Muaz radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem onun elinden tuttu ve:
“Muaz! Vallahi seni gerçekten seviyorum” buyurdu. Sonra sözüne şöyle devam etti: “Muaz! Her namazdan sonra şu duayı mutlaka okumanı tavsiye ediyorum: Allahumme einnî alâ zikrike ve şukrike ve husni ıbadetik: “Allahım! Seni anıp zikretmek, nimetine şükretmek, sana layık ibadet etmek için bana yardım eyle!.” (Ebu Davud, Vitir 26. Ayrıca bk. Nesaî, Sehv 60)
Biz peygamberimizi nasıl sevmeyelim, nasıl onu yaratılmışların en üstünü tutmayalım? İnceliği, zerafeti, insanlığı, iyi bir mümin olmanın sırlarını öğrendik O’ndan. Şu hassas tavıra bakar mısınız? Efendimiz (s.a.v) önce sahabesinin elinden tutuyor, sonra “seni gerçekten çok seviyorum” diyor. Önce onun yüreğine dokunuyor, sonra mesajını veriyor.
Bu bir öğretidir işte. insan ilişkilerinde yapmamız gerekenleri öğreniyoruz O’ndan. Kalp kırmadan, acıtmadan öğüt vermenin yöntemini öğreniyoruz. Efendim, önderim, canım benim…
Ne kolaymış değil mi? Her namazın arkasından söylemek çok mu zor olur sizce? Ne şarkılar, ne gereksiz sözler öğrendik bugüne kadar. Şu bir satırlık duayı öğrenmesi hiçde zor olmasa gerek.
Bende yeni öğrendim ve hemen ezberledim duayı. Manası da ne güzelmiş. Zikretmeli önce Yaradanımızı, sonra verdiklerine şükretmeli ve şükrün bir göstergesi olarak ibadet etmeli. İbadetlerin başı namaz. Namazsız din, çatısız ev gibi. Güneş yakar, yağmur yıkar. Olmaz, namazsız olmaz kardeşlerim!
Namazdan sonra da Efendimizin öğrettiği şu kısacık duamızı edip, Rabbi rahim’den, zikirde, şükürde ve ibadetlerimizde bize yardım etmesini niyaz edelim. Müslüman olmak ne güzel şey! Ne büyük devlet! Sırtını yasladığın yıkılmaz bir kale duvarı gibi, Rabbimiz ne Kudretli, ne merhametli. O’na kul olmak ne büyük şeref…
Heyecanla paylaşmayı beklediğim, ayetler, hadisler ve güzel dinimizin incelikleri var sırada. O güzelliklerin yanında tarifler yavan kalıyor ama, tarifler de hayatımızın bir parçası ne de olsa…
Kireçte kabak tatlısı uzun yıllardır yapmak isteyip yapamadığım bir tatlıydı. Yapımı epey zaman alıyor ama çok lezzetli. Antakya yöresinde çok meşhur olan kabak tatlısını evde yapabilmek, beni çok mutlu etti. İçi yumuşak, dışı kıtır çok değişik bir tatlı. Dolapta da uzun süre bozulmadan kalıyor. Hepsini aynı gün yaptığım kabak reçeli ve patlıcan reçelini de beraber yayınlayıp, kireçli tarifleri aradan çıkarmak istedim.
Kireç kaymağında Kabak tatlısı
Malzemeler
- 1 kg. Balkabağı (soyulmuş haliyle)
- 5 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı dut pekmezi (olmasa da olur)
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 300 gr. sönmemiş kireç
- 3 lt. su
Kireç kaymağında Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kireç kaymağını hazırlayacağız. Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyup üzerine suyu ekleyin. 2 saat öncesinde de konsa olur ama bu şekilde suyu daha berrak oluyor.
- Üzerini yarı açık bırakın. Normalde kireç suyu görünce patlayarak çözünür, fakat kireç bayatsa patlamaz fakat yine de çözünür.
- Kabakları iri dilimler halinde doğrayın. (Dilimleri ince doğrarsanız daha sert olur. Kalın doğrarsanız, içi yumuşak dışı sert olur.) Kireç kaymağını yani kirecin üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmadan alın ve kabakları içine atın. Kabakların suya tam batması için üzerine bir ağırlık koyun.
- Ben kireç suyunda tam 16 saat beklettim. 12 saatten daha az olmasın. Yoksa kabaklar istediğimiz sertlikte olmaz.
- Bu süre sonunda kabakları kireç suyundan alın. 4-5 su yıkayın ve bu kez normal çeşme suyuna koyun. 1 saat kadar da bu suda bekletin.( Bu işlemi kirecinden iyice arınsın diye yapıyoruz)
- Bekleme esnasında bir tencereye su ve şekeri alıp 5-6 dakika kadar kaynatın. İçine 1 yemek kaşığı pekmez katıp karıştırın ve ılımaya bırakın.
- Kabakları duru sudan çıkarıp tekrar yıkayın ve ılık şerbetin içine atın.
- Kaynamaya başlayınca altını kısın, ara sıra kevgirle kabakları şerbete hafif bastırın ve yavaşça karıştırın ki her yeri eşit olarak şerbeti alsın.
- Yaklaşık 2-2.5 saat boyunca bu şekilde pişecek. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir hal alacak. Sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın. Normal reçel kıvamına gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
- Sıcakken cam bir kavanoza alın ve soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
Cahide’nin notları:
- Kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok meyvenin tatlısı kireçte bekletilerek yapılabilir.
- Bu tatlıda şeker miktarı diğer reçellere göre fazla kullanılıyor. Eğer kabaklar şekere tam olarak batmıyorsa istediğimiz sertliği elde edemeyiz. Tatlıdan artan şerbeti, başka bir sefer reçel yaptığınızda kullanabilirsiniz.
Bu tatlıyı yaparken bir kilodan fazla kabak kullanacak olursak,kirecide artırmamız gerekiyormu yoksa suyunumu artıralım sadece
Cahide hanim sizin kabak tatlsi tarifinizi tesadüfen gördüm ve denemeye karar verdim verdiğiniz tarife harfiyen uydum ve sonuç mükemmel oldu ellerinize emeğimize sağlık tarif için tesekkur ederim not..ilk defa yaptim bu tatliyi gerçekten mükemmel sonuç ..😊😊
Cahide hanim merhaba. Tarifinizi birebir uyguladim ama kabaklar piserken içine coktuler.neden oluyor acaba? Catalla delip mi koyuyorsunuz siz?
Kreç bu bildigimiz krec mi nerden bulabilir
merhaba cahide hanım biz galiba sönmemiş kireci kaba fazla koymuşuz sabah baktığımızda duru sudan fazla kirecin erimiş hali vardı içinden yani duru suyu az olduğu için biraz erimiş yada sönmüş mü deniyor o kireçten biraz da çeşme suyu ekleyip başka bir karışım yapıp kabakları bunun içine yatırdık sizce olur mu? yada direk o erimiş kireç kabının içine duru suyunu ayırmadan mı yatırsaydık?
Üstte biriken duru suyu mutlaka ayrı bir yere almanız lazım. Bir dahaki sefere kirecin üzerine bol miktarda su eklerseniz daha iyi olur.
Sonmemis kireci nereden bulacagiz
bu resimler önceden görünüyordu, şimdi görünmüyor
Ailecek çok sevdiğimiz bir tatlı/reçeldir. Dün yaptım. Beğenerek yedik. Ellerinize sağlık. Yalnız, diğer bazı yorumlardaki gibi, bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Balkabağı ve bu reçellik kabak birbirinden farklıdır. Bazen yöreye göre aynı isim altında farklı üründen bahsedilebiliyor. Ben deneme amaçlı azar miktarda hem balkabağından hem de güneydoğuda kış kabağı denen kabaktan yaptım. Ki aslında bu kış kabağından doğunun meşhur yemeklerinden ekşili meftune yapılır. Bahsettiğiniz ve resimde görülen dirilik, çıtır kıvam ve parlaklık kış kabağıyla oldu. Balkabağıyla aynı kıvam olmadı, pişince söndü. Çukurova’da mantaş kabağı denen kabak acaba bu kış kabağı mı merak ediyorum. Sipariş verdim. Yakında onu da denerim inşallah. Sonucu bildiririm.
Her zaman yazamasam da sitenizin sürekli takipçisiyim. Bu nimetlere olan vesileliğinizden ötürü Allah razı olsun. Ailenizle birlikte çok dua alıyorsunuz. Bir yorumda denildiği gibi, insanı zorla becerikli yaptırıyorsunuz kardeşim :))
Ve evet Çukurova’ın mantaş kabağını da denedim. Güneydoğudaki kış kabağı gibi gayet güzel ve çıtır oldu.
Ben kabak tatlısını söylenene uygun yaptım ama kabakların rengi hiç dönmedi hala sanki pişirmeden önceki turuncu gibi neden olduğunu merak ettim