Doğal Güneş Kremi

Mardin’in Mevlüt Çöreği (Kıliçe)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin” Müslim, Mesâcid 261-262, Tirmizî, Salât 51

Yine mi sabah namazını kaçırdın? Zamanla bu durum sende alışkanlık yaptı farkında mısın? Artık kalkamayınca içinde acımıyor. Dikkat et, kalbi mühürlenenlerden olmayasın sakın…

Mardin’e ait özel lezzetlerden biriyle karşınızdayım bugün. Burada en hoşuma giden tatlardan biri mevlüt çöreği oldu. Mevlüt çöreği diğer adıyla kıliçe, genelde cenaze sonrası veya düğün gibi özel günlerde yapılıp dağıtılıyor. Hayat çöreği diyenlerde varmış. Özel günler olmasada burada her zaman kıliçeyi bulmanız mümkün.

Yabancılardaki paskalya çöreği gibi buralarda da kıliçenin önemi büyük. Oysa bizler paskalyayı duyduğumuz ve yaptığımız kadar, Antep kahkesini, Beypazarı kurusunu, kıliçeyi bilmeyiz. Bu da sanırım kendi kültürümüze sırt çevirmemizin ve batı hayranlığımızın başka bir göstergesi.

Geçen yıl eski komşum bana bu çörekten getirdiğinde tadına hayran kalmış ve içinde ne olduğunu sormuştum. Tarçın haricindeki baharatların ne olduğunu bana izah edememişti maalesef. Çünkü kendisi kürtçe isimlerini biliyor, türkçesini bilmiyordu. Baharatçılardan kıliçe baharatı diye istediğinizde size bu çöreğe özel baharat karışımını veriyormuş. Ama ben evimdeki baharatlardan koymayı tercih ettim.

Evet içinde tarçın vardı fakat birkaç baharatın birleşmesiyle bambaşka bir lezzet ortaya çıkıyordu. Anason, yenibahar,mahlep,tarçın, karanfil tozu. Bunlar, kıliçeye orjinal tadını veren muhteşem bir baharat karışımı. Eskiden içine pekmez, kuyrukyağı, şahfe denilen farklı bir baharat da katılırmış.

Esasen hamuru çok sert yoğrulurmuş fakat ben biraz daha yumuşak yapmayı tercih ettim. Zaten ertesi güne kalınca doğal olarak sertleşiyor.

Mardin ve Kızıltepe’de kıliçe, ya hazır alınıyor, ya da hamuru evde yoğurulup fırınlara gönderiliyor. Bu enfes lezzeti mutlaka deneyin derim.

***MARDİN YÖRESİ, KLİÇE TARİFİ***

Malzemeler

  • 5 su bardağı tam buğday unu
  • 125 gr. tereyağı
  • 1.5 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1su bardağı + 1/3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı anason veya rezene (çekilmiş)
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı karanfil tozu
  • 1 çay kaşığı dolusu yenibahar
  • 1 çay kaşığı tuz

Mevlüt Çöreği (Kliçe) Nasıl Yapılır?

  • Unu yoğurma kabına alın, ortasını açın
  • Kuru malzemelerin hepsini ekleyin
  • Tereyağını eritin, sütle beraber una ilave edin.
  • Ağartılmış un kullanıyorsanız, süt miktarını azaltanız gerekebilir bu yüzden sütü birden aktarmayın.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
  • Üzerini örtüp mayalanmasını bekleyin.
  • Mayalanan hamuru ikiye bölün.
  • Unlanmış zeminde her bir bezeyi pide şeklinde bir santime yakın kalınlıkta açın.
  • Hafif yağlamış veya unlanmış tepsiye yerleştirin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp bardakla, çatalla veya benim yaptığım gibi kalıpla şekil verin.
  • Soğuk fırına sürüp, 200 derecede kızarana kadar pişirin.

Cahide’nin notu: Bu çöreği bol miktarda yapıp, dilimleyerek dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Gülşen akdemir says:

    Sahfe denilen baharat yuksek daglarin kuzeye bakan yamacindaki cam agaclarinin uzerinde olusan yesil bitkidir.kaynar sutte bekletilir.bu sutle iklice yogurulur.

  2. Slm cahide hanım tereyağı yerine normal sanayağı kullansak olurmu?

    1. Margarini sağlık açısından önermem ama olur Fehime

  3. Annem Mardinli olduğu için bizde bu çöreği özellikle bayramlarda yaparız. Yoğururken 1-2 yemek kaşığı çörek otuda katarız içine. Çok lezzetli ve doyurucu bir çörek.

  4. hiranurum says:

    eline sağlık ablacım.çok güzel görünüyor.urfada baharatçılarda külünçe otu satılır.ama kendinizde yapabilirsiniz.rezene.tarçın.karaçörek otu.mahlep diye biliyorum robotta çekip kullanabilir arzu edenler.

  5. zynp türkan says:

    Malzeme listesinde su yazmışsınız ama tarifte su bu çöreğin neresinde kullanılıyor onu anlamadım?

    1. melahat says:

      Süt hamurun meme kıvamına gelmesine yetmiyor. kıvama gelinceye kadar geri kalanı su ile tamamlayacağın

  6. Cahidem bir de Urfa’ya ait külünçe vardır, onu da duyduğunu düşünüyorum, tarifini biliyor musun acaba? Biraz sert ve kahke ve kliçe gibi uzun süre dayanan bir çörek oluyor, ah Allah’ım ben bu tatlara bayılıyorum ve çok özledim…

    1. hiranurum says:

      bende çok severim külünçeyi bende urfalıyım ramazanda yaparız genelde.birde cenaze olunca dağıtılır herkeze ama onu biraz büyük yapıyorlar.

  7. Ç.Ş.T says:

    ÜSTÜNDEKİ ŞEKİLE BAYILDIM

    1. gunel esedova says:

      Canım benim,benim de cocuklugumda yediyim bir çörek.Beni o yıllara apardın.ben çok seviyordum bu çöreyi.

  8. ben çetin çabukl kendim mardinliyim ve ikliçenin ilk çıkartanlardanım eyer ikliçeyi örenmek isterseniz beni arayın çönkü bunun ustası bemim iklicenin içinde 75 çeşit baharat var bu çöregi hekes yapar ama benimgibi kimse yapamaz eyer beni ararsanız gerçek ustasıyla tanışırsınız işte numaram 05326279081 05392163500 3752824 halen bu çöregi yapmaktayım rarayın tanışalım teşekürler

  9. bu tarifi tesadüfen gördüm.Bir anda çocukluguma gittim.Komşumuz muazzez Teyze yapardı cok severek yerdim birkaç gündür de canım istiyordu cok mutlu oldum bulunca ellerinize sağlık

  10. yillar oldu yemiyeli :((( ama sizin sayenizde bunuda deniyecem

  11. burdurdada buna benzer bir çörek var hamursuz diyorlar oda hac dönüşünde gelen ziyaretçilere hurma ile sunuluyor onada maya süt karanfil konuluyor üstüne yumurta bardaklada şekil ama tek kişilik küçük yapılıyor çoklezzetli böyle çörekler bayatlamıyoryöresel tatları çok seviyorum bizim kültürümüzü yansıtıyor

  12. Selamun aleyküm cahidecim.Benimde çok sevdiğim bir çörektir…..Bende yaparım,üzerinede kara çörekotu serperim.Çayla harika olur.Yalnız Mardinliler bu çöreği biraz büyükçe yaparlar.çokta lezzetlidir. Sende çok güzel yapmışsın.Eminimki tadıda bi okadar güzeldir.yüreğine ve ellerine sağlık.Ayrıca beypazarı kurusunada değinmişsin onuda çok sever ve yaparım o da çayla iyi gider…ALLAH’a emanet ol.

  13. İzzettin batur says:

    merhaba cahide hanım.önce yeni adresınız hayırlı olsun.bir mardinli olarak ne zaman mardinden bi tanıtım ve tarif olursa tabiiki dayanılmaz bi hal alıyor bizi beni:)ama bugünün imkanları artık o kadar güzelki uçaklar kargolar hemen her ihtiyacı karşılıyor bizim gibi mardin dışında yaşayanlar için.ayrıca bu çörekten sağolsunlar mardinli fırıncılarımız bahçelievler yayla tarafında bizi bu lezzetten mahrum etmıyorlar herdaim mutlaka var.ve sağolsun başka mardınlımız mardinimizn o güzel koyun yoğurdunu ki sanırım kızıltepenin olacak o lezzetli yoğurt.ve taze peynirdende mahrum etmiyorlarbiliyorsunuzki bu mevsimde o yoğurdun ve peynirin tadına doyum olmaz hele peyniri fırıncıda tırnaklı pide üzerinde eritip toz şekeride serpiştirmek varya 🙂 ) selam ile.

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: