“Âdemoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs.”(Buhârî, Rikak 5; Müslim, Zekât 115)
Kaçırmayın diye ilk baştan söylemek istiyorum. Pazartesi rızık konusunu konuşalım istiyorum ne dersiniz? Ben ilgili yazımı yayınlayayım. Sizde fikirlerinizi paylaşın. Her konuda yazdığınız değerli yorumlarınız benim ve pekçok kardeşimizin ufkunu açıyor.
**********************
Ekmek yapmaktan acayip bir keyif alıyorum. Tabii bu kadar ekmek yaptıktan sonra, bir ekmek ustası olmak kaçınılmaz. Hayır, kendimi övmek için söylemiyorum bunu. Her kadının evinde kendi ekmeğini yapabileceğini savunuyorum ve hanımları yüreklendirmeye çalışıyorum. Her zaman olmasa bile, en azından haftasonu kahvaltısına ekmeğinizi kendiniz yapabilirsiniz.
Ev halkının sabaha nefis bir ekmek kokusuyla uyanması mutluluk verici!
Kahvaltıya ekmek yetiştirebilmek için işe akşamdan başlamanız lazım. Ben yatmadan evvel hamurumu yoğurdum. Üzerini örtüp mayalanmaya bıraktım. Sabah namazına kalktığımda hamur neredeyse üç katına çıkmıştı. Tabi uykunuzdan feragat etmeniz şart. Saat en geç 9 da ekmeğiniz hazır.
Zeytinlerimin tamamını bu yıl kendim yapınca aklıma zeytinli ekmek yapmak geldi. İnternette daha önce yapılmış zeytinli ekmeklere baktım. Hiçbirisi benim kafamda tasarladığım ekmeğe benzemiyordu. Genellikle zeytinler en başta hamura katılmış. Fakat zeytin hamuru karartır düşüncesiyle, ben bu işi en sona bıraktım. Ayrıca içine haşlanmış patates ve zeytinyağı kattım. Bu ekmeğe muhteşem bir yumuşaklık verdi.
Zeytinle beraber cevizde ekledim. Aile fertlerimden bir kısmı zeytini, bir kısmı cevizini daha çok sevdi. Fakat ekmeğin yumuşaklığı konusunda herkes hem fikirdi: Pamuk gibi! 🙂
EV USULÜ ZEYTİNLİ, CEVİZLİ, SOMUN EKMEK
Malzemeler
- 4 su bardağı çok amaçlı beyaz un (silme bardak)
- 3 su bardağı tam buğday unu (silme bardak)
- 3 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet irice haşlanmış patates
- 2yemek kaşığı şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya
- Silme ve tepeli nedir? ve ölçü olarak kullandığım bardaklar için Tıklayınız!
Ayrıca
- 1 su bardağı dolusu ayıklanmış doğranmış zeytin
- 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
Zeytinli Ekmek Yapımı
- Ezilmiş patates, maya, tuz, şeker, süt ve yağı yoğurma kabına alıp karıştırın.
- Unları bardak bardak ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Elinize hâlâ hafifçe yapışan hamura un eklemeyi bırakın ve yaklaşık 7-8 dakika boyunca yoğurun.
- Hamur elastik bir hal alıp elinize yapışmayacak bir hale geldiğinde yoğurmayı bırakın.
- Hamurun üzerini örtüp (ben yoğurma kabıyla beraber büyükçe bir poşete geçiriyorum) ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
- En az iki, katına çıkan hamuru hafifçe unladığınız düz bir zemine alın.
- Elinizle bastırarak büyükçe bir servis tabağı büyüklüğünde yayın.
- Üzerine zeytin ve cevizi serpiştirin.
- Hamurların kenarlarını içe doğru toplayın ve 2 dakika kadar yoğurarak zeytin ve cevizin hamura iyice karışmasını sağlayın.
- Hamuru üç parçaya bölün. İster uzun ister top şeklinde ayarlayıp un serptiğiniz tepsiye aralıklı dizin.
- Fırını hafifçe ılıtıp kapatın. Ekmekleri fırına koyup yeniden kabarana kadar bekleyin. Bunu mutlaka yapın! Yoksa ekmekleriniz istenilen şekilde kabarık ve yumuşak olmaz.
- Kabaran ekmekleri 200 derececeye ayarladığınız fırında pişirmeye başlayın.
- Üzerleri pembeleşince ısıyı 170 dereceye düşürün ve tamamen kızarana kadar bekleyin. Eğer hamuru 4-5 parçaya böldüyseniz pişirme süresi daha da kısalacaktır.
- Kızaran ekmekleri fırından alın. Üzerine hafif su serpiştirin. Bir süre dinlenip içini çekmeleri için üzerlerini pamuklu bir örtüyle örtüp bekletin. 1 saat kadar bekledikten sonra dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Güzel çıkan resimlere kıyamadım. Bolca resim ekledim..:)
Cahidem hangi ekmek tarifinin altına sorsam bilemedim açıkçası, ne olur kusuruma bakma. İki sorum olacak sana:1) Bir on kilo kadar kepekli un geldi bana, öncelikle bu unu hangi koşullarda saklamalıyım onu bilemedim. Evin içi sıcak, kabıyla birlikte dışarıda balkonda mı kalsa daha iyi olur, ama iki balkonum da güneş alıyor, buzdolabında saklanacak kadar az da değil, ne yapsam ki? 2) Ayrıca ekmeğimizi sadece bu unla yapsak kabarmasında, tadında, içinin dokusunda vs. olumsuz yönde değişiklikler olur mu? İlla ki herhangi bir unla karıştırarak mı yapmak gerek? Mesela bu tarifini sadece elimdeki unla yapabilir miyim?
İki soru dedim ama yine üst üste daha çok soru sordum, hakkını helal et gülüm…hayırlı ve müsait bir zamanda cevabını alabilirim inşallah…
Ununu balkona güneş almayacak şekilde koy canım. Üzerine örtü örtmek veya dolap gibi bir yer varsa oraya koymak iyi olur. Ya da banyo daha serindir. Banyo büyükse uygun bir yer ayarlayabilirsin.
Ekmek sadece bu unla çok pufidik olmaz ama yenmeyecek gibi de olmaz. Undan una değişiklik arzedebiliyor. Bence bir defa dene bakalım nasıl olacak. Fazla kabarmazsa, diğer sefere farklı bir unla karıştırırsın. Kolay gelsin gülüm 🙂
Ablacigim bu ekmegide dün yaptim. Okadar güzel olduki anlatamam. Yalniz laf aramizda bu ekmekleri cok yiyorlar bizimkiler disaridan alinanlari cok az yiyorlar. Esimde diyorki ekmek makinasi alalim. Ama karar verdim Insaallah alacagim. Isimi kolaylastirir diye düsünüyorum. Ellerin dert görmesin ablacigim. Rabbim hep yardimcin olsun Insaallah. Islerini kolaylastirsin.
selamun aleyküm ablacım,
benim bugün misafirlerim gelecek ve ben onlara senin ekmeğinden yapmak istiyorum ama bulunduğum yerde instant maya bulmak zor evde yaş mayam var. yaş mayanın ölçüsü ne olmalıdır ne kadar koyulmalıdır hiç bilmiyorum 🙁 yardımına ihtiyacım var.. inşallah müsait olduğun en kısa zamanda cevap verirsin..
Allaha emanet ol..
Bir paket mayanın dörtte birini kullanman yeterli canım. Yani her pakette 4 tane oluyor ya. Onlardan bir tanesini 4 parçaya bölüp birini kullanacaksın.
eski bir tarif ama anca incelemek nasip oldu cahide abla.şu aralar ekmek yapmak istiyorum ve ben de netten biraz araştırma yapıyorum ve tabiki bu tarif aklıma yattı 🙂 şuara köyden gelen doğal yoğurdum çok fazla ekmekte süt yerine yoğurt olur mu sence cahide abla ?? teşk.
Evet canım yoğurtla da ekmek çok güzel olur. Sen yoğurdunu değerlendir
abla abla olduuuu :)) çok güzel oldu maşallah ekmekte yaptım yaaa kendimden korktummm heee:))) çok güzel oldu yaaaaaaaaaaaa bayıldık. herkes benle gurur duydu:)
Afiyet şeker olsun canım. Bende seninle gurur duyuyorum 😉
Abla abla oradamısın? Buğday unu koymadan sadece un koycam olur mu? Mayalıcam da yarına.
Sadece normal unlada olur canım
ablam ya geçenlerde bu ekmeği yaptım.unu aynen yazdığı kadar koydum çok cıvık oldu.senin görüntüye baktım aynı değil.ya nasip dedim mayalanmasını bekledim tepsiye dağıldı şekil bile veremedim en sonunda üst tarafı pişti kabardı alt tarafı hamur oldu.nedendir sence? ama o kadar lezzetli bir ekmekki kesinlikle bir daha deneyeceğim…
Ahh canım her zaman söylüyorum. Unlar çeşitlerine göre farkedebilir diye. Eğer hamurun cıvık gibiyse, şekil veremiyorsan, şekil verecek kıvama gelecek kadar un ekleyeceksin. Katı olacaksa unu azaltacaksın. Biraz tecrübe de gerekiyor bence 🙂
Чудесен хляб ! harika ekmek !
Поздрави !
asslamu alykom wa rahmatollaho wabarakatoh
sizden ekmek yapiminda kullandiignz bugday onu ozelileri ve beyaz onun ozzleilerini bilmek isterim ve nasil satin alirim tesekurler basarilar
Sevgili Meryem ben Hatap un kullanıyorum. Harika bir un. Ekmeği yumuşacık oluyor. site adresleri: http://www.hatap.com/ kendileriyle iletişime geçebilirsin. Özellikle İlknur hanımla görüşürsen sana yardımcı olabilir sanıyorum.
kardesim senden istedigim bana kocama ve cocuklarima dua etmen iman kuvveti hidayet nasibi icin kocamin imani zayif olmasi kolumu kanadimi kiriyor dua lütfen canim
İnşaallah kardeşim dua edelim. Allah yardımcın olsun
allah razi olsun okadar ihtiyacim varki duaya bu zamanda allah hepimizin yardimcisi olsun
canim birde hangi dualari okuyayim sana bu sikintilarimi anlatmak isterim ama nasil bilemiyorum cunki yazdigin yazilar bana umut veriyor ben disindayim burada iki kültür arasinda cocuklarimi kaybetmekten korkuyorum hayirlisi
Cahidecigim bende her kadinin evinde ekmek yapmasindan yanayim.ev ekmeginin yerini hicbirsey tutmaz bence. Ekmegimi herzaman evde kendim yaparim, en cokta bazlama yaparim.Köy ekmegi gibi oluyor, en cokta bazlamayi severim. Fazladan yapinca birazini da buzluga koyuyorum, inanin buzluktan cikinca ayni tazeligini koruyor. Disardan ekmegi ayda iki veya üc kez alirim, ama kendi yaptigim ekmegin tadini bulamam .Bence bütün kadinlar evde ekmek yapmayi aliskanlik haline getirmeli. Senin tarifini cok begendim, hic ekmek hamurunda patates kullanmamistim.Bir denemek lazim.Allaha emanet ol bacimm benim.
ablacımm ekmeğinn kokusu buraya kadar geldi valla elerin dert görmesinn misss gibi görünüyo 🙂 gelinlikk ise gerçektenn ilginç ve düşündürücü.
cahide abla ben almanyaya 10 yasimda geldim. burada büyüdüm.annem disinda örtülü kimse yok. bilgilerin ve önerilrin icin allah razi olsun. söylediklerini uygulayacagim.
evet tesettüre yeni girecegim.
kendine ve ailene iyi bak.
allah dileklerini yerine getirir insallah.
(tr de yasasaydim, mutlaka sizi ziyaret ederdim)