Yazın güzel köyümde, babacığım ve anneciğimin yetiştirdiği kabaklar kocaman olup normal yemeği yapılamaz olunca, onları doğrar kuruturuz. Peki kabak nasıl kurutulur?
Yemeğini yaptığımız taze kabaklar kurutmaya müsait olmadığı için, özel kurutmalık kabaklar veya kartlaşmış kabaklar kullanmanız gerekir. İrileşmiş, sertleşmiş kabakları soyup bir parmak kalınlığında irice doğrayın. Üzerine saf kaya tuzu serpin. Pamuklu bir bez üzerine serip güneşte kurutmaya bırakın.
Kabak çok çabuk kurur.Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın. Cam bir kavanoza da koyabilirsiniz.
Kuru kabakla ne yapılır?
Kuru kabaktan borani yani bir nevi cacık, veya taze kabakla yapılan oturtma gibi oturtma yapabilirsiniz. İçine kış sebzelerinden de koyarak farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Kuru kabağı kullanmadan evvel mutlaka sıcak suda haşlayın.
Cahide
Cahide hanım, MERHABA
Ben Şanlıurfaya taşındim, burda su kabağı satılıyor. Onu anlattığınız şekilde yaptım balkona serdim, komşu da bakıyordu. Acaba bu kabaktan kurutmalik oluyor mu ? Yoksa yanlış mı yapıyorum. ? Sevgiler … 🙂
Kurutulmuş kabak tatlisi nasil yapilir.
İyi Akşamlar Mehmet bey,İzmir’deki pizzacılarda pizza üstüne kurutlmuş mantar koyarlar.o günden beri merak ettim, mikro dalga fırında olduğunu duydum ama hiç denemedim.Mail adresim ayhanozturkeri@gmail.com konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygıdeğer annenize saygı ve selamlarımı iletin lütfen.
Zehra Hanım,demekki insanları tanımadıktan sonra haklarında kötü düşünmek veya kötü yorum yapmamak gerekiyormuş.Bende Cahide hanım ile bazı konularda farklı düşünüyoruz ama kendisine,bilgisine ve inancına saygı gösteriyorum.Demokrasi çok farklı görüşlerin hep bir arada ama saygı sevgi ve tolere çerçevesinde olduğu bir rejimdir.Ne mutlu ki kadın erkek veya farklı düşüncelerde birlikte Cahide hanımın blog’unda ortak noktalarda toplanabiliyoruz.Gelelim ikinci sorunuza;kültür mantarı İzmir’de kilosu 3-5 liraya satılır ancak evim şehirin çok dışında olduğu için bir takım şeyleri (ekmek dahil) el altında tutmaya çalışıyorum,mantarı çorbada pizza yapımında ve etli yemeklerde çok sık kullanırız bu nedenle mikro dalga fırında kurutma tekniklerini araştırıyorum.Keşke tohumunu bulsamda evin altında yetiştirsem.Sizi tanıdığıma çok memnun oldum,saygılarımı sunarım.
Ayhan bey,
Ben Zehra hanımın oğluyum. Kendi Kültür Mantarı tesisimizde de kurutma için özel bir fırınımız var ama pek randıman alamadığımız için kullanmıyoruz. Şu an için elimizde güneşte kurutulmuş kültür ve İstiridye (Yaprak) Mantarı bulunmaktadır. Mail adresinizi bir şekilde ulaştırırsanız size yardımcı olabilirim.
Not: Cahide hanımın blogunuda ticari bir faaliyete izin almadan alet ettiğimiz için özür dilerim.
Saygılarımla…
Cahide Hanım,taze mantarları nasıl kuruturuz , microwave fırınlarda da yapıldığını duydum bir bilginiz varmı ?
Bahsettiğiniz kurutma işlemini bende duymuştum. özellikle bazı sulu meyveleri kurutmak oldukça zormuş. Mantarla ilgili wikipedia’dan bulduğum bilgileri paylaşayım sizinle.Bence bu da çok zor:
Mantar kurutulduğunda tadını ve diğer özelliklerini hemen hemen aynen korur. Ayrıca kuru mantar hacim olarak çok az yer kaplar. Eğer kurutma işlemi süratli yapılmayacaksa o zaman mantarın larva ve parazitlerden arınmış olması gereklidir, aksi halde kurutma süresi içinde bozulabilir.
Yapılışı
Kurutulacak mantar temizlendikten sonra küçük parçalara ayrılır (2-5 mm kalınlıkta). Ve aşağıda açıkladığımız şekillerde kurutulur. Kurutulan mantarlar ağzı sızdırmaz bir örtülü bir kap içinde konursa tadını korur. Serin bir yerde saklandığı takdirde birkaç yıl hiçbir değişikliğe uğramadan kalabilir.
Kuru mantarı pişirmek için mantara tekrar eski suyunu kazandırmak gerekir. Bunun için mantar yassı bir kaba yerleştirilir ve üstünü örtecek kadar su konarak bekletilir. Mantar suyu emerek yumuşadığında aynen taze mantarlar gibi ön işleme (kaynatma/buharlaştırma) tabi tutularak pişirmeye hazır duruma getirilir.
Kuru mantarın bir iyi özelliği de öğütülerek mantar unu yapılabilmesidir. Mantar unu, sos ya da çorbalarda baharat (tatlandırıcı) olarak kullanılır.
Kurutma işlemi
Kurutmada esas olan mantar içindeki nemin alınabilmesi için üzerinden kuru (içindeki nem oranı düşük) hava geçirilmesidir. Havanın ılık olması nem oranını görece olarak azalttığından uygun olur. Ancak sıcaklığın 50 °C’nin altında kalması gerekir. Çünkü bu sıcaklığın üstünde mantar bünyesi, protein kaybına uğrayacağından lezzetini kaybeder. Bu nedenle direk güneş altında da mantar kurutulmamalıdır. Özellikle de içinde hava sirkülasyonu olmayan fırınlarda mantar kurutmaktan kaçınılmalıdır, yoksa başarısızlık kaçınılmazdır.
En genelinde kurutma işlemi mantarı temiz bir havlu, bez ya da kâğıt üzerine sererek gerçekleştirilebilir. Mantarın içinden alttan üste doğru hava akımı (olanaklı ise ılık) sağlanırsa kurutma işlemi çok verimli olur. Bunu sağlamak için ince gözlü tel ya da paslanmaz çelik kafesten altlıklar kullanılabilir. Bu altlığın alt tarafına herhangi bir hava üfleyici konulursa (örneğin saç kurutma aparatı) kurutma çok daha süratli gerçekleşecektir.
Bismillah
Meger en Demokrat , insanlarmışızda haberimiz yokmuş, ( neden olmasın aynı Allaha inandıktan sonra) yani acizane bir yorumda kızdığım beyefendi kardeşimize soru sormak, hayalimden bile geçmezdi. Sahi Ayhan bey , çocukların mantar paketleme tesisi olduğundan haliyle sorunuz ilgimi çekti ne yapacaksınız mantarı kurutup , söylemesi ayıp zaten ucuz bir şey degil. Teşşekürler
Ege Bölgesinde Borani zeytinyağlı olarak pişireceğimiz sebzenin üzerine pirinç konularak yapılan yemeğin adıdır.Örneğin ıspanak borani veya pazı borani gibi.