kokoshabla deodorant

Mıhlama (Karadeniz mutfağı)

Rahman Rahim Allah’ın adıyla

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki, Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve Resûlüne itaat ederse, muhakkak büyük bir başarıya ulaşmıştır.
Ahzab suresi 70-71

****************************************

Belki bu tarifi vermek, Karadeniz’i hiç görmemiş, orada mıhlama yememiş biri olarak benim hiç haddime değil ama duramadım,bu kadar çok övgü alan, beğenilen bir tarifi bende yapmak istedim.

Sonuç: Bayılarak değil, ama severek yedik. Biz daha çok Elazığ yöresinin guymağına alıştığımız için, mısır unuyla yapılan biraz farklı geldi. O yöreye ait mıhlama için özel peyniri bulabilseydim eminim çok daha güzel olacaktı. Bence en önemli püf noktası bekletmeden sıcak sıcak yemek…

Muhlama/ Mıhlama / Guymak

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 su bardağı telli peynir yoksa kaşar peyniri
  • Tuz
Nasıl yapılır?
  • Yağı tavaya alıp eritin. İçine mısır ununu ekleyin, rengi altın sarısı olana kadar kavurun.
  • Suyunu ekleyin, hızlı hızlı karıştırın. Suyunu çekmeye yakın tellendirdiğiniz peyniri yoksa benim gibi dilimlenmiş kaşar peyniri ekleyip karıştırın.
  • 1-2 dakika karıştırarak pişirin. Sıcak sıcak yeyin. Soğuyunca hiç bir lezzeti kalmıyor.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Aslında gerçek adı mıhlama değil muhlamadır 🙂 Rizeliyim de Kuymak adını daha çok kullanırız ve ve önemli nokta mısır ununu kavururken muhakkak buğday unu da ekleriz 🙂 Rize de unu yağda kavurmadan yapılır genelde ama böylesi de makbuldür 🙂 Afiyet şifa olsun

    1. zeynep yücesan says:

      mıhlamada mısır unu yotur..

  2. reyyan buyurgan says:

    süpermiş.en kısa sürede deneyip sonucu sizle paylaşacagım

  3. DENİZLİ says:

    Gerçekten çok güzel bir site her zaman yemekleri burdan seçiyorum….

  4. cahide hanım.bu sayfaya tesadüfen girdim .yayınladığınız bilgilerin tümünü çok beğendim .emeğinize sağlık .Allah razı olsun .inanın çok mutlu oldım .çocuklar gibi sevindim .tam bana göre bir sayfa .sağlıklı günler diliyorum …

  5. Bazı yemeklerin kokusuyla büyürsünüz,yediğiniz an,hep ”o” an gelir aklınıza…bi sürü kardeş sofra başına birikmiş,mis gibi karadeniz tereyağı kokusu,uzayan peyniri..dibi tutmuş,kaşığı dibine bastırarak çekersiniz ki yanmış peynirle dolsun kaşığınız…Bu nedenledir ki KARADENİZ MUTFAĞI sadece karadenizlilere özgü,sevilesi kalır.Anılarla severiz biz yemekleri…Bu nedenledir ki havasını soluyarak anılar biriktirmemiş olanlar..sadece tadarlar:)) Ve pekde sevmezler….

    Kuymağı sisli,biraz ıslak-soğuk karadeniz yeşillikleri içinde; peyniriyle, çift kavrulmuş misur uniyle, ve hakiki tereyağı ile yemelidur asil..

    Ellerinize sağlık…Hasret giderilur böylede..

  6. Nurhayat says:

    Iyi günler ablacigim

    Bizim oradada kuymak derler
    Iki cesit yapmak tarzi var
    Biri senin yaptigin gibi degeride

    Ilk önce tereyagi eritiyorsun Sonra peynir
    Katiyorsun
    Peynirler su gibi erimeye baslayina suyunu Katiyorsun ve su kaynamaya baslayinca lor peyniri koyup Yavas Yavas kaynayan suya misir unu Katiyorsun
    Bazilari kuymagi Kati sever ozaman misir unu daha cok koyuyorsun koyarken tabi kasiklan suyu karistiriyorsun diger Ellen ki misir unu Pitir Pitir olmasin:-)
    Cahide Abla sen daha Iyi anlatirsin:-)
    Hafif Sulu sevenlerde ona Göre ayar yapiyor misir unu
    Isteyenlerde kaymak da katabilir su lan beraber
    Yada suyun yerine Süt de katabilir
    Buda ekseri yayla kuymaginda olur
    Önemli olan kuymagin hafif altina almasi lazim
    Bunada zuhnus derler
    Bu zuhnus Icin cok kavgalar etmisik 🙂
    Birde kuymak yeyince peymirleri ip gibi uzamasi lazim
    Muhlama asil bizde degisik yapilir
    O Sadece Yag su peynirlen yapilir
    Yada Sadece Yag peynir

    Daha karadeniz yemekleri isteriz
    Birde lahaba

    1. cahide hanım tariflerinizi takip ediyorum ve hiç hezeyana uğramadım,bu yüzden sizi tebrik ederim,bu tarifi de şimdi denicem umarım diger tarifleriniz gibi güzel olur

  7. Ç.Ş.T says:

    Abla benim kayınvalidemde (Rizeli kendi kayınbaba da trabzonlu) çok yapar ama ben sevemedim bir türlü 🙁

  8. biraz da yağı mı az olmuş,muhlamayı yağı yedirir.anneme ani gittiysek, yemeği yoksa(veya nazlanırsak) muhakkak muhlama yapar… benım yaptığım hiç annemın kı gıbı olmaz! laz böreğine gelince baklava dan hafıf, mısır unundan yapılma muhallebili şerbetli tatlı…off off olsada yesek

  9. HIMM. MUHALAMA BİR AMASYALI OLARAK ÇOOK SEVERİM.BEN AMASYALI 26 SENESİNİ İSTANBULDA YAŞAMIŞ SON 3 YILIMI DA RİZE DE YAŞAYAN MUHLAMAYI HEM ÇOK SEVER VE GÜZEL DE YAPARIM.EŞİM BİR RİZELİ.. RİZE DE KOLETİ PEYNİRİ KOYARLAR BİR DE BAKIR TAVAYLA YAPILINCA TADINA DOYUM OLMAZ.KARADENİZ MUHTEŞEM BİR YER ABLACIGIM HER NE KADAR BEN ALIŞAMASAMDA İMKANINIZ VARSA TAVSİYE EDERİM.BEN İLK KEZ SİZİ RİZE DE TANIMIŞTIM KENDİMLE İLGİLİ BİR YAZI YAZMIŞ FAKAT YOLLAYAMAMIŞTIM MUHLAMA VESİLE OLDU..BİR DE HAMSİ KOLİ YAPARLAR BUNU DA DENEYEBİLİRSİNİZ SİZİN GİBİ BECERİKLİ BİRİNİN ELİNDEN ÇOOK LEZZETLİ OLACAKTIR.. BİR DE MERAAK EDİYORUM REYYAN HANIM DA MI RİZE DE YAŞIYOR ALLAH EMANET OLUN…………

    1. Yok canım Reyyanımız İstanbulda..:)

  10. biz de kuymak diyoruz bu yemege 🙂 cok seyrek yapiliyor ama sadece yemege saygimdan yiyorum, cok sevmiyorum.
    bir de biz “papa” yapariz o da boyle muhallebi gibi birsey oluyor.

  11. seher.. says:

    mıhlama bana nişanlı olduğum dönemi hatırlatır hep….daha nişanlı iken bikez trabzon kahvaltı evine gitmiştik,orda mıhlama vardı,yemesi biraz zormuş,peynirler uzadıkça uzadı..bende yeni nişanlı,utancımdan doğru düzgün yiyememiştim…hep içimde kaldı…evlendikten sonra sırf mıhlama yemek için gitmiştim..artık eşimin yanında rahattım tabiki, hiç utanma kalmamıştı,doya doya yemiştim..:)) müthiş bişeydi……

  12. BENDE ARTVİN’DE KALDIĞIM İÇİN DENEME ŞANSIM OLDU AMA ALIŞMADIĞIMIZ BİR LEZZET OLDUĞU İÇİN HOŞUMA GİTMEMİŞTİ ABLACM…ELİNE SAĞLIK YEDİĞİM KUYMAĞA BENZİYOR GÖRÜNTÜ OLARAK….

  13. Anlayamazsin says:

    cahide abla dikkatimi cektide merak ettim.sormasi ayip sen yemekleri yaparken biri resmini cekiyor,yoksa elinin hamuruyla senmi cekiyorsun?:)))tariflerin ayrintilarinin resimlerini cekmen cok hosuma gidiyor.ellerine kollarina saglik:)

    1. Bazen oğluma çektiriyorum ama çoğunlukla ben çekiyorum. makinamda bolca un ve yağ izlerine rastlamak mümkün 🙂 Ya da makinaya bakıp günün menüsünü anlayabilirsin :))

  14. ımmm çok güzel görünüyor ellerinize sağlık çok güel görünüyor..

  15. eline sağlık abla 🙂

    karadenizli değilsin ama muhlamasını ( ki biz muhlama deriz rizede :)) güzel yapmışsın…

    muhlamanın lezzetini saçaklı minzi veriyor tabiki ama kaşarla da oluyor

    veee muhlamanın en büyük özelliği dibini biraz tutturmak
    ilk defa yiyecekler fazla yapmasınlar
    çünkü yerim ben bunu ne var bunda diyenler yarıda kalıyor
    zira ilk yiğenler için biraz ağır bir yemek
    muhlamayı birde ekşi mayayla yapılmış ekmekle yemek lazım 🙂
    son bir not 🙂

    muhlamayı marketlerde satılan un gibi incecik mısır unuyla yapmayın
    muhlamanın unu azcık kalın olur 😉

    1. Çok güzel bilgiler bunlar. Desene ben sınıfta kaldım 🙂

      1. yok abla sen yıldızlı pekiyiyle geçtin 🙂

        1. nuran hatice says:

          Reyyan Hanım yorumları okurken Rize li olarak mıhlama değil muhlama diyordum ki yazdığınızı okudum …neden mıhlama derler merak ederim…Cahide Hanımın da eline sağlık …bizde koloti peyniriyle yaparız

          1. Ben de aynı eklemeleri yapacaktım ki bu yorumları okudum. Bana mısır unu da biraz fazla gibi geldi. Kolot ve minzi olacak bi de köy tereyağı olacak. Bir de mısır ununu fazla kavurmamak lazım. Aslında bunu yaylada yiyeceksin; tadına doyum olmaz. Evde yapınca o lezzeti alamıyorum hiç 🙂 Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Sizin gibi bir üstada böyle bir yorum yapmak da biraz garip oldu affola.

            1. Ben sizinle beraber gelişiyorum. Üstadlık gibi bir derdim ve iddiam yok. Her tarifi kendi yöresindeki insanlar daha iyi bilir. Püf noktalarını bilmek çok güzel. Yürekten teşekkürler

              1. Şöyle söyleyebilirim: tüm deneyimlerinizle öyle yardımcı oluyorsunuz ki. Örneğin püf noktalarını teker teker, usanmadan öyle güzel açıklıyorsunuz ki. Yetmiyor bir de fotoğraflıyorsunuz. Bu ayrı bir sabır ister. Ve yaptığı işin hakkını vermektir bu. Hiç yanılmadım sizin önerilerinize uyduğumda. Bunları tüm samimiyetimle söylüyorum. Sizi tanımıyorum ve böyle methiyeler düzmek hiç tarzım değildir benim. Ama hakkınız. Tevazunuz da tüm güzelliklerin cabası. Ne güzel bir insansınız. Keşke herkes sizin gibi olabilse. Ya da şöyle söyleyeyim; keşke sizin gibi olabilsem 🙂

                1. Estağfurullah… Allah razı olsun canım. Eminim sende çok mahiresindir. Fotoğraflayıp buraya koyunca daha bir göze görünüyor. Yoksa bunları herkes yapabilir. Muhabbetle İpekciğim…

  16. Cahide cim eline sağlık çok güzel görünüyor. Ben de arkadaşımda ilk defa yemiştim;çok beğendim.Ama göz kararı yaptığı için denemeye cesaretim olmamıştı.eşim peynirli lezzetlere bayılır.İnşaallah şimdi sen tarifi verince cesaretim geldi:)Almanya da olanlar mozzarella peyniri en uygun, onlan denesinler derim.

  17. papatyam says:

    cahide abla benim annem yazın yaylaya cıkar ve 3 ay orda kalır inanırmısınız ordaki otların lezzetliğindendir heralde yağı peyniri cok lezzetli oluyor yani anlıcan doğal bizde arasıra gideriz yazın yemek yemeye doyamıyor insan ama artık kimse pek gitmiyor yaylalara cok az kişi kaldı annemde onlardan biri her zaman gönderirler yağı olsun taze peynir bal sen bu mıhlamanın peynirini az koydun heralde öyle geldi bana önce yağ az biraz yakılır ve sonra mısır unuyla iyice pişirilir en son peynir konulur biraz daha pişirilir mıhlamanın üstüne yağ cıkması gerekli peyniride aldığın zaman uzamalı dadına doyum olmaz lezzetlidir sevgiler ablam mıhlamanın ustası olarak dedim inanın bu arada dediğiniz recel tariflerini ben görememiştim verdiğiniz linkden gördüm canım ablam

  18. bi defa denemiştim ama pek hoşuma gitmemişti bu seferde sizin tarifinizle deneyeceğim umarım başarılı olurum cahide hanım:))))

  19. sevcan bora says:

    s. a. tebrik ederim ilk denemenize rağmen güzel yapmışa benziyorsunuz benim annem de trabzonlu bizimkilerde çok yapar ben ekmek bandırıp yemesine bayılırım fakat kendi peyniriyle tabi çok daha farklı oluyor birde biz kaşarla yapınca altını kapattıktan sonra kaşarı koyuyoruz önceden koyup pişirince kaşarın uzaması gidiyor ama sonra koyunca tel tel uzuyor pizza gibi çok lezzetli oluyor bu arada dün tahinli çöreğinizi denedim favorilerime ekledim şahane oldu yakında arkadaşın günü var ona bundan yapıp götürücem inşallah selametle

  20. Artvin doğumlu biri olarak bende hiç denemedim mıhlamayı ama yedim. rahmetli babam polis memuru olduğu için şark görevini Artvinde yapmış bende orda doğmuşum. Hep yapmak istedim ama bir türlü kısmet olmadı.Bu sene yazın iş yerimiz çalışanları Karadeniz gezisine götürdü.Muhteşemdi bayıldım.Orda da yemiştim harikaydı. Bide Cahide abla Laz böreği var ama tatlı oluyor duymuşundur mutlaka sen bunuda yaparsın kesin 🙂 Muhlama tarifi denemek istiyorum inşallah ellerine sağlık.

    1. Oda aklımda tabi ama biraz daha cearetimi toplamam lazım 🙂

      1. Çanakkale says:

        Merhaba ben sitenizin sessiz takipçisiyim.Sitenizle tesadüfen karşılaştım.Ben ve çocuklarım verdiğiniz bilgilerden çok yararlanıyoruz.Bu yüzden teşekkür edip hakkınızı helal edin demek istedim.Emeğinize ve yüreğinize sağlık.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: