Doğal Güneş Kremi

Kışlık yiyecek hazırlıkları

Bismillahirrahmanirrahim

26 – Yer üzerinde bulunan her şey fânidir. 27 – Yalnız celâl ve ikram sahibi Rabbinin yüzü (zâtı) baki kalacaktır.28 – Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz? 29 – Göklerde ve yerde bulunanlar, O’ndan isterler. O, her gün yeni bir iştedir. 30 – Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?  (Rahman suresi’nden)

*******

Çok ve hızlı tüketen bizlerin,bu büyük nimetlerin bilincinde olarak,şükrünü eda ederek hareket etmemiz en büyük kulluk görevlerimizden biri olsa gerek.Sahip olduğumuz sayısız nimetler için Rabbimize sonsuz şükürler olsun….

Dondurulmuş yiyecekler bir yana,benim vazgeçemediklerim arasındadır kuru gıdalar.Elime geçen her yaz sebze ve meyvesini kurutmaya bayılırım.

Güneşte kurudukları için D vitamini açısından çok zengin olan kuru gıdalar,hazır gıdalarla karşılaştırılamayacak kadar sağlıklı ve leziz.Bugün sizlerle kuruttuğum sebzelerden sadece bir kaçını paylaşmak istedim.

Yukarıda gördüğünüz kabak,salatalık,biber ve patlıcan kurularım.Özellikle salatalık ve kabağın dolması nefis oluyor….

Bu da doğranmış kabak kurusu,daha önce bu kuru kabaktan borani yapmıştım.Kıymalı yemeğide nefis oluyor.

Bu en sevdiğim sebzelerden biri olan bamyanın kurusu.Bahçemizden kendim topladım ve kuruttum 🙂

Vişnenin kurusunu çok severim ama vişne mevsiminde köyümdeydim.Eşim sağolsun almış,paketlemiş.Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayın.Poşetlere koyup dondurucuya atın.Kışın ister hoşaf,ister reçel yapın.Yada vişne peltesi yapıp pastalarda kullanın.

Kış için başka neler yapabiliriz

  • Aslında yapılabilecek çok şey var.
  • Ben şeftalileri,eriği soyup dilimliyorum,pişirmeden poşetleyip dondurucuya atıyorum. Kışın marmelat gibi pişirip muhallebilerde tatlılarda kullanıyorum.
  • Yine yaz meyvelerinden pestilde yapıyorum ama bu yıl henüz yapmaya fırsatım olmadı.Yaparsam resimler paylaşırım inşaallah.
  • Domatesi kurutup yemeklerde kullanıyorum.
  • Patlıcanı küçük küçük doğrayıp kurutuyor,kışın yöresel köfteli yemekler yapıyorum.
  • Biberleri küçük küçük doğruyor,yine pişirmeden poşetlere koyup donduruyorum.Kışın yemeklerde çok nefis oluyor.
  • Domatesi rendeleyip veya doğrayıp yine pişirmeden dolaba atıyorum.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Eğer sizin bilip benim bilmediğim bir şey varsa paylaşırsanız sevinirim.

Un tarhanası tarifi burada

CAHİDE

Bir Cevap Yazın

Bir Yorum Bırakın :)

  1. Allah razı olsun, çokkk teşekkür ederim, içim rahatladı…Faydalı olabilmek ne demek, hayatıma o kadar çok yenilik ve anlam katıyorsun ki mümkün olsaydı sadece yüreğimi açıp görmekle anlayabilirdin, ben anlatmakta çok yetersiz kalıyorum,yüreğimin dile gelmesi lazım…Yemekler bu işin sadece bir kısmı, geri kalan büyük kısım için sana ne kadar dua etsem azdır, hakkını gerçekten helal et…Şükürler olsun ki çıktın karşıma can kardeşim benim…Ölene kadar da hep hayatımda ol inşaAllah…

  2. Cahideciğim bir de başka sorularım olacak:1)Patlıcan ve biber kurutmak istiyorum nasipse, ama hiç yapmadım, patlıcanları olabildiğince ince mi oyacağız yoksa biraz kalınca mı olacak?
    2)İpe dizerken aralıklı mı dizmeli yoksa sık sık mı ve ortalarından mı dizmeli, ha bir de içini tuzlamak gibi bir işlem sözkonusu mu?
    3) Ayrıca erik,elma, armut ve şeftali kurutmak istiyorum ve bir miktar da aldım bu meyvelerden, bunları balkonda güneş görsün dersem çok da toz yiyecekleri için güneş gören bir odada yerde kurutsam olur mu?Olmazsa yerine ne yapabilirim,bir önerin var mı?
    4) Şeftali o kadar sulu iken yağlı kağıda mı serip kurutsak acaba, yoksa onu da diğerleri gibi bez üstünde mi kurutmalıyım?Kuruyacağına inanasım gelmiyor niyeyse,şaşırıyorum anlayacağın,ama duyunca oluyor demek ki diye aldım şeftalileri bekliyorlar öylece, kurutmayıp yesek mi yoksa, bi de rezil olmak var 😉
    5) Bunların herbiri aynı yöntemle kurutuluyor değil mi? Yani ince ince dilimleyip bez üstüne dizeceğiz ve kurumasını bekleyeceğiz, başka bişey yok sanırım?
    6)Bir de turşu yapmayı da düşünüyorum Allah nasip ederse, derler ki özel günlerimizdeyken böyle şeyler yapılmaz, yok turşu bozulur,kokar, çürür falan, muhtemelen batıl inançtır ama eskiler hep buna dikkat ederlermiş, ben de ‘eskiler yapıyorsa vardır bi bildikleri’ diye düşünenlerdenim hep ama belki de sadece boş bir inançtır, sen de bu konuya dikkat ediyor musun yoksa herhangi bir gün yapılabilir mi bu tür şeyler,hani sadece turşu kurarken değil de, işte patlıcan ve meyve kuruturken de dikkat etmeli mi,yani bu günlerde yapmamalı mı?
    7) Şimdiden çokkk teşekkür ediyorum,umarım bunaltmıyorumdur seni…

    Çok şey sordum Cahidem hakkını helal et, senin sayende hayatımda ilk kez deniyorum ya da denemek istiyorum birçok şeyi ve hevesleniyorum, Allah razı olsun, sen olmasaydın ben hayatta bu tür şeyleri yapmayı düşünmezdim bile, sayende çok değişiyorum, binlerce kez razı olsun Rabbim senden. Belki çok saçma sorulardır ama işte insan bilmeyince herşey zor geliyor insana.Sağlıcakla kal…Şimdi belki de o güzel huzur verici mutfağındasındır, bizler için de bakar mısın pencerenden dışarıya? Manzaraları pek güzeldi…İnşaAllah sana ve ailene de hep huzur verir…Selametle…( Ben şimdi meyve dilimleyecektim ama senden cevap gelmeden yapmayayım en iyisi…)

    1. Helal olsun canım benim. Patlıcanları çok ince oymana gerek yok. Kuruyunca inceliyor zaten. İpe dizerken aralıklı olması lazım ki araları hava alsın. ipi de mümkün olduğunca gererek bağla ki, patlıcan veya biberler ortaya toplanmasın. Ben patlıcanları tuzlamıyorum.

      Meyveleri dilimleyip rahatlıkla kurutabilirsin. Yarı güneş alan yerde meyve ve sebzeler çok daha iyi kurur. Toz illaki oluyor. Ama meyvelerin mutlaka hava alması lazım. Üzerini örtersen küflenebilir. Kışın basit bir ön yıkamadan geçirerek kullanabilirsin. Bulunduğun yerde çok fazla nem yoksa meyvelerin mutlaka kurur. Çok sulu meyvelerin kuruması uzayabilir.

      Turşu hususunda bahsettiğin konuyu bence eskiler abdestli olalım diye böyle düşünmüşler. Ben hep buna yorarım. Sonuçta onlar bu konularda daha hassaslarmış. Hiç saçma sorular değil canım. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. Sevgilerimle

  3. S.A Benimde bi sorum olucak biber ve patlıcan kurutuyorum ama biberlerimin rengi değişti çürümeye başlar gibi beyaz bi renk aldı bu neden olabilir balkonda kurutuyorum ondan olabilirmi. Bende kuru sebzeleri çok severim hergün bakıyorum kontrol ediyorum 🙂 ama biberler böyle olunca hevesim kaçtı :((

  4. Selamlar,ben de salatalık kurusunu ve salatalık dolmasını ilk kez sizden duyuyorum Cahide hanım,zamanınız olduğunda hem nasıl dolma yapıldığını hem de nasıl kurutulduğunu anlatabilir misiniz?Çok teşekkürler,sağlıkla kalınız…

    1. İnanın hiç zor değil. Salatalıkları patlıcan oyar gibi oyup ipe dizin. Biraz kalınca olsun ki kuruyunca çok incelmesin. yarı gölge, yarı güneş bir yere serin. Gölgede de kurur. Nemli olmayan ortamları tercih edin. Yoksa kurumaz çürür.

  5. salatalık nasıl kurutuluyor abla ilk defa sende gördüm bu işlemi.sağlıcakla

  6. selamün aleyküm ablacım,bende memleketen gelirken koca bi torba biberle geldim,onları küçük küçük doğradm tam buzluğa atacakken aklıma kurutmak geldi baharat gibi kullanşlı olur mantığıyla.. balkonda kuruttum ve bi yoğrt kovasına koydum dolapta duruyor.. sence saklama şeklim doğrumu bişey olurmu,yada nasl saklamalıyım..

    1. Aleykumselam canım, ben yeşil biberi doğrayıp poşetliyorum, öyle saklıyorum. Kışın kullanması çok rahat oluyor. kurusunuda yemeklere katabilirsin tabi ama bir kısmını büyük doğrayıp kurutsaydın, kavurmasını falanda yapabilirdin. Dolapta durmasına gerek yok canım. Havalar serinledi artık. Dışarıda da durabilir. Allah’a emanet ol kardeşim…

      1. dolaba atacağın zaman biberi yıkayıp, doğrayıp poşetlere koyup öylece dolaba mı koyuyoruz yani başka bişey yok değil mi?

        1. Aynen öyle kardeşim. Yemeklik doğrayıp poşetliyorsun o kadar 🙂

  7. Cahide ciğim,
    Bizim burada nem oranı biraz fazla olduğu için, sebze kurutmak çok sağlıklı olmuyor, gerçi bu yıl ramazan ayının başlarında kavurucu sıcaklarda herşey kururdu ama o günleri de kaçırdık ne yazık ki:( Kabak kuruların nasıl öyle pamuk gibi beyaz kurumuş hayret ettim, harika görünüyorlar, sevgilerimle…

  8. cahide bacım ellerine sağlık afiyetle yersiniz inşallah….

    mersinde sebze meyve kurutmak pek mümkün değildir.
    domatesi nasıl kurutuyosun.. satın alıyorum aktarlardan genelde. ama bu yıl denemek istiyorum….
    domates kurusunu çok severim…
    selamlar….

    1. Filizcim ben domatesi,ortadan büyüklüğüne göre 4 e veya 6 ya kesip kurutuyorum.Kestikten sonra mutlaka salamuralık tuz serpiştiriyorum.Çünkü tuzsuz kurursa pek lezzetli olmuyor.
      Bildiğim kadarıyla Adana mersin civarında sebze kurutmaya en müsait ay eylül ayıymış.eylül ayı nemin en az olduğu aymış.
      Zaman geçirmeden hemen kurut bari.
      Rabbime emanetsin bacım…

      1. sağol cahide bacım bu hafta sonu mutlaka denemeliyim kısmet olursa inşallahh…..

Like
Close
Tarif Üstü Muhabbet | Cahide Sultan
Close
%d blogcu bunu beğendi: