Hıçkırık nasıl kesilir?
Daha evvel bahsetmiştim ama, kaçıranlar için yeniden bahsedeyim. Yıllar evvel Serdar Tuncer’in bir sahur programında dinlemiştim. Kendisi Efendimiz (s.a.v) in bir hadisinde geçtiğini söylemişti ama ben hadisin kaynağına rastlayamadım. Hıçkırık tuttuğu zaman 7 yudum su içeceksiniz. Ben besmeleyle başlayıp her yudum arasında Elhamdulillah diyorum. Bunu duyduğum günden beri ailemde kimin hıçkırığı tutsa bu yöntemi uygular ve Allah’ın izniyle hıçkırığı kesilir 😉
********************************************
“Merak en iyi öğretmendir” sözümü sıkça söylerim. Sormaya, yeni bilgiler edinmeye bayılırım. Bildiğim en basit çorbayı bile başkası yaparken görmek isterim. ve mutlaka yeni bir şey öğrenirim. Gezdiğim heryerde bir çok kişiden nice bilgiler edindim. Oraların mutfak kültürlerine ait çok şey öğrendim. Rabbim beni hep iyi insanlarla karşılaştırdı. Tanıştığım her yeni kişi benim için bir öğretmen niteliğindedir. Sormaktan hiç bıkmam. Onlardan bir şeyler öğrenmek benim için bambaşka bir zevktir.
Hayatımda ilk kez siyah zeytin yaptım. Bana cesaret veren ve her aşamasında bana yardımcı olan kardeşim Hülya‘ya teşekkürü bir borç bilirim. Ben zeytini ilk olarak bidona koydum. Fakat Hülyacığım direkt çuvala koysamda olacağını söyleyince, bir haftanın sonunda zeytini çuvala aktardım.
Zeytin zamanla acı suyunu bırakıyor. Bu zeytinden, çocukken Egenin dağlarından toplanan, özel bir lezzete sahip olan hurma zeytinin tadını aldım. Yada kaliteli bir sele zeytini diyelim. Çayın yanına mutlaka kek, kurabiye gibi bir şeyler yapardım hep. Yaklaşık bir haftadır çerez niyetine zeytin yiyoruz..:)
İnsanın kendi eliyle yaptığı zeytinin lezzeti bambaşka oluyor. Eğer taze zeytin bulma imkanınız varsa mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
- 5 kg. Siyah zeytin
- 1 kg kaya tuzu
Siyah zeytin nasıl tatlandırılır?
- Siyahlanmış zeytinleri yıkayın.
- 10 kg.lık bidona bir sıra zeytin, bir sıra tuz olmak üzere yerleştirin.
- Bir hafta süreyle ara sıra sallayarak zeytinin suyunu bırakmasını sağlayın.
- Bir hafta sonunda zeytini naylon bir çuvala koyun. Ağzını yukarıdan bağlayın ki alt üst ederken kolaylık olsun.
- Çuvalı tercihen bir ızgara üzerine koyup altına bir leğen yerleştirin. Çuvalın üzerine de bir ağırlık koyun.
- Günde bir kere çuvalı alt üst edin.
- Yaklaşık iki hafta sonra zeytininiz tatlanmış olacak. Eğer hafif acılığından hoşlanmıyorsanız, bir hafta daha bekletin.
- Tatlanan zeytini yıkamadan kavanoza doldurup ağzını kapatın.
- Hülyanın dediğine göre, biraz sirke ve zeytinyağı ekleyerek muhafaza edebilirsiniz. Fakat ben sade tadını çok seviyorum. Bu yüzden üzerine hiç bir şey eklemedim.
Kırma yeşil zeytin yapımı Çizik yeşil zeytin yapımı
Cahide
Bence tuz çok fazla. 5 kg a 5 avuç tuz yeterli olur kanısındayım. Bir sene bende tuzlu yapmışım ne yaptıysam tuz gitmedi yazık oldu zeytine
Ben siyah zeytin kurdum fakat suyunu her seferinde süzdüm şimdi zeytinim çok sert ve çok tuzlu ne yapabilirim
Sitah zeytin tuzu emdiği zaman ne yapsanız gitmiyo acı gibi kalıyo
Cahide hanım 10 kilo zeytinin üzerine ne kadar ağırlık koymam gerekiyor
ıkı parca elım kadar et vardı tencereye koydum,kaya tuzunu serpıp elımle gelıp gıdıp cevıre cevıre etın tuzlanması 3 gun serın yerde tuttum,yıkayıp su koydum 1 gunde oyle durdu,sudan cıkarıp beze sardım,uzerıne agırlık koydum,bezde cıkarıp ıp baglayıp astım,sımdı kurumaya bıraktım,çimenı hazırlayıp çimene yatıracam,oradada beklıycek,2 gün cıkarıp yıne asaca kuruması ıcın,ınsaallah ıyı olur,daha öncelerı seneler evvel eltımle yapardık,kaç senedır yapmam,hazırda yemem,ınsaallah dogrudur,
Resmini bekliyorum Ayşe Hanım 🙂
ben zeytini yaptım fakat yumuşadı sertleşmesi için ne yapabilirim
15 Kasım 2014 tarihinda söz verdiğim gibi izlenimlerimi ve edindiğim tecrübelerimi aktaracağım. Açıkladığım işlemleri 2 ay gerçekleştirdikten sonra çuvalları açarak zeytinlerin tadına baktım. zeytinler acı suyunu az miktarda bırakmış. Bunun uyguladığım tuz oranının azlığından kaynaklandığını anladım. tuz oranı en az %40 olmalı. Ya da şöyle ifade edeyim her tane zeytin tamamen tuza bulanmalı. bunun için de kaya tuzunun iri taneli olanı değil de toz şeklinde olanı kullanılmalı. Aldığım zeytinlerin kaliteli olmadığını gördüm. Siyah zeytin alırken çok titiz davranılması gerektiğini anladım. Zeytin etli, tamamen olgunlaşmış, canlı ve küçük çekirdekli olmalı. acı suyunu tamamen atması için kurutulmuş erik buruşukluğu durumuna gelmeli. Çuvaldan çıkardığım zeytinleri tuz ilave ederek plastik iki bidona koydum. bidonun biri bitmek üzere(10 kg). bidondan bir hafta yiyeceğim miktarda zeytini çıkarıp 2 gün suda bekletip tuzunu aldıktan sonra afiyetle yiyorum. Siyah zeytin yemek isteyen tamamen tatlanmasını kesinlikle beklemesin. bir miktar acılığın kalacağını peşinen kabul etsin. Ben de yiye yiye bir miktar acılığa alıştım.
Bu yıl beklediğm sonucu alamadım ama çok tecrübe kazandığımı söyleyebilirim. Sağ kalırsam gelecek yıl çok daha iyi sonuç alacağıma inanıyorum.
Çok tuzlu olursa acı olur tabiki
Yıllardır plastik bidonlarda yeşil zeytinleri tatlandırırım. 2013 kasımında gene tatlandırmak üzere yeşil zeytinlerimi aldım. O sırada siyah zeytinler gözüme ilişti. Satıcıya siyah zeytinin nasıl tatlandırıldığını sordum. 5 Kg zeytine %10 u kadar tuz(500 gram)’u bir kavanoza koyup kavanozu kapağını sıkıca kapatıp yan yatıracaksın birkaç günde bir yuvarlayacaksın dedi. dediğini uyguladım. Zaman zaman tatlanıp tatlanmadığına bakıyordum. 1 ay, 2 ay, 3 ay derken 10 ay geçti hala tatlanmadı. Diğer yeşil zeytinler yenip bittikten sonra mecburen de olsa onları yedik. Lezzeti çok güzeldi ama acılığı tamamen kaybolmadı.
Bu yıl gene bir ay önce tatlandırmak üzere yeşil zeytin almak için pazara gittim. domat denilen cinsten 40 kg zeytin aldım. o sırada siyah zeytinlere gözüm ilişti. Ama hemen almadım. Eve gelip yeşil zeytinleri üç yerinden çizip tatlandırmak üzere plastik bidonlara koyup suyla doldurduktan sonra hemen bilgisayar başına geçip internet sitelerinde siyah zeytinin nasıl tatlandırılacağı ile ilgili ne kadar yazı varsa hemen hemen ne kadar yazı varsa hepsini okudum(biraz abartmış oldum buna imkan varmı?) edindiğim izlenimleri aktarmak istiyorum. Bir kere siyah zeytini sele zeytin olarak tatlandırmak en güzeli. ama zahmeti çok. Sele zeytin derken gerçek sele bulmak artık çok zor. Onun için Gözenekli çuval içerisinde tatlandırmak bana en mantıklısı geldi. sitelerdeki tarif verenler 3 kg,5 kg için tarif vermişler. 3, 5 kg zeytin benim dişimin kovuğuna yetmez. Ben gene de 20 kg gibi mütevazi miktarda siyah zeytin aldım. Eğer olumlu netice alabilirsem ve gelecek yıla kadar yaşarsam gelecek yıl çok daha fazla siyah zeytin alacağım. Zeytini aldığım gün Zeytinleri balkonda tatlandıracağım için büyükçe bir leğen, 2 tane küçük çuval, 3 kg iri taneli kaya tuzu aldım. Zeytinleri saplarından, çürüklerinden ve yapraklarından temizledikten sonra 10’ar kg olacak şekilde 2 çuvala koydum. Çuvallar büyük olursa tabanı da büyük olacağından işlenmesi zor olabilir Çuvalları çok sıkı bağladım. Çuvalların altına konmak üzere ne koyayım diye düşündüm. yol kilit taşları aklıma geldi. leğene kilit taşlarına birer naylon torba geçirerek yanyana koydum. Çuvalları da üst üste sap kısımları üste gelecek şekilde koydum. en üste de bir ağırlık koydum. Üç gün sonra acı suyu çıkmaya başladı. Sabah kalkınca(saat 9:00 da) ilk işim ağırlığı alıyorum, üstteki çuvalı alıp belli bir yere koyuyorum. bağladığım yerden bir elimle tutup diğer elimle de alt köşeden tutarak sallayıp alt üst ediyorum. sonra diğer alt köşeden tutup işlemi tekrarlıyorum. diğer çuvala da aynı işlemi uyguladıktan sonra daha önce üstteki çuvalı alta, alttaki çuvalı üste koyuyorum. Ağırlığı da koyduktan sonra bir günlük işlemi tamamlamış oluyorum. Çuvalı çok sıkı bağlayınca sallayarak alt üst yapmanın zor olduğunu gördüm ve daha gevşek bağladım. çuvalın bağlı kısmının üstünda fazlaca kısmı olması işi zorlaştırıyordu. bağlanan yerin biraz üstünden bıçakla kestim. Şimdilik böyle devam ediyorum. Gelişmeleri izleyeceğim. İzlenimleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Şimdilik bu kadar. (15.11.2014)
Ben Mersin’de yaşıyorum. Zeytin ağaçlarımız var. Çocukluğumdan beri zeytinyağını ve zeytinlerimizi kendimiz yaparız. Hele çocukluğumda yani 35-40 sene önce zeytini büyüklerimiz taş dibeklerde döverler sonra keselere koyup sıkarlardı. Anlayacağınız çok zahmetli idi. Ama şimdilerde hamdolsun her şeyin kolayı var Zeytini toplarız akabinde dink denen yere(zeytin sıkılan) götürürüz. Orada bazı işlemlerden geçer ve zeytin topladığımız gün akşama yağımız da hazır olur. Şimdi siyah zeytini nası yaptığımızı anlatayım, öyle çuvala falan gerek yok tam 2 ayda zeytininiz yemeye hazırdır. 5 kiloluk bidona 2,5 kg siyah zeytin, 1 çay bardağı şeker, 2 çay bardağı kaya tuzu(limon tuzu gibi olandan) koyulur. Hergün ters düz edip, yuvarlayıp karıştırılır. Zamanla zeytinin simsiyah bir suyu çıkar bu suyu ara ara dökün. İşte bu kadar basit. Afiyet olsun.
Şeker niçin katılıyor acaba?
Cahide ablacım zeytini yaptım fakat çok tuz koymuşum.Hal böyle olunca zeytinlerde çok tuzlu oldu.ne yapmam gerek…
Örneğin bir kavanoza zeytini koyup üzerine sade su doldur. 1 gün beklet. sonra suyunu süz. Bitince yeniden aynı şekilde tuzunu alabilirsin.
selamün aleyküm ablacım siyah zeytini de yeşil zeytini de anlattığınız anlattığınız şekilde yaptık yeşil zeytinimiz çok leziz oldu Allah razı olsun tavsiyelerin için ama siyah zeytinimiz çuvala dökeli nerdeyse 1ay olmasına rağmen daha acılığı geçmedi biraz daha tuz ekleyip biraz daha mı bekletelim ne tavsiye edersiniz
Cahide Hanım merhaba ben sitenizin sessiz takipçilerindenim.Hakkınız ödenmez ilk evlendiğimden beri birçok tarifinizi yaptım çok teşekkür ederim.Ancak bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.Eminim birçok ev hanımı neden olduğunu biliyordur ama benim tecrübesizliğime verin bu soruyu lütfen.Bende bir heves evde zeytin yapmaya giriştim yaklaşık iki haftadır zeytinim tatlansın diye bekliyorum tatlandı da biraz ancak asitlendi.Suyu sanki soda gibi ve beş litrelik su şişesinde yapmıştım sizin yaptığınız gibi çuvala almamıştım ama şişem basınçla şişiyor kapağını açınca soda gibi fıslıyor.Tadına baktığımdada sanki asitli birşey içmişim gibi o asiti hissedebiliyorum.bunun sebebi hakkında bana yardımcı olurmusunuz? Zeytinlere yazık mı oldu acaba?
Merhaba cahide hanim, ben 10 kg kadar zeytine 1 kg tuz koyup zeytin kurdum. 2 hafta kadar sonra su salmaya basayinca naylon cuvala koydum aci suyu ciksin diye. Aci suyu cikinca zeytin acaba dayaniksizmi olur bilginiz varmi. Zeytinimin dayanikli olabilmesi icin nasil muhafaza etmeliyim ve icine ne koymaliyim, simdiden ilginize tesekkurler.
yasemin hanım ben cevaplamaya çalışayım. 10 kilo zeytine 1 kilo tuz az gelir. en az 2 kilodan fazla tuz kullanmalısınız. az tuz ile kurarsanız zeytinleriniz erken küflenir. zeytinlerin acı suyu çıktı ise ve zeytinler buruş buruş oldu ise tadına bakın, olduklarını anlarsınız. artık yenecek halde olan zeytinlerinizin elinizle fazla tuzlarını silkeleyerek kavanoza yada bidona doldurun. ağzını çok sıkı kapatın ve arada küflenmemeleri için karıştırıp kontrol edin. yiyeceğiniz kadarını tabağa çıkardığınızda biraz yıkayın ve üzerine zeytinyağı gezdirin.
acı suyu çıktığında zeytin dayanıksız olmuyor. eğer güzel muhafaza ederseniz dayanıklı olurlar. önemli olan tuz miktarı ve nasıl korunduğudur. suyunu akıtmadan bidonda yaparsanız zeytinleriniz acı ve yumuşak olur.
birde zeytinler çuvala konulmadan önce yıkandı ise mutlaka kurutulup öyle çuvala konulmalıdır. ıslak yada nemli zeytin küflenebilir.
Cok tesekkur ederim hulya hanim cevaplariniz icin. Tuz iave edeyim ozaman, tuz miktarini aldigimiz adam onermisti.
Ama zeytinlerimi yikamistim, soylediginiz püf noktasini bilmiyordum. Erkenmi bozulurlar:(
Aci suyu cikip bidona soldurunca siviyag ve sirke koysam dayanikli olurmu. Uzuldum simdi:(
Erken cevaplamissiniz, cok tesekkurler, ben cvp yoktur diye anca bakmistim:))
cahide hanım allahın bize bahşettiği bir insansınız