Doğal Güneş Kremi

Fasulye Turşusu nasıl yapılır?

Alimlerin birbirlerine hücum ettiklerini, birbirlerine hased ettiklerini ve anlaşamadıklarını gördüğün zaman, onların dünya hayatına karşılık ahiretlerini sattıklarına hükmet! Acaba bu kişilerden daha fazla aldanan bir satıcı var mıdır? (İmam-ı Gazali)

****************************************

Fasulye turşusu yapmanın tam zamanı. Bu günlerde pazarlarda güz mevsiminin bereketi fazlasıyla kendini gösterdi. Kış için son hazırlıkları yapmak için daha fazla beklemeyin bence. Fasulye turşusu Karadeniz yöresinde tamamen sirkesiz olarak kuruluyormuş fakat ben sirkesiz yapmaya cesaret edemiyorum.  Fasulye kavurmasını hiç denemedim. Sirkeli fasulye turşusundan fasulye kavurması olur mu onu da bilmiyorum. Bilenler bu konuda bizi aydınlatırsa çok memnun olurum.

Malzemeler (Yaklaşık 2 lt.lik kavanoz için)

  • 1 kg yeşil fasulye
  • 3-4 diş sarmısak (olmasa da olur)
  • 1 çay bardağı sirke
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 silme tatlı kaşığı şeker

Fasulye Turşusunun yapılışı

  • Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın
  • Bir tencereye su koyun. Kaynamaya başlayınca ayıklanmış fasulyeleri ilave edin.
  • Sadece 2 dakika kadar, fasulyenin rengi hafif dönünce kevgir yardımıyla alıp, buzlu suyun içine atın ve çabuk soğumasına yardımcı olun.
  • Sarmısakları soyun ve 2 dişi kavanozun dibine atın.
  • Tamamen soğuyan fasulyeleri boşluk kalmayacak şekilde dizin.
  • Fasulyeler bitince, sirkeyi kavanoza koyun ve ağzına kadar suyu doldurun.
  • Daha sonra bu suyu, kavanozun ağzına elinizi tutarak bir kaba dökün.
  • Suyun içine tuz ve şekeri katıp karıştırın ve tekrar turşunun üzerine dökün.
  • Ağzına temiz bir poşet kapatıp, kapağını sıkıca kapatın.
  • Güneş görmeyen bir yerde 1 hafta kadar bekletin.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. öncelikle slm ben turşuyu çok severım özellikle karışık turşuben beş kiloluk kavonoza sir kilo sirke koyuyorum tuz kendım yıycem şekile az limon tuzu ıkı tane bu yaptım şekil dogrumu bide yaptım turşu agustos ayında çıkart ye okadar duruyo acaba yaptım şekil dogrumu bunu sorcaktım iyi günler allahım bu hazırlıkları iyi günde çocuklarımızla azımızın tadıyla yedirsin inşallah saolun

  2. S.A. Cahide hanım bende yeni öğrendiğim bir tarifi sizinle paylaşayım çok güzeldi değişik bir fasulye turşusu bir litre sirke ve bir litre zeytin yağını kaynatıyoruz tuzunuda atıp bunun içinde fasulyeleri hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz daha sonra fasulyeleri tencereden alıp tepsiye yayıp soğumalarını bekliyoruz soğuyan fasulyeleri kavanoza koyup aralarına sarımsakta koyup maydanozu üstüne koyuyoruz fasulyeleri haşladığımız sirke ve yağlı harcı soğutup üstüne döküyoruz harcın fasultelerin üstünü kapatmasına gerek yok kavanozu kapatıp buzdolabına koyuyoruz.

  3. s.a.öncelikle sitenize bayılıyorum.çok mantıklı ve leziz tarifler,buda sizin ne kadar anaç olduğunuzu gösteriyor.ben sirkeli fasulye yapmıştım geçen kış ,yemesi güzel oldu ama kavurması olmadı sirke keskinleştiriyor ağır oluyor.hatta seneye sirkesiz yapayım demiştim.tarifiniz için çok teşekkürler.selamlar…

  4. Sitenizi yeni yeni keşfediyorum ve ilk uygulayacağım tarif bu olacak 🙂 ellerinize sağlık memleketten fasulyeleri getirdim yarın kaya tuzu ve bir turşu bidonu veya kavanozu temin edeceğim Allah sağlıkla yemyi nasip etsin hepimize

  5. bunu en kısa zamanda uygulayacağım, hayatta en çok sevdiğim şeylerden biri fasulye turşu kavurmasıdır.elinize sağlık ablacım.

  6. dilek gönül says:

    slm cahide hanım sitenize yemek tarifi ararken tesadüfen girdim biraz inceledikten sonra sık kullananlar bölümüne ekledim fırsat buldukça giriyorum şimdide söyleyeyim emeğinize ellerinize sağlık bir kadın ne istiyorsa hepsi var bir kaç tarifinizi aldım özllikle patates çorbasını denedim eşimde bende beğendik ben karadeniz orduluyum biz karadenizliler sebze yemeklerini daha çok yaparız fasulye turşusunu görünce dayanamadım çok güzel olur bol soğanlı acılı bizde sirke koyulmaz şimdi tam zamanı hayırlı ramazanlar

  7. bir hafta sonra hazir yazmissiniz peki biz bunu simdi yapsak kisa kadar dayanirmi acaba yoksa bu bi hafta gibi kisa bi sure sonra hazir olunca hemen yemek zorundamiyiz?

    1. Dolapta olursa kış boyu dayanıyor canım

  8. cahide abla mrb. ben de sitenizi keşfettikten sonra tereddütsüzce tarifi alıp yapabilme rahatlığını kazanmış bir takipçinizim. genç bir anneyim ama kızıma evde yapılmış şeyler yedırmek ıstıyorum,kızım 3 yasına yenı gırdı ama tursuyu cok sevıyor o yuzden gecen sene havuc tursusu yaptım,fakat tuzu fazla kacırmısım nettekı tarıften bakmıstım:( sızın tarıflerınızı ve her zaman guzel sonuc verdıgını gorunce sızden salatalık ve havuc tursusu ıcın tarıf ısteyecegım:( vaktınız oldugunda bu tarıflerı de koyabılırsenız sıteye cok memnun olurum,hayırlı gunler

    1. Ben bir konserve kavanozu turşu için 1 çay bardağı sirke, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker koyuyorum. Sirkeyi seviyorsan 1 su bardağı da koyabilirsin. Kolay gelsin…

      1. çok teşekkür ederim,çok naziksiniz,Allah razı olsun.İnşallah kurup sizi de bilgilendireceğim:)

  9. sevgili cahide hanım.ben beslenme mezunuyum.siteleri takip ederken sizin sitenize denk geldim ve uzun zamandır takipcinizim.şunu fark ettimki mutfakdaki tarzımız aynı.benim uzun zamandır birikimlerimi paylaşmak istediğim bi site açmak düşüncesi vardı.lakin sizi görünce buna gerek kalmadı.çünki hemen hemen her şeyimiz aynı.size bunun için çok teşekkür ederim.sevgiyle kalın.

  10. tuğba pekcan says:

    cahide hanım ben fasulyeleri dediğiniz gibi yaptım fakat sirkesini fazla kaçırdım bir hafta oldu fasulyelerim rengi değişti sarardılar ilk kez yapıyorum acaba bozulurmu bilemedim cevap yazarsanız çok iyi olur merak ediyorum tarifleriniz çok güzel sürekli takip ediyorum :)))))))9

    1. Sirkesi fazla kaçınca bozulmazlar canım, sadece biraz daha ekşi olur turşunuz. bir hafta olduğuna göre, tadına tuzuna açıp bakabilirsin. hava sıcaksa dolaba koy sonraki bozulmasın. Sevgilerimle

  11. uzun zamandan beri blogunuzu takib eden sessiz bir izleyiciyim..niye bugüne kadar sessiz kaldım onu da bilmiyorum..bu sitede her şey o kadar güzel ki her geldiğimde tepen tırnağa gezip mest olup çııyorum…ama fasülye turşunu görünce dayanamadım ve yorum yazmak aklıma geldi..o kadar çok severim ve o kadar uzun zaman oldu ki yemeyeli..en son anneannem yapmıştı onun ellerinden yemiştim..o rahmetli olalı çok oldu..bu fotoyla o kadar çok şey canlandı ki gözümde…mutlaka deniycem..fasülye turşusunu…ellerine ..emeğine sağlık…sevgiyle..selametle…

  12. nuran bal says:

    s.a Cahide Hanım Rize mizde herkesin yaptığı bir turşu çeşidi özelliklede kavurması toplantılarda özellikle yapılır diğer ikramların yanına,bunun için turşu birkaç saat suda bekletilir ve sonra güç yettiğince iyice sıkılıp sıvıyağda pembeleşen soğanların üzerine koyulup 1_2 dk.kavrulur sonra 2 diş dövülmüş sarımsak ilave edilir arzuya göre taze nane yoksa kurusu ve pul biber koyulup servis tabağına alınır…

    1. Tarif için çok teşekkür ederim Nuran hanım. Siz salça koymuyorsunuz demek ki. Tabi herkesin ayrı bir pişirme tekniği var. Farklılıkları bilmek güzeldi. Sevgilerimle…

  13. çok teşekkür ederim rumuz dertli=) zahmet edip yazmışsınız, Allah razı olsun=) sevgiler..

  14. sevgili rumuz dertli kardeşim, fasulye turşusunun kavurmasından bahsetmişsin. ben daha önce yemiştim ve hakatende müthiş bir lezzet. lütfen sana zahmet olmayacaksa, kavurma işlemini nasıl yaptığını kısaca anlatırsan çok memnun olurum. bilmiyorum ve çok merak ediyorum. şimdiden teşekkür ederim arkadaşım=)

    1. rumuz dertli says:

      hülya hanım,turşu eğer çok tuzlu ise kavuracağımız kadarını yarım saat kadar önceden soğuk suda bekletiyoruz değilse suda bi çalkalayıp hemen kavurabilirsiniz..tavaya sıvıyağ( isterseniz biraz tereyağı da ilave edebilirsiniz) koyup ince ince kıydığınız iki ortaboy soğanı sarartana kadar kavurun daha sonra domates salçası ilave edip bir müddette öylece kavurun.önceden çalkalayıp,süzüp birkaç parçaya böldüğünüz turşularınızı da ilave edin.birkaç dakika da öylece kavurun.turşularınız çayın yanında yenmeye hazırdır artık afiyet olsun…….( salçanın miktarını siz zevkinize göre ayarlayın ben bir yemek kaşığından biraz eksik koyuyorum hatta hiç salçasızda yapabilirsiniz.eskiden annemler köyde salçasız yaparlarmış.arzu ederseniz önceden haşlanmış ve küp küp doğranmış patates ilavesi ile de yapabilirsiniz)

  15. rumuz dertli says:

    merhaba cahide hanım.ben debir karadenizliyim ve fasulye turşusu kavurması sofralarımızn vazgeçilmezidir.özellikle sabah kahvaltılarında salça ve soğan ile kavurarak çayın yanında yemek enfes bi şey.bu hafta ben de kurmak istiyorum.basettiğiniz gibi ,biz de sirke ile kurulmaz bu turşu.ama bir zamanlar ben de sirke kullanmıştım öyle de yendi :))

  16. anaaaa abla ya unutmuşum valla şimdi gördüm kırmızı biberle olan kahvaltı çemenini yazacaktım dur hemen yazıyom.etli olan şöyle güzel kıpkırmızı salçalık biberleri seçiyoz.acı istersen ve onlar acı değilse şu kırmızı süsü biberlerinden bir avuç ekleyebilirsin ben öyle yaptım.hepsini ayıklayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra bir güzel yıkayıp tencereye alıyoz.üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp bir güzel haşlıyoz.yani diriliği gidinceye kadar.sonra tel süzğeçten süzüp kalan suyunu kağıt havluyla kuruluyoz.daha sonra robottan geçiriyoz.ben önceden salça sıkar gibi kalın ilistirden geçirip baya uğraşıyodum sonunda dayanamayıp bu yaz robot aldım.yani blendırı yada robotu olmayan öylede yapabilir.robottan geçirince zaten cıvık salça kıvamında oluyor.onu geniş bir tencereye boşaltıyoruz ki kaynarken etrafa sıçrayabiliyor fokurdarken o açıdan.baya kaynayıp koyulaşınca suyunu tamamen çektiğini anladığımızda ateşten alıp içerisine daha sıcakken hangi baharatları seviyorsak ekliyoruz.ben karabiber,kimyon,yeni bahar nane koyuyorum.birde olmazsa olmaz bolca dövülmüş sarımsak.üzerinede bolca güzel bir zeytin yağı döküp hepsini harmanlıyoruz.tuzu herkes damağına göre ayarlasın.güzelce karıştırdık yağınıda iyice emdimi sıcakken kavanoza dolduruyoruz.ters çeviriyoruz daha güzel çekiyo.ama bu kışa kaldıracak olanlar için.hemen tüketilecekse istediğiniz kapra durabilir.isteyenler bu karışıma dövülmüş ceviz koyabilir bende koyuyorum ama kış için kaldırılacaksa ceviz eklenmeden kavanozlara koyup yiyeceğinizde açtığınız zaman için dövüp ceviz ekleyin.çünkü uzun süre bekleyince cevizin o kıtırlığı ve lezzeti gidiyor daha yumuşak oluyor.umarım düzgün anlatabilmişimdir ablacım yine atladığım bi yer varsa sor sen.eyvahh oğlan uyandı.ablam ben kaçıyom yazıyı sonra okuyup yorum yazarım artık öpüyorummmmmm.afitle kal

    1. ayşegül abla tarifini çok beğendim denemek istiyorum umarım başarırım 🙂

  17. selamun aleykün cahidecim ben de geçen hafta yapmıştım fasülye turşusu tıpkı senin anlattığın gibi bu gün bakayım dedim olmuşmu diye kapağı bombelenmişti bıçakla havasını alıp öyle açmak istedim köpürdü:(neyse açtım üzerinde boşluk kalmıştı orayada az haşladığım havuçtan koymuştumtatları iyidi ama köpürdü benim turşu bende suyunu boşaltım hemen bir kaynatılmış soğutulmuş turşu suyu hazırladım tekrar aldım suyunu kapattım kaldırdım sence neden öyle oldu bacım yaa.işin kötü tarafı 3 tanede 5 kiloluk şişede kurdum karışık turşu onların içindede fasülye vardı cesaret edip bakamıyorum valla 🙂

    1. Ebrucum ben turşuyu yapalı 10 güne yaklaştı. Geçen gün açıp tadına baktım çok güzeldi. Turşunun bu şekilde köpürdüğünü hiç duymamıştım. Tuzu az olursa salyalanma, barlanma olabiliyor ama köpürmeyi anlayamadım?? Tuz ayarı nasıldı baktın mı? Sebzelerden biri bozuk olsa ve sen farketmesen, bu da turşuyu bozabiliyor. Ama çok ta yapmışsın. Onlarada bakıp bana haber ver bacım. İnşaallah onlarda bozulmamışdır 🙁

  18. ay yaşasın sonunda geldi benim tarif.ablacım ben bu hafta hep kış hazırlıklarıyla uğraştım.senin kırmızı erikten reçeli yaptım.biber dizdim dolmalık.ayrıca sırf biberden kırmızı ve yeşil karışık turşu kurdum.domateslerimi rondodan geçirip kaynatıp koyulaştırıp şişeledim.şimdide şeftali reçeli yapıcam inş.bu haftada fasülye alayım bide turşuluk salatalık turşularımda tamamlansın.ben birde salçalık kırmızı biberi kahvaltıda çemen olarak çok severiz bol bol ondan yaptım.şimdi birazda közlemelerimi yapıp difrize atıcam tamam olcak kış hazırlığım çünkü bu sene salçam köyden annemden tarhanamda ıspartadan kardeşimden gelcek.RABBİM hepimize hazırladıklarımızı sevdiklerimizle huzur içinde ağız tadıyla yemek nasip etsin ablacım tarif içinde sağol.bekliyodum biliyosun

    1. Şu salçalık biberle yaptığın kahvaltılığı biraz anlatsan gülüm. Nasıl yapıyor, ne şekilde tüketiyorsunuz? Merak ettim şimdi???
      Senin köyünüde çok merak ettim bacım ya. Belki birgün beraber gideriz kabul edersen tabi 🙂 Kendi kendimide davet ettim bak gördün mü 🙂

      1. hay keşkeeeeeeee.nerde o günler.ah ablacım ben sana yakın biyerlerde olsamda şu ablacımın sohbetlerinden feyizlensem diye can atıyomda araya mesafeler giriyo.olsun bunada şükürler olsun kavuşturan RABBİM’e.ben senin sayende ne çok değişiklik yaptım hayatımda dahada yapıyorum ve yaparım inşALLAH.ablacım ahh becerebilsem köyümün resimlerinden sana atıcamda bizde şuan fotoğraf makinası yok ben gittiğimde tel.den çektim attım bilgisayara onlarda çok net değil makina gibi.köyümüz geneli yaşlı nüfusu toplasan 150 hane neredeyse kışın genç nufusun yok denecek kadar az olduğu tarımla ve hayvancılıkla geçinen bir köy.küçük sevimli.pek medeniyetin uğramadığı bir yer.nedense insanları ısrarla gelişmek istemiyor teknolojiyle pek barışmıyor buda bizim işimize geliyor.köyde anacığımın dedemden kalma bir kerpiç evi var.her sene çatısını aktarıp durduğumuz.aslında üzeri toprak her sene bir traktör kasası çamur yapılır özel kırmızı çamur ve harmanın arkasından kalan en ince saman karıştırılıp sıkışık olsun diye.bir gece bekletilir.damda ne kadar toprak varsa eskisi sıyırılıp bu çamurla yeniden sıvanır.yada annem bazen bu zor işi yapacak genç işçi bulamayınca(biz hariç:))))bir branda alır kışın akmasın diye çatıya onu serer.her sene gel anne şu kocaman bahçeye iki oda bir salon bir ev yapalım sende rahat et bizde ısrarlarımıza rağmen ‘bu ev bana babamın tek yadigarı,ben ölmeden bir çöpünü elleyemezsiniz’ der.bahçede belki beş evin sığacağı bir genişlik olmasına ragmen bir taşı yerinden oynatmamıza izin vermez.işte böyle bir kerpiç evin içinde olduğu kocaman bahçesi olan bahçeye girebilmek için kocamannn ve çift taraflı bir tahta kapıdan geçmesi mecburi olan bahçesinde neredeyse her çeşit meyve ağacının ve asmaların olduğu cevizini kendimizin topladığı genellikle her gelen misafire annemin nolur götür çoluk çocuk yer diye bir poşet ceviz veya ne varsa ekili dikili olan bahçe duvarlarının kenarları çalıyla örtülü olan bahçenin taaaaa öbür ucunda wc.si olan (dedimya daha medeniyet o kadar ilerlemedi diye:))bir diğer tarafında yazları biz gidince yufka yaptığımız veya misafirlerimize kalabalık sofralarımıza yemek hazırlamak için kullandığımız ocağımızın olduğu bazen içinde kelle ütüp bazen kazanda bulgur kaynattığımız yada çamaşır yıkamak için su kaynattığımız bir kaydırmamızın olduğu yoğun mücadele verip annemi katakulleyle ninemin köyüne gönderdikten sonra önüne kilim yıkayabileceğimiz ve akşamları çay içebileceğimiz bir beton döküp elde ettiğimiz zaferden sonra annemin görünce önce sinirden feryat edip naptınız evime krizi geçtikten sonrada ohhh ne güzel olmuş burası bi çay pişirinde içilim bari dediği beton kapı girişi olan.yan tarafta duvarı bitişik üstüne yazları kaynattığımız buğdayı veya sıktığımız salçayı serdiğimiz içinde kışlık erzak ,kömür çuvalları,arpa ,buğday koyduğumuz bir damımız var.dam diyorum çünkü ben küçücükken oraya koyunlarımızı koyardık.evin tam karşısında bahçemiz onun hemen önünde şimdi ölmüş olan ama annemin yaşıyorken en sadık bizimse en sıcak dostumuz olan köpeğimizin kulübesi,onun dibinde tavuklarımızın kümesi ve çatısındada şimdi büyüdükleri için her biri bi tarafa giden erkek kardeşlerimin kıyıpta bozamadıkları zamanında takla atan köyün en süslü ve marifetli güvercinlerini yetiştirip herkese hava bastıkları güvercin kulübeleri olan sevimli bir köy evi.ablacım ayrıntılı anlattımki gidipte görmüş kadar olasın diye.inşALLAH ömrüm yeterde ALLAH izin verecek olursa ileride oraya yerleşmeyi düşünüyoruz.muhakkak bekliyorum başımın üzerinde yeriniz varrrr.şimdi gidip beklediğim günün yazısını okuyımda oğluşum uyanmadan belki yorum bile yazar yetiştiririminşALLAH.selametle ablaların en güzeliiii

