kokoshabla deodorant

Haluj / Metez / Çerkez Mantısı

“Allah’ım! dünyada ve ahirette Senden esenlik isterim; Allah’ım, dinim, dünyam, ailem ve malım konusunda Senden af ve esenlik isterim. Allah’ım, ayıplarımı ört. Korkularımdan beni emin eyle. Önümde, ardımda, sağımda, solumda, üstümde olanlardan beni koru. Altımdakilerden de Senin azametine sığınırım.” (Ebû Davud)

Allah’ın selamı Rahmeti, bereketi hepimizin üzerine olsun. Bayram havasında geçireceğimiz bir cuma günü olsun inşaAllah.

Dün Buhari’, Ebu Davud ve Tirmizi’de geçen bir Hadis-i şerif paylaşmıştım.  Hadis’in bir kısmında şöyle bir ikaz vardı. “..Kim de kendisinden hoşlanmadıkları halde, bir grubun konuşmasını dinleme gayretine düşerse Kıyamet günü kulağına erimiş kurşun dökülür..” Bazı kardeşlerimiz burayı anlamadıklarını söylediler. Ben hadis yorumlayıcısı değilim. Benim ilmim asla buna yetmez. Benim de sizin gibi öğrenecek çok şeyim var.

En doğrusunu Allah bilir fakat naçizane ben bundan şöyle bir şey anladım: Bir grup var. Bunlara bir kaç komşunuz diyelim. Aranız pek iyi değil ya da biliyorsunuz ki sizden pek hoşlanmıyorlar. İnsan kendisinden hoşlanılmadığını mutlaka hâl ve hareketlerden anlar. Siz bunu bildiğiniz halde onların konuşmalarını dinlemek ya da ne konuştuklarını öğrenmek istiyorsunuz.  Burada men edilen budur. Peki bunun sebebi nedir?

İslam  sadece belli ibadetlerden oluşan bir din değildir. Allah Peygamberleri aracılığıyla gönderdiği hak dinle bizlere toplum düzenini korumayı da öğretmiştir.  Toplumda en istenilmeyen şey fitnenin yaygınlaşmasıdır. Fitne Ahir zamanda ayyuka çıkacak kötü bir haslettir.

Öyle muhteşem bir dine sahibiz ki, insanların birbirlerinin elinden ve dilinden cefa çekmesi en aza indirgenmeye çalışılmış. Gıybet yapmayı Rabbimiz ayetle sabitliyerek yasaklamış. Hem gıybet etmeyeceksin, hem yapanı dinlemeyeceksin. Hatta seninle ilgili gıybet yapılacağını düşündüğün gruptan uzak durup onlara olan kinini artırmıyacaksın.

Özetle: Sizi sevmediğine inandığınız insanların sözlerini gizliden dinlemeye çalışmayın. “Benim hakkımda ne söylediler?” diye araştırmaya kalkmayın. Ola ki onlar hataya düşüp senin gıybetini ederler ve senin onlara kinin artar. Belki ilerde aranız düzelecekken bu şekilde devasız bir  husumet oluşur.

Gözünü sevdiğim İslam. İnsan O’nda hangi güzelliği  arar da bulamaz ki? Bizi Müslüman olarak yaratan, bize hidayeti bahşeden, bizi kendisine kul eden Rabbimize hamd-u senalar olsun. Kendisine hakkıyla kul olmayı bizlere nasip eylesin (Amiin)

“Allah’ım! Geriye (İslam öncesi cahiliye anlayışına) dönmekten yahut dinimizde fitneye uğramaktan sana sığınırız.” (Buhârî, Müslim)

**************************

Canım Hülya’m, sadakatli, vefalı izleyicim ve kardeşimin uzun zamandır bekleyen bir tarifini bu gün yayınlamak kısmet oldu. Kendisi göçmen bir aileye mensup olduğu için çok harika ve orjinal tarifleri var. Bu da onlardan biri. Bu sayfanın sadece benim değil, hepimizin sayfası olduğunu bilmenizi isterim. Bu tarifler de bunun en açık kanıtı.

Haluj yada metez (çerkez yemeği)
Hamuru için:
istenilen miktara göre, 3 yada 4 bardak un
su ve tuz ile hamur hazırlanır.
isteğe bağlı 1 yumurta kırılabilir fakat yumurta eklenmesede olur. hamur mantı hamuru kıvamında olmalıdır.
İç malzemesi:
3 haşlanmış patates
200 gr çerkez peyniri
1 kuru soğan
tuz, istenirse çok az karabiber
Üzerine: sadece tereyağı ve salça

Haluj ya da Metez nasıl yapılır?

  • Malzemelerle hamur hazırlanır ve en az yarım saat dinlendirilir. iç harcı için, soğan ince kıyılır ve çok az yağda kavrulur. haşlanmış ve ezilmiş patates, ufalanmış çerkez peyniri ilave edilir ve içi hazırlanır.
  • Hamur iki bezeye ayrılır ve mantı yufkası kalınlığında açılır. bir bardak yada kapak yardımıyla parçalar kesilir. her parçanın ortasına iç malzemeden bir tatlı kaşığı konur ve istenirse şekildeki gibi, istenirsede poğaça gibi kapatılır.
  • Tencerede kaynamakta olan suyun içine hepsi birden değil, azar azar atılarak kaynayınca suyun yüzüne çıkan halujlar kevgirle servis tabağına alınır. üzerine istenirse sadece tereyağ, yada salçalı sos hazırlanıp gezdirilir.

Hülya’nın notları: iki çeşit çerkez peyniri vardır. Birisi uzun süre dayanabilmesi için odun ateşinin isinde kurutulur. Diğeri taze olan çerkez peyniridir. bu kuru değildir. Biz haluj yapımında taze olanı kullanıyoruz. Fakat hakiki çerkez peyniri bulmak biraz güç. Marketlerde çerkez peyniri olarak satılanların çoğu gerçek değildir. Bazı bölgelerin pazarlarında bulunabilir. Bulunamazsa da farklı bir peynir çeşidi kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. mantı ve su böreği hamuru hep çekici gelmiştir şekil çok güzel inş beceririm hülya abla şükranlillah….

  2. Ya bayıldım ben bu şekle ve aynısını yapmak istiyorum eğer becerebilirsem bloğumda yayımlayın göndereceğim size Allah işinizi rast getirsin . Çok güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz

  3. haluj malzemesi eksik peynirli yapılıyorsa kuru açıbra otu baharattı peynirle harmanlanır.peynirli haluju o haluj yapar. ve üstüne kırmızı pul biberli yağ gezdirilmez kafkas kültüründe pul biber yoktur onun için o kültüre has kırmızı tuz yada salçası vardır

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: