Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar müslümanın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar. “Buhârî, Merdâ1, 3; Müslim, Birr 49
Es-selamu aleykum
Hayırlı bereketli, sağlıklı bir hafta dilerim dostlar. Bir çok ilde kıştan kalıntılar görülse de, Kızıltepe kıştan çıkalı çok oldu. Yaz nasıl geçecek meraktayım doğrusu. Rabbim cehennem sıcağından korusun. Bu sıcaklara bir şekilde katlanırız nasıl olsa.
Bazen ağır, uğraştırıcı yemek tarifleri verirken, kolay ve klasik olanları unutuyorum yada önemsemiyorum galiba. Herkes bilir, herkes yapar diye paylaşmadığım tarifleri bile isteyenler, ince ince soranlar oluyor. Yeni evli olan, dışarda çalışan hanım izleyicilerimizden gelen, kolay tarif taleplerini ara sıra karşılamaya çalışıyorum. Tane tane pirinç pilavı tarifi isteyen izleyicim bana hatırlattı ki, basit tarifler de çok aranan tariflerdenmiş.
Mutfaktaki yıllara dayanan tecrübeyle pilavın suyunu ölçmeden katarım. El alışkanlığı olmuş artık. Bu kez sizler için ölçtüm. İtiraf edeyim ben pirinci ıslatmadan pilav yapamıyorum. Bu yöntem bana çok kolay geliyor. Şimdi tarifimize geçelim…
Malzemeler
- 1 ölçü baldo pirinç
- 1.5 ölçü sıcak su
- 1 çay bardağı şehriye
- 2 çay bardağı su (şehriye için)
- 1 çay kaşığı şeker
- Tereyağı ve zeytinyağı
- Tuz
Klasik pirinç pilavı nasıl yapılır?
- Pirincinizi 2-3 su yıkayın, nişastasından arındırın.
- Ya sabahtan soğuk suya, ya da pişirmeden 40 dakika önce, kaynar olmayan sıcak suya ıslağa koyun.
- Eğer işiniz çok acilse, kaynar suda 15 dakika bekletin.
- Tencereye zeytinyağını koyun. Şehriyeyi ekleyip hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Tereyağını bu esnada ekleyin. Eğer başta eklerseniz, şehriye kavrulana kadar tereyağı yanacaktır.
- Tereyağını eklemek içinde şehriyenin çok kavrulmasını beklemeyin. Bu kez de tereyağı eriyene kadar şehriye yanar.
- Ayrıca çok kavrulan şehriye pilavın rengini esmerleştirir.
- Pirincin suyunu tamamen süzüp tencereye ekleyin. Sadece 2 dakika kadar kavurun. Fazla kavrulan pirincin proteini yok oluyor bu yüzden fazla kavurmayın.
- Diğer tarafta kaynayan suyu pirince ekleyin. Tuz ve şekerini atıp karıştırın.
- Kaynamaya başlayan pilavın ağzını kapatın. Küçük ocağa alıp altını kısın.
- Suyunu çekmeye yakın ince ağızlı bir kaşıkla pilavı hafifçe karıştırın. Eğer ağzı kalın bir tahta kaşıkla karıştırırsanız pilav ezilebilir.
- Suyunu tamamen çeken pilav size halâ diri gibi geliyorsa yarım çay bardağı daha su ilave edin. 2 dakika daha pişirip altını kapatın.
- Tane tane bir pilav için, en az 20 dakika pilavınızı dinlendirin. Bu esnada soğumaması için üzerini örtün.
- Servis etmeden önce bastırmadan hafifçe karıştırın ve servis edin.
Cahide’nin notları:
- En güzel ve tane tane pilav baldo pirinçle olur.
- Pilavı mümkün olduğu kadar yayvan tencerede pişirin. Derin tencerede pilav, yeri dar olduğu için yeteri kadar açılmaz veya sıkışıp birbirine yapışır.
- Limon suyu eklemek, pilavı tane tane yapmaz. Bu eskiden daha esmer pirinçlerin beyazlatılması için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzdeki pirinçler zaten yeteri kadar beyaz.
- 1 çay bardağı şehriye, 2 su bardağı pirinç için yeterlidir. Ölçüyü zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
- Islatılmış bir pirinç için 1 e 2 su ölçüsü fazla gelir ve pilav lapa olur.
Son bir not: B grubu vitaminler ve lif açısından en zengin tahıl şüphesiz bulgurdur. Bu yüzden pirinçten çok bulguru tercih etmemiz, sağlığımız için daha uygun olanıdır.
Allah razı olsun Cahide Sultan 🙂
Ne güzel dipnotlar bunlar.çok teşekkür ederiz iyi ki varsınız
Cahide abla sayende sehriyeli bulgur pilavi yapiyorum simdi sira pirinc pilavinda 🙂 2 bardak bulgura yarim cay bardagi zeytinyag ve 50 gr tereyag koyuyorum pirinc pilavindadami ayni olcude yag oluyor?
Cahide hanım, şeker neden eklenir.
Şeker lezzet vermesi için kullanılır. Belki de yokluğu bir eksiklik oluşturmuyordur 🙂
İyi geceler Cahide sultan Hanım ben seyyar arabada nohutlu pilav satmak istiyorum yaklaşık 15 kilo için nohutlu pilav tarifini mailime gönderebilirmisin teşekkürler.
Yada telime sms atarsanız sevinirim ……………
Pirinç pilavı yapmaktan korkardım hep tutturamam dıye dusunuyodum. bugun yaptım az yaptım nolur nolmaz dıye annem şahane olmuş dedi. tesekkurler cahide abla 🙂 ama yumurtasız mayonezını yapamadm olmadı maalesef 🙁
Ablacım sıcak su katmak ve ıslatmak bana farklı gelse de deneyeceğim simdi senin tariflerin hep güzel oluyor bire bir tutuyor iyi ki varsınız sizde olmasanız ne olurdu halimiz 🙂
Abla annem (kayinvalidem) siviyag pilavi kurutuyo dibinde kaliyo diye hep margarinle yapiyo oylede oluyo gercekten saglikli degil ama lezzetli oluyo diyo birde hep teflon tencerede yepiyo acaba siz celik tencerede mi pisiriyosunuz teflon ne kdr saglikli
Cahide hanım cok haklisiniz bugune kadar yaptıgim pilavlarimda sehriyenin suyu hic aklima gelmwdi bu yuzden hep diri kaldi esim pilavimdan cok sikayetciydi yarin denicem ins. Becerebilirim cok sagolun ellerinize saglik eksik olmayin…
Ablacım tereyağlı pirinç pilavının agır kokusunu yok etmek için ne yapmalıyım. Şimdiden teşekkürler.
cahide hanım denediğim tariflerinizin hepsi çok güzel oldu pilavı denedim ama şehriye için gerekli suyu anlamadım odamı sıcak olacak pilava katarken şimdiden tşk ederim elinize yüreğinize sağlık
Şehriyenin suyu da pirincin suyuyla beraber katılacak Ceylan
Cahide hanim tariflerinizi keyifle takip ediyorum. Ben yeni evliyim daha onceden denedigim pilav tariflerinin hicbirini tutturamamistim. Bu tarifle pilavimizi afiyetle yedik,tadina doyamadik:) sizden ricam benim gibi cok deneyimi olmayan arkadaslar icin bunun gibi basit tariflere de yer vermeniz. Saglicakla kalin:)
ben ordaki 2 çay bardağı suyu anlamadım onu ne zaman katıcaz zaten 1,5 ölçü su katmayacak mıyız ?ikisini birleştirip öyle mi katıcaz ?
Öncelikle iki ilmi birden bizlere kaliteli ve güzel bir şekilde paylaşılan bu sitede olmaktan çok mutluyum. Bu güzel çalışmalarınız için sizi tebrik eder ve bu güzelliğin huzur, sağlık ve mutluluk dolu günlerle geçmesini Allah tan dilerim.
Benim sizden ricam yemeklerde kullanılan ölçü birimlerine hakim değilim örneğin “1 ölçü baldo pirinç” bunun neyi ifade ettiğini açıklarsanız çok sevinirim. Lezzetlerinizin her geçen gün artması dileğiyle.
Değerli kardeşim 1 ölçü derken, herhangi bir bardak veya kase ölçüsü olabilir. Önemli olan pirinci hangi kapla veya bardakla ölçtüysek, suyu da aynı kapla ölçmemizdir.
Merhaba Cahide Hanım emeğinize yüreğinize sağlık Allah size uzun ömürler versin inanın pilav konusu en korktugum konuydu bu gun itibarı ıle hep aklımdasınız sağlıcakla kalın
harika oldu hayatımda yaptığım en güzel pilav
abla şehriye için gerekli suyu ne zaman koycaz. normal suyla birliktemi?
Evet canım..
Merhaba …pilavin icine neden seker koydunuz? bir diyabetik arkadasim dedi ki pirincin kendiliginde seker varmis tam arastirmadim ama oyle diyorlar.
Şeker zeytinyağının yoğun tadını nötralize ediyor. Zaten çok az bir şeker kullanıyoruz. şeker hastaları atmayabilir.
ablacım ben 17 yasnda ve nısanlı bı qencım pilav yapamıodum ama sizin tarifinizi denedim kayın validem cok begendi tese
kürler 🙂
Ablacığım ozaman şöyle güzel bir bulgur pilavı ve normal böyle tavada yada mangalda kızartmak için köfte tarifi var mı? Benim köftelerim hiç tutmuyor vıcık vıcık oluyor. Siteye baktım ama çok tarif var. Normal bir köfte için tarif nedir. Arkadaşım karbonatta koyuyormuş. Çok güzel pofidik yumuşak yapıyor dedi.
Canım var tabi. Hatta yakınlarda paylaşmıştım.
Kuru köfte tarifi
İçine biraz karbonat koyabilirsin. Benim köfteler karbonat kullanmadığım halde yumuşaktı. Yorumları da oku istersen.
Tamam ablacığım sağol. Denicem.