dert keder vermesin kardeşim
Amin amin amin cümlemize inşallah…
Karbonat nasıl oldu peki maya kullanmadınız mı? Karbonatlı hamurlar daha çabuk bayatlar mayalıya göre.Hoş bu börek 2 tepside olsa bayatlamaya kalmadan bitiyor zaten ..Afiyet olsun…
karbonat zaten çok azdı.ee tabii karbonatsız bilmediğim için yorumlayamıyorum.bu arada ben yine tarifi gerçekten farkında olmadan değiştirmişim:)şöyleki un ölçüsünü subardağı ile koydum yorumlardan birine cevabınızda çay bardağı olduğunu söylemişsiniz.bir dahakine gerçekten tam tamına aynı yapacağım.sevgilerimleeeee.
yine ben yukarı çıktım baktım doğru yapmışım. su bardağı ile imiş.:)oleyyyy.
neşe hanım elinize sağlık çok güzel görünüyo bende muhammedim için yapıcam inşaa llah tarifler için Allah razı olsun aslında özel tarifleri herkes vermez cahidenin farkı bu işte paylaşım siteye bir bakanlar abone oluyo ve paylaşımlar çok güzel ne diyim Allah razı olsun cahide
Cümlemizden ALLAH razı olsun canım benim…
RAbbim bağışla merjhamet etçünkü sen merhamet edenlerin en hayırlısısın(Mü’minün23 118
Senden de Allah razı olsun kardeşim.
selamün aleyküm tarifiniz çok güzel görünüyor
başarılar diliyorum, ayrıca bugün denemeyi düşünüyorum
anladığım kadarıyla beyaz un kullanırsak istediğimiz neticeyi alamıyoruz
bilgilendirirseniz sevinirim allah razı olsun…
1 bardak kepekli un hem lezzet ve gevreklik katıyor.Bir de kepekli un kepeksiz una göre neyde kullanırsak kullanalım hamurdaki elastikiyeti alır.2 kere kepeksiz unla denedim bilmediğim için,hamur kabardı ve bu böreğin mayalı hamurlar gibi kabarmaması lazım kolay gelsin canım.
Tüm yorum yazan ve beğenen arkadaşlara teşekkür ederim.Ve tabiki Cahideme de….
coook guzele benziyo en kisa zamanda mutlaka denicem
selam aleykum ebru hanim kolböreyin cok güzel görunuyor ellerine saglik bu böreye benzerini yaptim ama uzun süreden beri yapmadim ama butarifi denicem sizlerden allah razli olsun sizlerin sayesinde baya bir hamur isi ögrendim bütün yorumcu arkadaslara selamlar
Kol böregi böreklerin hasidir,emek ister,bundan dolayi da cok leziz olur…ellerinize emeklerinze saglik kardesim…
bu arada ben de sivasliyim:)
Allah razı olsun..
Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor. Oglumdan vakit bulursam denerim insaALLAH birgun. Basarilar sizede…
Beğendiğinize sevindim Fatma Hanım.
öncelikle ellerinize sağlık.çok güzel görünüyor.1 yumurta hamura da konuyor mu yoksa sadece üstüne mi sürülüyor?
Evet Büşra Hanım hamurda 1 yumurta var.Ayrıca yazmamışım 2 tepsi için 1 yumurta ve yağ diye yazmışım.Yani toplam 2 yumurta:)
çox gözəldir,əllərinizə saglık.
Çok teşekkür ederim.
görüntüsü bu kadar güzele kim bilir tadı ne kadar güzeldir
Neşe Hanım,
Ellerinize sağlık, böreğiniz çok lezzetli gözüküyor. En kısa zamanda deneyeceğim inşallah.
Sağol Serap Hanım teşekkür ederim.
Teşekkür ederim Hicret Hanım ..Kepekli un katmadan da yaptım fakat kabardı.Kepekli un bunu engelliyor.Zaten bu böreğin kabarırsa başka bir börek oluyor:)
Neşe hanım çok güzel.En kısa zamanda deneyeceğim .Süper ötesi.ellerinize sağlık. Bİ börek ancak bukadar başarılı olur.
İlknur Hanım teşekkür ederim.
Ellerine saglik nesecim, böregin cok nefis görünüyor. Bu böregi, kepekli un katmadan sadece beyaz unla yapsak ayni lezzeti ve gevrekligi alabillirmiyiz acaba?Sana ve tüm arkadaslara basarilar diliyorum.
Neşe kardeşim ellerine sağlık böreğin kıyır kıyır gözüküyor.Ben bu böreği mayasız yapıyorum çarşaf üzerinde açılandan.Bu tarifte değişik geldi yakın zamanda denerim inş. Bol şans diliyorum…
teşekkür ederim.
bu tarifi görünce anneciğimin sofra başında yapacağım diye terini silmeye çalışması veya bizden yardım istemesi geldi gözümün önüne, bir de evde herkesin gönlünü edeceğim diye 1 -2 tepsiye bir kaç çeşit iç malzeme sığdırması, erkek kardeşim de dahil herkesin arkadaşı geldiğinde anne arkadaşlarıma ev böreği yapar mısın istekleri kıyamayarak da olsa, ikinci sırada katmer, kete ve bir de semaver çay istekleri, babacığımın da ısrarla bir tepsi fazla yaptırıp caminin altındaki odalarda kalan yurtlarda bile kalamayan, ev tutmaya da zorlanan yurt içi ve yurt dışı gurbetçi öğrencilere diye sıcacıkken sarıp sarmalatıp yollara düşmesi. daha nice evlerde ne güzel anılarda yaşar ev böreği…
Allah annenizden razı olsun zahmetli bir börek çünkü…
Çok güzel olmuş Neşeciğim,ellerine sağlık.Benden tam puan.Tarif defterime yıldızlı ekleyeceğim:)Başarılar.
Sağol canım teşekkür ederim beğendiğinize çok sevindim.
neşe hanım ellerinize sağlık çok leziz görünüyor.benim en sık yaptığım misafirlerimin bile özel istediği bir börektir bu tek farkı ben malzemeyi her yanına yayıp öyle sarıyorum.başarılar kardeşim
Sağol Ayşegül….Patates malzeme olarak diğerlerine nazaran daha ağır olduğu için börek çıtır yerine yumuşak olur.Özelliği çıtır olması.Her tarafına konulan patates hamurun çıtırlığını alır diye düşünüyorum.Denemek lazım:)
ilk çıktığında çıtır ama sarıp bekletirsen yumuşak oluyor canım.tekrar başarılar
guzel gorunuyor,denemek lazim:)
kızlar hepınıze kolay gelsın.fırını hergun yanar tatlı veya kurabıye yaptıysam hadı yanına bıde tuzlu yapıvereyım ya da tam tersı tuzlu ıse hadı bıde kurabıye yapıvereyım derım.YUSUFUMUN TEK YEDIGI BOREK PATATESLI KOL BOREGIDIR.sıdı okuldan gelsın resmını gosterıp anne hemen yapbılırmısın der ıddaya gırerım.ellerıne saglık kivir kivir gozukuyor.cahıdem allaha emanet olunuz.
Bu böreği bende ilk öncelik oğlum için yaparım, çok seviyor çünkü..Teşekkür ederim.
elinize sağlık pazar günü yaptım bende. katılmak istiyorum ama nasıl yollanır anlamıyorum. muacir böreği yapmak isterdim mayalı oluyor içine domates ve pirinç atıyorum allaha emanet olun hak eden kazansın
Banu kardeşim cahideyletkinlik@gmail.com adresine gönderebilirsin. Resim göndermeyi bilmiyorsan şuradaki videoda çok güzel anlatılmış.
http://www.ogren.tv/internet/hotmailde-dosya-ekleme.html
Bizim de çok sevdiğimiz ve yaptığımız böreklerin başında gelir. Çok güzel olmuş. Çıtır çıtır. Ellerinize sağlık,
s.a.borek cok guzel gozukuyor ellerınıze saglık.patateslı boregı bende cok severım yıyenlere sıfa olsun.selametle..
sağolun..
Sağol ye-mek …Evet zaten bu börek çok mayalanmaması ve 1 bardak kepekli un ve yağları dahilinde çıtır çıtır oluyor.
es selamu aleykum kardeslerim. Tarifleri okurken insan, ‘o kadar da zor degilmis, ben de bi deniycem’ gibi bir heyecana kapiliyor, ‘hamuru yapin, su buyuklukte acin, icine karci koyun’, ‘hah’ diyorum ‘tamam, hemen yapiveriim’. Isin icine girip de cikamayinca anliyor insan oyle gorundugu gibi olmadigini, nasil tecrube ve emek gerektirdigini. Neyse, ben mayali hamur denemelerimi daha ‘kolay’ tariflerle devam ettiriim en iyisi, ama bayilirim elde acma kol boregine, insallah bi gun ben de yapabilirim:))
Allah’a emanet olun, sevgiler
Biraz tecrübe istiyor evet.İnşallah bir gün yaparsınız.
Neşe’cim ellerine kollarına sağlık börek bilgisayardan uzanda al beni diyor:)) bol şans diliyorum
Çok teşekkür ederim kardeşim…Buyrun gelin misafirim olun..
ALLAH razı olsun davetin için canım .inşALLAH bu akşamki iftar soframda bu börek olacak:))
İnşallah güzel olur ,pişirirken fırın derecesini çok yükseltme canım.
Neşe’cim ben böreği yaptım fakat niyetli olduğum için henüz tadamadım .şunu söylemeliyim ki hamur çok güzel oluyor insanın açtıkça açası geliyor :))ben müsadenle 2 kepekli 3normal un koydum.malzeme çaybardağıyla olmasına rağmen çok bereketli bir hamur oluyorve iki tepsi börek çıkıyor .bir tepsiyi patatesli birinide sebzeli peynirli yaptım .şu an tadını bilmiyorum ama görüntüsü çok güzel oldu .tekrar ellerine sağlık canım.
Afiyet olsun …
Ebrucum açılan yufkalar tül gibi oluyor değil mi?Aslında çok zevkli açması ve de yırtılıp yapışmıyor.Kepekli un evet fazlasıda güzel olur.Görünüm açısından çok esmer kaçmaması için o kadar kullandım malum bizim doğal kepekli un biraz fazla esmer:)
Benimde aklım senin tarifte kaldı en kısa zamanda deneyeceğim.Biz un kavurmasını kete dediğimiz mayalı hamur arasına koyar pişiririz şekli biraz değişik.Aslı tandırda pişer .Hamur işlerinin tacıdır bence…..Tandır ekmeği ve ketesi:(
canım böreğin tadıda çok güzeldi eşim çok beğendi.hatta bilgi teyzeye de bir tabak götürmüştüm oda beğenmiş.MUŞ’ta bazı mahallarde tandır evleri olmasına rağmen 2-3 tanede fırın tipi tandır evleri açıldı benim mahallamde de var yapan komşularım getirirler bazen .dediğin gibi tandırda yapılan lezzetler çok farklı oluyor .selametle canım
sabah sabah iştahım kabardı bu aralar zaten fazla olan iştahım elinize sağlık
Çok güzel olmuş elinize sağlık.İnsanın resme elini uzatıp yiyesi geliyor.Elimden dolayı bu tür ince hamurları açamıyorum.Açabilseydim,hemen denerdim. Başarılar.
İsatnbul da bu böreği satan bir börekçi var.Ruloları bükmeden uzun uzun koyup pişiriyorlar.
Ellerinize sağlık…muhteşem gözüküyor…
Sağol canım.
Neşe Çiftçi ellerine sağlık yarışmada başarılar, paylaşım için çok teşekkürler Cahide… İnşaALLAH en kısa zamanda denemek istiyorum. son zamanlarda güzel el açması börek yapmaya taktım ama tam olarak başarılı olduğum söylenemez. tam istediğim gibi tel tel dökülen, kuru olmayan bir börek tarifim olsun istiyorum ama bakalım. sağolsun Cahide’nin bazı tarifleriyle buna yaklaşsamda istediğim sonucu alamadım. ama bu işin tecrübe ve el alışkanlığı olduğunu düşünüyorum, çalışmalara devam ediyorum. zaten hep annelerimizin anneannelerimizin nefis böreklerini yapmaya çalışırız. ama elimiz mi tutmaz, eski malzemeler mi kalmadı ondan olmuyor çözemedim.
Teşekkür ederim Allah razı olsun, maksat paylaşmaktı…
neşe hanım böreğiniz çok güzel görünüyor.eminim tadıda çok güzeldir.ben sizin nereli olduğunuzu merak ettim.tanıdığım birisine benzettim .onun ismi de neşe.yazarsanız sevinirim..
hiç resimler görünmüyor
Tarayıcı veya internet hızıyla alakalı olabilir canım
Ablacim kepekli un derken tam bugday u kepekli unum yoknu olurmu