İlâhî!
Hamdini sözüme sertâc ettim, zikrini kalbime mi’râc ettim, kitabını kendime minhac ettim.
Ben yoktum vâr ettin, varlığından haberdâr ettin, aşkınla gönlümü bîkarar ettin.
İnayetine sığındım, kapına geldim, hidayetine sığındım lûtfuna geldim, kulluk edemedim afvına geldim. Şaşırtma beni, doğruyu söylet, neş’eni duyur hakikatı öğret.
Ben yoktum vâr ettin, varlığından haberdâr ettin, aşkınla gönlümü bîkarar ettin.
İnayetine sığındım, kapına geldim, hidayetine sığındım lûtfuna geldim, kulluk edemedim afvına geldim. Şaşırtma beni, doğruyu söylet, neş’eni duyur hakikatı öğret.

Yağ bakımından ağır yemekleri genelde tercih etmem. Hatta Trt’nin bir belgeselinde seyretmiştim. Sanırım Özbekistan’da idi. Misafirin önüne etin özellikle yağlı kısmını koyuyorlar, neredeyse hiç siyah et koymuyorlardı.
Bu misafire olan saygı ve değerin göstergesiymiş 😕
“Kesinlikle orada misafir olmak istemem” diye geçirmiştim içimden 🙂 Çünkü ben etin yağını asla yiyemiyorum.
Gömlek sarması Özbek ve Kırgızlarda da bilinen Yav görme ya da yörgemeç (Gerçi yörgemeç bir nevi bumbar dolması olarakta biliniyormuş) olarak adlandırılan ağır bir yemek.
Ülkemizde ilginçtir, Güneydoğu’da ve Doğu anadolu mutfağında neredeyse hiç bilinmiyor gömlek sarması. Daha çok batı illerimizde biliniyor. Çok ağır bir yemek gömlek sarması. Yılda bir kereden fazla yapılmayacak kadar ağır. Ama özellikle iç pilavı çok lezzetli. Tabi bunda dışındaki yağında etkisi var.
İç pilavına özellikle kuzu ciğeri katılır ve ciğer sarması olarak adlandırılır fakat ben,çocuklar ciğeri pek yemiyor diye, içine et kulllanmayı tercih ettim. Bakalım gömlek sarmasını nasıl yapmışım:
***KUZU GÖMLEĞİ SARMASI***
Malzemeler( 5-6 kişilik)
( resimdeki miktar çok daha fazla kişilik. Ben normal ölçüleri veriyorum)
( resimdeki miktar çok daha fazla kişilik. Ben normal ölçüleri veriyorum)
-
1 adet kuzu gömleği
-
1.5 su bardağı pirinç
-
1 .5 su bardağı su
-
250 gr.kuzu ciğeri veya küçük kuzu kuşbaşı
-
1 adet soğan
-
20 gr.kadar kuş üzümü
-
Yarım çay kaşığı zerdeçal,ayrıca yenibahar,karabiber,kimyon
-
yarım demet maydanoz
-
Üzerine sürmemiz için yumurta sarısı ve yoğurt karışımı
Gömlek sarması nasıl yapılır?
- Öncelikle pilavı hazırlayın.Bunun için pirinci iki kez yıkayıp 15 dakika ıslakta bekletin.
- Bir tencereye çok az zeytinyağı koyup, küçük doğranmış soğanı ekleyin ve hafifçe pembeleştirin.
- Eğer ciğer seviyorsanız,ciğeri yıkayıp küçük küçük doğrayın ve soğana ekleyip kavurun.
- Eğer et kullanacaksanız,eti küçük küçük doğrayın ve soğana ekleyin.Ağzını kapatıp, et suyunu salıp çekene kadar pişirin.
- Pirinci ilave edip hafif kavurun.Baharatlarını atın karıştırın. Maydanozu doğrayın,tuzunu atın. Suyunu ilave edip, çekene kadar pişirin.
- Gömleği akşamdan veya en azından 1 saat önce ılık suda ıslatın ki yumuşasın.
- Kuzu gömleğinden 15 cm. lik parçalar kesin.Bir kasenin veya kepçenin içine gömlek parçasını serin.
- İçine pilavdan yeteri kadar koyun ve dışarı sarkan kısımları pilavın üzerine doğru kapatın.
- Gömlek sarmalarını uygun bir tepsiye ters çevirerek yerleştirin.
- Üzerlerine yumurta ve yoğurt sürüp 230 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
- Mutlaka sıcakken servis edin.
Kuzu gömleği nedir?
Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmına gömlek denir.
İnşaAllah çok yakında kaburga dolması nıda yayınlıyacağım. Kültürümüzü, yöresel mutfaklarımızı tanıtma ve yaşatma gayretimizi Allah izin verdikçe sürdüreceğiz.
CAHİDE
Pirinc hangisinden olmali
Harıka bır yıyecek rahmetli annecıgım yapardı. Ama prıncını az koyardı bırazda akcıgerı ılave ederdı yumuşak olsun dıye ekmeğinize saglık
Cahide hanım cım tarif deki gibi yaptım fakat gömlek eridi bir yerde yanlışmı yaptım acaba cevap verirseniz çok sevinirim iyi günler.
Selamım Süper tarifler ellerinize sağlık
Selamun aleyküm Cahide hanımcım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor bende malzemeleri hazırladım birazdan yapacağım umarım aynısı olur 🙂
CAHİDE ABLACIM GÖMLEĞİN İÇİNDE KONAN PİRİNÇ SUYUNU ÇEKİP PİŞTİĞİNDE PİLAV KIVAMINDA MI OLUYOR YOKSA BİRAZ SERT OLUP FIRINDA MI YUMUŞUYOR
Pilav normal pişmiş oluyor canım
ABLACIM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ELİNE,GÖNLÜNE SAĞLIK
Ben sakatatı çok severim bu saatte canım çekti tamda acıkmışken gülüm.:)
selam seher hanim, benim kardesim aydin da oturuyor sizde aydinli olunca yazmak istedim selam olsun kardesimin memleketine,belki tanisiriz
merhaba ben sizi nerdeyse iki senedir takip ediyorum ama yeni üye oldum tariflerinizi yazılarınızı beyeniyorum vaktim oldukça takip etmeye çalışıyorum verdiğiniz gömlek sarmayı bende yaparım ama sizinki ağır olabilir ben içini dolma gibi çiğden yaparım içine ilave olarak havuç domates maydanoz koyarım daha hafif olur tepsiye su koyup fırında pişiririm içine başka yağ koymam kendi yağıyla pişer cahide hanımcığım ben aydınlıyım aydında oturuyorum senede bir kerede olsa gömlek sarmasını mumbar dolmasını yaparım kollestırolum olsada dayanamayıp yerim içine havuç koyunça üzüm koymaya gerek olmuyor sizlerin bayramınızı kutlarım
Bana göre fevkalede mükemmel bir yemek.kendimde yapıyorum.Ayrıca gömleği de çooook lezzetli eski tatlar.
Cahide hanım merhaba üzerindeki gömleği yemiyoruz değil mi?
AsSalam Aleikum Cahide hanım,bu muhteşem sitenizle bugün karşılaştım,çok güzel bir tevafuk oldu benim için.İzin verirseniz bu yemekle ilgili birkaç sözüm olacak:Gömlek Çeçenistan’da çok kullanılır,orada iç harcını istenilen sakatatlar sote edilerek hazırlanır.Gömlek,kuyruk yağı ve sakatatlar Çeçenistan mutfağının olmazsa olmazıdır.Oralarda hormon,GDO,hazır yem vs.gibi hiçbirşey olmadığı için herşey doğal,buyüzden sağlığa zararıda yok.Bizim bütün yemeklerimiz et ve hamurla yapılır,yemeklerde misafirin önüne kelle bütün halde konur,eğer hayvan kesme imkanı yoksa etin en yağlı kısmı,varsa kuyruk yağıda konur…Size çok değişik tarifler vereceğim zamanla,selametle kalınız…
Merhaba ellerinize saglik muhtesem gorunuyor nasilda canim cekti:( Ben doguluyum ve doguda herkes bilirmi bilmem ama benim annecigim yapardi belkide babasi asci oldugu icin biliyordu.icinde hafif dogulmus bol ciger ve pirinc cok az olurdu her kurbanda annecigim kuzucuktan cikarirdi bunu ve birileri az yesede bana cogu kalsa derdim yerken hep,cocuk iste:)
Olsada yesek.
kurban bayramından sonra yaptık yorumum biraz geç oldu ama :)yerken açıkçası korkarak yedik özellikle eşim ama hakketen çokçok güzel oluyor en kısa zamnda bir daha yapmayı düşünüyorum
طبق جديد علينا نحن في سوريا
سأقوم بصنعه ان شاء الله شكرا لكم
güzele benziyor denemek lazım ellerinize sağlık
birde bu kuzu deyilde dana gömleğinden olmazmı ?
Dana gömleğini görmedim ama tahminimce çok kalın. Kuzu gömleği daha zarif olduğu için tercih ediliyor.
Ellerinize ve emeğinize sağlık. Bu yemeği ve lezzetini çok iyi bilirim:) paylaşımınız ve Allah kelamı ile başlayan sunumlarınız beni mest etti. Allah razı olsun.
sevgiler sizlere.
Ellerine sağlık Ablacığım. Çok leziz görünüyor. Yağlı mağlı ama lezzetli 🙂 Bu arada yorumunda belirttiğin bloğu arama motorlarına kapatmak nasıl yapılıyor?
Canım ayarlamayı şöyle yapacaksın. kontrol paneli +ayarlar+ gizlilik. Ama yedeklemeyi mutlaka yap derim. Orada ne yazıyorsan buraya da ekle ne olur ne olmaz. Ben WP ye de çok güvenmiyorum bu yüzden sık sık yedeğini pc ye indiriyorum. En sağlıklı olanı bu. Yedek sende olursa istediğin bir siteyede geçebilirsin.
Sağolasın tarif için. Bizde nedense hala bir umut var blogspota dair. Ne olacağı belli olsa da biz de ona göre adreslerin sadece birini açık tutsak. Yedekleme konusunda da haklısın.
hep şöyle düşünmüşümdür,insanlar ne ilginç yaratıklar,kendilerinin bile aklına gelmeyecek yerlerini yemek istiyorlar hayvancıkların..:)) hocam hatemi gibi “kuzuların yenmesine karşıyım” da deiyorum ama azıcık içim cız etmiyor da deği..ama bu korkunç bir şey,dehşet bir şey..bomba gibi..sen senede bir demişsin bence ömürde bir kez yemek yeterli olmalı..resmine bakarak bile kilo alabilir insan.. :s
beni çok tahrik ediyor bu blog cahide.. 🙂 bilmiyorum artık.. kötü fena oluyorum.. yapmak istiyor gönül ama nerdeee o maharet.. özellikle bizim bey görmesin ,duymasın,bilmesin böyle bir yemek olduğunu aman sakın ha sakın:)) haşlanmış brokoliye devam:))
ama bir gün inşallah deneyeceğim bunu ehe de yazdım kenara! :))
Deniz’im, her ne kadar kuzu densede bu bildiğin küçücük kuzular değil canım. Onlara bende kıyamam 🙂 Doğum yapmamış her koyun kuzu diye adlandırılır. Anne olunca koyuna dönüşür.(Ne kadar bilgiliyim bu konularda farkettin mi? 😀 ) Benim kalori canavarı aile bireylerim pek sever böyle yağ damlayan yemekleri. Ama brokoliden de vazgeçmezler haa!!
Hem etcil,, hem otcul anlıyacağın 🙂
merhaba…
çok güzel görünüyor ama dışındaki gömlek dediğiniz yeniliyormu ?
Elbetteki yeniliyor. Gömlek kuzunun midesinin üzerini çevreleyen iç yağıdır. Normalde etin yağını seviyorsanız, gömlek yağı da hoşunuza gidecektir.
Bu gomlek nerede satilir:) ilk defa duyuyorum denemek isterim ilerleyen zamanlarda.Tesekkur ederim
Sevgili Seher Ben kızıltepe’deyim sakatatçılardan özel olarak ayırtarak aldım. Başka yerlerde kasaplara söylersen mutlaka sana ayırtırlar.Kolay gelsin
Bismillah Ablam bu ne ? ilk defa böyle bişey gördüm duydum 🙂 görüntüsünü de canım çekmedi deyil hani yemeye gelince hiç bişeye itiraz etmem 🙂 Ama hakikaten nasıl bişey bu gömlek tabiri abla, kuzunun neresi oluyo inan hiç bi fikrim yok çok değişik geldi buralarda imkan yok bulamam, bu tarz şeyleri yapayım merakım gitsin desem .Ellerine sağlık bişi daha ögrendim görüyon mu :):)
ellerine sağlık bacım ilk defa duydum bir nevi mumbarı andırıyor
çok canım çekti ya:((((
kaburga dolması mı dedin ah ah dayanamayacağım lezzetlerden biri …
Es-Selamu Aleyküm Cahide’m,
Arap mutfağını bilirsin,her şeyin yağlısı makbul.
O değil de,kasaplar bile yağsız kıyma / yağsız et satmıyor burada şaka gibi !
Biz yağ istemiyoruz,yağsız olacak diyoruz,adamlar ısrarla yağlı veriyor.Yağsız yok diyorlar..
Burası böyle tuhaf bir memleket ama seviyorum işte ne yapayım :))
Gömlek sarmasını çok severim ama.Yağlı mağlı lüpletirim:D
Kaburga dolmasını da iştahla beklemekteyim.
Ellerine sağlık ablacığım.Mutlu pazarlar! Dualarında bizleri unutma e mi?