        1. sizin köyünüz neresi çok merak ettim. öyle güzel anlatmışsınız ki? Benim bile yerleşesim geldi :))

  19. çok
    büyük tevafuk oldu cahide abla
    bende bil.yeni açmıştım fasülye turşusu tariflerine bakma için ilk senin tarifine baktım .kayınvalidem koyden fasulye göndermiş bende onları
    turşu yapmayı düşünüyorum inşaallah başarırım tarif için teşekkürler.

  20. cahideciğim, bu turşuyu görünce çok sevindim. karadeniz bölgesinde yapılıyor ama bilmediğim için hiç cesaret edemedim. fasulyenin biraz haşlandığını bilmiyordum. zaten yapsamda yanlış yapacakmışım. sen çalı fasulye kullanmışsın ama, her çeşit fasulyeyle olur mu? yada illada bu cins şartmı? bide turşuda kaya tuzu şart mı cahidem, sofra tuzuyla yapıldığında sakıncası nedir? çok soru sordum galiba ama , bilene sormak lazım değil mi=)
    burada sirkeli ve yağlı suda haşlanarak turşu yapılıyor , mutlaka biliyorsundur kardeşim, oda oldukça lezzetli.
    kolay gelsin cahideciğim. Allah a emanet ol kardeşim….

    1. Hülyacığım sofra tuzu yani billur tuz dediğimiz tuz turşuları eritebiliyor. Slamura yaparkende kesinlikle kaya tuzu kullanmamız lazım. Sofra tuzları rafine edilmiş, defalarca işlem görmüş ve bütün mineralleri yok olmuş bir tuzdur. Fakat kaya tuzu işlenmemiştir ve faydalıdır. Bu yüzden ben daima kaya tuzu kullanırım. Hatta yemeklere bile.
      Fasulye olarak ben çalı fasulyesi kullandım ama sanırım diğerleriylede olur.
      Birde canım ben haşlama turşuyu yağlıda yağsızda denedim. İkiside çok güzeldi.
      Allah razı olsun can kardeşim benim…

    2. slm karadenizde sirke koymuyorlar ve tuzu az oluyor ayrıca sarımsakta koymuyorlar kavurmalık olduğu için salamura gibi yapıyorlar. bizim gibi normal turşu yiyen az benim bildiğim. bizim yan sizin yaptığınız gibi yapılan turşular kavrulmadan önce suda bir süre bekletilip tuz ve sirkesi sarımsak kokusu çıkartılıyor. sonra yağda soğanı kavurup turşuyu ekliyorlar birsüredaha kavuruyorlar afiyet olsun. Cahide hanım sizinde elinize parmaklarınaz sağlık paşlaştığınız için ayşe serpil ateş

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: