Doğal Güneş Kremi

Pırasalı Arnavut Böreği

Ki beni yaratan ve bana hidayet veren O’dur;
Bana yediren ve içiren O’dur;
Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur;
Beni öldürecek, sonra diriltecek olan da O’dur.
Şuara Suresi, 78-81

Es-selamu aleykum canlar

Hayırlı huzurlu bereketli bir hafta geçirmeniz duasıyla başlayalım günümüze

Geçen gün bir köşe yazısında TV dizilerindeki çarpık ilişkilerden bahsediliyordu. Yengesiyle, eniştesiyle, akrabasının kayınpederiyle… daha neler neler. Nevzat Tarhan’da son yazılarının birinde, artık ne kadar midesi geniş bir toplum olduğumuzu anlatmıştı.

Hep diyoruz ya  “Göz gördüğüne alışır” diye. Bu tür ilişkileri göre göre bazı insanlar çevrelerindeki her karşı cinsi, cinsel bir obje olarak görmeye başlıyor…

İzleyicilerimden, yakın akrabasından tacize uğrayanların maillerini okuduğumda çok üzülüyorum. Çünkü anlattıklarına göre, taciz eden kişiler genelde içe kapanık gibi duran, çok sosyal olmayan kişiler. Örneğin çocukken defalarca tacize uğramış fakat taciz eden kişiyle aynı ortamlarda bulunmak zorunda ve bu durum onda bir travma halini almış.

Şunu belirtmek isterim; tacizden kasıt, çoğu kez, birebir tecavüz değil. Genelde karşıdakinin bedenine maddi bir zarar vermeyen, kanıtlanması zor tacizler bunlar. Ama ruhsal bir çöküntüye sokmak için yeterli tavırlar.

Kelebek kardeşimiz, üyesi olduğu bir forum da, bir üyenin anlattıklarından bahsetmişti bana. Anlatan genç kadın, yeni evli ve hamile birisi. Kayınpederi, eşi evde yokken ona basit hareketlerle de olsa tacizde bulunuyor.(Kızı defalarca öpüp, “ben kızlarımı da böyle severim” diyormuş)

Genç kadın bunu eşine anlatamıyor.  Kayınpederi akşama kadar bir kaç kez bu hareketleri yapıyor ve kadının psikolojisi alt üst oluyor. (Bizim ünlü Türk dizileri, hem kendi toplumumuzu, hem de çeşitli ülkelerin toplumlarını  ifsad etmeyi başarıyor maalesef)

O forum sitesinde şöyle bir tartışma başlamış. ” Bu genç kadın eşine bu durumdan bahsetmeli mi, yoksa içinde mi tutmalı?”

Ben konuya biraz daha geniş bir çerçeveden bakalım istiyorum. Tacize uğrayan kişiler ne yapmalı? Çocuklarımıza, başlarına böyle bir şey geldiği zaman nasıl davranmaları gerektiğini nasıl anlatalım? Kendilerini korumalarını nasıl öğretelim?

Rabbim hiç kimseye böyle bir acı yaşatmasın ki bu ölümden beterdir muhakkak.

Fakat korkarım; etrafımızı çepeçevre kuşatan,  ar damarı çatlatan türlü görüntüler bu tür olayların artmasını tetikliyecek.  HafizanALLAH…

ARNAVUT BÖREĞİ

Ohh ne alâ blog yazarlığı! İzleyiciler tarif göndersin, ben hazıra konayım 🙂 Yakında tembelliğim tescillenecek diye korkuyorum 🙂

Bu kez tarifimiz Hülya’dan. Bir göçmen kızıdır Hülya. Göçmenlerin ne kadar maharetli olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Özellikle hamur işlerinde üstlerine yoktur. Hülya’nın Sütlü biber turşusunu hatırladınız mı? Ben, bu tarifi  yapmak için tarla biberlerinin çıkmasını bekliyorum.  Hülya bu kez bizlerle Arnavut Böreğini paylaşıyor. En ince ayrıntısına kadar anlatmış sağolsun.

Daha fazla uzatmadan sözü Hülya’cığıma bırakıyorum:

Benim her hafta yaptığım ve yemeye doyamadığımız çok lezzetli bir börek bu. Yapmasıda hiç zor değil. İnce yufka açamayanlar bu böreği yapabilirler.

Arnavut Böreği  (anneannemin tabiriyle, Bulaşık Pidesi:))

  • 7 bardak civarı un, tuz, bir yemek kaşığı zeytinyağı ve su ile hamur yoğurulur ve bırakılır. En az yarım saat dinlendirilir.
  • Hamurumuz dinlenirken iç malzemesi hazırlanır.
  • 4-5 pırasanın beyaz kısmı hariç, tüm yeşil yapraklarda dahil olmak üzere iyice temizleyerek ince ince kıyılır. Biraz zeytinyağı ve tuz ile kısık ateşte arada karıştırarak birazcık pişirilir. ılınınca içine 1,5 bardak yoğurt ilave edilir ve karıştırılır.
  • Not: bu böreğin çok fazla iç malzeme çeşidi var fakat benim en sevdiğim bu. Eğer ıspanaklı yapacaksanız, ıspanağın sadece yaprakları yıkanıp doğranır ve bir kaşık salça ve tuz ile hafif ovulur, o şekilde kullanılır.
  • Sadece soğanla yapacaksanız; 5-6 kuru soğan ince kıyılır ve zeytinyağında kısık ateşte, yemeklik soğan gibi pişirilir. Bir kaşık salça eklenir. istenirse, ceviz büyüklüğünde bir kıyma eklenebilir. o kadarcık kıyma yeterli oluyor ve çok lezzet katıyor. (bu şekilde yaptıysanız, yerken içini açıp birazcık elma sirkesi gezdirmenizi tavsiye ederim)
  • Patlıcanlı yapacaksanız; büyüklüğüne göre, 5-6 patlıcanın tüm kabuğu soyulur ve tuzlu suda bekletilir. 4-5 çarliston biber ince doğranır kısık ateşte zeytinyağıyla hafif çevirilip üzerine, minik minik doranmış patlıcanlar eklenir. İstenirse 3 domateste minik doğrayıp eklenir ve yumuşayana dek hepsi birlikte pişirilir.
  • Tüm iç malzemelerine istenirse karabiber yada kırmızı biber kullanılabilir. Ayrıca, pırasalı olan hariç, diğer tüm iç malzemelerine mutlaka bir bardak su eklenir.
  • Dinlenen hamurumuz 15 bezeye ayrılır ve her bir beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır.( beze sayısı tek olmalıdır, çünkü üst kat alt kattan bir fazla beze ile yapılır. Bunun sebebi de, böreğimiz pişerken içi hava almadığı için üst kısmı çok kabarır ve bazen neredeyse fırının üst kısmına değer. bu yüzden bu esnemeyide hesaba katarak üst kat bir beze fazla hamurla açılır. Böreğimiz böyle çok şiştiğinde mutlaka fırının kapağı açılarak bıçakla bir kaç yerinden delinmelidir çünkü üzeri yanar)
  • Açılan küçük yufkalarımızın her katına zeytinyağı sürerek 7 yufka üst üste ve 8 yufka üst üste olarak hazırlanır.
  • İlk olarak 7 yufkalı olan tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlanmış tepsiye serilir.
  • Kenarları biraz yükseltilerek iç malzemesi dökülür ve her yere eşit yayılır. Diğer 8 yufkalı olanda açılır ve üzerine serilir. Kenarları kıvrıla kıvrıla bükerek kapatılır. Üzerine 2 kaşık yoğurt ve 2 kaşık zeytinyağı çırpılıp sürülür. fırına vererek pişirilir.
  • Börek fırından çıkar çıkmaz, üzerine yarım bardaktan biraz fazla su serpilerek örtüyle sarılır ve en az yarım saat dinlendirilir.
Anlatması uzun gibi ama yapımı çok pratik bir börek. Çocukluğum bu böreği yiyerek geçti. Kocaman tepside yapılır, ortasına bir bakır tas dolusu ayran yerleştirilir ve onca kalabalık insan bu tepsiyle doyardı 🙂 Anneanneciğim ne zaman yapsa hep, ”hem yemek, hem ekmek, buyurun” derdi:) bilinen bir börektir fakat hiç tatmamış olanların mutlaka denemesini tavsiye ediyorum. Bir yiyen, bir daha vazgeçemiyor 🙂

HÜLYA’ya bu güzel tarif için çok teşekkür ediyorum. Ellerine, kollarına sağlık canım benim.

 

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Lutfen acil cevap verirmisiniz , bu yufkalar tek tek mi avilacak yoksa 7 si ust uste konup birden mi acilacak

  2. Neslinur says:

    Bende bu böreği denemek istiyorum yalnız birsey sorucam börek iki kattanmi oluşuyor yani yedi yufkayi bir seferde 8 yufkayida bir seferdemi açıcaz anlayamadım kusura bakmayın resimdeki yufka çok kalın görünüyor çünkü.

  3. Arnavut boreginin patateslisi var mi acaba..??

    1. sinem hanim arasina hangi ,harci koyarsaniz sizin zevkinise kalmis ama pirasali harika sidetle tavsiye ederim hem cok kolay hem lezzet muhtesemm önce cahide hanima sonrada hülya hanima tesekürler ellerine emeklerine saglik .

  4. Sümeyye says:

    Hamura konan suyun ölçüsü nedir? Ben hiç yapamıyorum böle hamur işlerini 😔

  5. Ablam. Boreginizz muhteşem girunuyorr ablam bu böreği kaç derecede pişirmek doğrusu olur 180 veya 250 cevap verirseniz sevinirim hayirli günler dilerimn

    1. 180 veya 200 ideal ısıdır canım.

      1. gocmen kus says:

        Sağol ablacigim bugunde yapicam umarim insalh guzl olurr sonucu yazarim opuyorumm

  6. Hülya hanım elinize sağlık hamur açmayı bilen becerikli bayanlardan olamadığım için sadece bakmakla yetiniyorum 🙂

  7. Bu boregi bir gun onceden yaptigimizda nasil olur acaba? Yardimci olursaniz sevinirim.

    1. hülyamız=) says:

      bir gün önceden yapabilirsiniz mine hanım. güzel bir şekilde kapalı kapta muhafaza ederseniz hiç sorun olmaz. ertesi gün fırında ısıtarak yada ısıtmadan tüketebilirsiniz afiyet olsun

  8. Merhaba hulya hanim boregin nefis gorunuyor elerine saglik ben arnaut um bu boregi sikca yapariz ama tabi ki ben degil annem veya kayinvaldem ama okadar guzel anlatmissiniz ki ben de kismet se denigicem belki guzel olur…bizim dilimizde hu borege pite me purri denir inaninki bakarak resimlere agzim sulandi.sevgilerimle…..

    1. hülyamız=) says:

      güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim edona. bizde bu böreğe pite diyoruz. inşallah böreğiniz güzel olur. afiyet olsun

  9. hnmlar ben yogurt yerıne krema kullandım yarım pkt boregım fırında bakalım nasıl olacak 🙂

  10. özlem tasalı says:

    hülya hanım arnavut böreğinin tepsi ebatlarını öğrenmek istiyorum
    teşekkür ederim.

  11. Ellerine sağlık canım yalnız yoğurt yerine süt kaymağı koyunca çok daha lezzetli oluyor.bizde bu böreklerle büyüdük bende hala yaparım arkadaşlar bayılır pırasadan bu tat nasıl diye herkesekolay gelsin

    1. arnavutkızı says:

      kesinlikle haklısınız bizde kaymakla yaparız.. çok özledim gurbet elde hasret kaldım anneciğimin böreklerinede kendinede 🙁

  12. cahide hanim ,hülya hanimla bizlere köprü oldugunuz icin sizlerinde ellerinize ,saglik Allah hem bu dünyada hem ahirette razi olsun sizler gibi, bilincli suurlu ,müsliman kardeslerimizin sayisini artirsin inssallah.sizi cok tanimak isterim ben yurt disinda yim, 23 yildir rabbim bir an önce kendi ülkemde yasamayida nasip etsin insallah .cuma gününün yüzü suyu hürmetine sevgi ile kalin.cumamiz mübarek olsun.

    1. hülyamız=) says:

      Allah sizden de razı olsun handan hanım. Rabbim dualarınızı kabul etsin inşallah.

  13. Merhaba.
    Arnavut böreği annemin sürekli yaptığı bir börektir. ( babam arnavuttur ) bende en çok pırasalısını severim ama ufak bir fark var bunu alternatif olarak sunmak istedim.

    Pırasalar aynı şekilde doğranır tuz, yoğurt ve yumurta katılarak çiğden içine koyulur. Piştiğinde yoğurt ve yumurta peynir gibi oluyor ve mükemmel bir tat haline geliyor.

  14. Gülçin says:

    şimdi fırında böreğim 🙂 ama ben hazır yufka ile yaptım 😉 tarifiniz için teşekkür ederim 🙂

  15. Merhaba ablacim bu tarife maya katilmiyomu ?
    ben bu boregi dun aksam yaptim ama kuru maya kattim ve sutle yogurdum , herhalde maya yazmayi unutmusunuzdur diye dusundum , birdaha ki sefere yapmak isterim yine ama emin olmak istiyorum maya varmi yokmu ? AEO II GUNLER .K

    1. Merhaba bu börek mayasız yapılıyor.

  16. MAHBUBE says:

    CAHİDE HANIM SAĞ TARAFTA BÖREK TARİFLERİ ADI ALTINDA PATATESLİ BİR BÖREK RESMİ VAR ONUN TARİFİNİ BULAMIYORUM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?

    1. Canım orayı tıkladıktan sonra en aşağıda önceki yazılar yazan kısma tıkladıkça bir önceki sayfayı bulursun. Birde anahtar kelimeler kullanarak aramaları yapın. Mesela el açması veya elde açma olarak ararsan ilgili yazılar çıkar.
      O tarif şurada: http://cahidejibek.com/2011/01/13/mayasiz-borek-hamuru-ve-patatesli-gevrek-borek/

  17. gülşen says:

    bu böreği denedim.yufka açmayı beceremeyen biri olarak sonuçtan çok memnun kaldım.ıspanaklı yaptım ve ayçiçek yağı kullandım.tarif için çok teşekkürler.

  18. selam aleyküm cahide hanım ,bu börek çıtır çıtır olmayacak mı? yarım bardak su koyduktan sonra sonucu aynı olur mu?

    1. hülyamız=) says:

      reyhan hanım yorumunuzu yeni gördüm hakkınızı helal edin. böreği ben yapmıştım. sanırım piştikten sonra üzerine serptiğimiz sudan bahsediyorsun. eğer çıtır olsun istiyorsan istersen hiç suyla ıslatmasanda olur ama ozaman üzeri çok kuru olur. üzerine mutlaka su serpip altını hiç ıslatmayın çok çıtır ve lezzetli olur. su sadece böreği yumuşatmak için.

      1. hülya hanim ,size birsey sormak isterim arnavut böregini ,yaptim coook güzel oldu hem cahide hanimdan hemde zizden Allah razi olsun simdi sorum su ,pisirmeden önce güzel bir sekilde tepsideyken kessek diyorum ondan sonra pisirsek sizce nasil olur cevaplarsaniz cok sevinecegim muhabetle kalin.

        1. hülyamız=) says:

          handan hanım bu böreğin iç malzemesi biraz koyu olmadığı için keserek pişirirsek pişirme sırasında iç malzemesi tepsiye akar ve güzel olmaz. siz eğer piştikten sonra kesmekte zorlandıysanız, böreği fırından çıkarınca biraz su ile ıslayıp çok güzel bir şekilde sarın ve bekletin. börek çok yumuşak olur ve daha kolay kesilir. bu böreğin mayalı olanı sizin dediğiniz gibi pişirmeden önce kesilip öyle pişiriliyor ama bu börekte önceden kesemeyiz. afiyet olsun.

          1. Degerli bilgileriniz icin ,coook tesekur ediyorum,ben böreginizi yaptim hic problemim olmadi nefis citir citir sadece istisare etmek istedim ,tekrar Allah azi olsun sizlerden cevap verdiginiz icin Rahmana emanet olun,

  19. ben simdi soganlisini denicem ama sogana yogurt koyuyor muyuz? sadece su yeterli mi emin olamadim :S

    1. Bunu ben yapmamıştım. İnşaallah kardeşimiz görüp cevap verebilir.

    2. Merhabalar, bu boregin her turlusunu denemis biri olarak sizi yanitlamak istedim. Bn yogurdu sadece pirasali yapicak olursam kullaniorum. Soganli yaparken yogurt koymadiim gibi koyulan bi tarife de rastlamadm. Soganla birlikte domatez de koyduum icin su eklememe gerek kalmadi

  20. Merhabalar. Tarifi bi kac saat once aksam yemegi icin yaptim aynen fotograftaki gibi oldu tadi da tam tuttu bu yuzden tesekkur etmek istedim 🙂 bn tek yasadigim icin tarifi kuculttum belki bnm durumumda olanlar varsa soyliim istedim. 3 su bardagindan biraz fazla un kullanip 8 beze yaptim 4 alt 4 ust icin aralarina siviyag surdum ama boregin ustu icin margarin eritip surdum. Cok guzel kabardi tadi tam tuttu. Bu yazdigim olculerle iki kisilik bir borek yaptim.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: