Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek vermistir: Güzel bir söz, güzel bir agaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir. Rabbinin izniyle her zaman yemişini verir. Allah insanlar için örnekler verir; umulur ki onlar ögüt alır-düsünürler. (İbrahim Suresi, 24-25)
Görmemişin bir ekmek makinası olmuş, durmadan ekmek yapmış. Bayıldım bu işe. İşim gücüm ekmek yapmak oldu. Akşamdan malzemeleri koyup sabaha ekmeği hazır bulmak, çocukların okul dönüşü ekmeği hazır etmek çok güzelmiş gerçekten. Hiç yorulmuyorum, bileklerim ağrımıyor Elhamdulillah.
Makinayı kullandıkça püf noktalarını öğreniyorum. Büyük olsun diye önce ekmeği 900 gr.lık pişiriyordum ama baktım ki bu şekilde üst kısmı tavana yapışabiliyor ve üzeri kızarmıyor. 750 gr.lık ta küçük geliyor. Bende unu ikisinin ortasında bir miktar koyup 900 gr.lık programda pişiriyorum. Tam istediğim gibi bir ekmek oluyor.
Dün akşam ekşi maya yapmak için yoğurt, şeker ve unumu kavanoza koydum. Bakalım ne zaman ekşiyecek. Ekmek makinasında ekşi maya denemesini sabırsızlıkla bekliyorum.
Domatesli ekmek çok nefis olmuştu. Makina da yoğrulunca domatesler çok dağılıyor. Fazla bütün kalmıyor. Lezzeti her tarafına yayılıyor. Son yaptığım ekmekleri hep sütlü olarak yaptım. Onunda tarifini veririm inşaallah.
Sinbo SBM 4705 ekmek makinasında kuru domatesli, fesleğenli ekmek
Malzemeler (900 gr.lık ekmek için)
- 2 su bardağı kepekli un (Bir kap)
- 1 + 3/4 beyaz un
- 1 + 3/4 su
- 1 çay bardağı kuru domates
- 1/2 büyük ölçek instant maya
- 1 büyük ölçek fesleğen
- 1 büyük ölçek şeker
- 1.5 küçük ölçek tuz
- 1 büyük ölçek zeytinyağı
- Domateslerin üzerine sıcak su döküp, 5 dakika bekletin. Suyunu süzün.
- Un, maya ve domates kurusu en son olacak şekilde malzemeleri makinanın kabına koyun.
- Makinayı 3 nolu programa göre ayarlayın.
- Afiyet olsun
Helal OLDUĞUNU düşündüğünüz araştırdığınız mayayı paylaşabilir misiniz? Gebeyim ve yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum bu Yüzden evde ekmek yapmaya başladım ama bir türlü maya işini halledemedim. Ekşi mayayı denedim ama dışarıda 6 saat gibi beklemesi gerektiği için ve bende Çalışınca pek zor oldu. O Yüzden makinada kullanabileceğim helal bir maya paylaşırsasınız çok sevinirim. Kolay gelsin şimdiden çok teşekkürler
Pakmaya helal sertifikalı kardeşim. Sertifikası hala geçerlimi diye bakmak lazım.
ben kuru domates kullanamiyorum rahatsizligimdan dolayi kuru olan seyler bana yasak hele guneste kurutulanlar tumuyle. ben bunu taze domatesi kavursam iyice suyunu cektirinceye kadar feslegenini de katsam acaba nasil olur ekmek makinam var
Özlem mahsuru yoksa rahatsızlığın nedir öğrenebilir miyim? Yani kuru gıdalar neden zararlı. Dediğin gibi de olur sanırım.
CAHİDE’M ben bu ekmeği yapmayı çok istiyorum yalnız,ekmek makinem yok.Fırında yapsam olur mu?Yapmak istediğimi duyunca, komşum bir bardak kadar domates kurusu getirdi.Yada tam buğday unlu ekmekten yapıp içine domates kurusunu koysam olur mu?
Feraycığım ekmeği fırında yapabilirsin. Domatesi tam buğday unlu ekmeğede katabilirsin. Yalnız ekmeğin tümünü tam buğday unundan yapma. Ben 5 te 1 oranında kullanıyorum. Yani 4 bardak beyaz un, 1 bardak kepekli un gibi. Yarı yarıya da olabilir.
cahide hanım dometes kurusu toz olabilirmi acaba
ben de 4 sene önce ekmek makinası almıştım.o zamanlar deli gibi ekmek yapıyordum.akrabalarıma giderken makinada yaptığım ekmeklerden götürüyordum herkes çok beğeniyordu.sonra yavaşladım.ama çok memnunum makinamdan.sade,kuru domatesli,cevizli ve zeytinli kekikli ekmekler yapıyorum.birde hazır un karışımları var onlarda çok güzel oluyor.bir kerede hazır meyveli kek karışımından kek yapmıştım çok güzel kabarmıştı. elektrik faturasında çok fazla bir artış olmuyor.3 saatlik sürenin çoğu mayalanma ve kabarma ile geçiyor.makina içindeki ısıyı muhafaza ettiği için bir kere ısındımı o ısıyla kabarmayı gerçekleştiriyor.ayrıca poğaça ve pizza hamurlarınıda makinada yoğuruyorum ve çok çabuk kabartıyor.kesinlikle tavsiye ederim.
s.a goruntu harıka maşallah..elınıze saglık benım sorum su :bu ekmek makınalarna benımde hevesım var fakat cok elektırık gharcıyormus bu doğrumu ? faturalarınızda cok degısıklık oldumu paylasırsanız sevınırım ..
Araştırdığım kadarıyla çok az elektrik harcıyormuş. Bu ay ki faturada göreceğiz inşaallah:)
ya ıkı katına çıkıyor dıyorlar bu makına ıle ılgılı yorum yazanlar …ınsallah faturanız kabarmaz …bende cok ıstıyorum ama başka bahara kalacak sanırım ALLah buyuktur:)
annemde ekmekleri görünce hayran kaldık . Ve kısmetse bizde almayı düşünüyoruz. Ama abla bu 3 saatte mi pişiriyor. Çok uzun değil mi? Elektrik faturası bayağı yüklü gelmez mi :S
Durmadan çalışmadığı için çok yakmıyormuş canım. Bu ay faturada göreceğiz inşaallah.
Cahide Ablacım ellerine sağlık ne kadar güzel görünüyor ekmek öyle pofuduk pofukuk incecik kabuklu….benim de makinem vardı bozuldu ama ya yenisini alıcam yada yaptırıcam inşallah ama bi sorum olacak. sen kabuk rengini ne olarak seçtin. benimki çok kalın kabuklu oluyordu.
Son yaptıklarımı orta renk olarak seçtim Banu. O şekilde daha yumuşak kabuklu oluyor.
ayyyy bayıldım bu tarife ama fesleğenim yok tepside yapsam olur demiiiii.ablacım bide ben ekşi mayayı nohuttan elde ediyorum.bir avuç kuru nohutu kırıp bir su bardağı suyla ıslıyorum ısladığın suya birkaç damla sirke damlatmak ve bir tatlı kaşığı toz şeker daha çabuk mayalanmasını sağlıyor.ertesi gün nohutun suyunu süzüyorum.çıkan su ne kadarsa onunla sadece biraz un ve tuz ekleyip çok azıcık bir hamur yuğuruyorum.bu hamuru sıcak bir yerde mayalanmaya bırakıyorum kabarınca bir avuç daha un ekleyip tekrar yoğuruyorum aslında bu işlem bir ekmeklik hamur elde edilinceye kadar üç defa falan tekrar ediliyor sonrada elde edilen hamurun bir kısmı ileride kullanılmak üzere difrize kaldırılıp diğerine biraz daha un ve su birazda tuz ilave edilip çoğaltılıyor diğer aşamalar aynı hamur tepsiya dökülünce bekliyor sonra pişiriliyor. bazıları bu şekilde yapılan mayanın ilk yapıldığı ekmeğin nohut kokusu olduğunu söylüyorlar ama bende hiç öyle birşey olmadı.denersen afiyet olsunnn ablacım.birde özellikle tavsiye ediyorum ekmeklerine mutlaka keten tohumu koy.ben bütünün alıp robottan çekiyorum öyle koyuyorum çok lezzetli ve besleyici oluyor
Daa önce Nohut mayalı ekmek yapmıştım. Ama seninki biraz daha farklıymış canım. Senden neler öğreniyoruz Ayşegülüm. Allah razı olsun kardeşim.Benim nohut mayasıyla yaptığım ekmek tatlımsı olmuştu. Zaten biliyorsun Egede buna tatlı maya diyorlar. Senin usulünde böyle bir şey olmuyor mu acaba merak ettim. Keten tohumunu da bulabilirsem katarım canım.
kıyıda köşede birikmiş gözüm gibi sakladığım param var sonunda bana makina aldıracaksın :)) suphanALLAH bu ne güzel bir görüntü bayıldım vallah.yanlız ben makina alsam çok ta iyi olmaz benim açımdan bende durmadan ekmek denemeleri yaparım sonrada gelsin kilolar
Aynen bizde de öyle oluyor Ebrucum. Makina geldiğinden beri dışardan ekmek almadık. 🙂
canımsın ablam hemen deniyeceğim tarifini ama kaşık ölçeğimi bulamıyorum kaç gündür kayboldu.onun yerine büyük ve küçük ölçek neye denk geliyor bana yardımcı olabilirmisin?
hay Allah razı olsun şu sinbocudan ne iyi ettiler bu makineyi sana hediye etmekle 🙂
Eline sağlık ablacım. Ekşi mayanın tarifini de verir misin bir ara?
Canım daha önce ekşi mayanın tarifini vermiştim. Ekşi maya yapımı Fakat yeniden yapıyorum ki ekmek makinasında nasıl olur onu deneyeceğim inşaallah.
merhaba cahide hanım ben ekşi maya ile makinada yaptım güzel pişti yalnız biraz dışarda mayalandırıp öyle makinada pişirdim çünkü ekşi maya geç mayalanıyor
Vesile kardeşim bende bugün ekşi mayalı ekmek yaptım. Fakat ekşi maya diğer mayalar gibi çok kabarmıyor ve dediğin gibi geç mayalanıyor. Senin için zor olmazsa bize ekşi mayayı nasıl yapıyorsun anlatabilir misin? Çünkü farklı yöntemlerini duydum.
Iyiki aldın şu makinayı ablam,bende deneyeyim bu ekmeği..ben genelde kepek değilde çavdar ununu daha çok seviyorum,sence kepek yerine çavdar kullansam olurmu? Bide cahilliğimi bagisla ama fesleğenle reyhan aynı şey diye duymuştum doğrumu? Değilse reyhan kullanılabilirmi sence..:)
Canım aynı olduğu söyleniyor fakat bence kokuları çok farklı. Reyhan ekmeğe yakışır mı bilmiyorum. Yakında benimde çavdar unum gelecek inşaallah. O zaman bende yapabilirim. Çavdar ununu seviyorsan ondan koy canım.