Doğal Güneş Kremi

Hamur mayaları / İnstant maya ve kuru maya arasındaki fark nedir?

Hamur işlerini yaparken belkide en çok mayalara ihtiyaç duyarız. Ekmeğimizin, hamur işlerimizin kabarması yumuşak olması için maya olmazsa olmazdır. Sık sık instant maya,yaş maya diye tariflerde bahsediyoruz. Peki bu mayaların arasındaki fark nedir? Her biri nasıl kullanılır? Okuyucularımız tarafından sıkça sorulan sorular üzerine hazırladığımız, geneli Pakmaya‘ya ait bilgileri beraber okuyalım.

Maya nedir?

Maya, doğada her yerde bulunabilen, birçok çeşidi olan, tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası bu mikroorganizmanın Saccharomyces cerevisiae isimli bir alt grubudur.
Ekmek ve diğer hamur işlerinin mayalanma yoluyla üretimi, günümüzden binlerce yıl öncesine, Mısır ve Sümer uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Ancak bu mikroorganizmaların mayalanmaya neden olduğunu kanıtlamak için bilimsel metodlar ilk olarak 19. yüzyılda Luis Pasteur tarafından kullanılmıştır. Sanayi maya üretimi ise yine 19. yüzyılda Avusturya’da başlamış ve o günden bu yana teknolojide çok hızlı ilerlemeler kaydedilmiştir.

İnstant maya

İnstant kuru maya, ev kullanımına uygun, yüksek hamur kabartma gücünü uzun süre koruyabilen, ileri bir teknoloji ürünüdür. İnstant maya serin ve kuru bir ortamda saklandığı takdirde, raf ömrü iki yıldır. Kullanımdan önce suda çözmeye gerek yoktur. Diğer malzemelerle birlikte unun üzerine doğrudan serpilir veya yoğurma başladıktan hemen sonra hamura katılabilir. İnstant kuru maya soğuk su ile direkt temas eder ise aktivite kaybedebilir.

Aktif kuru maya

Özel bir kurutma teknolojisiyle üretilen, ev kullanımına uygun bir maya çeşididir. Serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla raf ömrü 12 aydır. Aktif kuru maya, kullanımdan 15 dakika önce, ılık suda eritilmelidir. Eritme işleminde suyun çok sıcak veya çok soğuk olması mayaya zarar verir, su ılık olmalıdır.

Yaş maya

Ekonomik ve pratik kullanımından dolayı tercih edilen yaş maya, yaklaşık %70 oranında su içerir. 2-6°C arasında muhafaza edilmelidir. Uygun şartlar altında saklandığında raf ömrü 4-6 haftadır. Herhangi bir eritme işlemi yapılmadan, diğer malzemelerle birlikte, doğrudan una katılabilir. Unun dışındaki diğer kuru malzemelerle uzun süre temas ettirilmemesi tavsiye edilir.

Ekşi maya

Ekşi maya, diğer adıyle köy mayası doğal koşullarda üretilen hamur yoğururken kullandığımız bir maya çeşitidir. Değişik şekillerde elde edilir. Benim kullandığım yöntem belkide en kolay olanıdır. Kendi yaptığım ekşi mayalı ekmeğe bakabilirsiniz.

Cahide’nin notu: Benim son zamanlarda en çok tercih ettiğim maya instant kuru maya. Hem uzun süre dayanması, hemde kullanım kolaylığı açısından rahatlık sağlıyor. Vakumlu paketlerde aldığım mayayı, kapaklı kavanoza koyup en az 1 ay hiç bozulmadan saklayabilirsiniz. Taze tüketildiğinde kabartma gücü de daha etkili olacaktır.

Jibek‘ciğimin hazırladığı  Maya mucizesi hakkındaki yazıyı mutlaka okuyun.

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. mehmet keskin says:

    Cahide hanım sitenizde çok güzel bilgiler var, takipçinizim, inşallah benimde sorularrım olacak, hamurla uğraşan herkese kolalıklar dilerim 🙂

  2. Titanyum dioksit ile mayayı mı beyazlatıyorlar, anlamadım?

    1. İşlemin nasıl olduğunu bilmiyorum. Ama mayada diğer katkı maddelerine ek olarak TİO2’de var.
      Bu savunuluyor.. Fabrikada nasıl işlemden geçiyor onu yapanlar biliyor. Fakat sorsak bile kimse elini vicdanına koyup söylemez.. Çoğu üretici hiç umursamadan insanları zehirliyor. Böyle bir zamanda yaşıyoruz.
      Maalesef.

      1. Çok üzülüyorum bunları duydukça. Tamamen bırakamıyorum da. Ben ak maya diğer adı dosu maya kullanıyorum. tek helal sertifikalı maya diye biliyorum. Ekmeği sürekli evde yapamıyorum. Dışardan aldığım ekmeklerde ne maya kullanılır bilmiyorum. Size sonuna kadar hak veriyorum ama bu konuda da acziyetim açık…:(

        1. Dosu maya da helal sertifikalı. Ve üç marka daha var. Bunları takip etmek gerekiyor, çünkü bazen helal sertifikaları düşebiliyor. Dışarıdaki ekmeklere mayanın yanında ilaçlı unları kullanıyorlar. Un fabrikasında çalışan bir tanıdığımız var. Unun içine en az 20 tane koruyucu, kabartıcı, beyazlatıcı.. ilaç katılıyor diyor.
          Dışarıdaki ekmekler başka türlü cazip olmuyor ki. Şu an dışarıda tek güvenilir İHE’nin tam buğday unlu, ekşi mayalı ekmeği.

          1. İHE’nin diğer ekmekleri neden güvenilmez durumda? Mesela Altın Çörek, mesela Ruşeymli?

            1. Yani onlar da katkı maddesi ve bildiğimiz mayadan içeriyorlar. Yoksa şüpheli demiyorum. Katkı maddeleri ve mayaya değindiğimiz için tam buğday unuyla yapılmış ekşi mayalı ekmeğini önerdim. Ama yine de hijyen konusunda da en güvenilir, titizlikle çalışan İHE’dir. Alınacaksa, ekmeklerin oradan alınması daha uygundur.

            2. SELÇUK says:

              İHE TEK GÜVENİLİR EKMEĞİ ORGANİK TAM BUĞDAY EKMEĞİ

  3. Esselamu aleykum.
    Cahide hanım, sitenizi, özverinizi takdire şayan buluyorum. Maşaallah. Allah kolaylıklar versin. Maya hakkında şuna değinmek istiyorum. Ben eskiden hamur işlerimde instant kuru maya kullanıyordum fakat; kuru mayanın bir çok yönden geçmişinin ve şimdiki halinin de kara defterde olduğunu öğrendim. Maallesef. Öncelikle market rafında satılan ambalajlanmış her ürünün olduğu gibi maya da, kuru olsun yaş olsun sağlığa zararlı bir üründür. Bunun kolayca işimizi görüyor olması zararlarını görmemize engel olmamalı. Market rafında satılan mayalar bir çok araştırmacı, doktor hatta profösöre göre GDO’ludur. Yani genetiği değiştirilmiş, yapısında bozukluk var demektir. Hazmı zorlaştırır, uzun zamanda bu barsakların işlevini bozar. Prof. David Servan Schreiber’e göre kan şekerini fazla yükselttiği için bir zaman sonra bir çok hastalığa sebep olmaktadır. Sadece bu ufacık maya. Ayrıca TiO2 (titanyum dioksit) içerir. Ve bu madde beyin ve rahim bölgesinde toplanır. Vücudumuzun bu maddeyi atması imkansızdır. Aynen cıva gibi. Ve TiO2 beyinde biriktiği için yüksek oranda Alzheimer ve kansere, rahimde de bir çok hastalıkla beraber hem erkek hem kadınlarda kısırlığa yol açar. Bu katkı maddesi nem tutucudu, beyazlatıcıdır ve neredeyse her şeyin içinde var. Sakız, un, şeker, tuz, karbonat, deterjanlar v.s özelikle beyaz olan şeylerde. Kodu da E171′ dir, araştırın lütfen. Bunları göz ardı edemeyiz. Taşıyıcı olmamız, nesillere de geçirecek olmamız demek. Biz hep uyutulduk. Hala da uyutulmaya, ‘doğal’ yalanıyla kandırılmaya çalışıyoruz! Ama bilinçli ve sorumluluk sahibi insanlara bunu yapamayacaklar! İnşaallah.
    Sadece bu ürün için ne dolaplar dönüyor…
    Gimdes’in helal sertifika verdiği mayalarda bile bildiğimiz bir çok maya yok. Mesela pakmaya yok. Ben bu yüzden artık hamur işlerinde doğal maya kullanıyorum. Ekşi maya, nohut mayası ve doğal karbonat. Kabarması biraz uzun sürse de,sağlıklı ve ne yediğimi biliyorum. Dışarıya hiç güven olmaz! Sağlıklı kalmak için eskiye dönmek gerek. Evde her şeyi yapmak mümkün. Sirke, ekmek, yoğurt, maya, salça, reçel, deterjan, temizlik ürünleri v.s daha bir çok şey, siz maşaallah bu konuda çok maharetlisiniz. .
    Zahmet olmadan rahmet olmuyor maalesef.
    Allah ”halifem” dediği biz müslümanlara basiret versin. Bilincimizi artırsın. Selam ve dua ile kalın…

  4. normal maya mı bu yaa?

  5. Ay, iyiki de bu siteyi bulmuşum ya…Bugüne kadar bi sürü tarif sitelerinde oldum ama hiç bu kadar bilgili ve aydınlatıcı bi siteye rastlamadım…Sizi yakından tanımayı ve görmeyi gerçekten de çok isterdim ama, maalesef ben Azerbeycende yaşıyorum.Kendim azeriyim yani…Keşke sizin gibi bi yakınım olsaydı…Yine de, herşey için teşekkürler!…
    Ayrıca da, eger çocuklarınız varsa, onların bu günkü 23 nisan çocuk bayramlarını cani gönülden kutluyorum…Yüce Tanrımız onları hep korusun…Amin!…

  6. rabia çelik says:

    son kullanma tarihi 12 gün geçmiş olan kuru maya zehirlenme yapabilir mi ? ılık su falan koyduğumda son kullanma tarihi geçmeden önceki gibi kabardı. bozulsa kabarmaz diolar öylemi :S

    1. Canım şimdi ne desem yalan olur. Hiç tarihini geçirmedim daha önce

      1. slm ben bir sorum olacak toz mayayın ıcınde kac kasış maya var beni bilgilendirirmisiniz rica etsem:)

    2. Levent Göktem says:

      Yok, zehirlemez. Eskimiş mayanın tek zararı, yeterince kabarmamak olabilir. Bunu da suda aktifleştirerek test edebilirsiniz. Tabii en iyisi, mayayı taze taze kullanmak.

  7. Gülsah says:

    cahide hanim ben avusturya dan gülsah.sayfanizin hayraniyim, tariflerinize bakip denemekten cok zevk aliyorum.Size tesekkürlerimi sunar iyi pazarlar dilerim…..

  8. instant maya yerine bildiğimiz kuru maya koysak olmuyo mu? ayrıca 1 tatlı kaşıgı insant maya, ne kadar normal mayaya tekabül eder?

    1. Aynı normal maya kadar konulacak. Zaten çoğu maya instantdır. Eski kuru mayaları önce suda kabartmak gerekiyor. İnstant maya direkt una karıştırılıyor.

      1. Levent Göktem says:

        Aslında aktif kuru maya, instant mayadan biraz zayıf olduğu için 4’te 1 oranında fazla konması yerinde olacaktır. Öte yandan, ekmek yapma makinelerindeki tecrübelerime dayanarak, aktif kuru mayayı aktive etmek gerekmediğini söyleyebilirim.İnstant maya gibi malzemenin üstüne serpince aynı sonucu alıyoruz. Ama mayanın tazeliğinden emin değilseniz, suda aktive ederek de kullanabilirsiniz. Daha emin bir yol olur.

  9. bilen varmı

    1. Lev Yaşin says:

      “Bu maya” derken? Hangi maya? Maya, her yerde satılan bir şey.

  10. bu maya nerde satılır yav

  11. internetten bilgi aldiginiz zaman alinti yaptiginiz siteleri de yazmalisiniz, aksi takdirde bu hirsizlik oluyor. Pakmaya’nin sitesinde okuduklarimin aynilarini kopyalayip yapistirmissiniz, ben de sitenizde farkli bir bilgi bulacagimizi zannetmistim…

    1. Bu bilgilerin Pakmaya ya ait olduğunu başta belirttim. Dikkat etmeden okuyup insanları itham etmeyin lütfen.

  12. süper şeyler yazıyosunuzz çok sagolunn =)

  13. Verdiğiniz bu güzel ve faydalı bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz efenim..:) takipteyiz…

  14. Merhabalar…sitenize tesadüfen rastladim…ama cok güzelmis emeginize saglik…ben de genelde yas maya kullaniyorum …suan poğaca yapmam gerekiyor yaş maya kalmamis ama kuru maya war..bir paket yas maya yerine ne kadar kuru maya koymam gerekiyor acaba?

    1. Hoşgeldiniz Sabiha hanım. Yaş mayalarda ben paketin yarısını kullanıyorum. Kuru mayayı 1 yemek kaşığı kullanmanız yeterli. Kolay gelsin…

    2. Yaş mayanız 42 gramlıklardan ise;

      15 gram instant kuru maya yeterli gelir.
      Aktif kuru maya ise 20-25 gram kafidir.

  15. fatma kayahan says:

    hayirli aksamlar instant kuru maya almanlarinin kulandigi germ i oluyor acaba,
    tarifleriniz degisik ve güzel en kisa zamanda deniyecegim.

    1. Malesef o konuda bir bilgiye sahip değilim. Sevgiler…

  16. Levent Göktem says:

    Bilmukabele, efendim. 🙂

  17. Levent Göktem says:

    Mayanın kabartma gücü zamanla illa ki azalacaktır. Daha dün son kullanma tarihini 1 gün geçmiş yaş maya ile ekmek yaptım. Neyse ki maya miktarını normalden daha fazla koymayı akıl ettim de 4 saatin sonunda yenilebilecek kadar kabarmayı anca başarmış bir ekmek elde ettim.

    Şöyle düşünebilirsiniz. 1 ayın sonunda instant maya artık gücünü kaybetmeye başlar ve 1 ölçek koyduğunuz maya miktarını bu süreden sonra artırmanız gerekebilir. İnternette 3-6 aya kadar saklayabileceğinize dair bilgiler de var ama dediğim gibi maya tazeyken daha etkilidir. Yaşlandıkça yapacağınız ekmekler de riske girecektir. 3 kuruşluk maya için onca zahmeti çöpe atmaya değer mi?

    1. Bilgiler için çok teşekkür ederim. O halde yazının o kısmını değiştireyim. Selametle kalınız…

  18. Levent Göktem says:

    Instant mayanın buzdolabında dayanma süresi 1 aydır. Aylarca dayanması söz konusu değil. Aktif kuru maya ise 2 ay dayanır.

    1. Ama benim kullandıklarım dayanıyor 😕

  19. habibe arlı says:

    selamün aleyküm,sitenizle tesadüfen değişik tarifler ararken tanıştım,uzun süre başından ayrılamadım gerçekten çok faydalı,çok güzel bilgiler, tarifler öğrendim her yönden istifade edebileceğim bir site her zaman sizinle olmak isterim inşaallah.Allah razı olsun…

  20. selam cahide ben almanya dan stuttgart eyaletinde yasiyorum.Sayfanizi cok beyeniyorum hergün bakiyorum güzel tarif ler veriyorsunuz hayirli pazarlar

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: