Rahman Rahim Allah’ın adıyla
Rabbim! Gerçekten bana mülk verdin ve bana sözlerin yorumunu öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada ve ahirette sen benim velimsin. Benim canımı müslüman olarak al ve beni iyilere kat.” (Yusuf suresi 101)
Dün yayınladığım erik suyundan kalan posayı atmadım. Çocuklarımın çok sevdiği erik pestilinden yaptım.
Evde pestil yapmak sandığınız kadar zor değil. Hele terasınız, köyde tertemiz bir damınız varsa işiniz çok daha kolay. Kızıltepe’de şu aralar tarlalarda yakılan anızdan mütevellid sürekli havada uçuşan ekin yanıkları var ve pestili tertemiz kurutmak çok zor. Eğer böyle bir ortamdaysanız, pestilin üzeri hafifçe kuruyana kadar evin içinde bekletin. Daha sonra balkonda güneş gören bir yere alıp hızlıca kurumasına yardımcı olun.
***ERİK PESTİLİ***
Malzemeler
- 2 kg. eriğin posası
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker (damak tadına göre ayarlayın)
- 2 yemek kaşığı nişasta
Erik pestili nasıl yapılır?
- Erik posasını ılıkken süzekten geçirin
- İçine bir bardak su şeker ve nişasta katıp kaynayana kadar pişirin.( şekeri çok olursa pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmaz)
- Temiz, geniş bir bezi güneş gören bir yere serin. Üzerine malezi (*) yayın.(pestilin rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih edin)
- Malezi bezin üzerine kalınca yayın.( Eğer ince yayarsanız, kuruduğunda pestil daha da incelir ve rahat çıkmaz)
- Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde ise sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kurumuş olmalıdır.
- Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirin ve diğer sabaha kadar arkasınında kurumasını bekleyin. Ben bir kaç saat sonra pestili altındaki bezle beraber çamaşır ipine serdim. Bu şekilde daha çok hava alıp kolayca kurudu 🙂
- Ertesi gün artık pestilimiz çıkarmaya hazır.
- Şimdi pestilimizi yine bir bezin üzerine ters çevirin.
- Arka tarafını sulu bir şekilde ıslattığınız bezle ıslatın.
- Bir iki defa ıslatıp arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlayın.
- Ön yüzün uç kısmından kaldırıp sivri bir alet yardımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle yapın.
- Bu aşamada iki kişiyseniz işiniz çok daha kolay olacaktır 😉
- Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe gelecek şekilde kısa kısa katlayıp makasla kesin.
- İstediğiniz büyüklüklerde dilimler yapıp, dilediğiniz gibi tüketin.
- İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestiliniz hazır!
- Şükrünüz daim olsun dostlar!
(*) Malez: Pestilin muhallebi kıvamındaki halidir.
CAHİDE
Merhaba Sitenızı Süreklı Takıp Edıyorum Tarıfler Çok güzel var ellerınıze sağlık sormak istediğim şu elımde üzüm pekmezi var gecen seneden yenmıyor o yuzden onu pestıl yapmak istıyorum elınızde bır tarıf varmı ?
Şu an net bir tarif vermem mümkün değil canım
Cahide Hanım ben üzüm pestili yaptım bayağı bir oldu kısa sürede yiyemeyeceğimiz için ve biraz nemli kaldı pudra şekeri serptim ama hala nemli ve yapışıyor bu pestilleri nasıl saklayacağım saklama koşullarını yazar mısınız
MERHABALAR SELMA HANIM PESTİLİN YAPIŞMAMASI İÇİN NİŞASTA KULLANIN MEMNUN KALACAKSINIZ HAYIRLI GÜNLER 🙂
oncelikle cok tesekür ediyorum konu basliklarinizlada tarifinizde gonuleri fet etmeyi cooooook basarili buluyorum sizin yuz yuze konusmakta isterim bide sari dag eriyi var bemde cok eksi bundan pestil olurmu ben kafkas irkindanim bizde butur seyler cok yogundur orneyin kurutulmus suzme yogurt belkiduymussunuzdur bunun gibi pek cok gelenekselesmis tariflerin pesine dusuyorum sizin gibi bilgili ve durust insanlari aaaaaaa pardon meleklerin sayesinde eski gunlere donwceyim teskurler
Ellerinize sağlık Cahidem..Bende bugün yaptım inşALLAH güzel olacak.Kızımla beraber yaptık ve içine SUSAM kattık.Tadı güzeldi.İnşALLAH kuruyunca çok daha güzel olur.Eğer bunu tutturmuşsak kışlık biraz yapıp saklayacağım.Şeftali,Kiraz,Erik,siyah üzüm aklıma gelen ve olabilecek her meyveden deneyeceğim..Ellerinize sağlık.
MERHABA CAHIDE HANIM SIZLERI HERGUN TAKIPEDIYORUM YENI BIRPAYLASIM VAR MI DIYE TARIFLERINIZ COK GUZEL TSKLER BEN SEFTALIDEN PESTIL DUSUNUYORUM SIZCE NASILOLUR
fırında kurutsak nasıl olur
Çok zor olur…
anladım teşekkürler:)
ablacim bu tarifi bu aylarda yapmak mumkunmu ,havalar sogudu ben almanya oturuyorum emeginize saglik tariflerinizi deniyorum mükemmel oluyor,allaha emenet olun
Canım bu dönemde pestil olmaz. Küflenir. Pestili kurutmak için en sıcak ayları seçmek lazım
Sayin Burcin, bende almanyada kaliyorum ve acaba nasil kurutma yapilir nasilpestil yapilir arastiriyorum. Almanyada genelde havalar daim nemli yagisli oldugu icin dogal olarak günes altinda kurutmak hemen hemen mümkün degil. Fakat arastirdim ve gördüm genelde ruslar elektronik cihazlarlan kurutuyorlar. Yani ” Severin OD 2940″ kurutma makinesi ile tüm sebze meyve ve yiyecekleri kurutabiliyorsunuz. meyve ve sebzenin kalinligina göre 6-12-24 Saat kurutma süreci oluyor hatta ve hatta kirmizi et, tavuk balik bilene kurutabiliyorsunuz. Balik kuruturkene asiri derece koku olusumunu unutmamak lazim. Bende gecenlerde bu cihazi ismarladim, insallah bugün teslim alirim. 🙂 ve hemen cesitli meyveler ilen deniyecegim, yarinda insallah ilk kendi pestilimi Cahide hanimin tarifiylen yaparim.
Su an ilkdefa bu siteye rastladim, Cahide hanim sizlere cok tesekkür ederim sundugunuz bu tarifelerden dolayi, vallahi sayfaniz ilk görüntüde mükemmel, tesekkür ederim.
Saygilarimlan
Cengiz
pestili yaydığımızda üzerine ceviz, fındık koyabilirmiyiz…
Tabi olur, hatta susam, haşhaş bile olabilir. Tamamen arzunuza kalmış.
Çok teşekkürler,hanımefendiler.Allah niyetinizi kısmet etsin,yolunuz açık olsun.Türk ailesinin asıl unsuru sizlersiniz Hürmetler C.G.
selamün aleyküm cahide abla siteyi yeni keşfettim ve bu tariften yola çıkarak şeftali pestili yaptım az önce erik suyu yaptım posasındanda pestilini yaptım şimdi balkona yayacağım tarifler çok güzel teşekkür ederim
HARIKA HARIKA ZATEN BAYILIYORUM SENIN TARIFLERINE CANIM ELLERINE SAGLIK
selamun aeykum cahıde abla ben erık suyunu yaptım pestıl yapacaktım ama hemen yapamadım erık posası 2gun dısarda 5gun dolapta durdu pestıl olurmu erık posası bozulmusmudur.allaha emanet olun.hayırlı ramazanlar
Cevap çok geç oldu ama,sıcakta iki gün dışarda beklemesi mutlaka bakteri oluşumuna sebep olmuştur. Zaten tadından anlaşılır mutlaka. Muhabbetle
selam, Allah sizden razı olsun. ben meyve sularını çok seviyorum posalarını da atıyordum. Sitede görünce denemek istedik. Kardeşimle denedik ve resimdeki gibi bir sürü ve çok lezzetli pestilimiz oldu. Atacağımız posalardan elde edilen nefis lezzetler…Afrika’da bunca aç varken…Sonsoz teşekkürler…Elinize, yüreğinize sağlık…
Canım bu tarifini not ettim çok severim erikle yapılan pestili ve şurubunu eline sağlık hayırlı ramazanlar olsun inşallah, sevgiler.
ayyy ablacım seni çok özledim yaaaaaa.dün senin erik pestilini denedim nihayet süper oldu ya bayıldık ailecek.sağolasın bundan sonra sık sık yapıcam inşallah.başta küçük bir yanlışlık yapmışım bugday yerine mısır nişastası kullanmıştım oda hiç koyulaşmadı serince farkettim hemen yeniden döktüm tencereye normal nişasta ekledim ve yeniden pişirip fırın tepsisinin üzerine eski bi eşarp serip o gece bekledim ertesi günde arkası kurudu ben dilimlemeden elimle üzerine pudra şekeride sürdüm ve silkeledim böylece yapışmasınıda önlemiş oldum.acaba kayısıdan veya başka bir meyveden yapsakta aynı kıvamı yakalarmıyızki merak ediyorum deniycem sonucu yazarım .ablacım sensiz buralar bomboş dön artıkkkkkkkkk
helal olsun size cahide abla yani tam bir ev hanımısınız ellerinize saglık mutlaka deneyecegim
erikten baska hangi meyvelerle yapilabilir acaba diye dusunuyordum ki cilek yorumunu okudum, mantikli geldi (kendim yapacagimdan degil de, annem icin, hain planlarim var onun icin:) ) baska ne olabilir? kayisi pestili de mi boyle yapiliyor?
ben cok severim pestili (aslinda cok severim derken “saglikli atistirmaliklar” kategorisinde cok severim, yoksa bir cikolatayi-cipsi ne yazik ki tercih ederim:( ) saglikli yasama vaktimin geldigini anladim da! hem ben saglikli ve evde yapilmis yiyeceklerle beslenince ve besleyince mutlu oluyorum, neden bilinmez. Ise yaramisim gibi geliyor..
cok muhabbet edesim var, ama beni bekleyen isler var ne yazik ki… AEO
Canımsın bencede şu sağlıksız atıştırmalıkları bırakma zamanı geldi. Bizim evde cipsin esamesi okunmaz şükür. Bu pestili yaptığım zaman çocuklar arasında paylaştırırım. Çünkü inanılmaz lezzetli bir şey.
Her türlü meyveyle yapılabilir. Örneğin, şeftali veya kayısı pestili yapmak istersen, suyuyla beraber yaparsın. Tahminimce annen çok maharetli hanım. Eminim en güzel şekilde yapacaktır. Onun ellerinden senin yanaklarından öperim gülüm 🙂
pestilleri görünce dayanamadım kırmızı dut topladım. bende kırmızıdutla deneyeceğim. İnşaAllah güzel olur yazın burada(ant/gazipaşa) nem çok olduğu için sanırım kurutmak için tamzamanı.
cümleten hayırlı cumalar.hay ALLAH razı olsun ablacım bekliyodum bende dün gidip hususi kırmızı erik aldım valla öyle özendimki o konsantre erik suyuna helede bugünkü pestili görünce oh ne iyi etmişim dedim bi kez daha çünkü bizimkiler bayılır ohhhhhhhh mayhoş mayhoş ne güzel olmuştur onlar şimdi.afiyetle yiyin inşALLAH.ilahi ablacım çok güldüm çamaşır ipine pestil sermene demokrasilerde çareler tükenmez diye bunamı diyolar bilmem ama böyle dahiyane fikirde ancak senden çıkardı bu iyi biliyorum sen çok yaşa emi.
Bu tarifi bekliyordum ellerine sağlık cahideciğim, yalnız bu günlerde bursada hava oldukca serin, acaba iyice sıcak olmasını beklemelimiyim , pestilin çok iyi kuruması için çok sıcak hava şart mı cahideciğim. birde yapım aşamasını fotoğraflıyorsun ya, o çok işe yarıyor. pestilin rengi mükemmel olmuş.. ama pestilimizi nerede ve nasıl muhafaza edeceğimizi de söylersen çok sevinirim cahidem.. Allah a emanet ol güzel kardeşim….
Hülyacığım pestilimizi bez torba içinde serin bir yerde saklamamız iyi olur. İçine atacağın bir kaç karanfilin güvelenmeyi önlediğini büyüklerimizden duymuştum. Bizim evde bu pestil çok uzun süre kalmadan tükeniyor bu yüzden saklama şeklini yazmayı unutmuşum 🙂 Hayırlı cumalar canım.
Cahide cim,
Harika bir tarif bu, çilek püresiyle, nişasta katarak deniycem inş.Muhabbetle…