Doğal Güneş Kremi

Tam Buğday Unlu Ekmek

Es-selamu aleykum dostlar

Uzun zamandır sizinle şöyle enine uzununa bir sohbet edemedik. Ben ezberimi yaptım geldim ama sizler neler yaptınız öğrenemedim daha. Yarın dua günümüz malum. Dua günümüzde hem dua edelim, hemde bolca sohbet edelim.

Ezber yapanlar, neler ezberlediklerini yazarlarsa, onlar için pazartesi gününe bir sürprizim olacak inşaallah…:)) Tabi namaza başlamak gibi güzel ve hayırlı başlangıçları olanlar da bizi haberdar etsinler, bu sürpriz onlar içinde gelecek 😕 Yaa ben bundan daha önce bahsetmiştim değil mi?

**********************************

***Ekmek yapmanın püf noktaları***

Evdeki çeşitli yemek kokularına çoğumuz tahammül edemeyiz fakat miss gibi ekmek kokusu hepimizin hoşuna gider sanırım.

Ekmek yapmak çok kolay fakat bekleme süresi açısından sabır isteyen bir iştir. İyi yoğrulmamış, iyi mayalandırılmamış, tepside mayalanması beklenmeden yapılan ekmekler istediğimiz sonucu vermez. Bu tüm mayalı hamur işleri için de geçerlidir.

Ben akşam yemeği için yapacağım ekmekleri hazırlamaya sabah namazından sonra veya en geç 7-8 gibi başlıyorum. Çünkü yoğurma+ mayalanmasını bekleme + şekillendirdikten sonra tepside mayalandırma + pişirme ve son olarak içini çekmesi için bekleme aşaması hayli uzun zaman alır. Çünkü ekmeği fırından alır almaz kesmek, yeteri kadar beklememek keserken içinin hamurlaşmasını sağlayabilir.

Buğday kalitesi düşük olan bir unla, ya da bayatlamış bir unla yapılan ekmek yeteri kadar lezzetli olmaz. Taze un miss gibi kokar ve topak topak olmamıştır. Tarihi geçmiş maya da ekmeğimizi istediğimiz kadar kabartmaz.Hamur için kullandığımız su ılık olmalıdır. Sıcak su hamuru bezdirir kabarmasını önler. Soğuk su ise hamurun geç mayalanmasını sağlar.

Ve en önemlisi yaptığınız işi severek yapmanızdır. İstemeden mutfağa girdiğinizde işe bir sıfır yenik başladınız demektir. Çünkü sevgiyle yayılan pozitif enerji gerçekten yemeklere lezzet katıyor.

Bazı izleyicilerim tam buğday ekmeğiyle yapılan ekmek tarifini istemişlerdi. Hatta tam buğday unuyla, kurabiye, pasta veya pandispanya tarifi niye vermiyorsunuz diye soranlar olmuştu. Sayfamızda bir çok ekmek tarifi var fakat bu tarifi temel bir tarif olarak vermek istedim. Bu tarifi temel alarak, cevizli, kuru domatesli gibi değişik tarifler üretebilirsiniz. İlerde çeşitli ekmek tariflerini sizlerle paylaşacağım inşaallah.

Tam buğday unuyla ev ekmeği

Malzemeler

  • 6 su bardağı Hatap tam buğday unu
  • 3.5 su bardağı ılık su
  • 1.5 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı


Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Unu genişçe bir yoğurma kabına alın.
  • Ortasını havuz gibi açıp, tuzu mayayı, şekeri ve yağı koyun.
  • Suyu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Hamur toparlanınca 10 dakika daha yoğurun ve üzerini kapatıp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
  • Hamur mayalanıp iki katına çıkınca ikiye veya üçe bölüp, yuvarlak veya uzun şekil vererek un serptiğiniz tepsiye aralıklı dizin.
  • Üzerlerine keskin bir bıçakla hafif çizikler atın. Dilerseniz hamurların üzerine de un serpin.
  • Tekrar mayalanmaları için 1 saat kadar bekletin.
  • Eğer işiniz aceleyse 50 derecede önceden ılıtılmış fırının içine koyup kabarana kadar bekleyin(Yaklaşık yarım saat)
  • Kabardıktan sonra 200 derecelik fırında üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirmeye devam edin.
  • Kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160 dereceye düşürüp, nar gibi kızarıp içini çekene kadar pişirin.
  • Fırından çıkan ekmekleri bir örtü içine alıp, sarmalayın.
  • Soğumadan dilimlemeyin ki, içi hamurlaşmasın.

buğday ekmeği

NOT: kardeşlerim Zilhicce oruçlarını tutmak isteyenler yarından başlamalılar. Ayrıca facebook üzerinden gelen soruların hepsini cevaplıyamıyorum. daha doğrusu bazı mesajları kaçırıyorum.

Birde itiraf edeyim; Ben facebook kullanmayı pek bilmiyorum 🙂 Sadece yazıları ve taifleri orada paylaşıyorum. Soruları cevaplanmayan arkadaşlar lütfen bana kırılmasınlar.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Cahide hanım içine şeker ve yağ koymadan yapsam nasıl olur. Diyetteyim yağ ve şeker yasak.

  2. S.a Cahide abla.tam bugday unuyla yaptığım makine ekmeği yada fırın ekmeği hiçbiri kabarmiyo. Dışı pisiyor ama içi hamur kalıyor. Beyaz unda böyle bi sıkıntı olmuyor.Neden olabilirki. Birde ekşi mayayi deneyeceğim inşallah busefer başarılı olurum. Bu arada tarifleriniz için teşekkürler. Mutfakla yemekle ilgili bişey arastiracaksam ilk bu siteye giriyorum.

    1. Tam buğday olduğu için kabarmiyor uncu özellikle söyledi kabarmaz gerçek tam buğday diye ☺afiyet olsun

  3. Mustafayan913hotmail.com says:

    Frinda nasil yapiliyo

  4. Tarifi denedim yarı ölçülerini yaptım 2 kuçuk ekmeğim oldu çok güzeldi tadı teşekkürler Cahide hanım

  5. Cahide abla selamun aleykum. Ben bu tarifi denedim. Dışı ve tadi guzel oldu ama ici hamurdu. Zaten seninki gibi kabarmadi. Bir paket instant mayam vardi ama bi kac ay once acip kullanmistm biraz. O beklemis mayadan dolayi olabilir mi 🙁

    1. Muhakkak mayanın etkisi olmuştur canım. Taze maya çok daha fazla kabarıyor.

      1. Taze mayayla tekrar deneyeyim o zaman ben:) tesekkur ederim.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: