De ki: “Yeryüzünde dolaşın da önceki milletlerin sonlarının nasıl olduğuna bakın.” Onların çoğu Allah’a ortak koşan kimselerdi. (Rum suresi:42)
Daha önce Midyat’a gidip gezdiğimizi söyleyince, kardeşlerimden bazıları Midyat resimlerini beklediklerini yazmışlardı. Resimlerin çokluğu ve düzenlemesi gözümü korkuttuğu için yayınlamakta geciktim biraz. Eski yapılara meraklı olanlar Mardin ve Midyat’a mutlaka gelsinler. Midyat; Kiliseleri, manastırlarıyla da meşhur. Süryanilerin en çok yaşadığı yerlerden biri Midyat.
“Mardin Şehidiye Cami ve medresesi”
Kiliseler fazla ilgimi çekmiyor. Belki de bize huzur vermediği içindir. Ben daha çok camileri uzun uzun incelemeyi seviyorum.
Midyat’tan önce Mardin’e uğramıştık. Burası Zinciriye Medrese’sinin avlusu…
Midyat: MÖ IX. yy Asur tabletlerinde Matiate olarak tanımlanıp, “Matiate” Aramice/Süryani bir isim ve “köyüm”, “vatanım”, demekmiş.
Midyat konuk evinin dış görünüşü…
Midyat Konuk evinin üstünden şehre bakış…
Midyat sokakları…
Meşhur Midyat evleri. İçinde hâlâ insanlar oturuyor…
Midyat Telkari’nin(Gümüş tel işlemeciliği) anavatı gibi… “Aldın mı” derseniz; cevabım hayır olur. Bu rengin kullandıkça bozulduğunu öğrenince hevesim kaçtı doğrusu. Gümüşe fazla meraklı olmadığım için de olabilir. Fakat desenler, modeller tam bir sanat eseri. Bence Telkari sanatını özetleyen tek bir kelime var: “SABIR”…
Midyat’ın yanık yüzlü çocukları… Konuşmalarını duymanızı ne çok isterdim…
Midyat “Mor Aksanoya Kilisesi”
Başka bir Kilisenin taş sütunları. Bu bölgede meşhur olan taş işlemeciliği(Katori) her devirde yapılan bir uğraş olmuş. Bir çoğuna teknolojinin dokunmadığı yapılarda insan gücü nasıl kullanılmış, hayretle temaşa ediyorsunuz.
Midyat da çarşı içinde küçük bir bakkaliye… Tanıtım panosunda yazan bu cümle beni çok düşündürdü. Ve Midyat’ta en hoşuma giden karelerden biri oldu. “Zalımlara dünya kalmaz” demiş dükkan sahibi. Bu mazlum duruşlu yazının yazılmasına sebep olan, hangi yaşanmışlık, hangi yürek yangınıdır kimbilir.
Sebep nedir bilmem ama bu söze bende yürekten katılıyorum.
“ZALİMLERE DÜNYA KALMAZ”
Selamünaleyküm.ben İstanbul’dan din kardeşiniz yemek tarifi ararken tesadüfen rastladım bloğunuza müdavimi oldum diyebilirim.manevi havası çok güzel sitenizin facede rastlayınca daha sevindim…
Merhaba, Mardinli olmamakla birlikte yıllardır Mardinde yaşıyorum ve dolayısıyla bu Mardin fotoğraflarına her gün aynada gördüğüm kendi yüzüm gibi aşinayım. Haliyle Mardin’i, taş yapılarını ilk gören birinin duyduğu hayranlık ya da şaşkınlık yok artık bende. Gölgesi, yeşilliği, ağacı bol olan, tozsuz, kum fırtınasız bir şehirde yaşamayı yoğun şekilde özlesem de buradan gidince özlenecek taraflar da vardır mutlaka..Dış ve iç turistlere, gezginlere ilginç, çekici gelen herşey benim gibi burada yıllanmışlar için sıradan: sokaklarda, minibüslerde, çarşılarda dükkanlarda en az üç dil konuşulması ve ilginçtir herkesin birbirini anlaması, caddelerde tıkır tıkır yürüyen at ve katırlar, şehre hakim yoğun bir kırmızı et kokusu, çaya düşkünlük, kırmızı veya siyah poşili, agelli, entarili amcalar, çok çocuklu aileler, yokuşların bolluğu gibi. Kızıltepe’yi de çok iyi bilirim. Kalabalığını ve keşmekeşini Hindistan ve Çin karışımı gibi görüyorum. Bitmek bilmeyen tozu toprağı ile de çölleri aratmaz.Ömrünüz balkon yıkamakla, cam silmekle geçer.
Buralardaki misafirperverlik, yabancıya, yaşlıya hürmet, kadına saygı, akrabaya düşkünlük gibi erdemler de kolay kolay hiçbir yerde bulunmaz sanırım.
Ne güzel anlatmışsınız. Hele Kızıltepe konusunda çok haklısınız..:)
Bende Mardin kızıltepeliyim.geçengün Mardin kahvediyarında işletmecisi olan gülçin hanımla yemeklerden konuşunda sizin siteden övgüyle söz etti .bende eve gelirgelmez sitenizi bir yokladım ve çok beğendim sizi tebrik ediyorum.hemşerim olduğunuz içinayrıca gururlandım
Mardin yemeklerini size yollayabilirim tarifleriyle kendi yaptıklarım var .mesala kuzu içinde yaprak sarması gibi
Tariflerinizi beklerim Zuhal Hanım. Çok da mutlu oluruz. Mail adresim: cahidesultann@gmail.com
Size tarifi yolladım ama resimlerde problem oldu face adresiniz varsa bana yoolayın ben face de paylaşırım
Zuhal hanım Face sayfam şöyle: https://www.facebook.com/pages/Cahide-Sultan/248643921847519
Resimleri fareden yayınlarım sizin face ye ulaşamadım
Midyat tam anlamıyla tarihle iç içe buram buram tarih kokan bi yere benziyor çok güzel kareler bunlar anlatımında çok güzel gitmiş kadar oldum ablacım.görebilmeyi ne çok isterdim ama bir gün belki…
kayseri kapuzbaşına bizde gitmiştik yollar fena! şimdilerde yapıldığı söyleniyor.3 yıl olmuş biz gideli rabbimizin büyüklüğüne hayran olmamak elde değil.Lakin şelalelerinin hemen yanları istilaya uğramıştı rahatça oturacak yer bulamamıştık sanki sahil di yani o derece tanındıkça,ünü arttıkça açık kesimin elinden hiç bir yer kurtulamıyor ne yazık ki bizler için durum daha da zorlaşıyor. 🙁
Selam, resimlerinize bayıldım. Bende 2 yıl önce gitmiştim yalnız medreseye gidememiştik, sizin sayenizde gitmiş kadar oldum. Aşka geldim en müsait zamanda bende Mardin gezim den bahsedeceğim.
Bu arada bana da beklerim.
Cahide Hanım ne güzelmiş Midyat ,gitmek isterim doğrusu.Çok güzel paylaşımlar, teşekkürler….
Esselamun aleyküm. resimler muhteşem.bende çok severim tarihi yerleri. midyat ı da merak ediyorum.
hemşehrim çok doğru söylüyor.kapuz başı çok harika bir yer. insanın baktıkça tekrar tekrar Allah ‘ınyaratma gücünü. çok zor gibi görüken şeylerin O’ na ne kedar da kolay olduğu düşünüyor. o yüksek kayalıkların içinden yan yana çıkan şelaleler. insanı ham şaşırtıyor hemde Rabbim sen ne büyüksün dedittiriyor.Hamd olsun.biz sırf orayı görmek için çok patika bir yoldan Adana Aladağ tarafından gittik nevşehir’e doğru.yollar çok berbat.50 km yolu 3.5 saatte gittik.o kadar yüksek dağlar,uçurum yollar varki. hem korkuyorsunuz hemde Rabbimin yarattıklarına hayranlık duyuyorsunuz.keşke biraz daha ilgili olunsada rahatca gidilip gelinse. maden için dağları tepeleri yol yaparlarmış…
o tarafa yönelince yol demeye bin şahit ister……………
insanlar hep avrupayi amerikayi gezip hem vakit hem para harcayacagina kendi benligimizdeki gizli guzellikleri once bize ait olani gormeliler.
Bizde ki sorun ney biliyormusun Dila Hanim. Elimizdekilerin kıymetini bilmememiz. Yurt dışında bir avuç suyun etrafına onlarca tesis yapılıp orası hemen halka açilirken uç tarafı su olan bir cok doğal su kaynağının bulunduğu ülkemizde hiç biri değerlendirilmiyor. Bir kapuzbaşı şelaleleri var mesela Kayseri’de. Bence dunyanın sekizinci harikası. Ama etrafını görmek lazım. Yürüyecek yolu bile yok. Yazık cok yazık.
songül hanım bizde mevlüt için başta şerbet ve lokum ikram edilir bu giriş kabul edilir,sonrasında ciğerli pilav yapılır yanındada ayran ikram edilir buda ana yemek niyetinedir,en sonda çay ve tatlı kurabiye tarzı atıştırmalık verilir.isteyen baklava yada şerbetli tatlıda ikram edebilir.şimdilerde daha çok kıymalı pide ve ayran yapıyorlar ama bu kolaya kaçmak için sanırım biz hala eski usul yapıyoruz.kolay gelsinnnn
Selamün aleyküm resimler tarih kokuyor elif zeynep hanım bursadan bahseden şiirini okuyunca bende bir bursalı olarak memlekete hayali gittim geldim gümüş hastası olarak görüntü muhteşem A e olun
Aa necə gözəl yerdi.Cox istetyirəm Türkiyəyə gəlim.BU mənim həyat yoldaşimla birinci arzumuzdu.inşaallah qismətimiz olar.amin.