Doğal Güneş Kremi

Bir Ömür Anneler Günü…

anne baba ve torun
Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Anne ve babasına veya onlardan sadece birine yaşlılık günlerinde yetişip de cennete giremeyen kimse perişan olsun, perişan olsun, perişan olsun (Müslim)

Anneler günü: Anna Jarvis’in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongrenin onayıyla Amerika çapında genişledi. Zamanla başka ülkelere de yayıldı.(wikipedia)

Şu anneler günü merasimleri ne gariptir. Devlet büyüklerimiz tarafından mesajların verildiği, insanların günler öncesinden ne hediye alsam diye gerildiği bir acaip ritüel…

Kutlanan şey annemizin anneliğimidir, yoksa kapitalizmin kudurma günü müdür?

Her yıl mayıs ayında bütün reklamlar  “Anneler günü” diye bağırmaya başlar. Kayıtsız kalırsanız, sanki annenizi umursamıyor gibi hissedersiniz. İş yerinde toplantılarda sıkça konuşulur: “Sen annene ne hediye aldın? Aaa bak ben daha pahalısını almışım. Ben hediyemi falanca mağazadan aldım…”

Oysa TV’lerin, gazetelerin umrunda bile değildir annelerimiz. Onlar ceplerini hırsla doldurmayı hedeflerken, bizlerde bu sahtekar oyunun küçük  piyonları oluruz…

Ellerinde güç kalmadığı için tırnaklarını kesemeyen annesinin, tırnağını kesmeye tiksinen evlat, ne tuhaftır ki, anneler gününü kutlar.

İlgiye en çok muhtaç olduğu zamanda onu huzurevine gönderen, bakmaya gücü yettiği halde annesi için bakıcı tutan, annesinin yüzüne sevgiyle bakmayı bile ona çok gören, annesi için bir kez dua etmeyi bile aklına getiremeyen de kutlar anneler gününü.

Bütün değerlerin suyunu çıkardık! Toplum yapay ve içi boş ritüellerle avutuluyor. İdraksiz, basiretsiz, empati yapamayan, düşünemeyen robotlar gibiyiz.

Babalar günü kutlanacak: kutla!

Anneler günü kutlanacak: kutla!

Ama sadece kutla! Sakın gerisini düşünme, onlara yüreğinde yer verme. Sadece bir gün için hatırla, stoklardaki ürünleri bitir hepsi bu kadar. Sonra gelecek anneler, babalar gününe kadar onları unutmaya devam et.

Oysa ALLAH ne kadar naif ve yürekleri fetheden ayetlerle uyarır bizi:

Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer. Nihayet insan, güçlü çağına erip kırk yaşına varınca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı iş yapmamı temin et. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm. Ve elbette ki ben müslümanlardanım.(Ahkâf:15)

“Rabbin, Ondan başkasına kulluk etmememizi ve anne-babaya iyilikle davranmayı emretti. Şayet onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlılığa ulaşırsa, onlara: “Öf” bile deme ve onları azarlama; onlara güzel söz söyle.”(İsra Suresi,23) 

Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik.Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımıştır.Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer.İnsana buyurduk ki: “Hem Bana, hem de annene babana şükret, unutma ki sonunda Bana döneceksiniz.”(Lokman suresi: 14)

Dünyaya gelmemize vesile olan insanları, kapitalist sistemlerin sahte ve basit yöntemleriyle değil,  Allah’ın değişmeyecek, pörsümeyecek emirleriyle, Rasul’ünün öğütleriyle beslenerek hatırlayalım…

NOT: Resimde gördüğünüz değerli insanlar, eşimin anne ve babasıdır. Ortadaki ise benim haşarılığıyla ün yapmış 3 numaram..:) Aslında internete resim koymaya çok karşıyım ama bu tablo beni çok mutlu ediyor. Burada ki gibi eskitilirse resimler kötüye kullanılamıyormuş sanırım.

Cahide Sultan

Geçen yıl anneler gününde gözyaşları içinde yazdığım HUZURSUZ ODALAR adlı yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. melahat says:

    Cahide kardesim arkadasim bana herzaman ibrahim suresinin 40,41.ayetini okumami tavsiye etmisti anne baba icin ve hayirli evlat icin belki bilmeyenler vardir diye aklima geldi yazdim mealine bakinca anlarsiniz babasi annesi hep okurmus gercekten hepside allah yolunda kisiler allahta ayirmasin

    1. Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!
      Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacağı gün beni, ana babamı ve müminleri bağışla!
      (İbrahim suresi 40-41)

      Bu ayetler benimde ezberlediğim ve dualarımda yer vermeye çalıştığım ayetlerdir. Her bir ayet ne kadar değerli bizim için. Rabbim idrak edebilenlerden, kıymet bilenlerden eylesin… Hatırlattığın için Allah razı olsun kardeşim

      1. melahat says:

        Sendende allah razi olsun kardesim iyiki bu blogu kurmussun nekadar insan var buradaya ugrayim kalan cok bilgi edinen allah bizleri dogru yoldan ayirmasin

      2. ben üstteki ayeti türkçe olarak söylüyorum kabul olur mu acaba aynı görevi görür mü cahideciğim ha bu arada ben bu günü kutlamalarına izin vermedim annemi de aramadım hiç sevmem böyle mecburi şeyleri islami olmayınca ruhu olmuyor içi boş oluyor nedense

        1. Gülaycığım dua olarak yapabilirsin tabi ama namazda okunmaz.

  2. Gönlüne saglik abla,yüregimizden gecenleri dökmüssün yaziya…Anneler günü,babalar günü,sevgililer günü,ebeler günü vs vs…Ne kutladim bundan sonra da ALLAH in izniyle de ne de kutlarim…Anne babasi yaninda yaslanana müjdeler veren,cenneti analarin ayaklari altina seren Peygamber(sav) e ümmet olan her kul icin her gün anneler.babalar günüdür….
    Selametle

    1. gunel esedova says:

      İyi geceler Cahidecim.Yazını göz yaşlarımla okudum.Ne güzel yazmışsın.Senin Huzursuz Odalar yazını da okumuşdum göz yaşlarımla.Ane Baba günü aslında her gün.
      Saglıgında kiymet varmek gerek annelere,babalara.Onlar Tanrının övlatlara verdiyi en güzel hedyye,en güzel ermagan.Ama bazen görüyorsun ki,saglıgında o kadar da kiymeti bilinmeyen anne ve babalara ölümünden sonra zengin sofralı ihsanlar veriyor,meclisler kuruyorlar.İkrah doguruyor insanda vallah.Saglında kiymetin
      bilelim,saglıgında her eziyyetine katlaşalım.
      Senin kayınvaliden ve kayınbaban da çok nurani insanlar.Allah uzun ve saglıklı ömürler nasib etsin.Oglun da maşallah,çok güzel.Rabbim analı babalı böyütsün.Çok sevindim resmi görende.Bir arkadaş yazmışdı ya senin de resmini görmeyi çok arzulardım.Zaten görmesem de seni hayalimde çok güzel görüyorum.
      Bir gözəl,bir sevimli oğul böyütdü ana.
      O bəd,uğursuz günü-ərinin öldüyünü
      Bildirmədi heç ona.

      Kədəri dalğa-dalğa doldusa da ürəyə
      Lakin nə saç yolaraq verdi əsən küləyə,
      Nə şivən etdi ana.

      Ürəyində ağlayıb,gülmək öyrətdi ona,
      Dözərək davanın da dərdinə,bəlasına,
      Öz boğazından kəsib yedirdi balasına…

      Bir oğul böyütdü ki,gur ,çatmaqaş,gensinə.
      Bir oğul böyütdü ki,oğul deyirəm sənə:

      Atlını atdan salıb,küləklərlə ötüşür.
      Baxışından qızların ürəyinə od düşür.

      Bir oğul böyütdü ki,oğul məktəb bitirdi,
      Oğul instituta qızıl medalla girdi.

      Ana fikirləşdi ki:«Gör neçə aya getdi?!»
      Ana yuxularında tez -tez Bakıya getdi,

      Ana məktub yazdı ki:«Yanıltma gümanımı,
      Pul nədir, pul deyirsən ,göndərərəm canımı».

      Nə zaman ki,oğlunun getdiyi dörd il oldu,
      Məktubları kəsildi,gəlmədi tətil oldu,

      Ananı fikir aldı,ananın əsdi dizi
      Ana müqəssir etdi tramvayı,dənizi.

      O yenə dözdü,durdu…O yolmadı saçını,
      Səslədi qonşuları Əsmər ,Çiçək bacını.

      Yenə də azalmadı ürəkdən bala dərdi
      Onlar oğul vermədi,onlar təsəlli verdi.

      Məktub məktub dalınca axdı, Bakıya axdı
      Ana da məktubların dalınca baxdı, baxdı….

      Məktublarsa Bakını dolandı,gəzdi,gəldi,
      Məktublar əzik-üzük,məktublar bezdi gəldi,

      Ana yenə də baxdı gah dolama yollara,
      Gaha da oğul boyuna həsrət qalan qollara.

      Ana oğul böyütdü gur, çatmaqaş,gensinə,
      Ana oğul böyütdü,özgəyə qismət oldu.
      Ana fikirləşdi ki,mən neyləmişəm sənə?
      Bu nə oğulluq oldu, bu nə məhəbbət oldu?

      Oğul böyütdümü o,büzmədodaq bir qıza?
      Oğul böyütdümü o min işvəyə,min naza?
      Ana bilsəydi əgər böyütməzdi oğlunu,
      Yox,bunu yandım dedim,yenə atmazdı onu.
      Bir gözəl,bir sevimli oğul böyütdü ana,
      Ürəyində ağlayıb,gülmək öyrətdi ona.

      Oğul!Nədir etdiyin bəs bu haq-say üçün?
      Qaytar onun ömrünə neçə gecə,neçə gün!

      Qaytar onun saçının qaralığın geri.
      Qaytar o dilindəki şirin -şirin sözləri!

      O sözü,o söhbəti,gülüşü anan verib,
      Ana dodaqlarından bala dodaqlarına.
      İndi ondan gen gəzən oğul, ayaqlarına
      Yerişi anan verib.

      Qaytarsan o sözləri,sözsüz bir lal olarsan,
      Qaytarsan o yerişi,yerindəcə qalarsan.

      Qaytarsan o gülüşü hırıldamazsan daha.
      Qaytar,qaytar onları,qaytar qoyma sabaha!

      Sən ki dərd verdin,oğul,sənə gülüş verənə.
      Oğul demərəm sənə!

      Deyirəm ki,o boyu,buxunu qaytar geri!
      Deyirəm ki,varını ,yoxunu qaytar geri!
      Qaytar onun borcunu,
      Gülüşünü,adını ,sözünü qaytar geri!
      Qaytar ana borcunu,
      O borc sənin özünsən,özünü qaytar geri!

      1. gunel esedova says:

        Bu da bizim Rahmetli Eli Kerm sairimizden övladından yarimayan,huzur evinde yaşayan annelere ermagan olsun!

      2. Bir gözəl,bir sevimli oğul böyütdü ana,
        Ürəyində ağlayıb,gülmək öyrətdi ona…

        Ne içli satırlar bunlar. Ablam bu şiirleri dert yazdırır, çile yazdırır insana. Analık borcu ödenir mi hiç?

        ALLAH razı olsun yüreği yanık ablam…

        1. gunel esedova says:

          Sag ol canım,seni çok merak ediyorum,Yorumları okuyorum ne oldugunu anlıyamıyorum.Son günler bir az işim çok oldugu için yazamıyorum.Sana özelden yazacagam.

  3. çok güzel yazmışsınız,

    teşekkürler sizi sürekli takip ediyorum allah razı olsun.

  4. ayşenur says:

    Maalesef örf ve adetlerimizle ayrıca ve en önemlisi dinimizle de alakası olmayan bir gün anneler günü… Hatta bana görele kapitalizm “dininin” kutsal günü. Öyle çelişkiler içindeyiz ki ağlanacak halimiz gülünecek hale gelmiş kapitalizmin kutsal günlerini lanetliyoruz ama iletişim araçlarını kullanma şeklimizle kapitalizmi ne kadar özümsediğimizi bilinçsizce gösteriyoruz öyle değil mi?

  5. Fatma Yil. says:

    MasaALLAH ablacim ailen cok guzel gorunuyorlar. icim bi hos oldu, ailemi cok ozledim:( helede oglum dunyaya geldi geleli burnumda tutuyorlar, gozyasim hic durmaz oldu artik. gurbette olmak cok zor helede paylasmak istedigin guzellikler varsa etrafinda o zaman daha da zor. uzersem sizleri hakkinizi helal edin napiyim icin icime sigmiyor, sizler varsiniz dertlesecegim. Annelik bir gune sigdirilacak bir gorevmi ya…. Analarin hakkini odemek kolaymi , Peygamberimiz bile uc kere anaya iyilik dorduncude babaya iyilik diyerek vasiyet etmis bizlere.Bu kadar kolay sanki analigin hakkini vermek. Yazdiklarindada sonuna kadara haklisin. annelik bir gunluk is degil bizler olene kadar analarimiz bizim icin varlar. iyiki varsiniz tum anneler, hepinizi tum kalbimle kucakliyarum . sevgilerimle…( Belgin ablamin cicegide cok guzel:) )

  6. Cahidecim aslında uzun zamandır yemek bloglarını takip eden biriyim, ama senin siteni bir kaç ay önce ancak keşfettim, hem geç kaldığım için üzgünüm hem de keşfetmiş olduğum için mutlu ve Allaha şükrediyorum. Esasen inançlı ama ibadetlerine(aslında namaza) çok dikkat etmeyen bir insanım ya da insandım demek daha doğru… Önce Allahın sonra sizin ve diğer değerli arkadaşların sayesinde- yazılanların etkisi ile ve “namazla diriliş” linki ile okuduklarımın etkisi ile- bir süredir namazlarımı aksatmamaya çalışıyorum. Gerçekten çoook mutlu ve huzurluyum, Allah vesile olan herkesten razı olsun… İyi ki varsın… :))

    Ben de bir anneyim ve annesini çoook seven bir evladım, Allah onları bizim başımızdan eksik etmesin ve ayetlerde emrolunduğu gibi bir evlat olmayı hepimize nasip etsin…

  7. sükran says:

    SANSIMI DENEDIM CAHIDE ABLA:::::)))))))))))

  8. cümleten selamün aleyküm canım ablacım bekliyodum böyle bir yazıyı zaten.şaşırmadım söylediklerine sonuna kadar katılıyorum.şükürler olsunki ben vicdanen çok rahatım bu kouda çünkü anneciğim çok kıymetlimdir ve mümkün olduğunca hergün bazende iki güne bir muhakkak ararım halini hatırını sorarım her işine yetişirim rabbim izin verdikçe.öyle senenin bir günü gelsin diye beklemem hergün sesiyle şenlendirirm kulaklarımı.ablacım bugün gene kardeşim var misafirim o yüzden çok uzun yazamıyorum yorumlarıda sonra okuycam ama belğinciğimin çiçek resmine bayıldım ya burnumu bile uzattım kokusunu hisseder gibi olurum diye.yarabbim ne büyüksün şu bahşettiğin güzellikler karşısında titremeyen kalpten sana sığınırım ALLAH’ım.ablacım bişey sorcam önemli bugün yaprak aldım 4 kilo.salamura yapmak için geçen senelerde hep bidona koyup tuzlu su yapıyordum üzerine ama bu sene cam konserve kavanozlarına koymak istiyorum haşlıyımmı yoksa öylemi koyucam.nasıl yapayım bilemedim.cevabını bekliycemmmm.bütün annelerin ve anne adaylarının günleri ve ömürleri bereketli geçsin sevdikleriyle birlikte.birde nedense eşinin babası bana nurettin yıldız hocayı çok anımsattı birden çok tanıdık birini görmüş gibi hissettim ablacım o güzel insanlarada hürmetlerimi yollar ellerinden öperim

    1. Canım yaprakları demet yap yani üstüste diz. Bir leğene koyup üzerine sıcağa yakın su koy. Renkleri sararınca sap kısımlarına bolca kaya tuzu serp. Demetleri 2 veya 3 e katla. Sıkı sıkı bidona bas. Üzerine tuzlu su yapıp koy. Ağzına da temiz bir poşet kapat. Kapağınıda kapatıp serin bir yerde beklet. Ben annemden böyle gördüm canım. İnşaallah güzel olur..:)

  9. Yüregine saglik bacim, dinimizde anneye ve babaya verilen önemi ne kadar güzel dile getirmissin.Allah onlari basimizdan eksik etmesin.
    Resimdeki annen ve baban (kayinvalide kayinpeder sözünü sevmedigim icin annen ve baban diyorum) ne kadar nurlu yüzü insanlar, Allah uzun ve saglikli ömür versin.Ogluna bayildim, masaallah sübhanallah cok yakisikli bir oglun varmis.Allah nazardan korusun.
    Bugün cok üzgünüm, bir aci haberle sarsildik, komsumuzun yirmidokuz yasindaki oglu vefat etti.Annesi ailesi üzüntüden yikilmislar. Inna lillahi ve inna ileyhi raciun.Mekani cennet olsun,kendi halinde cok iyi biriydi.

  10. müzeyyen says:

    Cahide hanım yine çok güzel bir yazı olmuş.Bende burdan herkese şunu söylemek istiuorum lütfen anneler günü,babalar günü kutlamalarını adet edinmeyelim ve çocuklarımızada bunu aşılayalım.bu sene ilk defa annesizim anneler gününde.her tarafta anneler günü kutlamaları yazıları kampayaları,kendim içinmi üzülüyorum hayır geçen sene kaybettiğim kardeşim ve onun 8 yaşındaki kızı yeğenim için kahroluyorum.okulda bütün arkadaşları anneleri için hediyeler hazırlarken onun içindeki fırtınalara kahroluyorum.heryerde anneler günü yazıları reklamları annesiz çocuklar ne hisseder nasıl yaralanırlar düşünelim. lütfen annesiz olan yavrular için duyarlı olalım.bende bir anneyim çocuklarım sağlıkla yanımda olduğu her an benim için anneler günü.

  11. yazınızı ve bloğunuzu inanılmaz bir keyifle gezindim,emeğinize ve yüreğinize sağlık.Rabbim güzelliklerle karşılaştırsın daima.hayırlı akşamlar

  12. Belginden muhteşem bir çiçek resmi. Şu güzelliğe bakar mısınız? SubhanALLAH!

    1. elif zeynep abdullah says:

      tasarımcısı, sanatçısı kim? boyaya değil boyacıya bak demiş ya bir zat, maşaALLAH, subhanALLAH! hem bunlar ” cennetin demosu” aslı, asıl yurdumuzda.

    2. gerçekten çok güzel.bu çiçeğin adı ne acaba?

      1. cicegin ismi, sakayik guzelde kokar
        sevgiler

        1. Gel şakâyık sakın gitme ellere,
          Güzel adın sonra düşer dillere,
          Benzeme sen yabandaki güllere,
          Sen kırların çiçeğisin şakâyık…(Erdoğan Berker)

          Şimdi eskilerden şu satırlar geldi aklıma…

    3. Renge bakarmısınız tek kelimeyle muhteşem.Rabbim neler yaradıyor kurban olduğum..

    4. melahat says:

      sevgi dolu rabbime hamd olsun negüzel o ne büyük heryerde elif kardesimizin dedigi gibi onu görür okurum nekadar merhametli allahim insanlarin dünyayi mahfetmesine ragmen onun mülkünde düsünmedem sükretmeden yasayan bizlere ragmen nekadar sevgi dolu o ne büyük cemil aziz rahman ve rahim olan allahim a hamd olsun.belgin kardesimizden allah razi olsun.cicekleri cok severim bana gelenler der niye bosun augrasiyorsun diye oysaki hic birsey bosuna yaratilmadi ama biz bilmiyoruz iste

      1. Senden de Allah razı olsun Melahat kardeşim.

    5. Cahidem insan baktıkça tefekkür ediyor.Üzüldüğün gün, yollara düştüm, değişik çiçekler bulurum da Cahidemin neşesi yerine gelir belki diye.Rabbim rast getirdi,Elhamdülillah.Çünkü insan yeşilliğe, çiçeklere baktıkça derdini tasasını unutuyor.Kanatlanıp kuş olsaydım da yanına gelebileydim:(bir teselli verebileydim.Ama dualarım seninle canım.Çiçeğin ismini öğrenebilirsem Tuğbacım paylaşacağım İnşaallah.Ayşegül kardeşimin de Allah yardımcısı olsun kış hazırlıkları demek başladı:)Babaannem rahmetli yaprakların saplarını ayırır,sanırım 3-4 tane üst üste koyup katlardı,cam kavanoza ya da pet şişelere sıkı sıkı bastırırdı.Ağzını sımsıkı kapatırdı.Onlar durdukça sararırdı.Kullanmadan önce de kaynar suya batırır çıkarırdı.Fatma kardeşim gurbetliği çok iyi bilenlerdenim:(Cahidemin vesilesiyle(Allah razı olsun kendinden)bu gurbet ellerde yalnızlığımız gitti.Allah’a emanet olun kardeşlerim.

      1. Allah razı olsun benim güzel yüreklim. Bu çiçekler bana çoook iyi geliyor…

      2. Bu cicekten benim bahcemde de var o kadar güzel kokuyorki, ayni gül kokusu gibi.Türkce ismini bilmiyorum ama cok güzel bir cicek.

  13. Esselamün aleyküm hayırlı günler ablacım;Anneler gününü bizde kutlamayanlardanız.Bizim için her gün anneler günü.Anneler öyle kıymetli şeylerki sadece bir günmü hatırlanmalı.Bana saçma geliyor.Ablacım aile fotoğrafın çok güzel maşaallah.Ne güzel nurlu insanlar.Oğluna gelince çok efendi duruyor hiç haşare çocuğa benzemiyor annesi.Maşaallah.Çocuklar genelde büyüklerine düşkün olurlar.Senin oğlunda düşkün herhalde.Allah bu güzel tabloyu bozmasın inş.Bende bu gün yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum.Alt kattaki komşum ile karşı apartmandaki komşu ile türk filmlerini aratmayacak bir sanneye şahit oldum.Tam öğlen vakti eşimi camiye geçirdimardından dışarıdan bir gürültü bir baktımki iki komşu saç başa yoluşuyorlar.Kızım ve ben koşup yetiştik ayırmaya kalktık.Biz gidinceye kadar birbirlerini güzelce tırmalamışlar ısırmışlar.Yüzleri gözleri kan revan içindeydi.Neyseki ayırdık sorduk neden sokak ortasında böyle saç başa kavga ediyorsunuz diye.Konu ne biliyormusunuz?Çocuk kavgası neymiş onun çocuğu onların camının altında ip atlıyorlarmış.Derler ya kavga ya yumurtadan yada çocuktan çıkarmış diye kim dediyse çok doğru söylemiş.Polis geldide biraz yatıştılar ama gerçekten hem komik hemde üzücü bir durum.Artık insanlar birbirinin kahrını çekemiyor.Nerde o eski komşuluklar.Hiç bir menfaat çıkar gözetmeksizin insanlar birbiriyle komşusuyla akraba gibi geçinirdi.Ablacım gittikçe eskileri özler oldum.Şimdi insanlar birbirine bedava selam bile vermiyorlar.Manevi değerler giderek kayboluyor.Herkes birbirine öcü gibi bakar oldu.Kimse kimseye güvenemez oldu.Bazen sorarım kendi kendime ne olduda böyle oldu insanlık diye.Rabbim sonumuzu hayr eylesin güzel hayırlı günlere kavuşuruz inş.Biraz uzattım canım hakkını helal et.Yüce Allah’a emanet ol…

  14. selamün aleyküm cahide abla
    oğlun babannesine benziyor sanki.bizde bir yastıkta böyle kocayabilir miyiz ki diye düşündüm bakınca.torunlarımızı beraber sevebilirmiyiz.
    bir anneler gününde kardeşlerimle sabah kalkıp evi kendi çapımızda topladıktan sonra yakındaki tepeden gelincik toplayıp,bakkaldan da bize göre çok güzel olan ama şimdi anladığım kadarıyla başı örtülü olan annemin örtünün altına takamayacağı kadar devasa bir toka alıp anneler gününü kutlamıştık.ben hala annemlere hediye alıyorum.tabi onu sadece anneler gününde hatırlamıyorum.her zaman Fatma annemize komşu ol diye dua eder benim için.şanslıyım ki kaynanama da zoraki değil içimden gelerek alıyorum.sadece evlat hasreti çeken ve bu güne önem veren hanımlar için üzülüyorum.
    ALLAH’a emanet ol.

  15. papatyam says:

    ben bu gurbet ile düştüm düşeli
    hergün biraz daha süzülmekteyim
    her gece içine mermer döşeli
    bu soğuk yatakta büzülmekteyim

    böylece bir lahza kaldığı zaman
    geceyi koynuma aldığım zaman
    gözlerim kapanıp daldığım zaman
    yeniden yollara düzülmekteyim

    son günüm yaklaştı görünesiye
    kalmadı bir adım yol ileriye
    yüzünü görmeden ölürsem diye
    üzülmekteyim ben üzülmekteyim anne
    değerli annelerimizin günü bir güne sığdırmaya çalışan kapitalizm sistemi cahide abla yine duygularımıza tercüman oldun

  16. Cok begendim

  17. hayirli gunler Cahide ablacim. Acaba FELAFEL tarifini daha once yayinladinizmi cunki bir piknik menusu fotosunda felafelin daha once yayinladigini veya taslaklarda oldugunu ve yayinlanacagini yazmissiniz.Ama sitede bulamadim felafel i cok severimde merak ettim.bu arada cok guzel gorunuyorlardi ellerinize saglik

    1. Malesef canım, Jibek yayınlayacaktı ama onunda artık vakti yok. İlerde belki yayınlarım bakalım canım

  18. elif zeynep abdullah says:

    ablacım sıkıntıların vardı biliyorum cevaplayamadın sorumu ama kaynak araştıramadım, cevap bekliyorum.??
    Al-i imran 26 -27 ayetleri okuma zamanı var mı nasıl ne zaman okunur, sadece sabah namazı sonrası mı? yatarken de okunuyor mu?

    bir ufacık deyiş de benden, yıllar yılar öncesinden, bitmeyen, ve anlaşılamadığım, ruhumu rahat ettiremediğim, yatılı kurs günlerinden

    anne
    yalvarırım anne
    beni biraz dinle
    sen haklı çekilince
    başkaları girdi devreye.
    ne diyorsun dersen;
    ben önce çiçektim,
    hafif rüzgarla kırıldım
    halbuki öncesinde
    sakin hayat yaşardım,
    senin kokunda.
    gel gör ki
    yüreğimde fırtınalar kopardı.
    ne çalıştım ne boş kaldım
    uzun rüyaya yattım
    biraz iyi kalktım,
    sonra tekrar daldım.
    böyle geçerken hayat
    bende ki olanlar bayat,
    yalnızca derdimi anlatacaktım
    neredesin heyhat!… 91

    1. Canım kardeşim, dün zamansızlıktan cevap veremedim sana. Bu ayetleri ben sabah namazından sonra okumaya çalışıyorum. Kaynağını bulamadım ama rızık genişletiyor diye duymuştum. Ayrıca namazlar da da okurum. Nasıl da ruha itminan veren ayetlerdir bunlar…

      1. elif zeynep abdullah says:

        aynen ablam. Allah razı olsun.

  19. Cahide hanım ellerinize emeğinize sağlık geçen yaz keşfettiğim blogunuza arada bir bakıp kaçmaktaydım.
    Son iki haftadır neredyse hergün buradayım. Gabiba okumadığım yazınız ve tarif kalmadı aslında yapamayacağım ev yemeği yok. Kendi çapımda çerkes, iç anadolu,arap(özellikle lübnan) ege yemekleri yapmaktayım. Örgüleri deseniz 20 yıldır örmekteyim. Tabi örgülerimi benden başka giyecek yada yemeklerimi benden başka yiyecek yok artık bıraktım bu işleri canım birşey isterse birkaç kere tarifini okuyorum yada birşey örmek istersem internetteki örgü tariflerine bakıyorum.
    Blogunuzu açıp hemen orada yazılı selamı üzerime alıyorum. Sizden bir isteğim var balkonuz varsa yoksa kapı önüde olur.çıkıp benim için bir nefes alırmısınız o özlediğim yerlerin havasını içinize çekermisiniz.Ben oraları çok özledim.
    selam ve dua ile jenan

    1. Jenancığım senin için bunu yapacağım inşaallah. Gerçi bugün hava pek tozluydu. Kapıyı pencereyi açmaya bile korktum..:) Memleket özlemi benim için anne baba özlemidir. Şu an bunu taa yüreğimde hissediyorum…

  20. elif zeynep abdullah says:

    maşaALLAH! yazınıza aynen katılıyorum, sevgililer günü, öğretmenler günü , yılbaşı vs de alışveriş çılgınlığı tavan yapıyor,b hepsi içi boş, ruhsuz, anlamsız kutlamalar, oyun içinde oyun, hatta işi daha ileri götürüp, ümmetin annelerini de böyle bir güne hapsedenler çıkıyor , yazık, çok yazık.
    Necip Fazıl, sezai Karakoç’ un anne şiirlerini özellikle beğenirim, daha önce basettim sanıyorum , o sebepten, bugün size HEM ŞAİR HEM ANA
    sabır ve hikmet şairi sahabebiyeden EL-KHANSA dan bahsetmek isterim izninizle.
    El – hansa şiir söylemeyi bıraktıkça Allah Resulu sav eliyle işaret ederek ” hadi durma devam et derdi”
    müslümanların girdiği çoğu savaşlara o da katılmıştı.
    Hz Ömer ra döneminde dört evladını İslam ordusuyla Kadisiye savaşına cihada gönderirken, cihada teşvik için onlara şöyle diyordu:

    ” yavrularım, sizler kendi isteğinizle müslğüman oldunuz. ve yine kendi isteğinizle Mekke den Medineye Allah için hicret ettiniz. Kendisinden başka hiçbir ilahın olmadığı Allah’ a and olsun kisizler babanıza asla hainlik yapmamış olan bir kadının evlatlarısınız. dayınızı da hiç utandırmadım.sosyal konumunuza yabancı bir unsur karıştırmadığım gibi soyunuzu da bozmadım……………………………………….
    ……………………………………
    ………………………………………………
    dolayısıyla inşallah yarın sabaha sağ salim ulaşırsanız basiretle hareket ederek ve Allah cc tan düşmanlarına karşı zaferi isteyerek düşmanınızla savaşa hazırlanınız. savaşın kolları sıvadığını ve ateşinin tutuştuğunu gördüğünüzde savaşın ortasına fırlayınız………………………….. şayet böyle yaparsanız ebediyet onuruna nail olursunuz. şair sahabiye 4 evladınışehit verdi orada , haber ulaştığında ağlamadı , sabretti ve şu meşhur sözünü söyledi. ” evlatlarıma şehitlik şerbetini tattırmak suretiyle beni onurlandıran Yüce Allah a hamdolsun. Rabbimden Rahmetinin mekanı olan Cennetinde beni onlarla biir araya getirmesini diliyorum.”
    islami edebiyat dergisi- arap edebiyatı- Mehmet Yılmaz- 54. sayı
    özet olarak aldım ben kaynaklardan derlenerek hazırlanmış.
    divanul khansa, El askalani, Haşimi, Hammami,şeyho luvis
    Peygamberimizin sav hayatını arapça okumak isteyenler için bir kitap
    hayatun nebiyyi ( sav) – the life of the Prophet- Leila Azzam A G
    Hz Peygamberin hayatı – ing arapç çevr – mehmet yılmaz – emin yayn

    her iki anne ve babalarınız, çocuklarınız, eşiniz ne kadar şanslılar, tabi artık ben de şanslıyım, şükrüm daim olur inşALLAH.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: