
SELAMÜN ALEYKÜM
Bismillahirrahmanirrahim diyerek yeni bir haftaya daha başladık, ömür takvimimizden harcayacağımız günlerimizin bereketli ve hayırla dolu işlerle meşgul olacağımız günler olması duasıyla merhaba…
Rabbimizin bizlere, helâl olarak yiyip şükretmemiz için yarattığı canlılardan olan somon balığıyla karşınızdayım. Allah (c.c.), her yediğimiz içtiğimizi ibadete kuvvet maksadıyla niyetlenmeyi bizlere unutturmasın inşâAllah.amin.
Somonun, pişirmesi zahmetsiz, tadının hafif ve doyurucu olması, tavuğu andıran kokusuz bir balık olması sebebiyle seveni çok olsa gerek. Hiç balık yemeyen bir arkadaşıma tavuk diye yedirdikten sonra balık olduğunu itiraf ettiğimde inanamamıştı:)
Somon balığının yağlı ve en lezzetli olduğu mevsim ilkbaharmış. Bizim evde, mevsim ayırt edilmeksizin her hafta severek yenir, hatta bazen haftada 2 kez yediğimiz oluyor. Evde balık seçen biri olunca ve gurbette de cânım hamsimi bulma imkânım olmayınca bana da somondan başka alternatif kalmıyor. Sadece yediğim içtiğim şeylerle ilgili değil, hayatımda olan hemen herşeyle ilgili bilgi edinmeyi sevdiğim için somonla ilgili edindiğim bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bu alışkanlığıma, bilinçli olma çabasımı denir yoksa fazla meraklılık mı denir bilemiyorum:)
Somon, ton, uskumru ve levrek gibi soğuk deniz balıkları hakkında hernekadar cıva türünde atık barındırdığı spekülasyonları varsa da, sağlığımıza olumlu katkılarından dolayı ve mutlaka düzenli yememiz gerektiği yönündeki araştırılmış bilimsel gerçekler çok daha kuvvetli.
Somon, omega-3 ailesine ait doymamış yağ asitleri, B6 vitamini, D vitamini ve E vitamini bakımından çok zengindir. Omega-3 yağını vücudumuz üretemediği için yiyeceklerden sağlamamız gerekir, balık yağı tabletleri, ketentohumu, semizotu, ceviz, fındık, badem ve yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan bu yağ asidinin en faydalı ve en doğal tüketim yolu haftada 1 somon yemektir. Somonu düzenli olarak yememizi gerektirecek sebeplere geçmeden önce, önemli bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum, sağlığımıza faydası olan birçok bitki ve gıdaların kullanımında en önemli kural, düzenli tüketimdir. Zira, hastalandıktan sonra tedavi niyetiyle tüketmektense, hastalanmadan önce düzenli tüketerek hastalık riskini minimuma indirmek daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Yağlı balıklar, yağsız balıklara kıyasla 30 kat daha fazla omega-3 yağ asidi, 4 kat daha fazla D vitamini içeriyor. Bilim adamları, beynimizin %60’nın yağdan oluştuğunu ve %30’nun da omega-3 yağ asidinden oluştuğunun kanaâtindeler. Bu durumda, yeterli miktarda omega-3 tüketmenin çocuk gelişimi, zekâsı ve konsantrasyonunda etkili olduğu gibi yetişkinleri de unutkanlıktan-alzheimerdan korunmada önemli rol oynadığı ortaya çıkıyor.
Ayrıca somonun ve omega-3’ün faydası olarak hepimizin bildiği en belirgin özellik, kalp damar sağlığını korumasıdır kezâ strese karşı da direnç sağlıyor. Omega-3’ün kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı felç riskini azaltıyor. Burada yine dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, eğer omega-3 takviyesi (kapsül veya şurubunu) alıyorsanız kan sulandırıcı özelliğini göz önünde bulundurarak, diğer kan sulandırıcı (coumadin komadin-asprin) gibi ilaçlarla birlikte kullanılmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın. Düzenli somon tüketiminin, damarlara olumlu etkisi ve içeriğindeki E vitamininin nemlendirme özelliğinden dolayı cildimize ışıltı vererek yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, şeker hastalığına faydalarının yanısıra içeriğindeki B6 vitaminin sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Somon balığı, beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak bilinen mutluluk hormonu serotoninin oluşmasına yardım eder.
Ne yazık ki birçok gıda da yapılan ticaret hilelerinden somon da nasibini almış. Taze görünmesi için gıda boyası kullanıldığı için alırken dikkatle incelemenizi tavsiye ederim.
Genelde herkes balığı mutlaka salatayla tüketir, doktorlar farkında olmadan edindiğimiz bu alışkanlığın balığın faydalarını arttırdığını söylüyorlar.
Somonun maharetlerinden sonra gelelim benim maharetime:)) Bu terbiyeleme şekli somon balığına çok yakışıyor ve lezzetine lezzet katıyor.

- Terbiye sosu:
- 1 tatlı kaşığı biber salçası.
- Yarım limonun suyu.
- 10 adet tane karabiber.
- 4-5 diş sarımsak.
- 3 defne yaprağı.
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı.
- Tuz.
- 1 dilim somon balığı (derisinin altındaki yağdan dolayı fümesinden daha faydalı ve lezzetli).
- Yapılışı:
- Zeytinyağı, limon suyu, biber salçası ve tuzu karıştırın.
- Somonun her iki yüzünü terbiye sosuna bulayın.
- Tane karabiber ve tane sarımsakları somonun her iki yüzüne batırarak yerleştirin.
- 1 saat terbiye olması için bekletin.
- Teflon tavada her iki yüzünü 15’er dakika orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
- Daha sonra, saldığı suyunu çekip kızarana kadar kapaksız olarak kızartın.
Hem pratik hem lezzetli balığınız hazır afiyet olsun.
Güzelim balığı yakmışsın dediğinizi duyar gibiyim:) kızardıkça omega-3’ü kaybettiğini bildiğim halde bizim evde etin ve balığın çok kızarmış hali seviliyor.

Markette ilk gördüğümde beni şaşırttığı kadar da ürküten, buda’nın eli isimli el şeklindeki enteresan limonları sizlerle de paylaşmak istedim.
Gıdalar üzerindeki yapılan tahribatın bir örneği olsa gerek!
Dostlarım, haftaya inşâAllah nasip olursa, uzun zaman önce sizlere söz verip de beklettiğim “mutfağımızdaki doğal ürünlerle cilt bakımı” yazımı paylaşacağımın müjdesini şimdiden vereyim:) o zamana kadar hepinizi kalbi muhabbetimle, koruyup gözeten El-Müheymin ismi celilinin sahibi olan Allah’a emanet ediyorum.
Cahide Hanım, resimde gösterdiğiniz bir turunçgildir. Limon değildir, akrabasıdır ve doğaldır. Herhangi bir genetik ya da kimyasal bir oynama yoktur. Sulu değildir genellikle zesti için kullanılır. Nefis bir kokusu vardır. Sıcak iklim sever. Anavatanı ise Asya’dır. Parmaklı Limon’da denir.
Cahide Hanım hatalı bir bilgi vermek istemem ancak bildiğim kadarıyla yukarıda fotoğrafladığınız meyve Budanın Eli Limonu veya Parmaklı Ağaç Kavunu adıyla adlandırılan Akdeniz ve Hindistan ikliminde yetişen doğal bir meyvedir.
Bugun denedim ve yedik cok guzel oldu! Yalniz somonlar piserken cok yumusadigi icin cevirirken biraz dagaliyo, cok dikkatli cevirilmesi gerekiyor. super bir tarif favoriler listeme eklendi;)
Bende bu limonları tövbe estağfirullah tavuk ayağı sandım.Gözlerim bu saatte saçma sapan şeyler görmeye başladı.Sanırım yatmam lazım saat 7 de ayakta olmalıyım:)
Selamın Aleyküm Cahide Hanım. Ben dediğiniz sosla marine ettim, orta ateşte 15er Dakika kızarttım, biraz fazla kızardı. Acaba daha ateşi mi kıssa yada 10 ar dakika yeter mi? saygılarımla Allah a emanet olun. emre DEMİRCAn